Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Jaki silnik elektryczny kupić?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2436 odpowiedzi w tym temacie

#641 OFFLINE   delux64

delux64

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 487 postów
  • Lokalizacjalubuskie
  • Imię:delux

Napisano 02 wrzesień 2016 - 16:08

Jak  swego czasu rozglądałem się za silnikiem MK na necie i wreszcie po długich poszukiwaniach znalazłem w ROZSĄDNEJ hmm ...,cenie to się okazało że firma daje dwa lata gwarancyjne ,a na maxia tylko rok,i to mnie skutecznie odstraszyło..może teraz jest inaczej i oby tak było.. :rolleyes:

Użytkownik delux64 edytował ten post 02 wrzesień 2016 - 16:08

#642 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 02 wrzesień 2016 - 19:41

A ja przetestowałem dzisiaj Osapiana 45/50lb. Całkiem przyjemnie się pływało , krypa 3,80m dość szeroka 2 osoby, trochę maneli. Wyżej 3-ki nie pływałem by oszczędzać energię. Od 9.30 do 17.00 na wodzie. Dość dużo pływania, silniczek na 3-ce pływał z prędkością 3,2km/h.Silnik całkiem przyzwoity jak za tą cenę.

• Karol Krause lubi to

#643 OFFLINE   duzers

duzers

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 338 postów
  • Imię:Tomasz

Napisano 02 wrzesień 2016 - 20:11

Witam, 

Zapewne temat już poruszany, jednak wątku nie znalazłem. Proszę o opinie niejakiej jednostki silnik elektryczny JAXON XT 55

Wiem, że renoma nie powala. Jednak może swoje zadanie spełni i będzie pchał pływadełko o długości 3,0 m. Mam okazję kupić za niewielkie pieniądze. 

z góry dziękuję

pozdrawiam,

duzers 

#644 OFFLINE   duzers

duzers

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 338 postów

Napisano 02 wrzesień 2016 - 20:15

dane producenta:  Zasilanie prądem stałym 12 V, 5 biegów do przodu i 3 biegi do tyłu. Specjalny system oszczędnego poboru energii pozwalający na dłuższe wykorzystanie jednego ładowania akumulatora. Siła uciągu 55, waga max 1800, długość pływadełka 5,5 m, i pytanie czy faktycznie.

#645 OFFLINE   delux64

delux64

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 487 postów
  • Lokalizacjalubuskie

Napisano 02 wrzesień 2016 - 20:31

Tanie mięso psy jedzą.... ;)

#646 OFFLINE   delux64

delux64

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 487 postów
  • Lokalizacjalubuskie

Napisano 02 wrzesień 2016 - 20:34

Jeżeli Pływałeś tam gdzie jestem  myślami  to już mnie serce BOLI.. :(

#647 OFFLINE   duzers

duzers

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 338 postów

Napisano 02 wrzesień 2016 - 20:47

Nie chodzi o bolączki tylko o opinie. Budżet taki i sprawa zamknięta. Kolega na jachcie, a ja nadal ponawiam pytanie. 

#648 OFFLINE   duzers

duzers

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 338 postów

Napisano 02 wrzesień 2016 - 20:50

Kupiłem spalinowy 45 KM, pływadełko 6,15 m. Pierwszy ponton dałem dziecku żeby pływał w basenie koło domu. Pytanie nieakualne.

Użytkownik duzers edytował ten post 02 wrzesień 2016 - 21:11

#649 ONLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Szymon

Napisano 02 wrzesień 2016 - 20:53

Normalne . Jak Ci się np. w Audi coś spieprzy po gwarancji to czujesz ból. W kijance masz długą gwarancję i tańszy serwis. 

Czy to jest powód aby nie kupować Audi ??? :rolleyes:

Andrzeju tak szczerze to tak :lol:

Użytkownik Szymon82 edytował ten post 02 wrzesień 2016 - 20:54

#650 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15678 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 02 wrzesień 2016 - 20:54

Tak przy okazji. Nie piszcie posta pod swoim postem. Jest opcja edycji która działa zdaje się 30 minut.

Szymon, to tylko przykład. Nie gwarancja i koszt naprawy jest najważniejszy.

Użytkownik godski edytował ten post 02 wrzesień 2016 - 20:55

• Szymon82 lubi to

#651 ONLINE   malinabar

malinabar

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2341 postów
  • Lokalizacjapłd.-zach.
  • Imię:Bartek

Napisano 02 wrzesień 2016 - 22:15

Na pierwszy rzut oka wynalazek jakich mało. Elektrycznie opuszczana kolumna i ten obrót.

Za 1900 zeta wybrałbym to:  

http://allegro.pl/si...6220340259.html

Mam TO właśnie od dwóch sezonów . Zastąpił MK 46 lbs , w której po długim , długim czasie zaczynał padać przełącznik biegów . Zresztą na moje życzenie  :rolleyes: . Bezproblemowo , szybko , cicho i oszczędnie . Znacznie szybciej na wodzie od konkurencji o podobnych parametrach . Czasami to ma znaczenie  :D . Nie przewiduję problemów kupując tego typu sprzęt . A wręcz przeciwnie raczej - zdecydowanie spodziewam się ich braku . Kosztował mnie 1600 zeta o ile pamiętam . Sprzedający deklarował trzyletnią gwarancję . To też było kuszące . Za Andrzejem - polecam . Hula w zestawie z kwasiakiem 115 Ah i ładowarką stef-pol . Nie trollinguję . Często muszę być szybszy niż konkurencja oraz płynąć pod ostry wiatr i fale . Spełnia swoje zadanie w 100% .

#652 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15678 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 02 wrzesień 2016 - 22:19

Mam TO właśnie od dwóch sezonów . Zastąpił MK 46 lbs , w której po długim , długim czasie zaczynał padać przełącznik biegów . Zresztą na moje życzenie  :rolleyes: . Bezproblemowo , szybko , cicho i oszczędnie . Znacznie szybciej na wodzie od konkurencji o podobnych parametrach . Czasami to ma znaczenie  :D . Nie przewiduję problemów kupując tego typu sprzęt . A wręcz przeciwnie raczej - zdecydowanie spodziewam się ich braku . Kosztował mnie 1600 zeta o ile pamiętam . Sprzedający deklarował trzyletnią gwarancję . To też było kuszące . Za Andrzejem - polecam . Hula w zestawie z kwasiakiem 115 Ah i ładowarką stef-pol . Nie trollinguję . Często muszę być szybszy niż konkurencja oraz płynąć pod ostry wiatr i fale . Spełnia swoje zadanie w 100% .

Wszystko dobrze tylko na ten Stef-Pol uważaj. Ma pewną wadę. Poza zakończeniu ładowania nadal na aku trzyma ponad 14 volt a to nie jest zdrowe dla aku. Inne przechodzą w tryb podtrzymujący 13 z hakiem.

Po naładowaniu lepiej odłącz.

MinnKota trzyma parametry lepiej niż mniej markowe produkty. Moim i nie tylko moim zdaniem.

Przy okazji - masz śrubę z łamanymi końcówkami typu wedless edge ?

Użytkownik godski edytował ten post 02 wrzesień 2016 - 22:21

#653 ONLINE   malinabar

malinabar

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2341 postów
  • Lokalizacjapłd.-zach.
  • Imię:Bartek

Napisano 02 wrzesień 2016 - 23:13

Stef-pola używam już kupę lat . Zawsze z kwasiakami . A tak po prawdzie z drugim , jak się zastanowię , tak więc bateriom zbytnio nie szkodzą  :) . Po naładowaniu , kiedy jest w fazie końcowej ( w/g kontrolek , bo żadnych mierników dodatkowych nie stosuję ) , zgodnie z zaleceniami producenta podkręcam potecjometr na maksa na parę jeszcze minut . I to jakoś działa , w każdym bądż razie jeśli dbam o odpowiedni poziom elektrolitu i przechowuję zimą w ciepłym - bateria działa .

Śrubę wedless edge miałem w poprzedniej kotce , teraz mam standardową prostą . Dwułopatkową oczywiście . Nie zauważyłem różnicy , choć przez moment korciło mnie , żeby przełożyć . Sprzedałem więc poprzedni silnik w zestawieniu oryginalnym i na nowym pływam też na takim . Sporo pływam po dość znacznie zarośniętych powierzchniach i  nie zauważyłem jakichkolwiek problemów z wkręcaniem się zielepactwa w śrubę . Myślałem też , że podgięte łopatki będą jakoś bardziej kierunkować strumień ciągu ze śruby , ale jak pierwszy raz wypłynąłem z nowym silnikiem to już wszystko było jasne - szedł jak burza  :D . Choć lekkie bicie jest wyczuwalne , ale na poprzednim też tak było . Być może kwestia dwóch łopatek , być może ich wyważenia . Ale to kwestia zupełnie marginalna i odbiegająca nieco od tematu  :) .

#654 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 03 wrzesień 2016 - 07:50

Jeżeli Pływałeś tam gdzie jestem myślami to już mnie serce BOLI.. :(

Teleśnica, pogoda cud, okoń brał ostro, co prawda zawodniczy ale zabawa była przednia.Jeden szczupaczek zapozował do selfie.

Użytkownik Jozi edytował ten post 03 wrzesień 2016 - 07:51

#655 OFFLINE   delux64

delux64

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 487 postów
  • Lokalizacjalubuskie

Napisano 03 wrzesień 2016 - 18:29

Teleśnica, pogoda cud, okoń brał ostro, co prawda zawodniczy ale zabawa była przednia.Jeden szczupaczek zapozował do selfie.

Nawet mi nie Mów ,bo się popłaczę.... :(

#656 OFFLINE   horac

horac

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 295 postów

Napisano 04 wrzesień 2016 - 08:55

Tylko tak powiem, jakby ktos planowal zakup Haibo np 55lbs to polecam od razu wymienic bezpiecznik, bo ten co jest w oryginale to jakis syf jest.

Spalil sie po 4 plywaniu. Wymienilem na 60 amperowe ktore zakupilem tutaj http://www.mc-sklep....owie-p-479.html

i jest o niebo lepiej, nie grzeja sie i chyba dluzej pozyja. Kupilem 4 na zapas ;]

#657 OFFLINE   Yacenty

Yacenty

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 2 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Jacek

Napisano 04 wrzesień 2016 - 10:38

sam za podobną kasę postawiłem na dziobowego ipilota ale testów jeszcze nie odbyłem.

Ja się czaję na konkretnie ten zestaw . Napisz coś jeśli już testowałeś jak to biega. Jak się sprawdza w roli kotwicy w miejscu o niedużym uciągu prądu?

#658 OFFLINE   michal.b

michal.b

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 3 postów
  • Lokalizacjanysa
  • Imię:michal

Napisano 04 wrzesień 2016 - 14:37

Witam

Nie będę zakładał nowego tematu tylko podepnę się pod temat.

Chce zakupić  silnik el.+aku i tutaj zaczynają się schody 

Może zacznę od tego do czego potrzebuję zestaw, mianowicie ze względu na specyfikację jeziora na którym łapię sandacze mam często potrzebę wyciągania zestawów na 200-250 m od brzegu ,gdy mam dwie wędki można to ogarnąć wiosłami (tak do tej pory robiłem) ale gdy jedzie nas kilku i do wyciągnięcia jest 6 wędek , do tego brania i co jakiś czas kolejne wywózki + silny wiatr przestaje być to już przyjemność . 

Moje pytanie czy silnik minn kota 30 + aku 70AH  ogarnie to?-jednostka pływająca to ponton ok.2,8m + jedna osoba na pokładzie , jedna noc czasami 10-12 wywózek czyli ok 2-3km łącznego dystansy prz różnych warunkach pogodowych .

Nigdy nie użytkowałem silników elektrycznych i o poradę chciałbym pytać tych co użytkują na co dzień podobny sprzęt i mają jakieś rozeznanie. 

#659 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15678 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 04 wrzesień 2016 - 15:01

Witam

Nie będę zakładał nowego tematu tylko podepnę się pod temat.

Chce zakupić  silnik el.+aku i tutaj zaczynają się schody 

Może zacznę od tego do czego potrzebuję zestaw, mianowicie ze względu na specyfikację jeziora na którym łapię sandacze mam często potrzebę wyciągania zestawów na 200-250 m od brzegu ,gdy mam dwie wędki można to ogarnąć wiosłami (tak do tej pory robiłem) ale gdy jedzie nas kilku i do wyciągnięcia jest 6 wędek , do tego brania i co jakiś czas kolejne wywózki + silny wiatr przestaje być to już przyjemność . 

Moje pytanie czy silnik minn kota 30 + aku 70AH  ogarnie to?-jednostka pływająca to ponton ok.2,8m + jedna osoba na pokładzie , jedna noc czasami 10-12 wywózek czyli ok 2-3km łącznego dystansy prz różnych warunkach pogodowych .

Nigdy nie użytkowałem silników elektrycznych i o poradę chciałbym pytać tych co użytkują na co dzień podobny sprzęt i mają jakieś rozeznanie. 

Łowisz na trupa czy na żywca? Jakiej wielkości zamrażarka jest wystarczająca na 6 osób i 2-3 dni łowienia? :ph34r:

Użytkownik godski edytował ten post 04 wrzesień 2016 - 15:25

• Jozi, malinabar i Fiskare lubią to

#660 OFFLINE   wsw1515

wsw1515

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 262 postów
  • LokalizacjaZielona Góra
  • Imię:Kuba

Napisano 04 wrzesień 2016 - 15:11

Godski nie dałem się i ostatecznie zamówiłem o to taką maszynkę
http://www.sonarskle...led-p-1006.html
Czym tak naprawdę różni się enduro max od enduro bez max w nazwie?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 7

0 użytkowników, 7 gości, 0 anonimowych