Witam,
Przeczytałem cały temat od deski do deski Dużo mi to pomogło. Myślę, że mam już swoje typy. Reasumując chciałbym tylko potwierdzić czy moja droga co do dopasowania silnika jest prawidłowa. Także proszę doświadczonych użytkowników o pomoc.
Przymierzam się do kupna łodzi aluminiowej SKYLLA 370 (szerokość 180cm i waga 200kg). Docelowo na pewno będzie tam silnik spalinowy, do pływania po Odrze i niektórych większych jeziorach. Jednak mając na uwadze obecną sytuację na rzece, postanowiłem na początek kupić silnik elektryczny i przez kilka dobrych lat popływać po jeziorach do 200ha (strefa ciszy) od czasu do czasu jedno 600ha. Bezwarunkowo 24V jak nie 48V. Na początku celowałem w firmę Haswing, jednak po jakimś czasie postanowiłem, że może Haibo M200 lub M250, albo ePropulsion Spirit 1.0 PLUS / EVO.
Łódka w miarę upływu czasu będzie stopniowo doposażana na potrzeby wędkarskie. Mam na myśli echosondę, może silnik dziobowy i oczywiście instalacje elektryczne, preferowałbym bym akumulatory LiFePo4. Przeważnie będę pływał sam (70%), czasami z kolegą (30%) dodatkowa masa to 80kg + 100kg.
Kilka pytań;
1. Ogólnie co o tym myślicie ? Sugestie ?
2. Haibo M200 czy M250 ? wg mnie M250
3. Spirit 1.0 PLUS czy EVO ? wg mnie PLUS, bo nie potrzebuje hydrogeneracji czy opaski. Chyba, że są jakieś inne ulepszenia w stosunku do PLUSa.
4. Spirit na zintegrowanej baterii starczy mi ? Aby można było pływać cały dzień bez szaleństw ? Troling
5. Czy dobrym pomysłem w razie braku energii byłoby dokupienie akumulatora firmowego ePropulsion E40 (chyba wystarczy) ? Czy wtedy zapewniłoby to w 100% moje zapotrzebowanie na całodzienne pływanie ?
6. W przypadku wyboru M250 możecie polecić jakieś bardzo dobre akumulatory około 150Ah, w technologi LiFePo4 24V, raczej z BMS ? Chodzi o firmę, bo szperam, szperam w internecie i coś jakoś nie mogę znaleźć. Chciałbym naprawdę coś dobrego, aby kupić i mieć spokój.
7. Spirit wydaje się być sensowym rozwiązaniem, bo w przypadku M250 + akumulator 24V LiFePo4 + ładowarka to wyjdzie prawie SPIRIT, który ma już w zestawie baterie i ładowarkę ? No oczywiście na M250 pewnie o wiele dłużej popływam bo akumulator kupię większy, a w spirycie jest mniejszy. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę.
8. To, że przejście z 12V na 24V jest korzystniejsze to wiem, a czy przejście z 24V na 48V też daje podobne korzyści ? Idąc drogą dedukcji to chyba tak, ale mogę się mylić. Silnik o tej samej mocy np. 1000W na 48V będzie miał lepsze osiągi, "ergonomię" pływania niż na 24V ?
9. A może coś z firmy TORQEEDO ?
Myślę, że chyba wszystko opisałem. W razie czego będę dopisywał.
Także z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Użytkownik cudak edytował ten post 09 wrzesień 2022 - 08:17