Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Uwaga - wysyp kleszczy!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1813 odpowiedzi w tym temacie

#61 OFFLINE   Janusz Wałaszewski

Janusz Wałaszewski

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 4473 postów
  • LokalizacjaGrzybowo - Kołobrzeg

Napisano 24 kwiecień 2008 - 16:06

na szczęście nic nie znalazłem.

Witaj Sebestian, kompletnie nic, czy tylko kleszczy :lol: :lol: :lol:

A pomyśl co będzie na grzybach.
Pozdro Jachu

#62 OFFLINE   dziubek

dziubek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 69 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 24 kwiecień 2008 - 16:41

Cześć Jachu. To fakt, aż strach wchodzić do lasu.
A tak na poważnie to myślę, że nie bedzie tak źle. Jak wiesz uwielbiam chodzić na grzyby, czasami w sezonie jestem kilkanascie razy. Zbieram je od dziecka, ale nigdy nie widziałem kleszcza. Wyciągałem je kilka razy kotu i raz koledze, który przyjechał do mnie na grzyby. Nigdy nie zwracałem na nie uwagi, aż do chwili kiedy przeczytałem o wysypie na jerkbajcie. Być może na dzinsach nad kanałkiem zobaczyłem je tylko dlatego, że podswiadomie o nich myślałem. Może się mylę. A może wieczorem musiałbym usunąć któregoś ze skóry, (byc może spadłby ze spodni i nie byłoby tematu). Tak naprawdę to myślę, że nie był to jednak przypadek.

#63 OFFLINE   biosteron

biosteron

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1945 postów
  • LokalizacjaNadbużańskie tereny.
  • Imię:Marcin

Napisano 28 kwiecień 2008 - 10:37

Ja już się zabezpieczyłem przeciw kleszczom w postaci aerozolu Ultrathon i pompki Aspivenin.Gwizdać na kleszcze bo ich Ultrathonem popieszczę :mellow: :mellow: :mellow:

http://img152.imageshack.us/img152/7871/photo0002ij0.jpg

#64 OFFLINE   Maciejowaty

Maciejowaty

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1179 postów
  • LokalizacjaLegionowo

Napisano 28 kwiecień 2008 - 11:07

Też kupiłem ULTRATHON i pytanko jak to w praktyce działa?
Napsikam na ubranie no i co? Kleszcze będą zeskakiwać z nogawek, czy wogóle na mnie nie wlezą? :D

#65 OFFLINE   rognis_oko

rognis_oko

Zaawansowany

• Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3395 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 30 kwiecień 2008 - 13:19

W ten weekend dopadł mnie jeden mały kleszczyk... :(
Niestety wizyta u lekarza okazała się koniecznością.
No i musiałem wziąć doraźnie antybiotyk.
Zobaczymy jak rozwinie się sprawa ukąszenia.

#66 OFFLINE   Tommek

Tommek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1185 postów
  • LokalizacjaPolska

Napisano 01 maj 2008 - 15:57

Najlepszy środek przeciw kleszczom :mellow: :mellow:

http://img134.imageshack.us/img134/3760/dscf5433el6.th.jpg

#67 OFFLINE   Tomek_N

Tomek_N

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1229 postów
  • LokalizacjaFrankfurt nad Menem

Napisano 03 maj 2008 - 10:12

Też kupiłem ULTRATHON i pytanko jak to w praktyce działa?
Napsikam na ubranie no i co? Kleszcze będą zeskakiwać z nogawek, czy wogóle na mnie nie wlezą? :D

Podłączam sie do tego pytania, ponieważ rodzice pojechali dzisiaj do Polski i ich poprosiłem o zakup tego ULTRATHON`u :D

#68 OFFLINE   Kuba

Kuba

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2438 postów

Napisano 03 maj 2008 - 13:46

To jest repelent, czyli odstraszacz. Jak kleszcz spadnie na nogawke, to sie na niej nie zatrzyma, tylko z niej czym predzej zlezie.

#69 OFFLINE   Porter

Porter

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 138 postów

Napisano 04 maj 2008 - 22:15

potwierdzam z podziękowaniami dla Kuby rzeczywiście to zajefajnie skuteczny preparat użyłem ostatnio będąc na swojej pstrągowej rzece i nic mnie nie oblazło.Zwykle przemieszczało się po mnie dziennie ok.10-30 w/w insektów.

#70 OFFLINE   Xavi

Xavi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 394 postów
  • LokalizacjaPruszków
  • Imię:Robert
  • Nazwisko:Lis

Napisano 23 wrzesień 2008 - 17:49

Jak nie będziecie mieli sposobu na kleszcze, to proszę bardzo:

#71 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14881 postów
  • LokalizacjaOwczarnia, PL
  • Imię:Daniel

Napisano 23 wrzesień 2008 - 23:18

:lol:

MISTRZ SWIATA.

:mellow:

Guzu

#72 OFFLINE   biosteron

biosteron

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1945 postów
  • LokalizacjaNadbużańskie tereny.

Napisano 17 kwiecień 2009 - 21:36

W tym roku kleszcze nie odpuszczają,a co do ULTRATHON to chyba już w Polsce jest nieosiągalny :unsure: .

#73 OFFLINE   Siksa

Siksa

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 395 postów
  • LokalizacjaRzeszów

Napisano 17 kwiecień 2009 - 21:42

Byłem w zeszłym tygodniu na spacerze z psem. Do tej pory znalazłem na niej 9 sztuk tego świństwa.

#74 OFFLINE   Tarłoś

Tarłoś

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 896 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Tarłowski

Napisano 18 kwiecień 2009 - 07:34

Witam,
ja kupiłem tu:
http://sklep.ultra-m...x.php?item=0390

#75 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5916 postów
  • Imię:Jan
  • Nazwisko:Soroka

Napisano 18 kwiecień 2009 - 08:34

Byłem w zeszłym tygodniu na spacerze z psem. Do tej pory znalazłem na niej 9 sztuk tego świństwa.

Lepiej zabezpiecz psa jakimś środkiem bo prędzej czy później nabawi się babeschiozy. Nieleczona jest śmiertelna dla psa, leczona i tak uszkadza wątrobę i nerki. Koszt środka >20zł, leczenie kilkaset zł. Wiosną jest największy w roku wysyp kleszczy, więc teraz trzeba uważać szczególnie jak się idzie przez suche, zeszłoroczne trawy.

#76 OFFLINE   pawas2

pawas2

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 198 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Paweł

Napisano 18 kwiecień 2009 - 10:06

Jeszcze jest. :D
Moj ma date produkcji styczen 2007 wiec skoro data waznosci obejmuje 3 lata to wychodzi 2010.
Zamowienie zostalo zrealizowane w iscie expresowym tempie, niespelna 1 dzien...

Gumo

Gumo,muszę Cię zmartwić,na moim kupionym w zeszłym roku Ultrathonie jest data 30.czerwiec 2010 więc nie jest to data produkcji lecz przydatności i wygląda na to że dostałeś przeterminowany :huh:
Pozdrawiam.Paweł
W zeszłym roku w Ultra-Medzie kupowałem dwa razy:na pierwszym była data 22 maj 2006 a na drugim 30 czer.2010 więc nie jest to data produkcji lecz przydatności.Przeterminowanego używałem bo też myślałem że jest to data produkcji i muszę przyznać że był skuteczny szczególnie na komary i żadnych złych objawów nie stwierdziłem.Jednak nie jest to w porządku ze strony sklepu że sprzedaje produkt przeterminowany.

Załączone pliki

#77 OFFLINE   Panek

Panek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2387 postów
  • Imię:Karol

Napisano 18 kwiecień 2009 - 10:45

W tym roku da rade dostać ultrathon czy już nie... ? :unsure:

co do tej pompki, nie wystarczy użyć strzykawki 50/100 ?? druga osoba mogła by solidnie docisnąć strzykawkę i odessać intruza, i nie trzeba by było wydawać 70zł (tak mi się wydaje) :mellow:

#78 OFFLINE   MaleX

MaleX

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 490 postów
  • LokalizacjaTeren prywatny

Napisano 18 kwiecień 2009 - 13:41

Panowie nie ma się co spinać na kupno ultrathonu. Przetestowałem go w ekstremalnych warunkach, w deszczu, w gęstych liściastych lasach, przy chmarach komarów. Za każdym razem mnie zawiódł.
Złapałem dwa kleszcze w miejscu gdzie psikałem ultrathonem, po dwóch, trzech godzinach już siedziały wbite(nadgarstki). Deszcz całkowicie zmywa preparat zostawiając na skórze tłustą maź trudną do usunięcia (nawet mydło nie pomaga), która w ogóle nie chroni przed ukąszeniami komarów. Zostawia też plamy na ubraniu, również bawełnianym. Może jest dobry przy grilu, kiedy lata pięć komarów, ale wówczas i zwykły off wystarczy.
Generalnie nie polecam produktu, poszukam jakiejś alternatywy.
P.S. Na moim była data maj 2009.

#79 OFFLINE   analityk

analityk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1900 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 18 kwiecień 2009 - 20:32

Panowie,

Jak waszym zdaniem przed kleszczami zabezpieczają spodniobuty? Gdzie te stworki głównie siedzą na dole (np. trawy) czy raczej na górze (drzewa)?

Ja w tamtym roku przeżyłem bez kleszcza - może dlatego że stale chodzę w spodniobutach?

#80 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5916 postów
  • Imię:Jan
  • Nazwisko:Soroka

Napisano 18 kwiecień 2009 - 22:13

Spodniobuty są bardzo dobre bo kleszcz ma utrudnione zadania żeby wejść tak wysoko, oczywiście jak go w porę nie zauważymy to wejdzie, ale akurat na spodniobutach widać je wyraźnie. Kleszcze jak napisałem wyżej siedzą głównie na suchych zeszłorocznych trawach nisko jakieś 1/2metra nad ziemią. Idąc przez takie miejsca łapałem ich po kilka, przedzierając się przez krzaki np.rosnące wzdłuż Wisły nigdy, dlatego teraz raczej staram się nie iść przez wyschnięte trawy i chwasty i raczej ich nie łapię. Jak już muszę zawsze patrzę czy nie lezie jakiś po mnie. Środków żadnych nie używam i jeszcze kleszcza nie złapałem. Dla pewności lepiej ubrać czapkę na głowę. Jeszcze jedno, jak siedzimy na ziemi np.na łące też trzeba uważać bo kleszcz jak nas wyczuje jest wstanie przejść po ziemi i na nas wejść. Po przyjściu do domu można się skontrolować dla pewności w miejscach gdzie skóra jest cienka i ma wyższą temp. czyli w pachach, pachwinach, i pod kolanami. To są głowne miejsca gdzie kleszcze się przyczepiają.
Wyłacznie na środkach bym nie polegał, bo jak napisał wyżej kolega majster@ bywają zawodne.
pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych