A co to za orzech bo jakiś jasny ,jest lakierowany?
Rodbuiler lakieruje te drewienko dlatego tak wygląda.Być może jakby było lakierowane półmatem lub matem wyglądałoby inaczej.
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 23 marzec 2013 - 08:16
A co to za orzech bo jakiś jasny ,jest lakierowany?
Rodbuiler lakieruje te drewienko dlatego tak wygląda.Być może jakby było lakierowane półmatem lub matem wyglądałoby inaczej.
Napisano 23 marzec 2013 - 09:11
Tak tak lakierowane na wysoki połysk dlatego tak jasno wychodzi.Fajnie się też prezentuje w półmacie
Napisano 23 marzec 2013 - 14:59
Użytkownik matusiak edytował ten post 23 marzec 2013 - 15:14
Napisano 23 marzec 2013 - 15:42
Jaka szkoda, że w mojej okolicy nie prowadzą zajęć w DPS-ach na temat obróbki i impregnacji drewna, bo na pewno bym poszedł zaczerpnąć wiedzy. Aaaa i jeszcze jakby uczyli wyplatanki robić, to już normalnie miód
Też żałuję. Nie przeczę, że trzeba sporo mieć wiedzy, żeby takie rękojeści wykonać, ale mi one się nie podobają, a miałem na myśli te konkretne projekty:
Robocizny kupa, naprawdę pozazdrościć umiejętności, ale efekt końcowy dawnej naszej cepelii.
Napisano 23 marzec 2013 - 15:45
dla mnie to jak swetry tureckie troche takie pierwsze wrażenie
Napisano 23 marzec 2013 - 15:53
Tomek moda powraca .Faktycznie jak swetry tureckie .
Napisano 23 marzec 2013 - 15:59
Mam kijek już 10 lat i nic się z nim nie dzieje.Drewno jest gotowane w pokoście nacierane i lakierowane.Ciężko też nie jest gałeczki są delikatne.Zresztą ja nie czuję dużej różnicy między rękojeściami z korkiem a drewienkiem tylko że tu już nie trzeba dokładać krążków wyważających bo końcowa gałka idealnie wyważa wędkę . Wiadomo napewno jakaś różnica wagowa jest.A ile to wazy ,bo jeśli to całość drewno to pewnie lekko nie jest
Ps.a nie obawia sie kolega ze jakby zaczęło puchnąć to zgniecie blank ,miałem w naprawie taka karpiówkę właśnie po takim wypadku a blank grubościenny
Użytkownik Grzesiek88 edytował ten post 23 marzec 2013 - 18:14
Napisano 23 marzec 2013 - 18:01
Napisano 23 marzec 2013 - 18:26
Jako że jakiś czas temu eksperymentowałem sobie z drewnem w rękojeściach , jakąś ograniczona wiedzę w tej kwestii mam . Co do wagi , to meranti i niektóre wersje mahoniu od burla niewiele się różnią . Tak mw dwa razy tyle co twarda , przerośnięta balsa . Pokost raczej odpada jako impregnat , dużo lepszy jest olej lniany z sykatywą albo Owatrol . Oba drewienka maja minimalny skurcz promieniowy i są dość elastyczne wzdłużnie . Wyważają zestaw takie rączki idealnie , a czułość ich jest doskonała .
Wygląd , no cóż
Napisano 27 styczeń 2017 - 20:02
Czy ktoś z kolegów impregnował drewno żywicą ketonową?
Napisano 09 sierpień 2019 - 19:01
Chiałbym odgrzebać temat. Przeczytałem jeszcze raz artykuł Sławka sprzed 12 lat: http://jerkbait.pl/p...w-na-lodke-r112
i tak mi przyszło do głowy: czy ktoś próbował może wykorzystać do elementów rękojeści drewno z topoli ? Jest ono dosyć lekkie ale zastanawiam sie co z resztą - jak zachowuje się pod wpływem wilgości, jak się impregnuje itp. jednym słowem - temat topola
Napisano 09 sierpień 2019 - 19:32
Z perspektywy raczkujacego tokarza (czyli mojej ) topola topoli nierowna - w samej Polsce jest prawie 10 odmian tego drzewa i kazde bedzie zachowywalo sie nieco inaczej. Zakladajac, ze chodzi Ci o topole czarna (nadwislanska), spotkalem sie z opiniami, ze niedosuszona potrafi byc dosc niestabilna; z drugiej zas strony toczylem jedna z odmian topoli (tulipwood) i nie doznalem od strony tego drewna zadnych przykrosci , natomiast wizualna atrakcyjnosc tego drewna po wykonczeniu jest, jak dla mnie, taka sobie ; moze warto rozejrzec sie za kawalkiem stabilizowanego burla z topoli (znika problem ruchu drewna i impregnowania, ciut pewnie wzrosnie waga) - ale patrz jakie potrafia byc piekne:
https://www.dictum.c...burl-red-831493
Użytkownik madmatt edytował ten post 09 sierpień 2019 - 19:37
Napisano 09 sierpień 2019 - 21:14
Stabilizowana topola będzie raczej za ciężka na rękojeść. To jest drewno, które pięknie wciąga żywicę, ciężar będzie spory i na rękojeść raczej nieakceptowalny. Można by ewentualnie robić duże otwory w elementach rękojeści i osadzać je na korku.
Wyszlifowana topola jest lekka i bardzo przyjemna w dotyku. Olejowana i może jeszcze woskowana powinna się nadać. Ma jasne drewno, które dość łatwo się brudzi i wtedy wizualnie nie za bardzo.
Napisano 09 sierpień 2019 - 21:24
Myślałem o topoli białej, względnie szarej - bo są chyba najlżejsze. I być może właśnie potraktowanej jakimś olejem tungowym.Faktyczniie pytanie tylko o urodę takiego rozwiązania
Napisano 09 sierpień 2019 - 22:04
Uroda takiego rozwiązania zależy chyba tylko od znalezienia odpowiedniego kawałka drewna. Przy drewnianej rękojeści pewnie łatwo popaść w meblowe klimaty, więc trzeba by spróbować wykonać coś co podkreśla lekkość i "miękką" fakturę tego drewna. Może gdyby dało się uzyskać głęboko matowy kolor i niezbyt wybujałe kształty rękojeści, to mogłoby być ciekawie.
Użytkownik Pluszszcz edytował ten post 09 sierpień 2019 - 22:05
Napisano 10 sierpień 2019 - 06:48
Zeby nie popasc w bizantyjskie klimaty jak te wstawione przez @Cpt.Lego moze warto podejsc do tematu wybiurczo?
Gdyby w kazdym z pokazanych dolnikow nie wepchano maksymalnej (jak mi sie wydaje) ilosci mozliwych smaczkow zamiast zawodu slychac by bylo achy i echy....
Pod slowem wybiorczo mam na mysli, zeby na przyklad zastapic elementy dotychczas korkowe czy piankowe owa topola i dobrac pozostale elementy w jakims kontrastowym kolorze?
Moim zdaniem dobrze by pasowalo zestawienie pokazanej przez @Pluszszcz-a topoli z czarnymi elementami (gdyby blank byl czarny) a gdyby byl szary to moze jakis srebrny cokolik, przekladka i srebrne przelotki? Nie wiem co Ci chodzi po glowie Pawel, dlatego tak troche na oslep podpowiadam ale z moich eksperymentow z rekojesciami w sensie kolorystyczno materialowym najfajniej i "najszlachetniej" wyszly te ktore bazuja na kombinacji 2 kolorow czasem z jakims malym akcentem pomiedzy podkreslajacym kontrast. Jak do tej pory nie udalo mi sie niczego ladnego wymyslic z kombinacji kolorow nie kontrastowych a pare barokowych dolnikow wymyslilem sobie
Najbardziej trafiajace w moj gust i inspirujace w zakresie zonglerki kolormi sa dla mnie prace Pawla i Wojtka (kolejnosc nie przypadkowa)
Pawel chetnie robi rekojesci z korka ,- wyobraz sobie jakis z jego projektow w ktorym ow korek zastapilbys topola
Powodzenia
Użytkownik Rheinangler edytował ten post 10 sierpień 2019 - 06:52
Napisano 10 sierpień 2019 - 08:30
normalnie cepelia! Do takiego kija to obowiązkowo do kompletu góralskie kierpce.
Napisano 10 sierpień 2019 - 19:10
Napisano 02 maj 2023 - 16:33
Napisano 02 maj 2023 - 16:52
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przelotka szczytowa o wiekszej średnicyNapisany przez Bolesław , 12 lis 2021 tech-rb, przelotki |
|
|
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych