#41 OFFLINE
Napisano 01 listopad 2013 - 09:45
Ale ja to z takich , że muszę się o tym sam przekonać nad wodã...
894 raczej dla mnie za delikatne.
#42 OFFLINE
Napisano 01 listopad 2013 - 09:50
W końcu, to jest "uncjówka. Odpowiednik BR w tych samych parametrach. Tego mam i jego 17 lb spokojnie daje radę, w plażowym łowieniu a i centkowane 80+ bez problemu ogarnia. Jest przy tym przyjemnie "manewrowy" ...cokolwiek to znaczy
#43 OFFLINE
Napisano 01 listopad 2013 - 09:57
Także rozważam tę możliwość @jersey tym bardziej, że jakoś tak wychodzi mi pewna sprzeczność w wykonaniu M-1-ek (na które jeszcze chwilkę temu bylem napalony jak szczerbaty na suchary) z ogólnymi własnościami tego materiału i technologi o których troszkę poczytałem. Chodzi mi mianowicie o to iż według tych właściwości o których się mówi i pisze wynikało by iż blanki wykonane w tej technologi powinny się cechować raczej niewielkimi zbieżnościami i ogólnie mocno odstającymi od "standardów" średnicami zarówno dolnika jak i szczytu blanku (mniejszymi) w przeciwnym razie możemy mówić o bardzo ograniczonym stosowaniu owych cudownych materiałów lub o ich niewłaściwym użyciu. Za tym drugim przemawiało by to co napisał Krab o kiju który nabył.
Dla mnie kij 3m 17lb o cw 15-30 to takie specyficzne narzędzie mieszczące się bardziej w kategorii indywidualne zamówienie niż rynkowa oferta...
Mogę się oczywiście bardzo mylić i chętnie posłucham wypowiedzi tych co bardziej się znają,- to są tylko takie moje przemyślenia
Użytkownik Rheinangler edytował ten post 01 listopad 2013 - 09:59
#44 OFFLINE
Napisano 01 listopad 2013 - 10:15
W końcu, to jest "uncjówka. Odpowiednik BR w tych samych parametrach. Tego mam i jego 17 lb spokojnie daje radę, w plażowym łowieniu a i centkowane 80+ bez problemu ogarnia. Jest przy tym przyjemnie "manewrowy" ...cokolwiek to znaczy
Waldek "my" dyskutując tu o niuansach PST 895 ślizgamy się po granicy 2-3g i 1-2lb i to jest taka granica szukania śmietany na gównie
#45 OFFLINE
Napisano 01 listopad 2013 - 10:18
Przy takim falowaniu znikają niuanse http://mlb.ibwpan.gd....php/pl/camera/
Użytkownik popper edytował ten post 01 listopad 2013 - 10:39
#46 OFFLINE
Napisano 01 listopad 2013 - 12:39
Co więcej z rozmowy zrozumiałem, że moja postać wędki, to nie jedyna wersja???!!! Stworzyli też prototypy M-1-ki bardzo smukłe. Tyle, że Łukasz od razu wykluczył ich sens zastosowania do moich celów. Hmmm... I tym mnie teraz zaciekawił. Co oni chowają przed światem?
Reasumując:
1. mam kij o którym nic nie wiem, a w dodatku wszelkie moje podejrzenia budują niepotrzebne uprzedzenia.
2. jest wielce prawdopodobne, że istnieje M-1-ka, której optyka pasuje do mych oczekiwań, aczkolwiek nie wiadomo, czego od niej można oczekiwać
Użytkownik Krab edytował ten post 01 listopad 2013 - 12:40
#47 OFFLINE
Napisano 01 listopad 2013 - 14:46
#48 OFFLINE
Napisano 01 listopad 2013 - 17:51
Waldek tak sie kiedyś stało, między innymi za Twoją i Józka namową , że tego BR też mam, ale szukam czegoś co się troszkę łatwiej ugnie i zapracuje środkiem już pod rybã wielkosci 60-65cm...
Połamałem ostatnio tego nieszczęsnego seekera i chce cos na szybko aby przed zimã jeszcze troche połapać...
Kiedyś miałem st croix II triumph bodajże opisany 10-28gram 17lb i leżał mi tenn kij bardzo, szczegölnie ciepłe ugięcie i wzorowe trzymanie ryby -oddałem za drobne... Teraz tego samego oczekuje od pst895, już niedługo sam to zweryfikuję...
Mam nadzieję, że się nie rozczaruję
#49 OFFLINE
Napisano 01 listopad 2013 - 17:57
Wojtek jak bedziesz łowił troszke ciężej min 10-12 gram czy to guma lub wobek troszke agresywniej pracujący bedzie wszystko ok.
#50 OFFLINE
Napisano 01 listopad 2013 - 18:03
Ja tam paprochöw nie używam na szczupaka...
#51 OFFLINE
Napisano 01 listopad 2013 - 18:04
No to bedziesz pan zadowolony
- Kuballa44 lubi to
#52 OFFLINE
Napisano 01 listopad 2013 - 18:07
Waldek tak sie kiedyś stało, między innymi za Twoją i Józka namową , że tego BR też mam, ale szukam czegoś co się troszkę łatwiej ugnie i zapracuje środkiem już pod rybã wielkosci 60-65cm...
Połamałem ostatnio tego nieszczęsnego seekera i chce cos na szybko aby przed zimã jeszcze troche połapać...
Kiedyś miałem st croix II triumph bodajże opisany 10-28gram 17lb i leżał mi tenn kij bardzo, szczegölnie ciepłe ugięcie i wzorowe trzymanie ryby -oddałem za drobne... Teraz tego samego oczekuje od pst895, już niedługo sam to zweryfikuję...
Mam nadzieję, że się nie rozczaruję
Odważny jesteś Wojtek. Oczywiście pamiętam o czym mowa cyt.: " granica szukania śmietany na gównie"
Sam jednak, w żadnym razie, nie dublowałbym w taki sposób. Parametry tożsame a tylko środkiem głębiej pracujący?
A gdybym miał szukać "ciepłego ugięcia", to zdecydowanie nie w Phenixach.
Te, co znam i te, co macałem w pracowni Łukasza, tego nie mają. Już prędzej w Lamiglasach, Fenwickach.
Inna rzecz, co i dla kogo jest już/jeszcze ciepłe
PS.
Moje wcześniejsze odniesienie do BR, bardziej jednak w kierunku morskiej trotyldy i belony podąża, niż ku jesiennym średniakom, z wód słodszych
Użytkownik popper edytował ten post 01 listopad 2013 - 20:03
#53 OFFLINE
Napisano 01 listopad 2013 - 18:31
Psułek ma chyba jeszcze wyprzedażowe CD EXT. To ugięcie to one mają ciepłe, kołka w dolnik zapomnieli wsadzić na szczęście, szczyt nie jest szczytem czułości, pracują bardziej środkiem. Mam takiego 12lb, 14lb na szczupaka byłby w sam raz. Teoria mówi o 6-26g, pracę będziesz miał bardzo fajną od 7g+Manns 3". Mój 5-19 rzuca niżej bez wysiłku i do wobka czy leniwego prowadzenia gumy jest fajny.Do wirówek tym bardziej. Górą komfort kończył się około 22g.
- popper lubi to
#54 OFFLINE
Napisano 01 listopad 2013 - 19:22
A czy przypadkiem ta wspaniała nano-żywica nie jest tym samym co Nanolith (również nano-żywica) stosowana od kilku lat w produkcji wędek spławikowych? Tam, ta technologia nie wprowadziła żadnej realnej rewolucji (poza chwytem marketingowym).
Raczej na pewno nie.Blanki M1 maja dość cienką ściankę,w porównaniu do swoich odpowiedników w innym materiale i są zadziwiająco lekkie w stosunku do deklarowanych mocy.Więc wiadomo ,muszą być zbieżne.Ta żywica robi świetną robotę, bo inaczej mój 10- cio funtowy jednoskład powinien już dawno strzelić.
#55 OFFLINE
Napisano 01 listopad 2013 - 20:10
Rafał a wiesz może jaką tak na prawdę funkcję ma pełnić ta nano-żywica w tym wszystkim? Bo mi się wydaje, że jest to zabieg w którym wiązanie mat grafitowych uzyskiwane jest przy najmniejszej możliwej ilość żywicy (w tym przypadku nano-żywicy).
W przypadku wędek spławikowych (czy to tyczek, batów lub bolonek) dodanie nano-żywicy (Nanolith, który stosowany jest wędkach produkowanych we włoskim Reglass`ie) miało spowodować użycie minimalnej ilości żywicy do "związania" odpowiednich mat grafitowych, a co za tym idzie zmniejszenie całkowitej wagi konstrukcji i poprawie sztywności oraz ewentualnej wytrzymałości. W praktyce (a widziałem co najmniej kilkadziesiąt wędek - jedne miały Nanolith, inne nie) nie dało to tak na prawdę nic, a nawet w pewnych przypadkach negatywnie wpłynęło na walory użytkowe, chociażby pod względem trwałości. Lekkość i sztywność jaką miała nieść za sobą ta nowa technologia tak na prawdę można dalej włożyć między bajki, bo widziałem mnóstwo wędek czysto grafitowych, związanych "normalną" żywicą o niebo lepszych niż te z Nanolithem. Wiem, że ciężko porównywać konstrukcje jakimi są np. tyczki z blankami spiningowymi, ale jakoś tak mi się skojarzyła ta nano-żywica, która dla świata wędek wyczynowych była raczej krokiem wstecz niż w przód... A jeśli nie krokiem wstecz to na pewno nie poprawiła jakości wyrobów, bo w dalszym ciągu produkty ze "zwyczajną żywicą i matą grafitową" przewyższają konstrukcje nano.
A może w przypadku blanków spiningowych jest/będzie podobnie? A może M-1 jest po prostu projektem udanym, który nawet bez nano byłby przynajmniej równie dobrym produktem?
Oczywiście niczego nie krytykuję, ani nie twierdzę, że te blanki są złe. Jako, że miałem trochę styczności ze sprzętem spławikowym to skojarzył mi się dość mocno przedrostek "nano"...
Użytkownik Maciek_7 edytował ten post 01 listopad 2013 - 20:14
#56 OFFLINE
Napisano 01 listopad 2013 - 20:19
Na pewno chodzi o to samo.Jednak daleki byłbym o stwierdzenia ,że jest to ta sama żywica.Firmy konkurują głównie na poziomie żywic ,nie mat węglowych.
#57 OFFLINE
Napisano 01 listopad 2013 - 20:23
Tutaj dochodzi jeszcze inna rzecz - to co nie udało się w przypadku tyczek, wcale nie musi być skazane na niepowodzenie w przypadku blanków Trochę teorii wystarczy, pora na ryby
#58 OFFLINE
Napisano 25 listopad 2013 - 15:23
Ja zastanawiam sie czy pst 895 spełni moje oczekiwania jezeli chodzi o szczupaka przez duże "SZ" tzn takiego 80 i więcej...
Ale ja to z takich , że muszę się o tym sam przekonać nad wodã...
894 raczej dla mnie za delikatne.
Witaj Baars wczoraj przetestowałem 895 na sporym szczupaku 105cm i kijek spokojnie ogarnia taką rybkę. Na fotkach będzie widać ugięcie i jak kij zachowuje się pod obciążeniem. Dla mnie 895 to mocny kijek na większe smoki.
Załączone pliki
- Mariano Mariano, Baars i Apioo lubią to
#59 OFFLINE
Napisano 25 listopad 2013 - 15:26
Bardzo fajne ugięcie kija, podoba mi się!
Wyginacza oczywiście gratuluję!
- mario83 lubi to
#60 OFFLINE
Napisano 25 listopad 2013 - 22:14
to co pisze kolega ;Majeranku23 ; to prawda kijek jest ok, złowiłem kilkanaście ryb 70-87 cm przeważnie sandacze ,szczupły 85 cm czasami łowiąc ciężej niż opis i kij sprawdził się lepiej niż przypuszczałem
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blanki, blank, phenix
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Szukam długiego blanku pod letnie pstrągi na jigiNapisany przez kmiasko , 01 gru 2024 pstrąg, hot shot, jig, blank |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
blank do lekkiego łowienia sandaczaNapisany przez FrenchRodbuilder , 02 paź 2024 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank pod pstrągi o długości 2.40 - 2.60 cm. Cw. 4-20 Gram. Głównie łowie na woblery.Napisany przez Livers , 02 paź 2023 batson suzuki, fishingart |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Zlecę naprawę dolnika muchówkiNapisany przez Adrian Tałocha , 11 kwi 2023 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych