NAJNOWSZE BLANKI Z FISHING ART JUŻ U MNIE NA BLACIE
Najnowsze blanki z F.A właśnie wylądowały u mnie na oględziny. Powiem tak. Podejrzewałem, że to może być coś ciekawego ale to co przyszło przerosło bardzo mocno moje oczekiwania.
BLANKI TROUT AREA.
Doszły do mnie 2 szt TA663-2N i TA675-2N. Prawdziwe wykałaczki. Niezwykle smukłe o bardzo małej zbieżności ( dolnik w miejscu łączenia ze szczytówką ma 3,4mm, a szczyt 0,95mm w tubularze ) ale przy tym nie są to wolne kluchy czego trochę się spodziewałem. Szybkość mnie zaskoczyła przy tak niewielkiej mocy, małej zbieżności i stosunkowo nisko modułowej maty. Blanki świetne pod pstrągi ale również pod dłubanie okoni i białorybu.
BLANKI PIKE ISILO
Znając średnice tych blanków czyli dość cienki szczyt i gruby dolnik, byłem niemal pewien ,że to kolejna pała pod szczupaki, w której zgina się tylko ok 50-60 cm szczytu a reszta to drąg. Czyli nie dla mnie kompletnie. A tu zdziwienie wielkie jak ugiąłem PI7628-1N i PI7637-1N. Blanki mimo dużej zbieżności gną się pięknie prawie do końca. Progresja ugięcia wręcz idealna. Czuć mięsistość po całej długości blanku. To dokładnie to czego brakowało pod szczupaki łowione na tzw. "kotlety". To co jeszcze rzuciło mi się w oczy a w zasadzie w rękę przy pierwszym spotkaniu z tymi blankami to wyjątkowa ich lekkość a dokładnie świetny balans, który powoduje takie wrażenie. Z góry mogę ocenić ,że rozpiętość gramatury przynęt wykorzystywanych podczas łowienia kijkami na tych blankach będzie niewiarygodnie szeroka. Zakładam ,że gdy góra będzie 150-160g to z dołu pewnie 30g już będzie fajnie latało.
BLANKI VERTICAL
VE6618-1N. Typowa szpada z bardzo delikatnym szczytem o wybitnie szczytowym ugięciu. Mimo tego ,że różnica w mocy szczytówki i dolnika jest skrajnie różna to przejście delikatnej szczytówki w mocną już część środkową blanku odbywa się wyjątkowo płynnie, mimo że to przejście jest na bardzo krótkim odcinku blanku. Czyli to taki XXX-Fast bez tzw. "kolanka". Na pewno przypadnie do gustu również niektórym łowcom sandaczy. Naturalnie oprócz Verta. Blanki te przypominają mi trochę charakterystyką znany model z ST.C 5S610MXF.
Załączone pliki
Użytkownik skalek-77 edytował ten post 09 listopad 2022 - 17:34