Pogadałem, pogadałem i znalazłem. Mam dla Ciebie miejscówkę z jaśkami pod Pułtuskiem. Sprzedał mi ją gościu, który całe życie tam łowi, powiedział: "siedzi tam tych jazi... żeby tylko był ktoś no z tą... muchówką". Także bierzemy Dzika na pakę i można cykać. Druga dobra wiadomość jest taka, że pogłębiają mój odcinek Narwi- doły po 8 metrów z tego co mówią spławikowcy. A wąsate tam są konkretne no i o zębatych i zedach z zeszłego sezonu pogadałem ale to już trzeba być na miejscu. A wszystko za jednego woblera hehehe
LB HM Spinnerman
#601 OFFLINE
Napisano 18 styczeń 2015 - 15:59
#602 OFFLINE
Napisano 18 styczeń 2015 - 16:44
Piękny sezon miałeś, gratulacje. To pokazuje że jeszcze jakieś ryby pływają w naszych wodach, ale nie są dla każdego i jak widać nauczyły sobie radzić z wędkarzami.
Dzięki Janek. Nic dodać, nic ująć
Pogadałem, pogadałem i znalazłem. Mam dla Ciebie miejscówkę z jaśkami pod Pułtuskiem. Sprzedał mi ją gościu, który całe życie tam łowi, powiedział: "siedzi tam tych jazi... żeby tylko był ktoś no z tą... muchówką". Także bierzemy Dzika na pakę i można cykać. Druga dobra wiadomość jest taka, że pogłębiają mój odcinek Narwi- doły po 8 metrów z tego co mówią spławikowcy. A wąsate tam są konkretne no i o zębatych i zedach z zeszłego sezonu pogadałem ale to już trzeba być na miejscu. A wszystko za jednego woblera hehehe
No Piotrek, w tym sezonie sumy będą na tapecie. W przygotowaniu dwie wersje sumowego woba. Płytko schodząca na wieczorne blaty i nocki i SDR na dzienne ostoje. Praca poprostu bajeczna. Takie połączenie pracy sumowej baryłki z shad-em. Około wiosny jak czas pozwoli będą filmiki z pracy. Wobler z olbrzymim potencjałem. Korci mnie jeszcze aby zrobić go w wersji Super SDR z bardzo dużą łopatą na najgłębsze jamy. Ale pomalutku
#603 OFFLINE
Napisano 18 styczeń 2015 - 17:15
Na miejscówce jest dół po starych dębach a zaraz za nim rozległy kamienisty płyciak, kolegę z forum z tego płyciaka ciągnąl sum, razem z łódką, 3 km dalej- gdzieś na jerku jest jego relacja. Ostatnio poprawiło się tam z rybostanem bo dostęp do wody pogrodzony tak, że kalosze nie mają jak wjeżdżać, ze spinem nie ma problemu. Ogólnie woda urozmaicona i warta odwiedzin. Dzisiaj temat obgadałem dosyć szeroko z miejscowym kolegą po kiju także informacje mam z pierwszej ręki.
Ed.: Co do samej sumówki to wydaje mi się, że modelowe są czaple (bodajże Tomka Miernika) i woblery dociążane na stelażu przed środkowym oczkiem oraz dodatkowo w dolnej części korpusu.
Taka moja wstępna teoria sumowego DR-a . Oczywiście mogę się mylić i za naprowadzenie na właściwy trop z góry dziękuję.
Użytkownik Piotrek Sukingaad edytował ten post 18 styczeń 2015 - 17:19
#604 OFFLINE
Napisano 20 styczeń 2015 - 12:17
Seledyn daje radę nawet w łowieniu okoni na wodach stojących.. i to przy przezroczystości 3-4 m. Nie zawsze, ale bywa killerem i tylko ryby wiedzą dlaczego tak jest.
Gratuluję smoka.
Nie tylko ryby wiedza dlaczego, temat mnie nurtowal dosc dlugo ale jedno zdjecie wystarczy: ( te pierwsze od gory z ukleja, druga strona)
http://www.cram.com/...english-3633175
Piwo postawisz przy okazji
Użytkownik Bujo edytował ten post 20 styczeń 2015 - 12:18
#605 OFFLINE
Napisano 22 styczeń 2015 - 11:24
#606 OFFLINE
Napisano 22 styczeń 2015 - 12:43
Świetne zdjęcie. Faktycznie przy odpowiednim kàcie padania i intensywności światła tak właśnie może prezentować się w wodzie ukleja. Coś w tym jest
Nie tylko ukleja sie tak prezentuje ale to juz zupelnie inny temat
#607 OFFLINE
Napisano 23 styczeń 2015 - 00:38
Nie tylko ukleja sie tak prezentuje ale to juz zupelnie inny temat
Temat warty rozwinięcia. Nie karz się ciągnąć za język
#608 OFFLINE
Napisano 23 styczeń 2015 - 01:13
Nie wiem jakie spostrzeżenia ma Bujo, natomiast w moim przypadku fenomen tego koloru polega na tym, że przewrotnie nie sprawdza się w dni szare, pochmurne i zgniłe ale w słoneczne, upalne i kiedy na wszystko NIC
#609 OFFLINE
Napisano 23 styczeń 2015 - 01:49
- spinnerman lubi to
#610 OFFLINE
Napisano 23 styczeń 2015 - 02:25
Załączone pliki
- krystiano1981r lubi to
#611 OFFLINE
Napisano 23 styczeń 2015 - 19:19
Nie tylko ryby wiedza dlaczego, temat mnie nurtowal dosc dlugo ale jedno zdjecie wystarczy: ( te pierwsze od gory z ukleja, druga strona)
http://www.cram.com/...english-3633175
Piwo postawisz przy okazji
Pomocne są takie fotki. A tutaj mój ulubiony film.. do tego wracam często i bardzo mi pomógł w nadawaniu wyglądu, ale też przy nauce prezentacji przynęty.
Użytkownik Iras1975 edytował ten post 23 styczeń 2015 - 19:19
#612 OFFLINE
Napisano 23 styczeń 2015 - 19:42
... też przy nauce prezentacji przynęty.
Obejrzałem film, przeczytałem co napisałeś i tak się zastanawiam...
Używasz zestawu w którym obciążenie, to chyba nie jest zbyt blisko przynęty?
Mylę się?
#613 OFFLINE
Napisano 24 styczeń 2015 - 11:24
Obejrzałem film, przeczytałem co napisałeś i tak się zastanawiam...
Używasz zestawu w którym obciążenie, to chyba nie jest zbyt blisko przynęty?
Mylę się?
Dobry kierunek. Kilka lat temu wziąłem się ostro za drop shot, ale klasyczny zestaw jest bardzo prymitywny i mało chwytny. Przerobiłem to na pater-noster i wtedy zaczęła się jazda na maxa. Taki zestaw oprócz łatwiejszej do połknięcia przynęty, ma jeszcze jeden plus, ruchy wędziskiem nie są przekazywane na przynętę tak nerwowo jak w drop shot, ryby czasami wolą takie "flakowate" ruchy. Trzeba jeszcze pokombinować z przegubowym wiązaniem haczyka, zbrojeniem rybki i jej obciążeniem(drut cynowy, lub śrucinka).
Takie czary mary i z bezrybnych wód w PL robią się niekiedy eldorada.
- Dagon, Mariano Mariano, Hesher i 3 innych osób lubią to
#614 OFFLINE
Napisano 26 styczeń 2015 - 18:37
Nie wiem jakie spostrzeżenia ma Bujo, natomiast w moim przypadku fenomen tego koloru polega na tym, że przewrotnie nie sprawdza się w dni szare, pochmurne i zgniłe ale w słoneczne, upalne i kiedy na wszystko NIC
Na szare i pochmurne dni tez jest sposob ale to juz na priva.
Bujo
#615 OFFLINE
Napisano 26 styczeń 2015 - 18:39
Pomocne są takie fotki. A tutaj mój ulubiony film.. do tego wracam często i bardzo mi pomógł w nadawaniu wyglądu, ale też przy nauce prezentacji przynęty.
Irku,
Jesli chodzi o wyglad przynet to owy film niewiele mi mowi poniewaz lowie gdy jest malo swiatla ( szweckie ''noce'' czy nawet spod lodu w polskich realiach), wtedy rybcie wygladaja inaczej, czesto tak jak ze zdjecia.
Bujo
#616 OFFLINE
Napisano 26 styczeń 2015 - 21:05
- Bujo i ezehiel lubią to
#617 OFFLINE
Napisano 16 luty 2015 - 09:14
Fat Boy na prześwietloną, przebłyszczoną wodę. W ubiegłym sezonie kolorek który robił robotę na Siemiance
11 cm/47g. Praca baardzo ostra zetka w podbiciach z lusterkiem w opadzie.
Załączone pliki
- kowalek87, krystiano1981r i Pride lubią to
#618 OFFLINE
Napisano 16 luty 2015 - 09:24
jakim mazakiem podpisujesz woblery ze taki cieniutki jest? o ile mozna wiedziec...
#619 OFFLINE
Napisano 16 luty 2015 - 09:28
Uni Pine
#620 OFFLINE
Napisano 16 luty 2015 - 09:30
W kwestii sandaczówek, takie 9-tki DR i Minnow w podstawowych kolorkach będą dostępne przez cały sezon. Jeżeli ktoś życzy sobie inne kolorki zapraszam na priv.
Załączone pliki
- krystiano1981r lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych