Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Jaki silnik elektryczny kupić?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2436 odpowiedzi w tym temacie

#1841 OFFLINE   mirkor

mirkor

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 201 postów
  • LokalizacjaŚląsk
  • Imię:Mirek

Napisano 06 luty 2020 - 21:54

Też rozglądam się za nowym silnikiem.

Co sądzicie o silniku który jest dostępny w Decathlonie, chodzi o Kotę Classic 55lbs ? Czy jest warty uwagi ?

#1842 OFFLINE   mariuszwf

mariuszwf

Zaawansowany

• Forumowicz+ bez giełdy
  • PipPipPip
  • 817 postów
  • Lokalizacjapodlaskie
  • Imię:Mariusz

Napisano 07 luty 2020 - 18:52

Co sądzicie o silniku który jest dostępny w Decathlonie, chodzi o Kotę Classic 55lbs ? Czy jest warty uwagi ?

Szukaj silnika z maxymizerem. Lepszy będzie Minn Kota Endura Max 55.

#1843 OFFLINE   jkos

jkos

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 79 postów
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Kosiorek

Napisano 07 luty 2020 - 20:09

Moim zdaniem wart uwagi,
Produkcja z Meksyku.
Maximizer mozna dolozyc zwnetrzny.
w zaleznosci od klasy maximizera roznica cenowa od 500-700zl

#1844 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 07 luty 2020 - 20:21

Jeżeli tylko na przeloty do miejscówek- szkoda kasy na maxi, to  jest akurat tyle, co drugi aku i moim zdaniem popłyniesz dłużej na zestawie 1+2. 

Natomiast jeżeli używasz elektroniki wędkarskiej, dokładane maxymizery mogą siać i zakłócać obraz.Wszystko trzeba przemyśleć. Sam silnik nie jest filozofią w sensie technologicznym- czy Chiny czy Meksyk - pływają. Sypie się najczęściej elektronika w nich a przełącznik wymienić łatwo. 

Użytkownik Maciej_K edytował ten post 07 luty 2020 - 21:01

#1845 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów
  • Imię:adam

Napisano 07 luty 2020 - 20:42

Raz że sieja, dwa tą płynność i pobór to może się okazać że.na przlecznikach lepiej wyjdzie..., ale dobry marketing to podstawa

#1846 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 07 luty 2020 - 20:53

Adam, ja to wiem, przećwiczone- ale jeżeli ktoś trolluje,  to już maxi lepiej się nada, płynnie wyregulujesz jak trzeba speeda. Natomiast wtedy to już all'n- żadnych wynalazków, tylko oryginał maxi w minnkocie. 

Użytkownik Maciej_K edytował ten post 07 luty 2020 - 20:55

#1847 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów

Napisano 07 luty 2020 - 21:13

Tylko mk to inna polka cenową vs haibo itp. Precyzyjny maxi to super sprawa, można kontrolować w pełni predkosc

#1848 ONLINE   Sławek77

Sławek77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1377 postów
  • LokalizacjaWielkopolska

Napisano 07 luty 2020 - 21:32

Tylko mk to inna polka cenową vs haibo itp. Precyzyjny maxi to super sprawa, można kontrolować w pełni predkosc

Dlatego mając wybór nowy haibo ja wybrałem opcję używana Mk.

#1849 OFFLINE   jkos

jkos

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 79 postów
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Kosiorek

Napisano 07 luty 2020 - 21:36

@mirkor
Uzytkuje pare lat minnkota classic 55lbs za 1199zl, dolozylem maximizer zewnetrzny ok 250zl (nie podalem tu marki I nie jestem przedstawicielem handlowym marki, I nie sprzedaje nic, np. lipo)
przy zastosowaniu dobrej klasy regulatorach Pwm, nic nie sieje na przetworniki echa,
Regulacja jest plynna, sadze ze lepsza niz w endura max.
I za mniejsza kase.
Sadze ze odpowiedzialem rzeczowo na twoje pytanie

Użytkownik jkos edytował ten post 07 luty 2020 - 21:46

#1850 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów

Napisano 07 luty 2020 - 22:09

@jkos dla jasności sytuacji bo jakas alujze poczułem odnośnie "przedstawiciela marki"(To dowództwo jb nadaje) - to ja niehandluje sprzętem wedkarskim . Silnikami ,echosondami ,lipo? itp. Niemialem mk , za to miałem styczność z haswingami,neraus,haibo,epropulsion,torqeedo,mk . Moim zdaniem dokladnie zewnętrznych pwm to rzeźba . Jeśli ktoś lubi i zna się na tym to ok , jednak dla szeregowego wędkarza takie zabawy jak znam życie, ,zaraz się skończą brakiem szczelności, felernym egzempalrzem i wydaniem pieniędzy psu na bude ,bo szlag to trafi bądź będzie działać różnie. Maksymizery /pwm w chinczykach działaja różnie.. jedne lepiej drugie mniej...
Poza tym , sam osobiscie bym mk nie kupił że względu na cenę vs osiagi. Te same moce silników mają chińczyki w lepszych $... złota sruba kipawa, super tuning grubych kabli MC czy magiczny przycisk sport , tak naprawdę niewiele wnosi przy 12V

Użytkownik siarq edytował ten post 07 luty 2020 - 22:12

• Paweł J, robert74, Sonary i mapy i 1 inna osoba lubią to

#1851 OFFLINE   mirkor

mirkor

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 201 postów
  • LokalizacjaŚląsk
  • Imię:Mirek

Napisano 07 luty 2020 - 22:45

Nie trolluje więc maxi jak czytam jest zbędny.

Wiem, wiem ktoś powie, że lepiej go mieć niż nie mieć.

Tylko czy jest on wart kilku stówek w stosunku do tej mitycznej oszczędności prądowej?

#1852 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów

Napisano 07 luty 2020 - 22:53

Jeśli będzie działa poprawnie to tak, w przypadku na chybil trafił to nie :)

#1853 OFFLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 936 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce
  • Imię:Tetryk
  • Nazwisko:Tetryk

Napisano 08 luty 2020 - 09:05

Temat fajny ale bardzo mało się porusza sprawy samych silników .

W tego typu rozważaniach powinno się  brać  pod uwagę silniki bezszczotkowe .np stosowane w Haibo .

Trwałość i bezawaryjność oszczędność energii która nas tak interesuje   jest bezdyskusyjna . 

W rozmowach z modelarzami  woda im nie powinna przeszkadzać przy napięciach 12 V

jakby doszło do zalania samego silnika . Jedynym problemem producentów są niskie obroty silników bezszczotkowych 

które trudno uzyskać bez przekładni a przekładnie to koszty produkcji . 

Do napędu mojej łódki zanętowej zastosowałem dwa silniki 12 V 350 W regulatory chłodzone wodą wielkości paczki zapałek 

prądy rzędu 30 A kosztują grosze . 

Wolałbym zastosować gorszy jakościowo bezszczękowiec a kasę zaoszczędzoną  wydać na dobry  akumulator .

#1854 OFFLINE   wicher_dziki_koń

wicher_dziki_koń

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 676 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Mateusz

Napisano 08 luty 2020 - 09:25

Nie ma szans że na aku 100Ah z maxi da się przepłynąć więcej jak 2 x 100Ah bez a tyle wynosi różnica w cenie silnika z maxi że można tą drugą baterie dokupić. Max 10 razy do roku używam Haswinga Osapiana 45 z kwasem 100 Ah i nigdy prądu mi nie brakło ale pływam oszczędnie na 3 biegu bo nigdzie mi się nie śpieszy. Gdybym miał docelowo pływać na elektryku pierwsze co inwestował bym nie w maxi a lifepo4.
  • Sonary i mapy i Hermano lubią to

#1855 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 08 luty 2020 - 09:57

Nie ma szans że na aku 100Ah z maxi da się przepłynąć więcej jak 2 x 100Ah bez a tyle wynosi różnica w cenie silnika z maxi że można tą drugą baterie dokupić. Max 10 razy do roku używam Haswinga Osapiana 45 z kwasem 100 Ah i nigdy prądu mi nie brakło ale pływam oszczędnie na 3 biegu bo nigdzie mi się nie śpieszy. Gdybym miał docelowo pływać na elektryku pierwsze co inwestował bym nie w maxi a lifepo4.

Chłopie, widziałem wyniki"niezależnych testów" jednego z dealerów silników , wynikało z nich , że maxymizery to prawie prąd produkują....

Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka
  • robert74, wicher_dziki_koń i siarq lubią to

#1856 OFFLINE   wuran

wuran

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2177 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Marcin

Napisano 08 luty 2020 - 10:35

Ma ktoś porównanie o ile szybciej pływa się na 24V względem 12v przy 4 metrowej łodzi? Czy to wzrost rzędu 2 km/h czy więcej? Przyjmując ze silnik 12v i pobór 50A i silnik 24V i tez 50A

#1857 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów

Napisano 08 luty 2020 - 10:39

Przy chinczykach nie wyciagniesz wiecej jak 9kmh, torqeedo 2.0 przy lajbie 4.5m idzie 11-12kmh

#1858 OFFLINE   uzytkownikjerkbait

uzytkownikjerkbait

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 79 postów

Napisano 13 luty 2020 - 08:41

Koledzy, powtórzę moje pytanie  odnośnie Protruara 1.0 65 lbs, muszę podjąć decyzję i coś zamówić. Podobno ma oryginalny maxymizer (nie dokładany w serwisie jak osapian 55 bez znaczenia czy z tuningiem czy bez) i silnik bezszczotkowy. Prądu podobno bierze minimalnie mniej od osapiana 55 a "idzie" lepiej. Do minusów to że jest krótko na rynku (ok. 2 lata) i jeszcze nie wiadomo nic o trwałości/awaryjności. Jeżeli ktoś ma tego protruara to proszę o info jak się sprawuje. Minnkoty nie chcę, miałęm kilka, niedawno sprzedałem traxisa 55, wszystko z nimi ok. ale szału nie ma (a na przykład cena śruby na zapas do traxisa - szok, czy ewentualna awaria maximizera - nawet nie chcę myśleć). Kilku kolegów ma osapiany 55, pływałem na nich i nie widziałem specjalnej różnicy. Pływam głównie w trolingu 3-3,5 km/h, akumulatory zawsze 2 po 100Ah. Chciałem kupić tego osapiana 55 ale wszędzie mnie namawiają na protruara 1.0. Za 1500 mogę go mieć razem z zapasową śrubą, klinem i nakrętką. Jest jakaś sensowniejasz alternatywa? Prośba o info o tym protruarze

#1859 OFFLINE   piotta25

piotta25

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 11 postów

Napisano 13 luty 2020 - 14:44

Koledzy, powtórzę moje pytanie odnośnie Protruara 1.0 65 lbs, muszę podjąć decyzję i coś zamówić. Podobno ma oryginalny maxymizer (nie dokładany w serwisie jak osapian 55 bez znaczenia czy z tuningiem czy bez) i silnik bezszczotkowy. Prądu podobno bierze minimalnie mniej od osapiana 55 a "idzie" lepiej. Do minusów to że jest krótko na rynku (ok. 2 lata) i jeszcze nie wiadomo nic o trwałości/awaryjności. Jeżeli ktoś ma tego protruara to proszę o info jak się sprawuje. Minnkoty nie chcę, miałęm kilka, niedawno sprzedałem traxisa 55, wszystko z nimi ok. ale szału nie ma (a na przykład cena śruby na zapas do traxisa - szok, czy ewentualna awaria maximizera - nawet nie chcę myśleć). Kilku kolegów ma osapiany 55, pływałem na nich i nie widziałem specjalnej różnicy. Pływam głównie w trolingu 3-3,5 km/h, akumulatory zawsze 2 po 100Ah. Chciałem kupić tego osapiana 55 ale wszędzie mnie namawiają na protruara 1.0. Za 1500 mogę go mieć razem z zapasową śrubą, klinem i nakrętką. Jest jakaś sensowniejasz alternatywa? Prośba o info o tym protruarze

Witam jestem też przed wyborem silnika i zastanawiam się nad:
Haibo m150 70lbs, ten akurat ma 5 lat gwarancji i to duży plus.
Protruar 1.0 ma 65lbs i 2 lata gwarancji.
I który tu wybrać ceny podobne.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
  • szydłoś lubi to

#1860 OFFLINE   Wiciu 1982

Wiciu 1982

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 114 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 13 luty 2020 - 23:17

Witam jestem też przed wyborem silnika i zastanawiam się nad:
Haibo m150 70lbs, ten akurat ma 5 lat gwarancji i to duży plus.
Protruar 1.0 ma 65lbs i 2 lata gwarancji.
I który tu wybrać ceny podobne.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Choć by z powodu gwatancjii brał bym tego co ma dłużej. Haibo naprawdę bezproblemowa obsługa w razie gwarancji 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych