#21 OFFLINE
Napisano 21 czerwiec 2009 - 10:59
#22 ONLINE
Napisano 21 czerwiec 2009 - 11:23
#23 OFFLINE
Napisano 21 czerwiec 2009 - 12:17
prośba -opisz mi pracę kijka ( nawet na PW ) kijki dragoan spoko - ale zbyt twarde w szczycie jesli chodzi o opad ) - dlatego szukam alternatywy ( mialem w ręce dragon HM - tez nie leleży mi - ) szukam kijka dobrze czujacego kontakt przy opadzie ( sorki za lakoniczny opis - ale nie zalezy mi aby kijek ładnie wygladał -tylko dobrze przekazywał prace koguta)
#24 OFFLINE
Napisano 21 czerwiec 2009 - 14:43
Pozdr
#25 OFFLINE
Napisano 21 czerwiec 2009 - 15:19
#26 OFFLINE
Napisano 21 czerwiec 2009 - 21:34
Pozdr
#27 ONLINE
Napisano 22 czerwiec 2009 - 07:15
#28 OFFLINE
Napisano 28 czerwiec 2009 - 22:59
Więc moim zdaniem mocny blank do 28 gr spokojnie powinien wystarczyć. np Batson MB784
Witam
Byłem w rozjazdach i dopiero teraz moge się o coś jeszcze dopytać kol. daniela
-taki kijek bedzie jednoczęściowy ? oraz czy bedzie możliwy do niego krótki dolnik ?
- czy aby cw 28gr nie jest za delikatne do moich potworów na 45gramowej główce wydzieranych czasami z ponad 20stu metrów ? stosuję grubą plecionkę ( ponad 0,2 )
pozdrawiam
#29 OFFLINE
Napisano 29 czerwiec 2009 - 07:44
Większość jednouncjówek czyli blanków do 28 gr w tej długośc z proponowanej serii Magnum Taper to już bardzo mocne wędki , z doświadczenia wiem że większość z nich doskonale powinna poradzić sobie z dużo większymi przynętami niż wynika to z opisu, 40 gr kogut to żadne wyzwanie dla takiego blanku. Za to zapewni ci to bardzo dobre pokazanie na szczytówce opadu i brań- oczywiście można zastosować do tego i mocniejszy blank, np do 42 gr, ale przy tej długości będzie to sztywny kołek na ogół, gdzie branie odbierzesz jako mocne kopnięcie w łokieć za to nie spodziewaj się zbytnio za dobrej sygnalizacji opadu czy brania na szczytówce. Powiem ci tylko że sam używam do łowienia w morzu dorszy na duże koguty (44 gr i 80 gr główki) kija 180 cm do 42 gr - z 80gr chodzi znakomicie, dużo lepiej niż z 44 gr Do sandaczy używałem swego czasu kija 6'6 do 21 gr z serii Spinn Bass - optymalne głowki do niego były w przedziale od 20 do 35 gr + guma... Pamiętaj że opisy na blankach często nie oddają realnego zakresu przynęt z jakimi kij pracuje w rzeczywistości, tu trzeba zdać się na doświadczenie i rozsądek, bo inaczej wędka zachowa się z 40 gr kogutem a inaczej z 40 gr woblerem czy whadłowką
Pozdr
#30 OFFLINE
Napisano 29 czerwiec 2009 - 11:10
Mam teraz pytanie - ile czasu czeka się się w kolegi firmie na złożenie kijka ? ( pytam bo potrzebuję trochę czasu na zebranie funduszy tak aby żona nie bardzo o tym wiedziała )
pozdrawiam
#31 OFFLINE
Napisano 29 czerwiec 2009 - 12:32
Rachunek możemy wystawić na np sokowirówkę za 9,90zł ( oficjalna wersja dla żony) Żartuję oczywiście...
Pozdr
#32 OFFLINE
Napisano 29 czerwiec 2009 - 13:13
#33 OFFLINE
Napisano 30 czerwiec 2009 - 11:36
pozdrawiam
#34 OFFLINE
Napisano 28 październik 2009 - 08:28
Przymierzam się do budowy lekkiej sandaczówki (takiej z ludzką twarzą) czyli z nie aż takim wybitnie twardym dolnikiem.
Przynęty główka 10-12 gram + kopyto 7,5 cm.
Rozpatruję blanki: Batson XSB842-TC RX8 lub St.Croix SC V(Legend Elite)5S70MF. Przyznam że żadnego z nich nie miałem w reku.
Proszę fachowców o podpowiedzi
Dzieki
Pozdrawiam
#35 OFFLINE
Napisano 29 październik 2009 - 06:09
#36 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2011 - 16:41
Przyszedł czas na zmiany, na coś nowego. Poszukuję blanku o długości +/- 7 stóp, mocy 17-20 lb, 3/4 do 1 oz. Do połowu na głębokości 10 - 15 m, przynęty 8 - 10 cm na główkach 20-30 g. Technika dość mocny szybki opad,czasem z delikatnym graniem przynętą. Tak więc dobrze by było aby miał dość subtelną, ale nie spolegliwą szczytówkę, szybką przy zacięciu, bo z większej odległości i głębokości 12-15 m musi być czym zaciąć. Do lżejszych przynęt i na mniejszą głębokość już coś tam mam. Zdaję sobie sprawę że temat był wielokrotnie maglowany o blankach sandaczowych, ale niewiele znalazłem o Phenix'ach UMBX, CTS'ach ES-665,705,706 czy Batsonach XSB i XMB. Coś tam już oglądałem u chłopaków w Art Rod: XMB -czuć moc i nieustępliwość oraz Phenixa, bardzo fajne ugięcie, chyba takie nawet by mi było najbliższe,ale boję się że na tych 15 m i główce 30g mógł by być zbyt ustępliwy w trakcie zacięcia. Może pomożecie wyłuskać te subtelne różnice pomiędzy blankami lub podsunąć jeszcze coś innego. Wiem że trochę namotałem , ale mam nadzieję że ktoś zrozumie o co mi chodzi.
Pozdrawiam
#37 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2011 - 17:53
Jeżeli siano nie gra roli to może coś z Restaffine...
Są jeszcze inne opcje pozostałych producentów blanków, ale gdybym teraz budował coś pod sandacza to szukałbym w tych w/w firmach
Myślę , że kilka telefonów po pracowniach i będziesz miał większe rozeznanie i pomogą w wyborze...
Poczekaj troszkę może się wypowiedzą właściciela takich patyków.
Pozdrawiam hej!
#38 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2011 - 20:17
Właśnie liczę na wypowiedzi i subiektywne odczucia użytkowników w/w patyków, zwłaszcza CTS'ów bo nie znam ich wcale, a i chyba nawet rezonans dało by radę założyć,mała średnica blanku. Restaffine to troszkę za wysoko ale tak do ok. 600 złociszy za blank dam radę. Mam Fenwicka HMG 6'6, 1oz czucie dobre ale subtelności malutko, pałka. Mała zbieżność blanku. Przy sandaczu 75 cm holowanym z 12-15m w pionie pod łodzią praca kija niewielka, aczkolwiek spadów mało . XMB Batsona wydaje się już bardziej pracujący w szczycie,ale nie da rady zamontować rezonansu. Dlatego poszukuję czegoś z subtelniejszą szczytówką,jak by jeszcze dało radę z rezonansem to by była chyba pełnia szczęścia ale z mocą zdolną zaciąć rybę z większej odległości bez stresu i odpowiednio poprowadzić przynętę
#39 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2011 - 22:46
#40 OFFLINE
Napisano 06 marzec 2011 - 06:58
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blank, sandacz
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
MJ Rod BlanksNapisany przez bartosz311287 , 26 paź 2021 blank, mjrodblanks |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank do morskiej wędki typu stickbait - prośba o pomocNapisany przez Such a Jerk... , 31 paź 2020 blank, pomoc, morski blank |
|
|
||
TECH
Hand made →
Sandaczowa wklejka - jak zbudować?Napisany przez zandermafija*SpinnigistaWT , 11 lut 2020 sandacz, wklejka, tech-rb |
|
|
||
Hand made →
Blanki karpiowe TAC z takle24.de.Napisany przez MarcinZ , 05 paź 2019 blank, karp, tac |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych