Cały czas mnie męczy sposób montażu i sterownia przetwornikiem LVS32.
Znalazłem takie cosik co można by zaadoptować do zdalnego sterowania obrotem.
https://www.technosa...tnica-rotor-rau
A może ktoś, wie, orientuje się w jakiej dziedzinie technicznej stosowane są obrotnice, w miarę małe i lekkie, coś podobnego jak wyżej.
Może u chińczyka jest, ale jakoś nie mogę trafić, albo coś źle wpisuję
Piotr- do napędu tego typu zabawek nada się silnik krokowy z przekładnią albo serwo. Sterowanie można bez problemów ogarnąć przez mikrokontroler Arduino.
Zadziała napewo, ale trzeba pamiętać o funkcji stop przyciskiem, by radosne obroty nie powyrywały kabli.
Natomiast rozwiązanie użycia silnika dziobowego w tym charakterze jest mocno niebanalne, choć osobiście wybrałbym model sterowany nogą- ręce zazwyczaj są zajęte na wodzie w czasie łowienia.
Patrząc na koszty takiego układu samodzielnego, to można by się zamknąć w kwocie tysiaka na gotowych komponentach ze sklepów drukarek 3D/CNC
Do tego dochodzi własna dłubanina+ trzeba ogarnąć soft, by realizował zadania. Gotowych rozwiązań w bibliotekach Arduino raczej nie
znajdziesz.
Edyta:
linkowana przez ciebie obrotnica jest za wolna, bo pełne 360 w ciągu minuty to na wodzie wieczność. Wiem co mówię, moja pokręcajka też ma taki powolny tryb- nie używam.
Użytkownik Maciej_K edytował ten post 01 luty 2020 - 18:18