Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
AUTORSKI

Rodbuilding Skalka - choroba nieuleczalna

autorski-rb

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3561 odpowiedzi w tym temacie

#3101 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów
  • Imię:Rafał

Napisano 09 listopad 2022 - 17:26

NAJNOWSZE BLANKI Z FISHING ART JUŻ U MNIE NA BLACIE

Najnowsze blanki z F.A właśnie wylądowały u mnie na oględziny. Powiem tak. Podejrzewałem, że to może być coś ciekawego ale to co przyszło przerosło bardzo mocno moje oczekiwania.

BLANKI TROUT AREA.

Doszły do mnie 2 szt TA663-2N i TA675-2N. Prawdziwe wykałaczki. Niezwykle smukłe o bardzo małej  zbieżności ( dolnik w miejscu łączenia ze szczytówką ma 3,4mm, a szczyt 0,95mm w tubularze :blink: ) ale przy tym nie są to wolne kluchy czego trochę się spodziewałem. Szybkość mnie zaskoczyła przy tak niewielkiej mocy, małej zbieżności i stosunkowo nisko modułowej maty. Blanki świetne pod pstrągi ale również pod dłubanie okoni i białorybu.

BLANKI PIKE ISILO

Znając średnice tych blanków czyli dość cienki szczyt i gruby dolnik, byłem niemal pewien ,że to kolejna pała pod szczupaki, w której zgina się tylko ok 50-60 cm szczytu a reszta to drąg. Czyli nie dla mnie kompletnie. A tu zdziwienie wielkie jak ugiąłem PI7628-1N i PI7637-1N. Blanki mimo dużej zbieżności gną się pięknie prawie do końca. Progresja ugięcia wręcz idealna. Czuć mięsistość po całej długości blanku. To dokładnie to czego brakowało pod szczupaki łowione na tzw. "kotlety". To co jeszcze rzuciło mi się w oczy a w zasadzie w rękę przy pierwszym spotkaniu z tymi blankami  to wyjątkowa ich lekkość a dokładnie świetny balans, który powoduje takie wrażenie. Z góry mogę ocenić ,że rozpiętość gramatury przynęt wykorzystywanych podczas łowienia kijkami na tych blankach będzie niewiarygodnie szeroka. Zakładam ,że gdy góra będzie 150-160g to z dołu pewnie 30g już będzie fajnie latało.

BLANKI VERTICAL

VE6618-1N. Typowa szpada z bardzo delikatnym szczytem o wybitnie szczytowym ugięciu. Mimo tego ,że różnica w mocy szczytówki i dolnika jest skrajnie różna to przejście delikatnej szczytówki w mocną już część środkową blanku odbywa się wyjątkowo płynnie, mimo że to przejście jest na bardzo krótkim odcinku blanku. Czyli to taki XXX-Fast bez tzw. "kolanka". Na pewno przypadnie do gustu również niektórym łowcom sandaczy. Naturalnie oprócz Verta. Blanki te przypominają mi trochę charakterystyką  znany model z ST.C  5S610MXF.

Załączone pliki

Użytkownik skalek-77 edytował ten post 09 listopad 2022 - 17:34

#3102 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4459 postów
  • LokalizacjaRZ
  • Imię:Arko

Napisano 13 listopad 2022 - 22:33

"OSTRY BORONIK
Kijek na dwu częściowym blanku boronowym Thorus Boron SBO8314-2N (2,54m, 14lb, opisany do 21g, realnie nie co więcej). Kijek ostry i cięty o niesamowitej czułości. Akcja szczytowa z małym zapasem mocy w dolniku ale nie pałowaty. Kijek pod większym oporem gnie się bardzo ładnie. Świetny pod wszelakie sandaczowe łowy ale nie tylko. Ogarnie również z powodzeniem szczupaki .
Kijek dostał pełna rękojeść z różnego rodzaju korka w tonacji kolorystycznej. Uchwyt Fuji DPS 17 GM z insertem z czeczoty klonu w kolorze brązowym. Całość dopełniają przelotki tytanowe Fuji Torzite T2".

______

Coraz piękniejsze kolorystycznie rękojeści robisz. Wszystko dobrane ze smakiem cieszy jednako oko, z bliska czy z daleka. Miód malina. 😍
Podziwiam i zazdroszczę takiego smaku, wyobraźni.
  • skalek-77 lubi to

#3103 OFFLINE   homax

homax

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1038 postów
  • LokalizacjaPruszków Poland Europe Earth
  • Imię:Sławomir

Napisano 14 listopad 2022 - 10:14

NAJNOWSZE BLANKI Z FISHING ART JUŻ U MNIE NA BLACIE

Najnowsze blanki z F.A właśnie wylądowały u mnie na oględziny. Powiem tak. Podejrzewałem, że to może być coś ciekawego ale to co przyszło przerosło bardzo mocno moje oczekiwania.

BLANKI TROUT AREA.

Doszły do mnie 2 szt TA663-2N i TA675-2N. Prawdziwe wykałaczki. Niezwykle smukłe o bardzo małej  zbieżności ( dolnik w miejscu łączenia ze szczytówką ma 3,4mm, a szczyt 0,95mm w tubularze :blink: ) ale przy tym nie są to wolne kluchy czego trochę się spodziewałem. Szybkość mnie zaskoczyła przy tak niewielkiej mocy, małej zbieżności i stosunkowo nisko modułowej maty. Blanki świetne pod pstrągi ale również pod dłubanie okoni i białorybu.

Witaj.

A czy możliwe jest poznać wagę tych blanków?

#3104 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów

Napisano 14 listopad 2022 - 12:32

Witaj.

A czy możliwe jest poznać wagę tych blanków?

Mogę zważyć. Który Cię interesuje?

#3105 OFFLINE   Patryk1125

Patryk1125

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1917 postów
  • LokalizacjaTarnobrzeg
  • Imię:Patryk

Napisano 14 listopad 2022 - 13:36

TA662-2N waży 17g

#3106 OFFLINE   homax

homax

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1038 postów

Napisano 14 listopad 2022 - 20:42

Mogę zważyć. Który Cię interesuje?

Oba  :)

Z góry dziękuję..

#3107 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów

Napisano 16 listopad 2022 - 10:26

TA633-2N - 17,64 g

TA675-2N-  20,76 g

• homax lubi to

#3108 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18685 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 16 listopad 2022 - 17:33

Fajnie że pojawiły sie w FA mandrele o większej zbieżności, zawsze był z tym problem. Musze przedzwonić do Krzyśka, może wreszcie  będzie mógł jakiegoś "szybkiego szklaka" ukręcić :)

edit: teraz doczytałem że dotyczy to tylko tych ciężkich szczupakówek :(   ile ma ten Vertical w dolniku  i w szczycie ?

• Michał. i S.N. lubią to

#3109 OFFLINE   homax

homax

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1038 postów

Napisano 16 listopad 2022 - 19:16

TA633-2N - 17,64 g

TA675-2N-  20,76 g

Dzięki Rafał.

Swoją drogą dziwię się że firma FA, pretendująca do czołówki producentów blanków, nie podaje parametru wagi .... Średnice podaje niekiedy do dwóch miejsc po przecinku a wagi ani dudu.. Czyżby się wstydzili że blanki te są relatywnie ciężkawe??? :rolleyes:

#3110 ONLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 17 listopad 2022 - 00:38

Myślę, że mnogość modeli w seriach jest tak duża, że część z nich nie miała okazji wylądować na wadze. Średnio wygląda katalog gdzie nie wszystkie dane są kompletne stąd tabele zawierają wartości oczywiste.
  • TOFIX99 lubi to

#3111 OFFLINE   homax

homax

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1038 postów

Napisano 17 listopad 2022 - 07:28

To moim zdaniem średnie wytłumaczenie. Nawet jak zaczynali i oferta była mała to nie mieli czasu zważyć... Poza tym są więksi producenci i jakoś dają radę poważyć. 

Jak kupuję blank za tysiaka to po prostu chciałbym wiedzieć jak on się ma do do konkurencji ... bo że "stabilny, precyzyjny oraz pewne zachowanie pod rybą" i takie tam to wiecie..

• strary i Rebel64 lubią to

#3112 ONLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 17 listopad 2022 - 08:58

Nie tłumaczę tylko przypuszczam, Rafał też nie odpowiada za to co w katalogach umieszczają producenci. Ty interesujesz się wagą blanków za "tysiaka" a wiele osób nie interesuję się wagą blanków za ponad dwa "tysiaki"...każdemu nie dogodzisz, stąd jak słusznie zauważyłeś, producentów jest wielu...

#3113 OFFLINE   sslonio

sslonio

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 772 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Tomek

Napisano 17 listopad 2022 - 09:40

Pytałem kiedyś w rozmowie nt. blanków p. Krzysztofa to coś mi wspominał, że mają jakąś tabelkę z wagą blanków i żeby napisać o jakie modele chodzi to nie ma problemu.
Chociaż trzeba przyznać, że napewno było by prostsze, gdyby tą wagę dopisali do specyfikacji opisu blanków na stronie.
  • homax lubi to

#3114 OFFLINE   homax

homax

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1038 postów

Napisano 17 listopad 2022 - 10:17

Kuba. Piszesz tak jakbym oczekiwał Bóg wie czego. Prosty parametr... postawić na wadze, zapisać i gotowe.

• strary i Szymon82 lubią to

#3115 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów

Napisano 17 listopad 2022 - 10:29

Dzięki Rafał.

Swoją drogą dziwię się że firma FA, pretendująca do czołówki producentów blanków, nie podaje parametru wagi .... Średnice podaje niekiedy do dwóch miejsc po przecinku a wagi ani dudu.. Czyżby się wstydzili że blanki te są relatywnie ciężkawe??? :rolleyes:

A ja się nie dziwię, ponieważ waga jako taka blanku wyrażana w gramach to jest parametr który nic nie wnosi. Ważne jest wyważenie blanku a nie jego waga. Uwierz na słowo. Np blank o wadze 60g i dobrym balansie będzie w ręku o wiele lżejszy w zestawieniu z blankiem o wadze 40g i złym balansie. A dla użytkownika ważne chyba są wrażenia związane z łowienia danym kijkiem a nie to ile gramów pokarze waga. 

Jeszcze jeden fakt . Blank o złym balansie na pewno trzeba uzbroić w cięższą rękojeść żeby wyważyć cały kijek. I tak gotowy kijek na lekkim blanku o złym balansie będzie sporo cięższy od analogicznego kijka na nie co cięższym blanku ale dobrze zbalansowanym.

Dla tego suchy parametr wagi samego blanku nie ma większego znaczenia.

#3116 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów

Napisano 17 listopad 2022 - 10:36

Fajnie że pojawiły sie w FA mandrele o większej zbieżności, zawsze był z tym problem. Musze przedzwonić do Krzyśka, może wreszcie  będzie mógł jakiegoś "szybkiego szklaka" ukręcić :)

edit: teraz doczytałem że dotyczy to tylko tych ciężkich szczupakówek :(   ile ma ten Vertical w dolniku  i w szczycie ?

Dolnik 11,2mm, szczyt 1,2 mm

#3117 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 17 listopad 2022 - 10:42

Balans - zgoda.

Co do tezy, że waga nie ma znaczenia - nie zgadzam się. Waga w połączeniu ze zbieżnością jest istotną informacją, ile materiału jest w blanku.

Skonkludowałbym tak: jak można pomacać blank, to praktycznie żadne parametry nie mają znaczenia, przydają się głównie do doboru komponentów. Jak nie możemy pomacać, to na podstawie liczb próbujemy sobie zbudować jakieś wyobrażenie (które BTW może znacznie odbiegać od rzeczywistości). Zatem (chyba) im więcej parametrów, tym lepiej.

Brak wagi w danych może być zarówno materializacją pewnej koncepcji, jak i (dla zwolenników teorii spiskowych) problemów z powtarzalnością. Nawiasem mówiąc cierpi na nie wielu renomowanych producentów, a wagi blanków podawanych w speckach mają się nijak do wyników moich ważeń.

• Friko i Fatso lubią to

#3118 ONLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 17 listopad 2022 - 11:03

@krzysiek, tymardziej potwierdzasz, że podawane w katalogu masy blanków, warte są tyle co funt kłaków.
  • skalek-77 lubi to

#3119 ONLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 17 listopad 2022 - 11:07

A ja się nie dziwię, ponieważ waga jako taka blanku wyrażana w gramach to jest parametr który nic nie wnosi. Ważne jest wyważenie blanku a nie jego waga. Uwierz na słowo. Np blank o wadze 60g i dobrym balansie będzie w ręku o wiele lżejszy w zestawieniu z blankiem o wadze 40g i złym balansie. A dla użytkownika ważne chyba są wrażenia związane z łowienia danym kijkiem a nie to ile gramów pokarze waga. 
Jeszcze jeden fakt . Blank o złym balansie na pewno trzeba uzbroić w cięższą rękojeść żeby wyważyć cały kijek. I tak gotowy kijek na lekkim blanku o złym balansie będzie sporo cięższy od analogicznego kijka na nie co cięższym blanku ale dobrze zbalansowanym.
Dla tego suchy parametr wagi samego blanku nie ma większego znaczenia.

Rafał, bez rysunku technicznego i wzorów fizycznych, wiele osób nie przyjmie twojej uwagi. Absolutnie nie piszę złośliwie tylko używając podobnych skrótów myślowych wiele razy jestem źle odbierany. Fizyki nie zmienisz ale też nie wyjaśnisz, posługując się tylko samą logiką.

#3120 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 17 listopad 2022 - 11:17

@krzysiek, tymardziej potwierdzasz, że podawane w katalogu masy blanków, warte są tyle co funt kłaków.

I tak, i nie. Przy lekkich blankach w ogóle na to nie patrzę. Używam krótkich, różnice są kosmetyczne, z racji długości kije ewidentnie źle wyważone rzadko się zdarzają. Przy blankach klasy H/XH zwracam uwagę na wagę. Lubię blanki umiarkowanie zbieżne i mięsiste. Wybieram cięższe konstrukcje. Jest wtedy duża szansa, że mają jakąś domieszkę szkła, co moim zdaniem jest korzystne, albo sporo materiału. Nic mnie tak nie irytuje, jak cienkie ścianki w blankach tej klasy - łamałem już kije 25 i 30lb, wcale ich nie przeciążając. 

• strary, TomekSudety i Thomas-xXx lubią to

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: autorski, autorski-rb

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych