Każdy silnik elektryczny do 3000 złotych na 12 V będzie dużo słabszy od spaliny 2 KM. Nawet te z górnej półki.
Tylko silnik 2MK jest tragicznie uciążliwy pod względem hałasu - słychać go z 5km na wodzie..
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 10 luty 2017 - 18:41
Każdy silnik elektryczny do 3000 złotych na 12 V będzie dużo słabszy od spaliny 2 KM. Nawet te z górnej półki.
Tylko silnik 2MK jest tragicznie uciążliwy pod względem hałasu - słychać go z 5km na wodzie..
Napisano 10 luty 2017 - 19:02
Kolega @suhhar jakiś poryw miał. Jak chcesz porównywać silnik elektryczny vs spalinowy to tej samej mocy wypadało by...
Napisano 10 luty 2017 - 20:23
Jak na pełnym gwizdku to 2T tak jak mówisz hałas jest.
Ciszej już jest np. 2,5 -4T . Mam m.in. Yamke 2,5 -4 T i płynąc w trolu około 3,5km/h mamy wtedy najniższe obroty i naprawdę jest cicho.. Nie raz już się zdziwili nad wodą jak podpłynąłęm z taką " zawrotną prędkością" na ,że mam spalinę zapiętą na pawęży.
Napisano 11 luty 2017 - 13:19
Kolega @suhhar jakiś poryw miał. Jak chcesz porównywać silnik elektryczny vs spalinowy to tej samej mocy wypadało by...
chodzi mi o to że jeśli ma możliwość to niech kupi spaline jak ten zestaw bo później będzie płakał jak pływał...ten zestaw od tokarexu dobry jest do pontoników 2-2.5m i minimalnym obciązeniu.
Napisano 11 luty 2017 - 13:35
Temat jest o silnikach elektrycznych. A nie spalinach
Napisano 15 luty 2017 - 14:40
Witam, szybkie pytanie do kolegów z Lublina i okolic:
poszukuję sklepu z nowymi elektrykami HasWing Osapian najlepiej 55 lbs z max,
nie chcę kupować przez neta ale chyba innej możliwości nie będzie ...?
Napisano 15 luty 2017 - 17:44
Jeśli nie ma na miejscu to zapytaj w zaprzyjaźniony sklepie czy ci nie sprowadza. Ale i tak wszystko z jednej firmy wychodzi więc co za roznica
Napisano 15 luty 2017 - 19:36
Jeśli przez net to ja bym kupił w mc-sklep i tak w razie awarii to oni go naprawiają serwis gwarancyjny też oni robią więc myślę, że to najlepsze rozwiązanie
Napisano 15 luty 2017 - 22:02
Jeśli przez net to ja bym kupił w mc-sklep i tak w razie awarii to oni go naprawiają serwis gwarancyjny też oni robią więc myślę, że to najlepsze rozwiązanie
A ja (i paru innych kolegów z forum) nie polecam tego sklepu i jego niestety chamskiej obsługi. Lepiej kupić w stacjonarnym (nawet pozornie dopłacając), którego właściciel w razie czego będzie pośrednikiem z Tomaszem W i jego wypowiedziami, gdy silnik ląduje z reklamacją ("Nie chcę Pana więcej obsługiwać", "Oddam pieniądze i nie chcę Pana więcej słyszeć" itp). Wysyłka do MC jest zawsze na koszt kupującego, za brak oryginalnego kartonu doliczają 40PLN itp.. Ja kupiłem ostatnio Haswinga 2KM w Wodomanii i bardzo sobie chwalę kontakt z właścicielem sklepu i profesjonalną obsługę (gość jest zapalonym wędkarzem i gadżeciarzem sprzętowym ma sporo echosond, o których sporo wie - więc można z nim rzeczowo porozmawiać - to nie kryptoreklama).
Użytkownik MarMilo edytował ten post 15 luty 2017 - 22:03
Napisano 15 luty 2017 - 22:38
Użytkownik siarq edytował ten post 15 luty 2017 - 22:40
Napisano 16 luty 2017 - 01:58
Zmienia tyle, że wysyłając kurierem silnik do T.W. zapłaciłem w sumie 250PLN (5 napraw) a tak zawiózł bym do sklepu i miał 2,5 stówy na nową plecionkę i na dokładkę nie szmaciłby mnie jakiś koleś (T.W.), który wie, że nie wsiądę w auto i będę grzał do Piotrkowa, żeby mu wygarnąć. Taka różnica..
Napisano 16 luty 2017 - 07:53
z wysylkami i utarczkami slownymi masz 100% racji , co nie podlega dyskujsi.
Napisano 16 luty 2017 - 10:19
Witam, szybkie pytanie do kolegów z Lublina i okolic:
poszukuję sklepu z nowymi elektrykami HasWing Osapian najlepiej 55 lbs z max,
nie chcę kupować przez neta ale chyba innej możliwości nie będzie ...?
Potwierdzam ,sklep Wodomania,facet z niego ma kapitalną wiedzę w tym temacie.........
Napisano 16 luty 2017 - 13:50
chodzi mi o to że jeśli ma możliwość to niech kupi spaline jak ten zestaw bo później będzie płakał jak pływał...ten zestaw od tokarexu dobry jest do pontoników 2-2.5m i minimalnym obciązeniu.
Nie przesadzaj. W zeszłym roku kupiłem od nich podobny zestaw z silnikiem 55lbs i aku 2x55AH do 3 metrowego pontonu którym prawie zawsze pływam w 2 osoby i jakoś nie płaczę. Owszem, prędkość dupy nie urywa, ale dla zwykłej rekreacji wystarczy i pływa się całkiem przyjemnie. Oczywiście spalinkę zawsze warto mieć, bo jak zacznie mocno dmuchać, to robi się mniej przyjemnie... Dlatego właśnie w tym sezonie planuje dokupić i poczuć wiatr we włosach ( nie mylić ze ślizgiem )
Napisano 16 luty 2017 - 20:41
A ja (i paru innych kolegów z forum) nie polecam tego sklepu i jego niestety chamskiej obsługi. Lepiej kupić w stacjonarnym (nawet pozornie dopłacając), którego właściciel w razie czego będzie pośrednikiem z Tomaszem W i jego wypowiedziami, gdy silnik ląduje z reklamacją ("Nie chcę Pana więcej obsługiwać", "Oddam pieniądze i nie chcę Pana więcej słyszeć" itp). Wysyłka do MC jest zawsze na koszt kupującego, za brak oryginalnego kartonu doliczają 40PLN itp.. Ja kupiłem ostatnio Haswinga 2KM w Wodomanii i bardzo sobie chwalę kontakt z właścicielem sklepu i profesjonalną obsługę (gość jest zapalonym wędkarzem i gadżeciarzem sprzętowym ma sporo echosond, o których sporo wie - więc można z nim rzeczowo porozmawiać - to nie kryptoreklama).
Nie znałem sklepu z tej strony wsumie z żadnej wniosek mój oparłem na tym, że to oni serwisują nic więcej.
Napisano 17 luty 2017 - 12:42
To nie reklama a tylko link by pokazać http://sklep.hobby.p...70-2km-264.html dziś ogladałem taki silniczek na 12v 70lbs posiada maximaixer tylko cena powalająca około 2000zł
Użytkownik Wiciu 1982 edytował ten post 17 luty 2017 - 12:44
Napisano 17 luty 2017 - 13:21
Tylko nie ma specyfikacji tego silnika . Jaki prąd to cudo zjada. Bo jak ma ochotę na 70A to powodzenia. Dali silnik bezszczotkowy co daje ciut lepsze osiągi , ale o prądzie ni wzmianki.
Napisano 17 luty 2017 - 13:56
kiedyś widziałem specyfikację, że Rhino 54 zżerał 70A, ale to inny silnik, trzeba pamiętać, że z 12V trzeba dużo Amper aby wykrzesać moc i tu pojawiają się dwa problemy
1- dużo amper na kablach to ciepło i grzanie się styków
2 - jak coś ciągnie dużo amper typu 70-100A to aby pływać dwie godziny na maksa potrzebujesz akumulatora co najmniej 200Ah
takie rzeczy tylko w Erze, to nie silnk Wankla gdzie z mniejszej pojemności wykrzesasz więcej mocy, tu potrzeba napięcia wyższego. Dlatego Osapian 2KM czy Torqedo używają odpowiednio 24V i 29V
Napisano 17 luty 2017 - 14:00
Tak wiem nie ma specyfikacji nawet na niemieckich stronach nie znalazłem dziś zaczynają się targi w Poznaniu i holipa nie mogę pójść. Mimo wszystko ucieszył mnie ten wypust bo to oznacza że rynek się rozwija idzie do przodu więc pozostaje mieć nadzieję, że za jakiś czas w rozsądnych pieniądzach będzie można kupić coś z niezłymi osiągami. Ale to moja opinia i niczym nie poparta
Napisano 17 luty 2017 - 15:17
No i kolega @Wuran wyczerpal temat , z grzaniem stykow jeszcze mozna sobie poradzic , ale z pojemnoscia aku jz jest slabo
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych