Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Jaki silnik elektryczny kupić?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2436 odpowiedzi w tym temacie

#761 OFFLINE   Paprykarz

Paprykarz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1959 postów
  • Lokalizacjazachodniopomorskie

Napisano 30 wrzesień 2016 - 18:57

a jakoś mnie nie przekonuje trzeba by było go ciągle wkładać i wyciągać a ten wszystko w nosie ;) a ja leniwy jestem

Zaletą 160 EM jest niewątpliwie fakt, że jest mocowana na spalinie. Spalina zanurzona w wodzie natychmiast budzi podejrzliwość i miałem na karku kontrolerów. Mina powyższych po podniesieniu silnika na trymie - bezcenna. A jak przyjdzie bieda, brak prądu albo większy wiatr do palisz silnik i powolutku acz sprawnie pomykasz w wyznaczone sobie miejsce. 

Warunek, musisz mieć 31cm słupa wody na właściwy montaż takiej 160EM

• Gobio Gobio lubi to

#762 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów
  • Imię:adam

Napisano 30 wrzesień 2016 - 19:06

Według mnie przy silnikach elektrycznych mocy nigdy za wiele...

#763 OFFLINE   Mirek

Mirek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 56 postów
  • Lokalizacjazachodniopomorskie

Napisano 01 październik 2016 - 11:35

Witam ! Zamierzam kupić silnik elektryczny Osapian 40 lub 45 lbs. Mam pytanie, bo widzę, że są silniki tzw. wzmocnione 40/45 lbs. Cena 40, a wzmocnionego 40/45 jest taka sama, w m-c sklep. Czy warto wybrać ten wzmocniony ? Jeszcze jedna prośba o polecenie dobrego sklepu internetowego z silnikami.

Pozdr. mk. 

#764 OFFLINE   MARIUSZ 69

MARIUSZ 69

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2042 postów
  • LokalizacjaLubelskie
  • Imię:Mariusz

Napisano 01 październik 2016 - 11:43

http://www.sonarsklep.pl/ .Albo napisz do deichkind tu na forum.

Użytkownik MARIUSZ 69 edytował ten post 01 październik 2016 - 11:46

#765 OFFLINE   delux64

delux64

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 487 postów
  • Lokalizacjalubuskie
  • Imię:delux

Napisano 01 październik 2016 - 13:12

Kup 55 lbs nie Będziesz żałował...ZAWSZE wybieramy NAJSILNIEJSZY na jaki nas stać...kupisz słabszy zaoszczędzisz parę złotych ale może przyjdzie kiedyś w życiu popływać na DUŻYM zbiorniku a wtedy Będzie żal sciskał cztery litery źe zamiast płynąć pod wiatr i fale stoisz w miejscu a inni płyną dalej.. ;)

Użytkownik delux64 edytował ten post 01 październik 2016 - 13:21

• tom3 i trout master lubią to

#766 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4926 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 01 październik 2016 - 14:06

Jak chcesz, to mam taką endurę 55 nową, tylko rozpakowania (jest i pudło). Wisi mi od czerwca w garażu na stojaku. Nie miałem jak zamontować o raczej nie dam rady w najbliższym czasie.. Niestety posiałem gdzieś dowód zakupu i gw. Ale w dobrej cenie oddam.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik psulek edytował ten post 02 październik 2016 - 23:18

#767 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4459 postów
  • LokalizacjaRZ
  • Imię:Arko

Napisano 01 październik 2016 - 21:52

jozi naprawdę mi pomógł niech każdy coś napisze a będzie z czego wnioski wyciągać ,zawsze znajdzie się lepszy fachowiec od drugiego ale po to jest forum .

patrząc tym tokiem myślenia to nikt by nić nie pisał ;)

Ta "160" to już niezła rakieta jest.

Miód maszyna. Kolejna przeróbka łodzi to:

- wywalam zasilanie 12V, ładowarkę, silnik Traxxis 55'

- ster z kabinówki,

Zamiast steru bedzie zawieszone ta "160"  i do tego sterowanie z tablicy elektryczne. Potencjometr (Maximizer oryginal MK) i przełączniki z silniczkami (prawo-lewo). Po co mam patrzeć na silnik i kręcić rumplem jak na Sollnie tyle lepszych widoków jest. Do tego jeszcze echo na tablicę i full wyp...   ;)  :lol:

Załączone pliki

Użytkownik trout master edytował ten post 01 październik 2016 - 21:57

#768 OFFLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 936 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce
  • Imię:Tetryk
  • Nazwisko:Tetryk

Napisano 02 październik 2016 - 14:35

Posiadam łódkę  400 cm x 180 cm o masie 200kg .Chcę sobie zakupić silnik HAZWING Ospian 24 V 80 lbs . do tego 2 szt akumulatory AGM 120 Ah .  Łódka  będzie pływała po starorzeczach Bugu i Narwi  może na Zegrzu , sporadycznie po rzece na małych  odcinkach między starorzeczami z nurtem .

Czy ktoś  już  przetestował ten silnik i może coś konkretnego o nim napisać .

#769 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 02 październik 2016 - 15:46

Mój znajomy zakupił do łodzi bez 4  silnik 2HP 109lb i zasuwa ostro. Do tego solary co dają 10A i praktycznie mało co prądu zużywa. Jak stanie to solar ładuje akumulatory i pływa bezstresowo, że braknie prądu.

#770 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów

Napisano 02 październik 2016 - 16:28

Ja użytkuje tego 2hp ale na dętce 3.2m także dużo mniejsze od Twojej jednostki .u mnie się sprawdza w 100% co konkretnego chcesz wiedzieć o tym silniku

#771 OFFLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 936 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce

Napisano 02 październik 2016 - 17:30

Po pierwsze czy muszą być tak duże  dwa akumulatory czy starczyło by 2 x 70 Ah . Może ktoś używał mniejszy silnik a teraz ma tego 80 lbs jakie sa różnice między 55 lbs a 80 lbs . czy waszym zdaniem da radę popływać po Narwi na elektryku . Moja łódka ze względu na szerokość ma małe zanurzenie  i dno lekkie V . Jakie prądy płynie  przy max pracy . 

b1ec4c77c765222673badcdd804616a0.jpg

Użytkownik Tabor edytował ten post 02 październik 2016 - 17:32

#772 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów

Napisano 02 październik 2016 - 18:05

Tu chodzi tylko o jedną rzecz. Mianowicie to ze aku ma napisane 100 czy 70ah to znaczy ze może to oddać w 20h... jeśli chcesz to oddać w 3 h to z 100ah się robi 60ah może 70max.
Druga sprawa przy 24v pojemności się nie sumują
Prady jak przy 12V max do 50A średnio 40+ przy Vmax . Możesz mieć aku i 30ah tylko ile na tym popływasz? "
W uproszczeniu możesz porównać, ze 24v ma apetyt taki sam jak na 12V z tym ze moc masz wieksza

#773 OFFLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 936 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce

Napisano 02 październik 2016 - 18:19

Dzięki rozumiem tz że prąd może być od 50 do 60  A w opisie silnika napisane jest 45 A . Chodzi mi o przewody zasilające  . Dwóch akumulatorów po 30 kg nie umieszczę  byle gdzie trzeba choć trochę  łódkę wyważyć do pływania .

#774 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów

Napisano 02 październik 2016 - 19:31

ja u siebie przedluzalem przewodami 16mm2 bo takowe linki walaly mi sie po piwnicy. przy takich zabiegach podstawa jest aby styk byl pewny. najlepeij podejdz do zaprzyjaznionego elektryka  , zeby zaprasowal Ci  kable przedluzajace a na koncach zaprasowal oczka badz widelki , co tam sobie chcesz. na tuleje laczeniowe zagrzac termokurcza ale gruboscienne z kelejem. koszt jednej 1m okolo 12-15zl. ale nie boi sie to wody i warunkow pogodowych. mostek do aku minimum 16mm2 . rowniez z zapraosowanymi oczkami/widelkami , jak nie ma prasy mozna lutowac... ale to zabawa... , Aku jesli nie bedziesz wyjmowal z lodzi to im wieksze tym lepiej.

#775 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 02 październik 2016 - 20:51

Ja użytkuje tego 2hp ale na dętce 3.2m także dużo mniejsze od Twojej jednostki .u mnie się sprawdza w 100% co konkretnego chcesz wiedzieć o tym silniku

Jaką prędkość max wyciśniesz z tego zestawu?

Aku szybko schodzą?

#776 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów

Napisano 02 październik 2016 - 21:45

Na echu 7.7 km/h a w wporywach gdzieś przez chwile było 8.5km/h ale to jakiś poryw był. Pod.fale większą nie idzie płynąc bo tak chlapie ze masakra . W tedy max prędkość 6.8/7km we dwie osoby w pełnym rynsztunku na mej detce te same osiągi. Aku wzielem budżetowe ZAPY 100ah . Nie zjechałem ich do końca ani razu . Jednak po 8km przy V max czuć spadek mocy. No ale to tylko ZAPY . Także nie można od nich wymagać zbyt wiele. Jak juz pisałem wcześniej silnik ma apetyt taki sam jak silniki na 12V z tym ze dużo wiece mocy . Prędkość do.3km/h więcej niż przy 12V i gorsze warunki nie straszne juz jak przy 12v

#777 OFFLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 936 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce

Napisano 02 październik 2016 - 21:49

Co sadzicie o takich przewodach tylko 10 mm2 ale prąd gwarantowany około 100A . Przewody od paneli fotowoltaicznych . Końcówki oczkowe przewodów posrebrzane wlutowane na twardy lut . 

http://sklep.semicon...id_product=3672

#778 OFFLINE   MarMilo

MarMilo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 592 postów
  • LokalizacjaPiaseczno
  • Nazwisko:M.

Napisano 02 październik 2016 - 23:21

Ja użyłem takiego kabla: http://allegro.pl/ka...6248865590.html 25mm2 miedzi, zakute oczka + otoczone koszulką termokurczliwą. 

Co do zalet i wad Haswinga 2HP:

Zalety: 

a) jest moc - nawet ruszając z miejsca wielka śruba (30cm) robi robotę (łódź jeszcze do końca tego sezonu 3,9m ~ 120kg bez wyposażenia) - odpychana jest mocno, szybko nabiera prędkości,

B) ławe podnoszenie silnika i trymowanie,

c) prędkość (sprzęt 20kg (na dziobie), ja bliżej rufy (80kg), dwa aku jak najdalej od rufy, ale i tak nie były na połowie łodzi) - max speed 8,6km/h - łajba robiła falę :). Przy tej prędkości 'spalanie' 46-49A, przy poborze 4,4A płynąłem 3,7kmph, przy 9,8A prędkość 5kmph., (miałem zapięty amperomierz cęgowy przez całe pływanie, żeby sprawdzać apetyt na Ampery),

d) puszczenie rumpla powoduje zatrzymanie silnika - sprężyna wymusza powrót do pozycji 0 (za pomocą zrywki można ustawić konkretną prędkość, ale niestety tylko skokowo,

Wady:

a) hałas - pracuje bardzo głośno niczym duży mikser kuchenny na pełnych obrotach, albo szlifierka do drewna - od samego startu jest głośno i hałas narasta w obrotami :(

B) długa kolumna - rumpel jest teraz wyżej niż w Osapianie 55,

c) brak regulacji długości rumpla (pochylanie jest)

d) brak możliwości całkowitego podniesienia z wody (nie da się ustawić go równolegle do lustra wody) 

e) rumpel z głowicą nie składa się całkowicie wzdłuż kolumny (zajmuje dużo miejsca przy transporcie) - 40tka i 55kta to mają,

f) waga akumulatorów + skręcanie mostka za każdym razem,

g) konieczność posiadania dwóch ładowowarek - akumulator po pływaniu przez 6 godzin (tyle na wodzie więc realnego używania aku było może 3h w tym 0,5h na pełnej prędkości) wymagał ładowania przez 8h (Ctek 7A)

Zrobiłem zdjęcia silnika (unboxing, montaż śruby itp), mam film z testów przed wypłynięciem.

Jeśli pojawią się jakieś pytania - postaram się odpowiedzieć.

#779 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów

Napisano 03 październik 2016 - 06:33

Z punktem "G" sie nie zgodze. Masz dobra ladowarke , ale o malym pradzie ladowania. i przy 2 aku duzej pojemnosci bedziesz to dlugo ladowal...  Trzeba nabyc ladowarke ktora ma 20A , spiac akumulatory rownolegle przy ladowaniu i w tedy nie ma zadnego problemu.

skrecanie mostka tez mnie slabi.... , jest i na to sposob tylko ze dosc droga impreza. Mozna zalozyc wtyczke-gniazdo silnopradowe ktore sa stosowane przy widlakach i innych maszynach. tylko to kosztuje ponad 100zl. NIe wiem jak U ciebie ale u mnie jak plyne na maxa i nie trzyma manetki, to pochwili odskakuje tak jak by sie zabralo kluczyk bezpieczenstwa. dosc irytujace bo musze trzymac manetke w rece ciagle.

Reszta pkt jak najbardziej prawdziwa :)

Użytkownik siarq edytował ten post 03 październik 2016 - 06:33

#780 OFFLINE   MarMilo

MarMilo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 592 postów
  • LokalizacjaPiaseczno
  • Nazwisko:M.

Napisano 03 październik 2016 - 09:57

Z punktem "G" sie nie zgodze. Masz dobra ladowarke , ale o malym pradzie ladowania. i przy 2 aku duzej pojemnosci bedziesz to dlugo ladowal...  Trzeba nabyc ladowarke ktora ma 20A , spiac akumulatory rownolegle przy ladowaniu i w tedy nie ma zadnego problemu.

skrecanie mostka tez mnie slabi.... , jest i na to sposob tylko ze dosc droga impreza. Mozna zalozyc wtyczke-gniazdo silnopradowe ktore sa stosowane przy widlakach i innych maszynach. tylko to kosztuje ponad 100zl. NIe wiem jak U ciebie ale u mnie jak plyne na maxa i nie trzyma manetki, to pochwili odskakuje tak jak by sie zabralo kluczyk bezpieczenstwa. dosc irytujace bo musze trzymac manetke w rece ciagle.

Reszta pkt jak najbardziej prawdziwa :)

1) łączenie baterii równolegle - nie jestem pewien czy stary (4 letnia Marina) się nie zagotuje po podłączeniu z nową, która ma pewnie lepsze parametry, Ładowarka 20A -tak, ale nie chcę wyrzucać bardzo dobrego (i nie taniego) Cteka. 

2) mostek - 100pln to nie duża kasa przy cenie silnika + 2 akumulatorów. Ja musze przetrwać mostkowanie do wiosny (czyli jeszcze pewnie 4-5 razy) - zamówiłem nową łódź, którą będę każdorazowo wodował więc wtedy akumulatory zagoszczą na stałe i będę je ładował pod pokładem :)

3) Co do trzymania manetki - wkładasz klucz od zrywki i silnik trzyma zadaną prędkość (niestety wtedy ustawianą skokowo).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 9

0 użytkowników, 9 gości, 0 anonimowych