Wypadało by zapytać jak duży jest te "pstrąg" z Twojej rzeczki?
Zielona czyli nowa seria szklaków Seekera znacznie lepiej się nadaje do jigów (dla kogoś kto przesiada się z węgla) niż starsza czarna gdyż zielone są po prostu szybsze... ale z drugiej strony czarne choć wolniejsze nie były aż tak wolne żeby się nie dało poprowadzić mikro-kogucika czy tym bardziej jiga więc w gruncie rzeczy pełna wolność wyboru.
Mam zarówno czarne jak i zielone Seekery i osobiście muszę powiedzieć że za wyjątkiem SP 652 z nowej serii wole te stare .
Blanki szklane Batsona widziałem dawno temu u Irka Matuszewskiego i bardzo byłem zawiedziony,- ale to chyba normalne bo zaczynałem od szklaków Hardego i Lamiglasa potem przyszedł Seeker i Sevier więc to tylko oznaka mojego "rozpuszczenia" w oczekiwaniach, poza tym nie łowiłem szklanymi Batsonami więc trzymam pysk
Co do pierwszego pytania,- zakładając, że potrafisz łowić pstrągi (bez urazy, bo nie znamy się)
- tam gdzie ryby nie dorastają do 50cm - 8lb Seeker czyli z końcowką "2" wystarczy nawet przy trudnych warunkach
- uniwersalny i pod pstrągi każdej wielkości SP 703 - stara seria
- taki z którym nie należy się niczego bać SP 754,- koniecznie stara seria
- pod głęboką i szybką wodę (cięższe jigi do 10g) a także pod większe woby czyli 6-8cm SH 754 również ze starej serii.
Powodzenia przygoda ze szkłem jest piękną "podróżą w czasie" bez żadnego dyskomfortu czuciowego czego tak wielu się niepotrzebnie obawia....
Użytkownik Rheinangler edytował ten post 16 marzec 2014 - 08:52