Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wasze ulubione i skuteczne przynęty i patenty na sandacza.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
85 odpowiedzi w tym temacie

#81 OFFLINE   Umbra

Umbra

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 292 postów

Napisano 02 marzec 2025 - 18:03

Pytanie do sandaczowców....

Od 2 sezonów "próbuję" przechytrzyć warcianego zbira.

Choć są to raczej próby bez typowego nastawienia, raczej tak przy okazji.

Oczywiście, jak na mniejszej rzece trafiałem jakieś tam sandacze... na zbiornikach także

Tak na Warcie nie złowiłem ani jednego, chociaż jednego na kiju miałem takiego z 40cm...

Łowię gumami 7-10cm, główki 5-12/15g, shad teez, shad teez slim, manns predator, od sg jakieś tam mam, twisterem większym porzucam.

Takie malizny... dosyć uniwersalne, bo większość ryb w to uderzy, a przynajmniej taki jest zamysł.

Używam przyponów surflonowych by nie kolczykować szczupaków.

Mógłbym prosić o jakieś wskazówki?

Chciałbym sobie poukładać wszystko przed sezonem.

Szukałem w różnych miejscach, żwirowe płanie, rynny, zwaliska, dołki, przelewy, napływy, zapływy, z warkoczu i obok warkocza, w klatce.

Starałem się łowić jak najlżej, trochę ciężej.... z dna, z toni, przy powierzchni

Posłuchałem też rady by siedzieć na tyłku i obserwować żerowanie ryb wieczorem i w nocy - straciłem tak prawie tydzień bez zaobserwowania aktywności sandacza (czy to jakiejkolwiek innej ryby drapieżnej...) Ale tutaj też na wodzie stojącej nie widać kompletnie żerowania, a jakieś się trafiają (miałem obserwować wiry przy powierzchni, które robią sandacze atakujące drobnicę... oczywiście nie zaobserwowałem kompletnie niczego)

Woda płynie, nic nie wyskakuje... czasami jakaś drobna rybka zbiera coś z powierzchni

#82 OFFLINE   czarny1

czarny1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 997 postów
  • LokalizacjaLanckorona/Przemyśl
  • Imię:Michał

Napisano 02 marzec 2025 - 18:40

spróbuj uczyć się łowienia sandaczy w miejscach gdzie one są... jak w wodzie sa tylko pojedyncze egzemplarze to będzie wygladać tak jak opisujesz... nie widzę opcji żebyś jakiegoś nie złowił choćby przypadkiem, nawet łowiąc źle, przy założeniu sensownej populacji sandacza... 

jak mimo wszystko będziesz próbować to: w dzień łowisz blisko dna, a nocą płytko, max w połowie głębokości...

• Umbra lubi to

#83 OFFLINE   Umbra

Umbra

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 292 postów

Napisano 02 marzec 2025 - 19:09

czarny1, on 02 Mar 2025 - 17:40, said:

spróbuj uczyć się łowienia sandaczy w miejscach gdzie one są... jak w wodzie sa tylko pojedyncze egzemplarze to będzie wygladać tak jak opisujesz... nie widzę opcji żebyś jakiegoś nie złowił choćby przypadkiem, nawet łowiąc źle, przy założeniu sensownej populacji sandacza... 

jak mimo wszystko będziesz próbować to: w dzień łowisz blisko dna, a nocą płytko, max w połowie głębokości...

tia.... niestety taki region, że sandacza jak na lekarstwo, okoń mały, trochę szczupaka a pstrąga w ogóle :/

#84 OFFLINE   Krzysztof85

Krzysztof85

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 18 postów
  • LokalizacjaWielkopolska
  • Imię:Krzysztof
  • Nazwisko:Kalinowski

Napisano 02 marzec 2025 - 19:52

Warta z Sandaczem jest roznie w zeszłym sezonie zlapalem 2 nie wymiary szukaj miedzyklatkami i głównie wieczorem lub rano

Wysłane z mojego SM-A356B przy użyciu Tapatalka
  • Umbra lubi to

#85 OFFLINE   Lokityrem

Lokityrem

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 159 postów

Napisano 02 marzec 2025 - 20:53

Salmo rattlin hornet zwykły i sr 4,5, kolor Ayu clear, hot perch fire bug

#86 OFFLINE   Wedkarz 1987

Wedkarz 1987

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 174 postów

Napisano 03 marzec 2025 - 07:48

Umbra, na środku rzeki w wolniejszym nurcie powinny stać leszcze, jeśli je znajdziesz to już połowa sukcesu. Nie skupiaj się na łowieniu w głębokich dołkach czy rynnach bo większy sandacz i tak będzie na blacie i rancie. Dobre miejsce będzie tam gdzie będzie jakiś mikro uskok dna. Co do pory dnia to 12-14 godzina nieraz są najlepsze. Próbuj też 2-3 godziny po zmroku i raz z dna, później trochę wyżej.
  • Aries i Umbra lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych