Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Jaki silnik elektryczny kupić?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2436 odpowiedzi w tym temacie

#161 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15678 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 czerwiec 2014 - 09:10

W trollu z prędkością 2,5-3,5 km/h 15-25 km. Pod koniec napiecie spada do 11 V pod obciążeniem. Traxxis 55 + Trojan 115Ah

#162 ONLINE   Paprykarz

Paprykarz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1959 postów
  • Lokalizacjazachodniopomorskie

Napisano 23 czerwiec 2014 - 09:15

W zależności od kierunku i siły wiatru, wielkości łodzi i wysokości burty tak jak pisze @godski faktycznie można zrobić 15-25 km na 115Ah. Ja na 100Ah robię 15- 21 km na 100 Ah ( jeżeli tyle jeszcze ma po trzech latach   :D )

#163 OFFLINE   maweric

maweric

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1369 postów
  • LokalizacjaRadom
  • Imię:Ryszard
  • Nazwisko:Przybyłowski

Napisano 23 czerwiec 2014 - 09:19

Traxxis 55, aku 100Ah, guma 370 predkość 2,5-3 km/h max 23 km na aku 11 V wiatr słaby lub sredni

#164 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4926 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 23 czerwiec 2014 - 10:55

Takie pytanie - ponieważ przydał by się napęd alternatywny do łodzi, zastanawiam się nad kupnem elektryka zamiast wiosła. Pytanie - czy najmniejszy silnik 30lb da radę popchnąć łajbe 440cm, 320kg z silnikiem i aku + załoga i graty w celu w miarę kontrolowanego dobicia do brzegu w razie W na Wiśle?

#165 ONLINE   Paprykarz

Paprykarz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1959 postów
  • Lokalizacjazachodniopomorskie

Napisano 23 czerwiec 2014 - 11:39

Myślę, że da radę. Jako manewrowy powinien się sprawdzić bo do trolla to trochę mały będzie

• pawas2 lubi to

#166 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Szymon

Napisano 29 czerwiec 2014 - 14:15

Mam pytanie — przymierzam się do kupna silnika elektrycznego na Zalew Sulejowski.Ma służyć do pływania standardową łodzią ze stanicy w Barkowicach w dwie osoby + sporo sprzętu i desanty w ciekawe miejsca na zasiadki lub standardowe łódkowe pływanie ze spinningiem.
Szukam czegoś solidnego, ale nie zależy mi na super mocy, po prostu ma płynąć a w razie wiatru umożliwić w miarę sprawny powrót.
Jaka moc spełni ww warunki, ewentualnie jaki model , zaznaczam, że z kasą się nie przelewa i zależy mi na jak najlepszym stosunku ceny do jakości i możliwości.Czyli dobrze, pewnie ale jak najtaniej się da (oczywiście buble odpadają).
Pozdrawiam

#167 OFFLINE   kotwitz

kotwitz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2378 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Kamil

Napisano 29 czerwiec 2014 - 18:02

Szymon, 55lbs i nic więcej nie szukaj. Miałem motorguide varimaxx i było ok. Zostaje jeszcze minn kota max albo traxis. Jak mocno powieje to zawsze jakoś płyniesz, na słabszych silnikach albo stałem w miejscu albo musiałem się gdzieś chować lub ewentualnie płynąć wzdłuż fali.

#168 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 29 czerwiec 2014 - 22:03

Dzięki za info , osobiście myślałem o czymś 45 lbs , ale jestem zielony i kompletnie nieobeznany w tej kwestii - mam po prostu dosyć wiosłowania z miejsca na miejsce a o nocnych powrotach nie wspominam , szczególnie po tej nawałnicy jaka była wczoraj nad Zalewem ;) - strach pomyśleć ...

Tylko teraz tak , podobno Minn Koty zaniżyły poziom , jak jest z Motorguide ? Druga sprawa ten cały maximizer , ja nie troluję - silnik ma umożliwiać sensowne przemieszczanie się powiedzmy do 6 h pływania i nic więcej mi nie trzeba dlatego czy jest sens wydawać na to kase . Przecież i tak muszę kupić jeszcze aku i sensowne ładowanie .

Użytkownik Szymon82 edytował ten post 29 czerwiec 2014 - 22:31

#169 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15678 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 30 czerwiec 2014 - 00:28

Jak nie trolujesz przez cały dzień i max. przemieszczanie 6-8 godzin to możesz kupic bez maxi. Tylko jak sie przemieszczas to lepiej dać na 4 i pływać dłużej niż na full. Full zostaw sobie na kryzysowe sytuacje. Między full a mniejszym biegiem jest 0,5-1 km/h róznicy.

Ale moze zaczniesz trollować? To zakup na lata.

I min 100-120 Ah + markowy aku. 

#170 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 30 czerwiec 2014 - 13:29

Zastanawiam się nad Haswingiem Osapian 55 MAX, dają minimum 4 lata gwarancji a do tego serwis pod nosem. Faktycznie zakup jest na lata a ten maximizer to jednak dobre ustrojstwo.Zobaczymy do sierpnia mam czas na uzbieranie kasy, a nie mało tego z aku i całą resztą.

#171 OFFLINE   pmiszk1

pmiszk1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 876 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Paweł

Napisano 30 czerwiec 2014 - 13:32

Zastanawiam się nad Haswingiem Osapian 55 MAX, dają minimum 4 lata gwarancji a do tego serwis pod nosem. Faktycznie zakup jest na lata a ten maximizer to jednak dobre ustrojstwo.Zobaczymy do sierpnia mam czas na uzbieranie kasy, a nie mało tego z aku i całą resztą.

Ja rownież do niego się przymierzam. Za 1350zl jest do wyrwania. Jaki aku do niego kupujesz?

#172 OFFLINE   SzymonK

SzymonK

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 261 postów
  • LokalizacjaTomaszów Maz.

Napisano 30 czerwiec 2014 - 13:53

Mam ten silnik od jesieni i na razie wszystko OK. Też pływam po Zalewie Sulejowskim tyle że z Tresty. Na Barkowicach bliżej do brzegu masz i nie ma takiej fali i wiatru jak w rejonie Tresty, ale czasami ta wieksza moc sie przydaje.

Nie trolujesz bo nie masz silnika, jak kupisz to zaczniesz. Ja też miałem nie trolować, ale w sytuacji gdy nic nie bierze i dobre miejscówki zawodzą często troling pozwala coś wyczesać i zlokalizować gdzie te ryby się pochowały.

#173 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 30 czerwiec 2014 - 19:24

Ja rownież do niego się przymierzam. Za 1350zl jest do wyrwania. Jaki aku do niego kupujesz?

Zastanawiasz się czy żelowy czy zwykły kwasowy ?

Szymon masz racje - nie troluje bo trudno to wszystko ogarnąć przy paliwie mięśniowym typu wiosła w dłoń ;) w każdym razie tak jak polecano mi mniej niż 55 z maksimizerem ostatecznie nie wezmę.A co do aku to na normalnych kwasówkach latają i jest ok.

Użytkownik Szymon82 edytował ten post 30 czerwiec 2014 - 19:25

#174 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15678 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 30 czerwiec 2014 - 19:46

Jak masz mało kasy to kup taki do traktora najtańszy 120-130 Ah. I do tego zamontuj mały voltomierz za 2 dychy (jest na forum info) Jak ci zejdzie pod obciążeniem poniżej 11 a lepiej 11,5 v to wolniutko a jeszcze lepiej wiosełka w dłoń, coby aku nie wykończyć.

• Szymon82 lubi to

#175 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 01 lipiec 2014 - 12:34

Czyli co , taki akumulator z Osapianem 55 MAX i można pochulać po Zalewie ? Dodatkowo sprawdzać pod obciążeniem a w okresach przerwy raz na miesiąc doładować ?

SCHIMTZ 110 AH - 300 zł

http://allegro.pl/ak...4357188225.html

Czy coś nie za tanio ;) ? Tutaj jakieś różnice + / - 100 zł nie są istotne Pozostaje jeszcze kwestia czym ładować aby było tanio i dobrze i mam zestaw kompletny.

Użytkownik Szymon82 edytował ten post 01 lipiec 2014 - 13:42

#176 OFFLINE   Kadet

Kadet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1003 postów

Napisano 01 lipiec 2014 - 13:13

Raz na miesiac ladowac? Czy plywasz pol godziny czy 5 godzin, trzeba zawsze doladowac. Aku lezakujac musi byc nabity na full, tak bedzie dla niego najzdrowiej. Co do ladowarek najlepiej kup automat, masz tego duzo w sklepach internetowych. Wystarczy troche poszperac w necie.

#177 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 01 lipiec 2014 - 13:19

Jasne, że musi być nabity na full , czyli po powrocie do domu najlepiej z miejsca się tym zająć - potem po prostu kontrola, przynajmniej tak mi mówiono.

#178 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15678 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 01 lipiec 2014 - 13:48

Aku może trochę bardziej markowy i 120Ah:

NP.

http://allegro.pl/ak...4344927599.html

http://allegro.pl/ak...4350926975.html

Ładowarka EST-516 albo tańsza Yato 8303. Minimum 15 A.

http://allegro.pl/sh...item=4317956069

#179 OFFLINE   Kadet

Kadet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1003 postów

Napisano 01 lipiec 2014 - 14:36

Tu masz w dobrej cenie aku deep cycle.

http://agrosmol.pl/a...5ah-12v-ew_6449

#180 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 01 lipiec 2014 - 23:48

Co do silnika ostatnie pytanie aby nie zaśmiecać już - tak tylko teoretycznie patrzę na wymogi doboru silnika do łódek -

taki Osapian tylko, że 45 lb z grubszymi kablami ma być wg producenta do łodzi o masie maks 1200 kg - przecież te łódki z Barkowic tyle nie ważą nawet w 3 chłopa z bagażem - czy nie lepiej kupić poprzerabiany , zawsze oszczędność i dozbierać do porządnego aku ?

http://www.mc-sklep....ncji-p-522.html

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych