Adam nie szukaj zamówione po niedzieli będą u Ciebie!nie za EURO a za złotówki.
Spoko, wezmę. Ale te #6 też mnie baaardzo mocno interesują Także Mario działaj i dawaj mnie tu cynę
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 29 październik 2016 - 08:29
Adam nie szukaj zamówione po niedzieli będą u Ciebie!nie za EURO a za złotówki.
Napisano 29 październik 2016 - 08:35
Spoko, wezmę. Ale te #6 też mnie baaardzo mocno interesują Także Mario działaj i dawaj mnie tu cynę
Może i 6tki będą
Napisano 29 październik 2016 - 08:47
Może i 6tki będą
Ok. to się nie popsuje
Poranny, zły zedon Przywalił w prowadzoną wzdłuż burty ukleję 10. Był jeszcze jeden taki z 55 cm. Jak zaczęła robić się szarówka, weszło ogromne stado leszczy i brania się skończyły
I mały konkurs. Kto ma większy wytrzescz ślipi ?
Użytkownik spinnerman edytował ten post 29 październik 2016 - 08:49
Napisano 29 październik 2016 - 08:50
Adam masz większe gały niż sandacz! czy usiadłeś na czymś?
Użytkownik Raffaello edytował ten post 29 październik 2016 - 09:04
Napisano 29 październik 2016 - 10:36
Prędzej coś "torbę" przyatakowało ;-) :-D Adam niebezpiecznie tak w wodzie kucać
Wysłane z mojego Sony Xperia za pomocą Taptalka
Użytkownik Qcyk edytował ten post 29 październik 2016 - 10:58
Napisano 29 październik 2016 - 12:20
Napisano 29 październik 2016 - 13:10
Napisano 29 październik 2016 - 13:21
Napisano 29 październik 2016 - 13:26
Napisano 29 październik 2016 - 20:12
Wracając do barw :-) ,źłe się zrozumieliśmy ,nie pisałem niczego żeby dociekać ,czy otrzymać jakąś odpowiedź/podpowiedź :-) nie ma takiej potrzeby ,troszkę kolorków sam przerobiłem doświadczalnie ,lwia część wiedzy została mi przekazana przez Sławka Szuszkiewicza ,który jak dla mnie w tej i nie tylko w tej materii jest nieosiągalnym celem :-).Pisałem o wiedzy praktycznej i jej zastosowaniu bo ciekawy jestem czy ktoś ma jakieś konkretne doświadczenia w temacie oddziaływania barw na ryby ale takie ,które potrafi z powodzeniem zastosować w danych warunkach ,wie dlaczego to działa i kiedy działa.
Może żeby nie być gołosłownym podam konkretny przykład ,na tej wiedzy akurat mi nie zależy więc opiszę co i jak a Panowie ,którzy łowią okonie na lekko mogą sobie wypróbować.
Dwa paproszki ,jeden denaturacik a drugi zgniły róż z fioletowym brokatem lub bez.Denaturacik skuteczny ,niektórzy nie wiedzą kiedy i dlaczego a niektórzy wiedzą ,sam kolor dobrze widoczny w wodzie ,czystej lub leciutko trąconej ,działa mniej więcej do 2m głębokości ,przeważnie w pochmurne dni lub o wschodzie i zachodzie słońca ,stosowany na ciemne dno ,muliste ,żwirowe ,pokryte liściami ,sprawdza się mniej więcej w takich warunkach (sam kolor oczywiście).
Drugi twisterek też skuteczny ,prawie wszyscy takie mają i łowią nimi ,ale tutaj już nieliczni wiedzą dlaczego jest taki skuteczny ,mniej więcej połowa osób wie kiedy i gdzie stosować ale nie wiedzą dlaczego tak działa.Sprawdza się czasem nawet na płytkich czystych wodach przy dnie ,ciemnym ,brązowym ,pokrytym patykami ,liśćmi ,imituje wtedy raczka ,robaczka ,larwiaczka i takie tam inne.Swoją moc pokazuje jednak w wodzie mocno trąconej na głębokościach mniej więcej do 3m ,a dlaczegóż to ,przecież tak nie powinno być ,taki kolorek jest niewidoczny ,nie powinien wabić a jednak wabi.
Cała tajemnica wyjaśnia się przy podświetleniu paprocha lampą UV ,okazuje się że świeci ,mało świeci ,świeci w kolorze żółtym ,odcieniu żółtego ,który bardzo lubią okonie.
Kolorek ten wygląda mniej więcej tak ,zdjęcie nie oddaje oczywiście dokładnego odcienia tej barwy.
Posiadając taką wiedzę zróbmy sobie mocno uniwersalną przynętę na okonie (pod kątem barwy oczywiście) ,niech to będzie 4cm wobler (nie musi to być wobler ale ja podam przykład malowania wobka).
Całość malujemy jasnym srebrem ,od połowy wchodząc na grzbiet denaturacik ,od połowy na brzuch ten konkretny odcień żłótego ,na koniec całość lub część UV w tym konkretnym odcieniu żółtego i to wszystko w temacie.
Użytkownik Kielo edytował ten post 29 październik 2016 - 20:13
Napisano 29 październik 2016 - 20:32
Dam jak tylko odpiszą.
Jakby jednak Rafał był szybszy i skuteczniejszy w działaniu, to chętnie ( jeżeli jest możliwość ) dołączę do zamówienia tych 6-tek
Napisano 30 październik 2016 - 08:01
Wracając do barw :-) ,źłe się zrozumieliśmy ,nie pisałem niczego żeby dociekać ,czy otrzymać jakąś odpowiedź/podpowiedź :-) nie ma takiej potrzeby ,troszkę kolorków sam przerobiłem doświadczalnie ,lwia część wiedzy została mi przekazana przez Sławka Szuszkiewicza ,który jak dla mnie w tej i nie tylko w tej materii jest nieosiągalnym celem :-).Pisałem o wiedzy praktycznej i jej zastosowaniu bo ciekawy jestem czy ktoś ma jakieś konkretne doświadczenia w temacie oddziaływania barw na ryby ale takie ,które potrafi z powodzeniem zastosować w danych warunkach ,wie dlaczego to działa i kiedy działa.
Może żeby nie być gołosłownym podam konkretny przykład ,na tej wiedzy akurat mi nie zależy więc opiszę co i jak a Panowie ,którzy łowią okonie na lekko mogą sobie wypróbować.
Dwa paproszki ,jeden denaturacik a drugi zgniły róż z fioletowym brokatem lub bez.Denaturacik skuteczny ,niektórzy nie wiedzą kiedy i dlaczego a niektórzy wiedzą ,sam kolor dobrze widoczny w wodzie ,czystej lub leciutko trąconej ,działa mniej więcej do 2m głębokości ,przeważnie w pochmurne dni lub o wschodzie i zachodzie słońca ,stosowany na ciemne dno ,muliste ,żwirowe ,pokryte liściami ,sprawdza się mniej więcej w takich warunkach (sam kolor oczywiście).
Drugi twisterek też skuteczny ,prawie wszyscy takie mają i łowią nimi ,ale tutaj już nieliczni wiedzą dlaczego jest taki skuteczny ,mniej więcej połowa osób wie kiedy i gdzie stosować ale nie wiedzą dlaczego tak działa.Sprawdza się czasem nawet na płytkich czystych wodach przy dnie ,ciemnym ,brązowym ,pokrytym patykami ,liśćmi ,imituje wtedy raczka ,robaczka ,larwiaczka i takie tam inne.Swoją moc pokazuje jednak w wodzie mocno trąconej na głębokościach mniej więcej do 3m ,a dlaczegóż to ,przecież tak nie powinno być ,taki kolorek jest niewidoczny ,nie powinien wabić a jednak wabi.
Cała tajemnica wyjaśnia się przy podświetleniu paprocha lampą UV ,okazuje się że świeci ,mało świeci ,świeci w kolorze żółtym ,odcieniu żółtego ,który bardzo lubią okonie.
Kolorek ten wygląda mniej więcej tak ,zdjęcie nie oddaje oczywiście dokładnego odcienia tej barwy.
Posiadając taką wiedzę zróbmy sobie mocno uniwersalną przynętę na okonie (pod kątem barwy oczywiście) ,niech to będzie 4cm wobler (nie musi to być wobler ale ja podam przykład malowania wobka).
Całość malujemy jasnym srebrem ,od połowy wchodząc na grzbiet denaturacik ,od połowy na brzuch ten konkretny odcień żłótego ,na koniec całość lub część UV w tym konkretnym odcieniu żółtego i to wszystko w temacie.
Napisano 30 październik 2016 - 08:10
Napisano 30 październik 2016 - 08:14
Napisano 30 październik 2016 - 08:44
Nie ma znaczenia czy to wobler czy to guma czy inna przynęta ,potrzebna jest wiedza praktyczna o zastosowaniu barw ,nie myślcie że jak nakupujecie sobie farb UV czy innych super wynalazków to chwyciliście byka za rogi bo dalej będą to tylko domysły i przypuszczenia typu że w tamtym roku to działało to ,zauważyłem że ,a kolego tam łowił na to ,a dodatek czerwonego to działa na okonie ,a refleksy świetlne to świetnie działają na ,a babcia to robiła tak :-) ,opowieści z mchu i paproci :-).Prekursorem w tym temacie ,dla mnie niepodważalnym i jedynym mistrzem jest SS ,40lat kombinowania i badań ,to jest prawdziwa wiedza i nie ma innej drogi do tego żeby świadomie wykorzystywać barwy jak tylko doświadczenia własne ,no chyba że ktoś wam wszystko dokładnie opisze i wytłumaczy hihihi:-) ,może jakaś duża firm produkująca przynęty.
Użytkownik Kielo edytował ten post 30 październik 2016 - 08:45
Napisano 30 październik 2016 - 09:23
Napisano 30 październik 2016 - 10:10
Ja też dziękuję :-) ,i spokojnie nie nakręcam się ,luzik:-).
Napisano 31 październik 2016 - 13:39
I pomyśleć, że ta wszechwiedza w postaci ''ss'' nie pomogła przy tak błahym problemie jak uwalona dysza w aero, a pomógł zwykły, szary użytkownik jerka. Wstyd normalnie...
Napisano 31 październik 2016 - 21:43
Partia sandaczowych 10-tek ukończona.
Bardzo lubię woblery ze sterem, ale pracy przy nich co niemiara
Użytkownik spinnerman edytował ten post 31 październik 2016 - 22:04
Napisano 31 październik 2016 - 22:19
Robione przy konkretnej muzie, to powinny być kąśliwe hehe
Chłopakom trochę tytuł się pomylił, bo miało być Hard Wire. Druta na stelaż dałem konkretnego
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych