Witajcie
A ja się zastanawiam nad zmianą silnika elektrycznego na mocniejszy - obecnie MinnKota Endura 30, ta starsza wersja - sam sobie zrobiłem aku 12V,102Ah z BMSem i myślałem o większym uciągu, np. powyżej 70lbs. I tutaj już są silniki 12V i już 24V oraz moje dylematy z nimi związane.
Chcę także kupić nowy ponton z pawężą stałą, żeby móc czasami na innych akwenach rekreacyjnie pływać także na spalinie (przemieszczanie się na dużym akwenie, np. Mazury) z elektrykiem "pod ręką". Obecnie mam Intexa Mariner 3 z dołączaną pawężą i problemem jest silnik spalinowy (waga i siły działające na mocowanie pawęży) oraz mocniejszy elektryk (siły działające na mocowanie pawęży), stąd decyzja o zmianie pontonu - raczej 300, max 330, a ze względów wagowych myślę o pompowanej podłodze, ale ponton z kilem. Kolibri, Bush, Gala...
Pływam tylko rekreacyjnie z Żoną, po 8-10 godzin na wodzie, czasami są goście (sporadycznie), ale bardzo często w strefie ciszy i jeziora są też długie, więc chcę mieć zapas prądu na powrót. MK 30 z tym aku starcza na dwa dni spokojnego pływania przy dobrej pogodzie, ale przy pogarszającej się pogodzie i około 5 km na powrót, to drugiego dnia pływania już zaczyna brakować prądu, poza tym pływanie na 5 biegu też mocno obciąża aku i pojemność szybciej spada, że o grzaniu się elektroniki i przewodów nie wspomnę. Rozwiązaniem jest mocniejszy akumulator i to rozumiem... Ale chcę mocniejszy silnik przede wszystkim.
Natomiast zastanawiam się, czy silnik 24V powiedzmy 1400W będzie efektywniejszy od takiego 800W przy 12V???
Otóż mając akumulator 100Ah (zarówno 12V, jak i 24V) i pływając cały dzień na 12V/800W powiedzmy na 4 biegu i o tej samej pojemności 24V/1400W, ale na 2-3 biegu (co w teorii powinno dać podobną prędkość na wodzie), to który akumulator będzie miał większy zapas prądu do odzyskania, ten 12V, czy 24V?
Jaki silnik 12V, powyżej 70 lbs polecacie, a jaki 24V? Budżet na silnik do 3 tysięcy, ale mogę dołożyć. Akumulator raczej sam sobie zrobię...
pozdrawiam, Marek