Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
AUTORSKI

Rodbuilding Skalka - choroba nieuleczalna

autorski-rb

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3561 odpowiedzi w tym temacie

#3121 OFFLINE   homax

homax

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1038 postów
  • LokalizacjaPruszków Poland Europe Earth
  • Imię:Sławomir

Napisano 17 listopad 2022 - 11:38

Panowie. Nie chcę dyskredytować blanków FA. Mam Blasa SLS i go uwielbiam za smukłość i akcję. Ale skoro Loomis, Lami i inni podają wagę to może jednak coś w tym jest. Z tym balansem to ja to doskonale rozumiem. Stary jestem i choć "rozum nie w wieku lecz w głowie" to jakieś pojęcie o fizyce mam. Chodzi o to że jak ma być perfekcja to niech będzie do końca.

Wszystko co pisze Rafał jest słuszne jak można blank wziąć do ręki, co zresztą potwierdza Krzysiek.

Dobra, czytaj niska, waga sugeruje wysoki poziom zaawansowania technologicznego. Sugeruje tylko - nie determinuje!!! Jak tej wagi nie ma to daje mi do myślenia że może jest coś do ukrycia..

#3122 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 17 listopad 2022 - 11:42

Dobra, czytaj niska, waga sugeruje wysoki poziom zaawansowania technologicznego. Sugeruje tylko - nie determinuje!!! Jak tej wagi nie ma to daje mi do myślenia że może jest coś do ukrycia..

Zdecydowanie nie szedłbym w tym kierunku :)

Technologia to nie tylko wysokie moduły, cienkie ścianki i niskie masy :) 

• guciolucky i Pluszszcz lubią to

#3123 OFFLINE   Artek

Artek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2004 postów
  • LokalizacjaWielkopolska
  • Imię:Artur

Napisano 17 listopad 2022 - 11:44

A może to celowe działanie, żeby nie czytać tabelek, tylko wziąć do ręki blank i wtedy zdecydować, czy nam pasuje. Bo raczej wątpliwe, że jest coś do ukrycia.

• krzysiek lubi to

#3124 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 17 listopad 2022 - 11:49

Rzeczy do ukrycia wychodzą w blankach zadziwiająco szybko :)

Czasem przy pierwszym kontakcie, czasem po pierwszym rzucie :)

• Friko lubi to

#3125 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 17 listopad 2022 - 11:56

@krzysiek rozumiem Ciebie, chodzi mi tylko o fakt, że nawet duże, stare i uznane manufaktury nie są w stanie precyzyjnie określić masy swoich wyrobów...Jeśli chodzi o budowę fizyczną blanków to opisy w katalogach FA zawierają takie informacje.

#3126 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 17 listopad 2022 - 11:58

Zgadza się. Batson czasem takie pierdoły wypisuje (w porównaniu z wynikami ważenia), że aż zęby bolą :)

#3127 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 17 listopad 2022 - 12:10

Ja użytkuje głównie kije w zakresie 6-12lb gdzie masy, nawet długich blanków, nie są specjalnie upierdliwe. Korzystny balans uzyskuje się poprzez zwiększanie zbieżności i dysproporcje grubości ścianek między dolnikiem a szczytówką. Ostatnio tendencja jest taka, że wykorzystuje się obie opcje jednocześnie co pozwala uzyskać w miarę smukłe i dobrze zbalansowane blanki przy niskiej, ogólnej masie całkowitej. Oczywiście przy współudziale lekkich żywic, których im mniej tym teoretycznie lepiej ale szklany screen robi swoje i też lubię jak jest tam gdzie ma być ;)
  • Rheinangler i Thomas-xXx lubią to

#3128 OFFLINE   homax

homax

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1038 postów
  • LokalizacjaPruszków Poland Europe Earth
  • Imię:Sławomir

Napisano 17 listopad 2022 - 12:11

Zdecydowanie nie szedłbym w tym kierunku :)

Technologia to nie tylko wysokie moduły, cienkie ścianki i niskie masy :)

Zdecydowanie TAK. Ale im więcej parametrów tym obraz w głowie bliższy rzeczywistości. Choć wiadomo że prawda wychodzi na wodzie..

#3129 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów
  • Imię:Rafał

Napisano 17 listopad 2022 - 12:40

Balans - zgoda.

Co do tezy, że waga nie ma znaczenia - nie zgadzam się. Waga w połączeniu ze zbieżnością jest istotną informacją, ile materiału jest w blanku.

Skonkludowałbym tak: jak można pomacać blank, to praktycznie żadne parametry nie mają znaczenia, przydają się głównie do doboru komponentów. Jak nie możemy pomacać, to na podstawie liczb próbujemy sobie zbudować jakieś wyobrażenie (które BTW może znacznie odbiegać od rzeczywistości). Zatem (chyba) im więcej parametrów, tym lepiej.

Brak wagi w danych może być zarówno materializacją pewnej koncepcji, jak i (dla zwolenników teorii spiskowych) problemów z powtarzalnością. Nawiasem mówiąc cierpi na nie wielu renomowanych producentów, a wagi blanków podawanych w speckach mają się nijak do wyników moich ważeń.

Ok. ja wiem ,że się mylisz. Ale zróbmy mały eksperyment.

Blank 2,6m, o mocy 17lb , waga 98g. ? szczyt 1,5mm dolnik 11,8

Drugi analogicznie o wadze 72g? 

Co o nich powiesz ?

Użytkownik skalek-77 edytował ten post 17 listopad 2022 - 12:42

#3130 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18685 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 17 listopad 2022 - 13:07

Zgadzam się z @Krzyskiem że masa blanku jest bardzo ważnym parametrem zwłaszcza jeżeli kryterium wyboru blanku ma być jego czułość. Przyjmuje się że czułość blanku określa stosunek jego sztywności do masy więc z dwóch takich samych blanków bardziej czuly będzie ten lżejszy.
Oczywiscie nic nie zastąpi organoleptycznego testu blanku chociazby dlatego ze daje on mozliwosc weryfikacji danych podawanych przez producenta. Jednak waga blanku moim zdanie daje tez pewne wybrazenie o nazwijmy to "poziomie technologicznym". Nie jest przypadkiem, że jak śledzi się katalogi renomowanych producentów to wagi blanków są odwrotnie proporcjonalne do ich półki cenowej. To bardzo dobrze widać zwłaszcza tam gdzie producent oferuje ten sam model blanku wykonany w różnych technologiach /materiałach.
Oczywiście trzeba wziąc pod uwage ze kazda zasada ma swoje wyjatki. Przede wszystkim kwestia masy/czulosci nie jest jednakowo istotna w zależnosci od techniki do jakiej przeznaczony jest blank. Na pewno taka korelacje daje sie przesledzic przy blankach bassowych.
  • homax i TomekSudety lubią to

#3131 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów
  • Imię:Rafał

Napisano 17 listopad 2022 - 13:48

Ok. Ja się wyłączam z dyskusji. Ja to co pisze to po prostu wiem a nie wydaje mi się że tak jest. 

• guciolucky lubi to

#3132 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 17 listopad 2022 - 13:51

Przeanalizowałem fizycznie i nie potwierdzam wpływu masy blanku na czułość wędki. Kolejny raz podam przykład blanków z włóknem boronowym czy blanków CD BR NZ gdzie większość blanków jest relatywnie ciężka a wyraźnie bardziej czuła niż cała konkurencja w analizowanym okresie produkcji i długo później mimo posiadania lżejszych odpowiedników, co potwierdzi szerokie grono użytkowników.
  • Sławek Oppeln Bronikowski lubi to

#3133 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 17 listopad 2022 - 13:55

Ok. ja wiem ,że się mylisz. Ale zróbmy mały eksperyment.

Blank 2,6m, o mocy 17lb , waga 98g. ? szczyt 1,5mm dolnik 11,8

Drugi analogicznie o wadze 72g? 

Co o nich powiesz ?

Nic, ponieważ cedzisz mi informacje. Ale jak bardzo chcesz - jeżeli przykład nie jest z sufitu - ten szczyt 1,5mm przy wadze blisko 100g oznacza, że kij musi mieć bardzo mocny dolnik - gdzieś te gramy musiały się "schować" :) Chyba, że to nietypowa konstrukcja lub materiał.

#3134 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 17 listopad 2022 - 13:57

Przeanalizowałem fizycznie i nie potwierdzam wpływu masy blanku na czułość wędki. Kolejny raz podam przykład blanków z włóknem boronowym czy blanków CD BR NZ gdzie większość blanków jest relatywnie ciężka a wyraźnie bardziej czuła niż cała konkurencja w analizowanym okresie produkcji i długo później mimo posiadania lżejszych odpowiedników, co potwierdzi szerokie grono użytkowników.

Mam lekką swimmbaitówkę (taką ca. do 100g) na relatywnie ciężkim blanku z tackle24.de. Jest wprost niewiarygodnie czuły, Avid Inshore przy podobnych parametrach ma czułość starego szklaka :) Serio :)

Za to ma inne wady - za wysoki moduł do takiej konstrukcji.

Użytkownik krzysiek edytował ten post 17 listopad 2022 - 13:59

#3135 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4679 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Nikt

Napisano 17 listopad 2022 - 14:00

Niska waga może też sugerować cieniutką ściankę. Można też zadzwonić do FA i poprosić o podanie wagi jeśli jest do dla kogoś kryterium wyboru.
  • saitt lubi to

#3136 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 17 listopad 2022 - 14:27

Przyjmuje się że czułość blanku określa stosunek jego sztywności do masy więc z dwóch takich samych blanków bardziej czuly będzie ten lżejszy.

Guciu, myślę że tu jest pies pogrzebany...

W różnych blankach jest tyle czynników, wpływających na czułość (choćby materiał), że może się okazać, że jest tak, jak napisałem powyżej ;)

• Friko, asafa i guciolucky lubią to

#3137 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 17 listopad 2022 - 14:33

Wszystko można, tylko staramy się wyjaśnić, że niewiele można wywnioskować na podstawie masy blanku. Lekki blank może być nieczuły i niewygodny w gotowej wędce a cięższy o tych samych parametrach może być czulszy i wygodny. Zależności, które przytoczono nie są wprost proporcjonalne do rzeczywistości a dokładniej do teraźniejszej rzeczywistości. Najbardziej dobitnie świadczą o tym solidy, choćby najpopularniejsze Aurigi.

Użytkownik guciolucky edytował ten post 17 listopad 2022 - 14:35

#3138 OFFLINE   Pluszszcz

Pluszszcz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 655 postów

Napisano 17 listopad 2022 - 15:28

Legendarna czułość zależy w największym stopniu od sztywności układu. Tutaj cudów jakichś racze nie ma. Im sztywniejsza wędka tym sygnał szybciej dotrze do wędkarza. Wystarczy wziąć do ręki kij ze szklaną cienką szczytówką żeby się przekonać, że czułość zaczyna się nieco poźniej :-)

#3139 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18685 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 17 listopad 2022 - 18:23

Ściślej rzecz ujmując, przyjmuje się że chodzi o stosunek sztywności do masy. Im większa sztywnośc / mniejsza masa tym bardziej czuła wędka.

Naprawdę dużo zostało napisane i powiedziane na ten temat. wystarczy trochę chęci, trochę czasu i podstawowa znajomośc języka angielskiego żeby dotrzeć do tych wszystkich wiadomości.  @gucio, ze specjalną dedykacją dla Ciebie fragment wywiadu z Garym Loomisem:

https://youtu.be/N8abW8kZmoM?t=1300

I jeszcze takie motto ze strony EDGE RODS:

"In our never ending quest to manufacture lighter and stronger fishing gear we study new materials we find against our mantra “weight is a deterrent to performance.”

Mission - (edgerods.com)

ale oczywiście możesz wierzyc w co chcesz :)

• Fatso i homax lubią to

#3140 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 17 listopad 2022 - 20:11

Bardzo dziękuję, zagłębie się

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: autorski, autorski-rb

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1