Będąc świeżo po targach Wiatr i Woda w Warszawie warto wspomnieć o trzecim graczu na rynku napędów elektrycznych posiadających model z doczepianym akumulatorem.
Austriacka firma Aquamot (wprowadzili te rozwiązania jakieś 2 lata temu, jednak dopiero co zaistniały na polskim rynku).
Modele Trend 1.1 (3,5HP) - 1.6 (5,0HP) posiadają doczepną baterię o pojemności 640Wh w technologii Li-Ion (opcjonalnie 1280Wh)
Wydajność - Trend 1.1 - w trybie wolnym 6h 30min - w trybie pół mocy 2h 30min - w trybie pełna moc 40min
Trend 1.6 - odpowiednio 4h 30min - 1h 45min - 29min.
Póki co parametry wydajności nie wyglądają może tak dobrze jak u konkurencji czyli Torqeedo i ePropulsion, ale fajnie, że coś się dzieje.
Wygląd jeszcze odrobinę siermiężny
Ceny.... no cóż 1.1 kosztuje 1799Euro natomiast 1.6 to wydatek 2199Euro. Ta pierwsza cena niemal identyczna z ePropulsion Spirit 1.0 na krótkiej stopie.
Poza modelami o których napisałem z doczepną baterią są jeszcze rozwiązania klasyczne i tak z rumplem najmocniejszy silnik to 11HP - 48V i na sterociąg 45HP !!! 96V.
Torqeedo z kolei weszło z modelem 1103C w stosunku do poprzednika 10% przyrost mocy, wzmocniona kolumna, lepsze mocowanie do pawęży. To co mnie jednak zszokowało to redukcja hałasu do 33dB! To ja rozumiem jeśli mówimy o napędach na strefę ciszy Poprzedni model mówiąc delikatnie nie miał nic wspólnego z ciszą