Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Odczepiacze do przynęt i co robicie by zaczepów było mniej??

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
497 odpowiedzi w tym temacie

#301 OFFLINE   Gofer2005

Gofer2005

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 961 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Łukasz

Napisano 13 maj 2014 - 22:07

V Free to dla mnie przereklamowane GÓWNO !!! działa chyba tylko z łódki przy kącie bliskim 90 stopni żeby zjechało po żyłce czy plecionce, mi z brzegu nie chciało zjechać niżej niż do tafli wody pomimo że byłem od zaczepu jakieś 10metrów i trzymałem 3 metrową wędkę w pionie :(

#302 OFFLINE   deejaybialy

deejaybialy

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 463 postów
  • Lokalizacjachelm/ den bosch nl
  • Imię:Adam

Napisano 13 maj 2014 - 22:23

V Free to dla mnie przereklamowane GÓWNO !!! działa chyba tylko z łódki przy kącie bliskim 90 stopni żeby zjechało po żyłce czy plecionce, mi z brzegu nie chciało zjechać niżej niż do tafli wody pomimo że byłem od zaczepu jakieś 10metrów i trzymałem 3 metrową wędkę w pionie :(

Kolego, zeby nie bylo nie jestem powiazany w zaden sposob z producentem tej banalnej konstrukcji, ale zaczep na 10m 3m weda i kat niechtam 80st to chyba dziecko by wyjelo z zaczepu to prosta sprawdzona i co najwazniejsze skuteczna konstrukcja.

Pozdr

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

#303 OFFLINE   leepek

leepek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 304 postów
  • LokalizacjaToruń
  • Imię:Marek

Napisano 13 maj 2014 - 23:38

Dla mnie skuteczny jest Surfer. Łowię prawie wyłącznie na Wiśle i większość zaczepów jest do ogarnięcia. (tych do 10-15m bo dalsze bez łodzi to raczej żaden nie wyciągnie)

Wystarczy trochę wprawy i nawet te cztery ręce nie są potrzebne. Chociaż we dwójkę wyciągnięcie staje się dużo prostsze 

#304 OFFLINE   Gofer2005

Gofer2005

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 961 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Łukasz

Napisano 14 maj 2014 - 05:12

Kolego, zeby nie bylo nie jestem powiazany w zaden sposob z producentem tej banalnej konstrukcji, ale zaczep na 10m 3m weda i kat niechtam 80st to chyba dziecko by wyjelo z zaczepu to prosta sprawdzona i co najwazniejsze skuteczna konstrukcja.

Pozdr

No i odczepiło dziecko wchodząc w woderach, te badziewie nie chce zjeżdżać po lince i tyle! tym bardziej po żyłce, która się obwiesza pod ciężarem

#305 OFFLINE   cristovo

cristovo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1498 postów

Napisano 14 maj 2014 - 08:07

autocenzura

Użytkownik cristovo edytował ten post 06 marzec 2015 - 00:57

#306 OFFLINE   MichałAspiusFishing

MichałAspiusFishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 923 postów
  • Lokalizacjafacebook.com/aspiusasp
  • Imię:Michał

Napisano 14 maj 2014 - 08:29

ja v free bardzo sobie chwale, praktyczne na łodzi, z brzegu troszkę mniej ale tez zawsze dał rade, pamiętam jak w zimę robił jako "lodołamacz" dla uwiezionych przynęt na krańcu tafli, z drzew tez parę przynęt odzyskał :lol: B)

Użytkownik mansik edytował ten post 14 maj 2014 - 08:30

#307 OFFLINE   Majo

Majo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1095 postów

Napisano 14 maj 2014 - 11:16

No i odczepiło dziecko wchodząc w woderach, te badziewie nie chce zjeżdżać po lince i tyle! tym bardziej po żyłce, która się obwiesza pod ciężarem

Chyba zle zakładałeś na żyłkę. Albo masz dwie lewe ręce :P  Trochę gimnastyki i najbardziej beznadziejne sytuacje czasami udaje się odratować :)

#308 OFFLINE   deejaybialy

deejaybialy

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 463 postów
  • Lokalizacjachelm/ den bosch nl
  • Imię:Adam

Napisano 14 maj 2014 - 17:19

Cristovo, mansik, majo, nic dodac nic ujac :-)

#309 OFFLINE   darks86

darks86

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 353 postów

Napisano 23 styczeń 2015 - 19:00

Podbiję temat.

Skonstruowałem sobie samodzielnie taki odczepiacz bazując na zdjęciach z internetu. Wyszło tak sobie - tzn. niby wszystko się zgadza, ale drut dość mocno pocięty kombinerkami. Używam oczywiście sławnej szprychy rowerowej. Największy problem mam z zakręceniem tych "kółek". Szprycha stawia naprawdę duży opór i zakręcenie jej wokół np. śrubokręta stanowi spory problem. Przede wszystkim zamiast oczka robi mi się jajo. Dodatkowo szprycha sprężynuje dość znacznie i dociągnięcie drugiego obiegu wokół śrubokręta jest prawie niewykonalne.

Z racji tego, że postanowiłem zrobić sobie ten odczepiacz w kilku wagach (100 gram do żyłki nr 14 jest za duży i robi się "łódka", przez która odczepiacz nie zjeżdża do przynęty), to zostało mi do wykonania jeszcze parę sztuk. Pytam więc - w jaki sposób ładnie wygiąć drut tak, aby odczepiacz był kopią oryginalnego vfree ? Jakieś specyficzne narzędzia są potrzebne ?

#310 OFFLINE   Majo

Majo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1095 postów

Napisano 24 styczeń 2015 - 14:34

Podbiję temat.

Skonstruowałem sobie samodzielnie taki odczepiacz bazując na zdjęciach z internetu. Wyszło tak sobie - tzn. niby wszystko się zgadza, ale drut dość mocno pocięty kombinerkami. Używam oczywiście sławnej szprychy rowerowej. Największy problem mam z zakręceniem tych "kółek". Szprycha stawia naprawdę duży opór i zakręcenie jej wokół np. śrubokręta stanowi spory problem. Przede wszystkim zamiast oczka robi mi się jajo. Dodatkowo szprycha sprężynuje dość znacznie i dociągnięcie drugiego obiegu wokół śrubokręta jest prawie niewykonalne.

Z racji tego, że postanowiłem zrobić sobie ten odczepiacz w kilku wagach (100 gram do żyłki nr 14 jest za duży i robi się "łódka", przez która odczepiacz nie zjeżdża do przynęty), to zostało mi do wykonania jeszcze parę sztuk. Pytam więc - w jaki sposób ładnie wygiąć drut tak, aby odczepiacz był kopią oryginalnego vfree ? Jakieś specyficzne narzędzia są potrzebne ?

Niestety nie pozostaje nic innego jak kupić 10 szprych i kręcić aż do wyrobienia ręki.Tylko kombinerki są potrzebne i sprawne dłonie :)

#311 OFFLINE   thug

thug

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1121 postów
  • LokalizacjaMazowsze

Napisano 24 styczeń 2015 - 14:38

Przede wszystkim imadło i dobre kombinerki/szczypce :)

#312 OFFLINE   CM Punk

CM Punk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 689 postów

Napisano 24 styczeń 2015 - 15:01

Albo gruby drut ortodontyczny np. 1,1 mm,powinien być łatwiejszy w "formowaniu" :) .

#313 OFFLINE   darks86

darks86

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 353 postów

Napisano 24 styczeń 2015 - 16:19

@Majo

10 szprych kupiłem, bo spodziewałem się, że pierwsze twory mogą wyjść źle. Co do kombinerek - jedne prawie połamałem przy pierwszej próbie. Musiałem uderzyć po takie sporo większe i masywniejsze.

@CM Punk

Gdzie takie coś dostać w rozsądnie małej ilości ?

#314 OFFLINE   thug

thug

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1121 postów
  • LokalizacjaMazowsze

Napisano 24 styczeń 2015 - 16:23

Jakieś strasznie twarde te szprychy teraz robią. Te, których ja kiedyś używałem dawały się wyginać i formować bez większego trudu.

Z czasem i tak kupiłem uwalniacz surfer i do swoich samoróbek nigdy nie wróciłem.

#315 OFFLINE   darks86

darks86

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 353 postów

Napisano 24 styczeń 2015 - 18:14

@thug
Mam surFera. I niestety przy pierwszym zaczepie już wymiękł. Wędka 2,8m, stoję na górce, zaczep przy powierzchni i jakieś 15 metrów od brzegu. Żyłka 16tka napięta na ile się dało. Surfer zatrzymywał się w 1/3 drogi. Nawet próba puszczenia go z rozpędu niewiele dała. Aha, mam go z plecionká 0,50mm. Wydaje mi się, że vfree lepiej lata po żyłce. Dodatkowym plusem jest możliwość użycia ciężarka o mniejszej masie.

#316 OFFLINE   CM Punk

CM Punk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 689 postów

Napisano 24 styczeń 2015 - 19:54

@Majo

10 szprych kupiłem, bo spodziewałem się, że pierwsze twory mogą wyjść źle. Co do kombinerek - jedne prawie połamałem przy pierwszej próbie. Musiałem uderzyć po takie sporo większe i masywniejsze.

@CM Punk

Gdzie takie coś dostać w rozsądnie małej ilości ?

Zazwyczaj jest w sklepach protetycznych,najlepszy jest drut Remanium firmy Dentaurum,różne średnice,jest też 1,2 mm:

http://www.sklep.mik...2mm-okragly-10m

https://www.cezal.pl...-11mm-10m-.html

Dodam,że drut Met-Dent,który jest sporo tańszy nie ma średnic większych od 1,1 mm,jeśli chodzi o profil okrągły,ale jeśli by Ci pasował taki milimetrowy,to bierz ten polski,nie jest zły:

http://www.sklepmedi...t-dent-10g.html

Użytkownik CM Punk edytował ten post 24 styczeń 2015 - 20:02

#317 OFFLINE   thug

thug

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1121 postów
  • LokalizacjaMazowsze

Napisano 25 styczeń 2015 - 12:10

@thug
Mam surFera. I niestety przy pierwszym zaczepie już wymiękł. Wędka 2,8m, stoję na górce, zaczep przy powierzchni i jakieś 15 metrów od brzegu. Żyłka 16tka napięta na ile się dało. Surfer zatrzymywał się w 1/3 drogi. Nawet próba puszczenia go z rozpędu niewiele dała. Aha, mam go z plecionká 0,50mm. Wydaje mi się, że vfree lepiej lata po żyłce. Dodatkowym plusem jest możliwość użycia ciężarka o mniejszej masie.

Nie dostrzegłem nigdy tego problemu bo łowiłem tylko z pontonu, a wtedy można podpłynąć nad sam zaczep...

• Obcy lubi to

#318 OFFLINE   @spius83

@spius83

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 250 postów
  • LokalizacjaPolska...:))
  • Imię:Tomek

Napisano 25 styczeń 2015 - 15:08

Odczepiaczy używam od dobrych kilku lat i bez nich nie ruszam nad rzekę. Ale jak każda konstrukcja ma swoje wady, tak z 15 i więcej m. od brzegu żaden nie będzie działał. Tak do 10 m. i raczej z pradem. V-free czy podobny ma to do siebie, że łapie za krętlik lub agrafkę i jeśli ta będzie słaba to przy mocnych kotwicach przynęta zostanie na dnie. Panowie po co się męczyć ze szprychami, równie dobry jest drut nierdzewny 1mm. , wytrzyma na pewno. U mnie agrafka z takiego drutu prostowała dwie kotwy nr. 4. Większośc zaczepów jest blisko brzegu, skutecznego w 100% nie ma. 

#319 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15678 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 25 styczeń 2015 - 15:28

Zazwyczaj jest w sklepach protetycznych,najlepszy jest drut Remanium firmy Dentaurum,różne średnice,jest też 1,2 mm:

http://www.sklep.mik...2mm-okragly-10m

https://www.cezal.pl...-11mm-10m-.html

Dodam,że drut Met-Dent,który jest sporo tańszy nie ma średnic większych od 1,1 mm,jeśli chodzi o profil okrągły,ale jeśli by Ci pasował taki milimetrowy,to bierz ten polski,nie jest zły:

http://www.sklepmedi...t-dent-10g.html

Czy ten drut z linków nadaje się na stelaże do wobków i zbrojenia dużych gum?

#320 OFFLINE   darks86

darks86

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 353 postów

Napisano 25 styczeń 2015 - 17:39

Dzisiaj miałem sposobność przetestować zarówno surfera jak i vfree. Zaczep jakieś 10 m od brzegu, rzeka, odczepiacz puszczany z nurtem i uwaga - z mostu pieszego, czyli do tafli wody było jakieś 7-8m. Co prawda nieco wydłużyła się w tym momencie długość żyłki, ale kąt był jakieś 40 stopni. Zamiast sznurka plecionka mikado octa 0,50mm. Surfef doprowadzał mnie do szału, bo ciągle obkręcał się wokół żyłki i tym samym owijał wokół niej linkę. Vfree 60 gram tego nie robił, ale podobnie jak surfer nie dojechał do przynęty. Maksymalnie naprężona, świeża żyłka 0,18mm nie dawał rady wadzę odczepiacza - jakieś 3-4metry przed zaczepem odczepiacz lądował na dnie. Próby podszarypwania nic nie dawały. Prąd owszem ciągnął linkę, ale nic to nie zmieniało.

Według mnie i tego, co widziałem żaden odczepiacz nie ma prawa zadziałać w typowych okolicznościach. Musiałbym mięć plecionkę naprawdę sztywną, opuszczać odczepiacz z mostu, a sam zaczep musiałby się znajdować kilka metrów pod wodą, a nie na 1-1,5 metra. Cholernie chciałbym zobaczyć jak producent surfera pokazuje na filmiku jego użycie w typowych warunkach: 10-15 metrów od brzegu, głębokość 1-1,5 metra, przynęta obrotówka nr 2, żyłka 0,18 mm.
  • Gofer2005 lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych