DSC04393.JPG 77,5 KB
16 Ilość pobrań
Haki offsetowe przeznaczone są do zbrojenia miękkich przynęt, więc aby się o tym przekonać czy będą dobre do zbrojenia woblerów, trzeba by nimi woblery uzbroić i sprawdzić skuteczność realizacji brań a także ich wpływ na pracę woblera. Pomimo iż mam grubo ponad tysiąc haków offsetowych najlepszych firm, przydatnych do zbrojenia woblerów jeszcze nie znalazłem.
Woblerami zbrojonymi w dedykowane do ich zbrojenia haki, łowię najczęściej, gdy w rzece ściągam woblera z prądem, zaczepów jest o wiele mniej, a z realizacją brań w takich przypadkach nie ma problemu. Na nizinnych rzekach brały mi okonie i szczupaki, okonie znacznie częściej niż szczupaki zaczepione były za dolną kotwicę.
Natomiast gdy łowię w miejskim łowisku o ogromnym pressingu spinningistów, to bardzo często szczupaki atakują wobler zamkniętym pyskiem, więc z realizacją brań jest dużo gorzej. W przypadku okoni natomiast takiego zjawiska nie obserwowałem, okonie brały na relatywnie duże minnow i cranki przeznaczone na szczupaki, zaczepione bardzo często za brzuszną kotwicę.