Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Jaki silnik elektryczny kupić?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2436 odpowiedzi w tym temacie

#661 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15678 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 04 wrzesień 2016 - 15:17

Czemu nie wziąłeś 55 w tej samej cenie ???

Maksymizerem. Tak na szybko:

- płynna regulacja mocy

- brak przełącznika który często nawala

- mniejsze zużycie prądu przy nie pływaniu na maxa

#662 OFFLINE   wsw1515

wsw1515

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 262 postów
  • LokalizacjaZielona Góra
  • Imię:Kuba

Napisano 04 wrzesień 2016 - 15:27

Zły link podałem oczywiście 55 wziąłem
  • flower lubi to

#663 OFFLINE   michal.b

michal.b

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 3 postów
  • Lokalizacjanysa
  • Imię:michal

Napisano 04 wrzesień 2016 - 15:29

Łowisz na trupa czy na żywca? Jakiej wielkości zamrażarka jest wystarczająca na 6 osób i 2-3 dni łowienia?

-co twa wypowiedz wnosi do tematu?

-w zamrazarce mam w wiekszosci ryby sklepowe i to mi wystarcza , 

-w 90% lapie na spinning (klen, jaż , boleN-) ale czasem lubię się wybrać na  nocną zasiadkę i dlatego zapytałem o sprzęt

pozdrawiam

P.S. łapie na trupka 

#664 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15678 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 04 wrzesień 2016 - 15:33

To że trupek na tym forum jest niemile widziany. I słusznie.

Jest to sposób na napełniane zamrażarek a my tutaj propagujemy C@R.

Na innych forach popytaj.

Użytkownik godski edytował ten post 04 wrzesień 2016 - 15:34

#665 OFFLINE   michal.b

michal.b

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 3 postów
  • Lokalizacjanysa
  • Imię:michal

Napisano 04 wrzesień 2016 - 15:52

To że trupek na tym forum jest niemile widziany. I słusznie.

Przepraszam- nie wiedziałem o tym zwłaszcza ze to duże forum i mówicie tu o wszystkim , szkoda ze dyskusja zeszła w złą stronę, źle zadałem pytanie na początku , powinienem napisać ze spinninguje z łodzi (jak większość u nas na jeziorze , którzy dziesiątkują populację sandacza przy niskich stanach wody nadpływając na jego siedliska echosondami) ja jestem staroświecki i wybrałem tą trudniejszą metodę, 

także jestem zwolennikiem C&S (jazie i bolki służą wyłącznie do zdjęć)ale zabranie z łowiska rocznie 2-3szt to moim zdaniem jakaś granica rozsądku-kwestia indywidualnego podejścia.

Reasumując, przepraszam  za najście i mimo wszystko połamania kija wszystkim życzę.

#666 OFFLINE   suhhar

suhhar

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 989 postów

Napisano 04 wrzesień 2016 - 18:22

panowie naspamowaliscie i nie nadązam odbierać maili z powiadomieniami i musiałem sie wypisać z tego wątku. Kupujecie silnik czy zmierzacie do dania sobie w morde bo juz nie kapuje. Niech ktoś to wyczyści.

#667 OFFLINE   Gofer2005

Gofer2005

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 961 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Łukasz

Napisano 05 wrzesień 2016 - 23:01

Przepraszam- nie wiedziałem o tym zwłaszcza ze to duże forum i mówicie tu o wszystkim , szkoda ze dyskusja zeszła w złą stronę, źle zadałem pytanie na początku , powinienem napisać ze spinninguje z łodzi (jak większość u nas na jeziorze , którzy dziesiątkują populację sandacza przy niskich stanach wody nadpływając na jego siedliska echosondami) ja jestem staroświecki i wybrałem tą trudniejszą metodę, 
także jestem zwolennikiem C&S (jazie i bolki służą wyłącznie do zdjęć)ale zabranie z łowiska rocznie 2-3szt to moim zdaniem jakaś granica rozsądku-kwestia indywidualnego podejścia.

Reasumując, przepraszam  za najście i mimo wszystko połamania kija wszystkim życzę.

W zupełności wystarczy

#668 OFFLINE   Zandermasterr

Zandermasterr

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 406 postów

Napisano 11 wrzesień 2016 - 14:49

Mam pytanie, głównie do użytkowników czy silnik Minn Kota Endura c2 30LBS. Będzie wystarczający do pontonu Kolibri KM-300PP. Głównie będę pływał sam plus graty, od czasu do czasu w 2 osoby. Zbiorniki to 7-20hektarowe jeziora. I kilka razy w roku 100hektarowe. Jakie aku będzie dobre do niego?

#669 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów
  • Imię:adam

Napisano 11 wrzesień 2016 - 18:12

Czemu miał by być zly.póki warunki pogodowe będą ok to spełni swoje zadanie i tyle. Aku z 65ah minimu i wio nad wodę.  Zaczyna dmuchać do brzegu i tyle.

• Jozi lubi to

#670 OFFLINE   mathew.stepnicki

mathew.stepnicki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 335 postów

Napisano 11 wrzesień 2016 - 18:38

Witam

Mam minn kota endura 30lb sparowane z sznajder marine 60ah. Takim zestawem obsługuje lodke o długości 3.2m

Taki zestaw pozwala płynąć z prędkością 5.7km/h na 5 biegu i 4.5km/h przy 4 biegu.

Przy 3 biegu osiąga prędkość 3.7km/h i tak plywam. Na takim nastawie mogę pływać około 20km przynajmniej według zapisu GPS w lowrance.

Jeśli plywasz po małym akwenie to nie ma co inwestować w wielkie akumulatory. Koszta takiego rozwiązania są nie wielkie a i tak aku trzeba ładować po każdym plywaniu.

Wysłane z mojego XT1068 przy użyciu Tapatalka

#671 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15678 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 11 wrzesień 2016 - 19:08

Witam

Mam minn kota endura 30lb sparowane z sznajder marine 60ah. Takim zestawem obsługuje lodke o długości 3.2m

Taki zestaw pozwala płynąć z prędkością 5.7km/h na 5 biegu i 4.5km/h przy 4 biegu.

Przy 3 biegu osiąga prędkość 3.7km/h i tak plywam. Na takim nastawie mogę pływać około 20km przynajmniej według zapisu GPS w lowrance.

Jeśli plywasz po małym akwenie to nie ma co inwestować w wielkie akumulatory. Koszta takiego rozwiązania są nie wielkie a i tak aku trzeba ładować po każdym plywaniu.

Wysłane z mojego XT1068 przy użyciu Tapatalka

Ciekawe. Aż 20 km??? Na 65 Ah i silniku bez maksymizera? Ile ma volt aku pod obciążeniem pod koniec pływania?

Długo już tego akumulatora używasz?

#672 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów

Napisano 11 wrzesień 2016 - 19:59

wszytsko mozna policzyc , jakiej mocy jest to silinik? z 300W ?to w porywach bierzez z 25 A , na lajcie pewnie z 15 , przy flaucie dobrej elektrowni mysle ze ponad 15km wykreci na takimi silniku i aku

#673 OFFLINE   MARIUSZ 69

MARIUSZ 69

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2042 postów
  • LokalizacjaLubelskie
  • Imię:Mariusz

Napisano 11 wrzesień 2016 - 20:06

Mam pytanie, głównie do użytkowników czy silnik Minn Kota Endura c2 30LBS. Będzie wystarczający do pontonu Kolibri KM-300PP. Głównie będę pływał sam plus graty, od czasu do czasu w 2 osoby. Zbiorniki to 7-20hektarowe jeziora. I kilka razy w roku 100hektarowe. Jakie aku będzie dobre do niego?[/quote]

Miałem większy bo 34 do pontonu lipa jak zaczyna wiać to dwie osoby na tym pontonie powodują kipską sterowność i powolne pływanie.Przy łodzi mniejszy silnik trochę lepiej się spisuje większa sterowność.
  • trout master lubi to

#674 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15678 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 11 wrzesień 2016 - 20:33

Wiatr to duży problem dla słabego elektryka. Dla mocnego również czasem też.

Dużo większe zużycie prądu też jest normalne przy dużym wietrze . W tym roku pierwszy raz od wielu lat musiałem wracać około pół kilometra do bazy na wiosłach.

Dwa akumulatory zazwyczaj wytrzymujące 20 i 12 km wytrzymały niewiele więcej niż połowę tego dystansu. Wiało do 30-40 km/h w porywach. Guma Kolibri 3,30.

Następnego dnia zabrałem trzy  :D . Ale wiatr osłabł.

#675 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów

Napisano 11 wrzesień 2016 - 21:09

godski jak targasz 2 aku to przesiadz sie na 24v , mocy nie zabraknie , dystans jak na 12v

#676 OFFLINE   MarMilo

MarMilo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 592 postów
  • LokalizacjaPiaseczno
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:M.

Napisano 11 wrzesień 2016 - 22:51

Mam pytanie, głównie do użytkowników czy silnik Minn Kota Endura c2 30LBS. Będzie wystarczający do pontonu Kolibri KM-300PP. Głównie będę pływał sam plus graty, od czasu do czasu w 2 osoby. Zbiorniki to 7-20hektarowe jeziora. I kilka razy w roku 100hektarowe. Jakie aku będzie dobre do niego?

Kolego,

miałem 32lbs (M-K), 45lbs (Osapian) i 55lbs (Osapian) i ... nie bierz nic mniejszego niż 55lbs. Mały czy duży zbiornik - w chwili kiedy nadejdzie burza, szkwał każda moc jest potrzebna żeby ratować tyłek. Dozbieraj PLNy i kup 55lbs. Możesz zacząć od aku 80Ah a potem dokupić drugi taki. Moim zdaniem silniki 30lbs to pomyłka - nadają się do płynięcia z prądem i w bezwietrzną pogodę.

Kolega, który pisze, że wyciąga 5,7kmph na 30lbs musi być duży i sam robi jako żagiel. Nie ma takiej możliwości nawet na stojącej wodzie i bezwietrznej pogodzie.

Łodź Cobein 390cm, 150kg + dwóch wędkarzy (jeden na dziobie) i gratach też w okolicy dzioba na osapanie 55LBS i mocnym aku (pobór prądu 48A przez prawie 20 min) nie wychodzi ponad 6,7kmph.

#677 OFFLINE   Janusszr

Janusszr

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1367 postów
  • LokalizacjaSuwałki
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Ja_to_ja

Napisano 12 wrzesień 2016 - 06:18

Prawie wszystko się zgadza kol. MarMilo. Prawie, gdyż silnik 55lbs zarżnie akumulator 80Ah bardzo szybko.

Niemniej jeżeli chodzi o moc silnika to 100% racja.

#678 OFFLINE   Paprykarz

Paprykarz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1959 postów
  • Lokalizacjazachodniopomorskie

Napisano 12 wrzesień 2016 - 07:41

Zarżnie go na ament/kaput czy tylko szybko wykorzysta zawartą w nim moc ?

#679 OFFLINE   Pietruk

Pietruk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2326 postów
  • LokalizacjaŁomża
  • Imię:Piotr

Napisano 12 wrzesień 2016 - 08:09

Przecież to oczywiste, zrobi to jak modliszka ;)

Najpierw wykorzysta, a potem zarżnie  :P

#680 OFFLINE   Paprykarz

Paprykarz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1959 postów
  • Lokalizacjazachodniopomorskie

Napisano 12 wrzesień 2016 - 08:54

A to akurat każdy jeden silnik elektryczny tak poczyna sobie z akumulatorem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych