Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
BLANKI

Phenix Karabela - PST945, PST895, PST966, FX966

blank phenix

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
109 odpowiedzi w tym temacie

#81 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1611 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Szymon

Napisano 26 listopad 2014 - 21:59

22 g + 4'' Relaxa , 36 g , ja mówiłem o 32 na pełnym lighcie - pewnie jak zwykle masz rację ;) Jak dla mnie te 22 g + 4'' to spokojniejsze odcinki powinny być raczej.

Użytkownik Szymon82 edytował ten post 26 listopad 2014 - 22:05

#82 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 26 listopad 2014 - 22:01

Kij ma być lżejszą rzeczną wędką, z przeznaczeniem boleniowych i szczupakowych łowów. Dodatkowo, jako typowa jeziorowa szczupakówka z brzegu.
Wabiki to głównie gumy na główkach do 20g ale również wahadła i obrotowki do rozmiaru 5, jak i woblery 8-12cm na spokojnej wodzie.

#83 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 26 listopad 2014 - 22:04

22 g + 4'' Relaxa , 36 g , ja mówiłem o 32 na pełnym lighcie - pewnie jak zwykle masz rację ;) Muszę przyznać, że jak dla mnie te 22 g + 4'' to raczej spokojniejsze odcinki powinny być raczej.

4" raczej smukła jak keitech

Kij ma być lżejszą rzeczną wędką, z przeznaczeniem boleniowych i szczupakowych łowów. Dodatkowo, jako typowa jeziorowa szczupakówka z brzegu.
Wabiki to głównie gumy na główkach do 20g ale również wahadła i obrotowki do rozmiaru 5, jak i woblery 8-12cm na spokojnej wodzie.

Da radę spokojnie.

#84 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5376 postów
  • LokalizacjaDusseldorf
  • Imię:Arek
  • Nazwisko:Wałęga

Napisano 27 listopad 2014 - 09:39

Między tytułowymi blankami czy wędkami na nich wykonanych jest bardzo duuuuuża przepaść. Zapewne stąd bierze się problem, ale tego do końca nie jestem pewien bo nie jestem Tobą....Sam oczekiwałbym czegoś (blanku) tę lukę  wypełniającą ale puki co nie ma nic takiego.

M-1 8"6' do 20lb to dla mnie już za grubo więc jak 905-ka była za "delikatna" to pewnie będziesz zadowolony. Wydaje mi się, że to bardzo specjalistyczna konstrukcja w warunkach "wielkorzecznych" typowo pod gumę bez marginesu na inne przynęty,- no może ciężkie wahadła czy inny złom ;)

PST 895 wydaje się być trafionym wyborem choć mnie on się do nocnych wobków sandaczowych nie sprawdził ale może było to spowodowane zbyt dużymi przelotkami na szczytówce (miałem 6-ki) tego jednak nie wiem bo nie przezbrajałem na mniejsze tylko sprzedałem go. Na to miejsce zrobiłem NFC 9" 17lb i jest super, w zupełności wystarcza jednak też mu czegoś brakuje tzn wyraźnie siada szczytówka pod RH 12 w nurcie a od kija 17lb-owego oczekiwał bym że to się dziać nie będzie.

Poszukaj póki co może w innych konstrukcjach bo na Phenixie świat się nie kończy  ;) a często warto się cofnąć od magi miliardów modułów nano-giga-mega i czego tam jeszcze, czego nie wymyślą spece od marketingu...

Jeśli nie musisz podejmować szybko decyzji to pozbieraj jeszcze troszkę wiadomości i pooglądaj tzw tabelki, popytaj na forum.

Dostałem w tym tygodniu travele z M-1 i pewnie w najbliższych dniach pojadę z nimi nad wodę. Ten dłuższy tzn 9"6' może być tym czego szukasz jeśli musi być Phenix.

Użytkownik Rheinangler edytował ten post 27 listopad 2014 - 09:44

#85 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 27 listopad 2014 - 10:35

Dziekuję Arku za odpowiedź.

Jako, że wstępnie na Wisłę uzbrajałem tego FX905 ale nie spełnił on moich oczekiwań, stąd w jego miejsce została ukręcona M1 20lb, która testy dopiero zaczyna.

Szukałem też drugiego kija, typowego uniwersała do wszystkiego. Wg mnie FX jest trochę za mocny i z chęcia wymieniłbym go na coś o "oczko" lżejszego i minimalnie krótszego (idealna długośc dla mnie to 8'6"). Zainteresowała mnie ta jednouncjówka PST895 jako kij minimalnie słabszy niz FX. Tak jak pisałem wcześniej, przeznaczeniem kija byłaby zarówno Wisła (boleń, szczupak) ale również brzegowe połowy jeziorowe i kanałowe (na Żuławach dużo kanałów ;) ). Dodatkowo tzw "kacze dołki" czyli stare zamknięte małe rozlewiska przy kanałach. Na koniec fajne miejscowe łowisko specjalne z ładnymi mamuśkami. Na kanały i to ostatnie wymienione łowisko 905 jest ciut przy mocna. Tam głównie łowie dużymi gumami ale na lekkich 8-12g główkach lub lekkimi wahadłami i dużymi Lusoxami. Tam również chcę uruchomić cały arsenał szczupakowych płytko chodzących woblerów 9-12cm.

Wisła w maju to dla mnie boleń, stąd kij miałby również przeznaczenie w tym kierunku. Wiem oczywiście, że dla wielu długośc 8'6" będzie zbyt krótkim patykiem do połowu boleni ale ja nie specjalizuję w tym i dla mnie łowienie różnych gatunków to frajda, a nie przeznaczenie w konkretnej rybie. Kij w długości 260cm w zupełności mi odpowiada (wręcz idealnie), stąd nie chcę wchodzić w dłuższe ani krotsze konstrukcje.

Oczywiście, nie jestem maniakiem Phenixa (chociaż... kurde, w sumie chyba wszystkie kije mam tej marki... ;) ), nie mniej lubię jej wyroby, cenię za gwarancję, a nade wszystko za możliwość pomacania u Łukasza praktycznie każdego blanku i doboru tego co mi pasuje. Jednakże, nie jestem takim znawcą, aby ocenić na sucho blank, nie mając go uzbrojonego (czego przykładem jest wspominana M1 20lb, która na goło wydawała się idealna, uzbrojona w Essexy stała się mega szczytowa i bardzo mocna - mam nadzieję, że mi podpasuje po moje łowienie). Dlatego cenię tych, którzy potrafią wziąć blank do ręki i wobrazić sobie od razu prace uzbrojonego na nim kija, ja tego jeszcze nie umiem zrobić...

Na pewno, przed ostatecznym wyborem, odbędę kolejną wizytę w Rodmasie i na sucho poprzymierzam sie do konkretnych blanków. To na pewno da mi dużo wyjaśnień. Nie mniej z chęcią czytam każdą wypowiedź użytkowników tych wedek, za co serdecznie dziekuję.

Użytkownik Żbiku edytował ten post 27 listopad 2014 - 10:37

#86 OFFLINE   Baars

Baars

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1228 postów
  • Lokalizacjaokolice Odry...
  • Imię:Wojtek

Napisano 27 listopad 2014 - 10:40

Panowie może jest ktoś z okolic Gdańska, kto posiada gotowca na blanku Phenixa PST 895?
Wtedy byłoby Ci łatwiej podjąć decyzję.

Użytkownik Baars edytował ten post 27 listopad 2014 - 10:41

#87 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5376 postów
  • LokalizacjaDusseldorf

Napisano 27 listopad 2014 - 10:53

Z tego co piszesz Kuba wynika, że PST 895 będzie dobrym dla Ciebie wyborem. To co bym Ci sugerował to sprawdzenie czy bardziej by Ci odpowiadało uzbrojenie go z dwoma czy z jedną przelotką na dolniku,- obydwa sposoby maja swoje zalety i jakieś tam wady, a na szczyt bym spróbował mniejsze niż 6-ki, bo może to faktycznie ma wpływ na rejestrację drgań przynęty w tej konstrukcji.

Co do M-1-nek i ich sztywności mam już pewne przypuszczenia ale jeszcze nie chcę się wypowiadać dokąd tego dokładnie nie sprawdzę. Po dwóch modelach jakie już troszkę obłowiłem zaczyna mi się rysować pewna prawidłowość ale dopiero jak obłowię te dwa travele, które mam ośmielę się coś bąknąć  ;)  na ten temat.

#88 OFFLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4490 postów

Napisano 27 listopad 2014 - 11:16

Dziekuję Arku za odpowiedź.

Jako, że wstępnie na Wisłę uzbrajałem tego FX905 ale nie spełnił on moich oczekiwań, stąd w jego miejsce została ukręcona M1 20lb, która testy dopiero zaczyna.

Szukałem też drugiego kija, typowego uniwersała do wszystkiego. Wg mnie FX jest trochę za mocny i z chęcia wymieniłbym go na coś o "oczko" lżejszego i minimalnie krótszego (idealna długośc dla mnie to 8'6"). Zainteresowała mnie ta jednouncjówka PST895 jako kij minimalnie słabszy niz FX. Tak jak pisałem wcześniej, przeznaczeniem kija byłaby zarówno Wisła (boleń, szczupak) ale również brzegowe połowy jeziorowe i kanałowe (na Żuławach dużo kanałów ;) ). Dodatkowo tzw "kacze dołki" czyli stare zamknięte małe rozlewiska przy kanałach. Na koniec fajne miejscowe łowisko specjalne z ładnymi mamuśkami. Na kanały i to ostatnie wymienione łowisko 905 jest ciut przy mocna. Tam głównie łowie dużymi gumami ale na lekkich 8-12g główkach lub lekkimi wahadłami i dużymi Lusoxami. Tam również chcę uruchomić cały arsenał szczupakowych płytko chodzących woblerów 9-12cm.

Wisła w maju to dla mnie boleń, stąd kij miałby również przeznaczenie w tym kierunku. Wiem oczywiście, że dla wielu długośc 8'6" będzie zbyt krótkim patykiem do połowu boleni ale ja nie specjalizuję w tym i dla mnie łowienie różnych gatunków to frajda, a nie przeznaczenie w konkretnej rybie. Kij w długości 260cm w zupełności mi odpowiada (wręcz idealnie), stąd nie chcę wchodzić w dłuższe ani krotsze konstrukcje.

Oczywiście, nie jestem maniakiem Phenixa (chociaż... kurde, w sumie chyba wszystkie kije mam tej marki... ;) ), nie mniej lubię jej wyroby, cenię za gwarancję, a nade wszystko za możliwość pomacania u Łukasza praktycznie każdego blanku i doboru tego co mi pasuje. Jednakże, nie jestem takim znawcą, aby ocenić na sucho blank, nie mając go uzbrojonego (czego przykładem jest wspominana M1 20lb, która na goło wydawała się idealna, uzbrojona w Essexy stała się mega szczytowa i bardzo mocna - mam nadzieję, że mi podpasuje po moje łowienie). Dlatego cenię tych, którzy potrafią wziąć blank do ręki i wobrazić sobie od razu prace uzbrojonego na nim kija, ja tego jeszcze nie umiem zrobić...

Na pewno, przed ostatecznym wyborem, odbędę kolejną wizytę w Rodmasie i na sucho poprzymierzam sie do konkretnych blanków. To na pewno da mi dużo wyjaśnień. Nie mniej z chęcią czytam każdą wypowiedź użytkowników tych wedek, za co serdecznie dziekuję.

Witam,

Wedke na blanku idealnym do zastosowan o jakich piszesz kupilem 7 lat temu, blank smuklejszy od Phenixa, sporo lzejszy, z grafitu 50 iles mln psi.Jak chcesz sie dowiedziec co takiego to daj znac na priva.

Bujo

#89 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 27 listopad 2014 - 11:24

Z tego co piszesz Kuba wynika, że PST 895 będzie dobrym dla Ciebie wyborem. To co bym Ci sugerował to sprawdzenie czy bardziej by Ci odpowiadało uzbrojenie go z dwoma czy z jedną przelotką na dolniku,- obydwa sposoby maja swoje zalety i jakieś tam wady, a na szczyt bym spróbował mniejsze niż 6-ki, bo może to faktycznie ma wpływ na rejestrację drgań przynęty w tej konstrukcji.

Co do M-1-nek i ich sztywności mam już pewne przypuszczenia ale jeszcze nie chcę się wypowiadać dokąd tego dokładnie nie sprawdzę. Po dwóch modelach jakie już troszkę obłowiłem zaczyna mi się rysować pewna prawidłowość ale dopiero jak obłowię te dwa travele, które mam ośmielę się coś bąknąć  ;)  na ten temat.

Zbrojenie w Essexy mi dość odpowiada. 20 na starcie, 5,5 na górze. Oczywiście nie mam porównania do innego zbrojenia, więc nie wiem jakby wyglądała sprawa np. na "standardzie" w igreki Fuji.

Opisz swoje przypuszczenia, potem najwyżej potwierdzisz lub zanegujesz je praktyką.

Użytkownik Żbiku edytował ten post 27 listopad 2014 - 11:31

#90 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5376 postów
  • LokalizacjaDusseldorf

Napisano 27 listopad 2014 - 11:31

Spróbuj jak będziesz miał już wykonany dolnik u Łukasza na taśmę KL-e od 25 do 5 powinno być bardzo dobrze ;)

#91 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5376 postów
  • LokalizacjaDusseldorf

Napisano 27 listopad 2014 - 16:54

Witam,

Wedke na blanku idealnym do zastosowan o jakich piszesz kupilem 7 lat temu, blank smuklejszy od Phenixa, sporo lzejszy, z grafitu 50 iles mln psi.Jak chcesz sie dowiedziec co takiego to daj znac na priva.

Bujo

Napisz Michał co to za cudo,- które musiałem gdzieś przeoczyć albo popiół z powstającego z upadku ptaszyska zasypał mi oczy  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

#92 OFFLINE   pawello

pawello

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 703 postów
  • LokalizacjaMazowsze
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:B.

Napisano 27 listopad 2014 - 17:10

Napisz Michał co to za cudo,- które musiałem gdzieś przeoczyć albo popiół z powstającego z upadku ptaszyska zasypał mi oczy  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Ja też chętnie dowiedziałbym się  cóż to za kijek. Gdyby nie te 7 lat to obstawiałbym RX8. ;)

#93 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8030 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 27 listopad 2014 - 17:11

Ja też chętnie dowiedziałbym się  cóż to za kijek. Gdyby nie te 7 lat to obstawiałbym RX8. ;)

Podobnie kombinowalem ;) Wiec pewnie jakies CD

#94 OFFLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4490 postów

Napisano 27 listopad 2014 - 17:14

Witam,

RX8 sie wtedy ukazaly, mialem uzbrojony jeden z pierwszych blankow. Ten, o ktorym pisalem to 2.60 17 lbs.

Tak dla wiarygodnosci: http://jerkbait.pl/t...-28-8-20-xfast/gdzies na dole o nim pisze, mialem na jesieni , posty z lutego 2007.

Pozdrawiam,

Bujo

Użytkownik Bujo edytował ten post 27 listopad 2014 - 17:26

#95 OFFLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4490 postów

Napisano 27 listopad 2014 - 17:30

Ptaszyska wtedy dopiero myslaly co by z popiolow sie odrodzic :) :) :) 

Pozdrawiam,

Bujo

#96 OFFLINE   pawello

pawello

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 703 postów
  • LokalizacjaMazowsze
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:B.

Napisano 27 listopad 2014 - 18:04

Witam,

RX8 sie wtedy ukazaly, mialem uzbrojony jeden z pierwszych blankow. Ten, o ktorym pisalem to 2.60 17 lbs.

Tak dla wiarygodnosci: http://jerkbait.pl/t...-28-8-20-xfast/gdzies na dole o nim pisze, mialem na jesieni , posty z lutego 2007.

Pozdrawiam,

Bujo

Czyli zaliczyłem strzał w dziesiątkę? :D A tak a propos, miałem dłuższego brata 9'6 17lb i mogę potwierdzić - super blank.  

#97 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 27 listopad 2014 - 18:10

Ma ktoś może bezpośrednie porównanie wędek zbudowanych na powyższych blankach? Mam tego FX ale jest dla mnie ciut za mocny, wystarczy mi spokojnie kij obsługujący przynęty szczupakowo-boleniowe do 25g, stąd zastanawiam się nad wymianą FX na PST895.

Jak można porównać akcję i ugięcie obu blanków?

#98 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5376 postów
  • LokalizacjaDusseldorf

Napisano 27 listopad 2014 - 21:08

Długo łowiłem 17lb RX8 w dlugości 9" i lubiałem go, do czasu jak nie wziąłem pierwszego Phenixa a dokładniej FX 966. 

Później RX8 wylądował na tutejszej giełdzie ;)

#99 OFFLINE   homax

homax

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1040 postów
  • LokalizacjaPruszków Poland Europe Earth
  • Imię:Sławomir

Napisano 27 listopad 2014 - 21:48

Wymagania autora spełniał by też pewnie CTS Elite Long Range 8'6'' 15lb opisany do 35g. Przy czym opis górnego cw. lekko zawyżony wg. mnie.

#100 OFFLINE   @spius83

@spius83

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 250 postów
  • LokalizacjaPolska...:))
  • Imię:Tomek

Napisano 28 listopad 2014 - 20:30

Po tym wpisie kolegi domyślam się dlaczego Phenix mu nie leży, jest po prostu za szybki i za sztywny  ;) . Jak nic coś z Batsona Rx7 lub rx8 do 28 gr. lub podobne i będzie do tego o czym kolega pisze. Pozdr

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blanki, blank, phenix

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych