Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Odczepiacze do przynęt i co robicie by zaczepów było mniej??

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
497 odpowiedzi w tym temacie

#361 ONLINE   jerrys

jerrys

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 104 postów
  • LokalizacjaCzłuchów
  • Imię:Jerzy
  • Nazwisko:Stawiarz

Napisano 17 maj 2016 - 21:09

Wyczepiacz , odczepiacz .sztyca itd wszystko dobre . Pan Wodnik trochę zabawek musi zabrać. .Zaczepów powinno być dużo , a gdzie patyki tam wyniki .Więc niema czego płakać zrobić lub nabyć drugą i tyle 

• Frogerset i kasperek lubią to

#362 OFFLINE   Tomek-spinning

Tomek-spinning

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 20 postów

Napisano 18 maj 2016 - 11:02

Wyczepiacz , odczepiacz .sztyca itd wszystko dobre . Pan Wodnik trochę zabawek musi zabrać. .Zaczepów powinno być dużo , a gdzie patyki tam wyniki .Więc niema czego płakać zrobić lub nabyć drugą i tyle

święta prawda, jak przynęta się gdzieś zagnieździ np między kamieniami to nic nam już nie pomoże. Nie ma złotego środka, a jak chce się mieć faktycznie wyniki to trzeba ryzykować i rzucać w miejsca teoretycznie nie do obłowienia ;)

#363 OFFLINE   Adri@n

Adri@n

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 186 postów
  • LokalizacjaMałopolska

Napisano 01 czerwiec 2016 - 10:04

Panowie potrzebuje kupić jakiś dobry wyczepiacz do woblerów. Łowie woblerami od 2 cm do 5 cm. Prze de wszystkim klenie i z brzegu co byście polecili? Wiem że nie wszystkie przynęty da się uwolnić ale przynajmniej te które są pod dużym kątek żebym wyczepiacz dawał rade. 

#364 OFFLINE   RedJin

RedJin

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 425 postów
  • Lokalizacja07-300 Bug, Narew
  • Imię:Piotr

Napisano 04 czerwiec 2016 - 05:12

Dopinam sie do pytania, Bug, woblery 5 do 10cm i gumy na 10-15 gram. Nurt zawsze wyczuwalny. Wędka szybka do 25g, żyłka 0,22 albo plecionka 0,16.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

#365 OFFLINE   Dim3n

Dim3n

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 80 postów
  • LokalizacjaDęblin
  • Imię:Damian

Napisano 16 sierpień 2016 - 20:50

Odczepiacz GROM czy ktoś wgl tego używa ? 

#366 OFFLINE   mifek

mifek

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 11308 postów
  • LokalizacjaWioska Z Tramwajami
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:...znane...

Napisano 23 sierpień 2016 - 10:16

Odczepiacz GROM czy ktoś wgl tego używa ? 

Wyszukiwarka forumowa... używałeś kiedyś?

• popper lubi to

#367 OFFLINE   rekin175

rekin175

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 242 postów
  • LokalizacjaZgorzelec

Napisano 15 październik 2016 - 21:08

Dołączam się do zapytania :

Łowię z brzegu przynęty woby gumy  , miałem odczepiacz V-FREE czasem pomógł .

Teraz zastanawiam się na wyborem pomiędzy Surferem a Gromem , który  z waszego doświadczenia warto kupić >?<

#368 OFFLINE   xwaldi

xwaldi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 58 postów
  • LokalizacjaZakopane/Gorlice
  • Imię:Waldemar

Napisano 16 październik 2016 - 12:47

Ja mam surfera i na wodach stojących sprawdza się znakomicie. Jeśli tylko może doplynac do przynety to zawsze ja odzyskam. Z łódki ma niemal stu procentową skuteczność, bo do zaczepu można podpłynąć odpowiednio blisko i z odpowiedniej strony. Gorzej bywa na rzekach i przy wedkowaniu z brzegu, bo dotarcie surferem do zatrzepionej przynęty jest utrudnione przez np odległość czy mocny prąd. Mam już drugiego surfera, jednego zerwalem przez wdliwa linkę, ale odzyskał on tyle przynę, że splacil się z nawiązką i zarobił na kolejnego.

#369 OFFLINE   Novis

Novis

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1758 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:Nowicki

Napisano 16 październik 2016 - 18:52

Nie istnieje skuteczny odczepiacz na rzeki, jeżeli zaczep ma miejsce stosunkowo daleko od brzegu. Prąd skutecznie uniemożliwi dotarcie do uwięzionej przynęty. Oczywiście zawsze kombinuje się puszczanie odczepiacza z prądem rzeki. Czasami się uda, czasami nie. Zawsze używałem Groma. Najcięższego. I to i tak na rzece nie dawał rady. Owszem, mogę zmontować większe obciążenie, ale wtedy nie wytrzyma zestaw, a i nie napniemy mocno linki, po to aby zjechał do przynęty.

• popper lubi to

#370 ONLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9559 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 16 październik 2016 - 19:40

Z mojej praktyki, na mniejszych rzekach wynika, że najskuteczniejsze są proste rozwiązania.

Długi czas używałem GROMA.  W wersji Long Distance i masie , o ile pamiętan 100 do120g. Był znakomity, chociaż drogi. 

Pobił go, z powodzeniem, odczepiacz o masie (ciężarka) 100g, ze szprychy rowerowej (?). Coś w tym stylu: http://allegro.pl/sk...6562393415.html  Kosztował wówczas 15zł+ wysyłka.

Nie dość, że sporo tańszy, to skuteczność praktycznie ta sama, co GROMU.

Linka od GROMU, jednak jest bezkonkurencyjna. Ta żółta.  W wyniku używania jednak się przecierała. Nieznacznie skracana trafiła w sumie,  najpierw na jednego i kolejnego i kolejnego "szprychowca".

W końcu przegniła i ...... Znowu stoję przed zakupem Long Distance  ;)

Surfera mam i wciąż się zastanawiam, czy jest mi potrzebny do marszów, brzegiem rzek.

#371 OFFLINE   Zebon

Zebon

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 259 postów
  • LokalizacjaStaszów

Napisano 16 październik 2016 - 20:02

Z mojej praktyki, na mniejszych rzekach wynika, że najskuteczniejsze są proste rozwiązania.

Długi czas używałem GROMA.  W wersji Long Distance i masie , o ile pamiętan 100 do120g. Był znakomity, chociaż drogi. 

Pobił go, z powodzeniem, odczepiacz o masie (ciężarka) 100g, ze szprychy rowerowej (?). Coś w tym stylu: http://allegro.pl/sk...6562393415.html  Kosztował wówczas 15zł+ wysyłka.

Nie dość, że sporo tańszy, to skuteczność praktycznie ta sama, co GROMU.

Linka od GROMU, jednak jest bezkonkurencyjna. Ta żółta.  W wyniku używania jednak się przecierała. Nieznacznie skracana trafiła w sumie,  najpierw na jednego i kolejnego i kolejnego "szprychowca".

W końcu przegniła i ...... Znowu stoję przed zakupem Long Distance  ;)

Surfera mam i wciąż się zastanawiam, czy jest mi potrzebny do marszów, brzegiem rzek.

Ten z linku to chyba v-free. Mam używam , polecam. Uratował już kilka woblerów, czyli zakup się zwrócił. Z tym że ja łowie przeważnie przy opaskach na wiśle także odlegość do zaczepu nie duża.Dokupić mocną linke murarską i daje rade.

#372 ONLINE   Sławek77

Sławek77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1374 postów
  • LokalizacjaWielkopolska

Napisano 16 październik 2016 - 20:58

Mi się sprawdza ten tani ze szprychy.Już dawno się spłacił a nawet jak się zerwie to nie szkoda...
  • popper lubi to

#373 OFFLINE   rekin175

rekin175

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 242 postów
  • LokalizacjaZgorzelec

Napisano 16 październik 2016 - 21:16

Dzięki Panowie za wskazówki , wezmę Groma Long Distance ..

#374 OFFLINE   Melanzyk

Melanzyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3064 postów
  • LokalizacjaDublin / Częstochowa / Lubaczów
  • Imię:Maciej

Napisano 19 luty 2017 - 22:53

Zapraszam do obejrzenia mojego ostatniego wideo. Dostępne są napisy PL jeżeli ktoś potrzebuje.

Pozdr

M

• malinabar lubi to

#375 ONLINE   jacek.hetflaisz

jacek.hetflaisz

Zaawansowany

• TWÓRCY+
  • PipPipPip
  • 2465 postów
  • LokalizacjaGwiazdowo
  • Imię:Jacek
  • Nazwisko:Hetflaisz

Napisano 15 marzec 2017 - 12:45

Na rzece działa.
Prosty do zrobienia.
  • gregx1 lubi to

#376 ONLINE   jacek.hetflaisz

jacek.hetflaisz

Zaawansowany

• TWÓRCY+
  • PipPipPip
  • 2465 postów
  • LokalizacjaGwiazdowo
  • Imię:Jacek
  • Nazwisko:Hetflaisz

Napisano 15 marzec 2017 - 12:50

Załączony plik  CAM00880.jpg   59,85 KB   20 Ilość pobrańZałączony plik  CAM00877.jpg   58,62 KB   17 Ilość pobrańZałączony plik  CAM00867.jpg   57,96 KB   18 Ilość pobrańZałączony plik  CAM00874.jpg   64,73 KB   15 Ilość pobrań

#377 OFFLINE   xeniowy

xeniowy

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 273 postów
  • LokalizacjaKońskie
  • Imię:Tomek

Napisano 24 marzec 2017 - 19:08

Ja również używam wspomnianego surfera. Co prawda kupiłem go jesienią 2016 i używałem łowiąć z łodzi raptem około 10 razy na Domaniowie i Wiórach, ale póki co skuteczność 100%.

#378 OFFLINE   Michał.

Michał.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1598 postów
  • LokalizacjaSan Escobar

Napisano 06 październik 2017 - 15:39

Pytanie do posiadaczy odczepiacza GROM czy agrafka daje radę ? bo mam obawy, że nie wytrzyma :( 

Załączony plik  IMAG1872.jpg   52,81 KB   22 Ilość pobrań

Załączony plik  IMAG1874.jpg   43,39 KB   22 Ilość pobrań

#379 OFFLINE   Gadget

Gadget

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 719 postów
  • LokalizacjaRumia

Napisano 10 październik 2017 - 07:43

Pytanie do posiadaczy odczepiacza GROM czy agrafka daje radę ? bo mam obawy, że nie wytrzyma :( 

Jeśli masz obawy to po co CI ona? ja wiązałem go pętelką bezpośrednio do uszka.

Agrafka może tylko przeszkadzać, jeśli Ci się obróci (bo tak lubi) to agrafka złapie plecionkę i będzie "dupa", może ona również łapać trawę czy inny syf płynący i utrudni dojście do przynęty.

A co do tej żółtej linki , ostatnio mi pękła i odczepiacz został z blaszką w wodzie, ale za mocno za nim nie płakałem. Szprychowce wg mnie są lepsze i bardziej stabilne.

#380 OFFLINE   Grzesiek

Grzesiek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 423 postów
  • LokalizacjaPołudnie :)

Napisano 19 luty 2018 - 12:52

Mam klasyczne v-free własnej roboty i na niewielkich odległościach ma 100 % skuteczności. Jednak, gdy przynęta ugrzęźnie w zaczepie gdzieś dalej albo nurt jest mocny, to niestety odczepiacz nie dochodzi do krętlika. Linka (sznurek murarski z Castoramy) nasiąka i jest problem. Większego ołowiu nie chcę zakładać w obawie przed złamaniem wędki. Co mogę poradzić  w takim przypadku ?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych