Jump to content

  •      Sign In   
  • Create Account

Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Photo

Co jemy nad wodą?


  • Please log in to reply
159 replies to this topic

#101 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

    Zaawansowany

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 2,892 posts
  • LokalizacjaZgierz
  • Imię:Kamil

Posted 13 March 2024 - 10:35

Odkąd odkryłem ich produkty to na wyjazdy już tylko takie puszki biorę. Ale każdemu co innego smakuje.

Barszcz ukraiński i gulasz wołowy moje ulubione dania dla dwóch osób. Na uczelni, jak mnie ssie to najchętniej potrawkę z kurczaka po meksykańsku - nawet podgrzewać nie trzeba, bo nie jest tłusta. Kurczak słodko-kwaśny też pyszny.

Z tych promocyjnych nie wszystko próbowałem, ale słonina z papryką i smalczyk są dobre. Kaszankę z jabłuszkiem czasami nawet w domu sobie odsmażam.


  • radosla and Grzegorz B. like this

#102 OFFLINE   radosla

radosla

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 140 posts
  • LokalizacjaMława

Posted 13 March 2024 - 10:36

Dziękuję



#103 OFFLINE   MajKar

MajKar

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 497 posts
  • LokalizacjaRyki
  • Imię:Karol
  • Nazwisko:Majek

Posted 13 March 2024 - 10:41

Do tego pajda chleba, kiszony ogórek i obowiązkowo coś w stylu Duch Puszczy i wychodzi petarda :D

 

Mowa o słonince.


Edited by MajKar, 13 March 2024 - 10:42.

  • Umbra likes this

#104 OFFLINE   Umbra

Umbra

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 208 posts
  • LokalizacjaŚrodkowa Wielkopolska
  • Imię:Daniel
  • Nazwisko:Mikołajczak

Posted 13 March 2024 - 10:54

Trzeba będzie co nieco spróbować :)

Sent from my ASUS_I006D using Tapatalk

#105 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

    Zaawansowany

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 2,892 posts
  • LokalizacjaZgierz
  • Imię:Kamil

Posted 13 March 2024 - 11:06

Zupa pomidorowa z makaronem i mięsem to jest właściwie sam makaron świderki z dużymi kawałkami mięsa i uzupełnione puste przestrzenie w puszcze zupą ;)

Ogólnie jak w składzie pisze 'mięso' to są to faktycznie kawałki mięsa, a nie MOM, czy inne odpadki z masarni.



#106 OFFLINE   szpaczek23

szpaczek23

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 506 posts
  • LokalizacjaSztum
  • Imię:Arkadiusz

Posted 13 March 2024 - 11:15

Cześć.
Jak.sądzicie ile to może przekroczyć termin spożycia?(pisze najlepiej spożyć, znaczy że można po) pytam żeby nie nakupić za wiele.

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

#107 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

    Zaawansowany

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 2,892 posts
  • LokalizacjaZgierz
  • Imię:Kamil

Posted 13 March 2024 - 11:47

Jak będziesz trzymał w zimnej, suchej piwnicy to dłuuugo. Ja dopiero niedawno skończyłem dojadać konserwy tyrolskie kupione na podobnej promocji prawie 3 lata temu ;)



#108 OFFLINE   godski

godski

    SUM

  • +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15,602 posts
  • LokalizacjaWarszawa

Posted 13 March 2024 - 16:44

Jak będziesz trzymał w zimnej, suchej piwnicy to dłuuugo. Ja dopiero niedawno skończyłem dojadać konserwy tyrolskie kupione na podobnej promocji prawie 3 lata temu ;)

A jak się mają te mielonki czy gulasz angielski do najlepszego chyba z popularnych konserw Krakusa ? 



#109 OFFLINE   szpaczek23

szpaczek23

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 506 posts
  • LokalizacjaSztum
  • Imię:Arkadiusz

Posted 13 March 2024 - 17:57

Jak będziesz trzymał w zimnej, suchej piwnicy to dłuuugo. Ja dopiero niedawno skończyłem dojadać konserwy tyrolskie kupione na podobnej promocji prawie 3 lata temu ;)

Spasiba, na taką odpowiedz liczylem

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

#110 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

    Ekspert

  • Moderatorzy
  • 6,260 posts
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:Bartek

Posted 14 March 2024 - 10:04

Andrzej, śmiem twierdzić, że dzisiaj najlepsze z popularnych mielonek to te z Sokołowa Podlaskiego, ale tylko dwie najdroższe i oczywiście golonka w puszce.


  • godski likes this

#111 OFFLINE   godski

godski

    SUM

  • +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15,602 posts
  • LokalizacjaWarszawa

Posted 14 March 2024 - 10:40

Andrzej, śmiem twierdzić, że dzisiaj najlepsze z popularnych mielonek to te z Sokołowa Podlaskiego, ale tylko dwie najdroższe i oczywiście golonka w puszce.

Spróbujemy, kiedyś Mazury Ełk były super ale ostatnio kupiłem i sama sól - tak wiec na tą chwilę Krakus rządzi.



#112 OFFLINE   Durzy

Durzy

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 634 posts
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Andrzej

Posted 14 March 2024 - 10:44

Ja preferuję mięsko w słoikach. Mam jeden naprawdę świetny produkt - "Przysmak z szynki".

Ewentualnie gulasz angielski z Sokołowa :)



#113 OFFLINE   selk

selk

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 783 posts
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Zbyszek

Posted 15 March 2024 - 07:51

chłopy

kupcie 2kg chudego boczku

pokrójcie  w takie paski 2-3cm na 10 cm

natrzyjcie /posypcie czosnkiem , pieprzem , papryka , łyzeczką peklosoli (niekoniecznie)   i zwykła solą . majerankiem (i każdym ziołem jakie lubicie)

niech polezy w lodówce w misce ze 2-3 dni - trzeba codziennie porzemieszać

wsadzcie w słoiki tak ciasniej - póllitrowe polecam

zalejcie to litrem zagotowanej wody z łyżeczką soli i 2ma łyzkami żelatyny

pasteryzujcie1x1,5h  i 2 x po gdzinie czy jak kto lubi

mniam .....



#114 OFFLINE   siatkaz

siatkaz

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 766 posts
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Matyjasek

Posted 15 March 2024 - 08:33

Bardzo podobnie jak wyżej, szynka, łopatka, boczek w różnych proporcjach, bardziej tłuste mniej, co kto lubi. Mielimy, przyprawy i w słoiki. Pasteryzujemy jak wyżej. Do piwnicy i mamy w każdej chwili domową konserwę na wyjazd. Niektórzy latami takie konserwy trzymają, ja staram się do pół roku i zastępuje nowymi. Smacznie, zdrowo, bez żadnych konserwantów, a często i sporo taniej.
  • Friko and mario like this

#115 OFFLINE   korol

korol

    Zaawansowany

  • TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2,202 posts
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:K

Posted 15 March 2024 - 08:59

Gdy wezmę wolne i mam okazję brodzić sporo godzin biorę ze 2 jogurty pitne, paczkę energetycznych sucharków oraz opakowanie dojrzewających kabanosów.
Wrzucone do spodniobutów nie przeszkadzają.

Przy zasiadkach można się już pobawić, ognicho i żeliwna patelnia, kuchenka turystyczna, na szybko podgrzewane chemicznie zestawy wojskowe, do wyboru do koloru.



#116 OFFLINE   ObraFM

ObraFM

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 518 posts
  • LokalizacjaFMI
  • Imię:Mariusz

Posted 15 March 2024 - 12:37

Ja nie mam "zgagi" tylko po zjedzeniu gotowców z Międzychodu  :)

https://sklep.twojmi...Dania-gotowe/18

Jak tak patrzę na ilość chemi w gotowcach opisywanego tu A.r.p.o.l.u to- to gdybym to zjadł to jedynie sodka by pomogła przed perforacją jelit  :(

 



#117 OFFLINE   Mysha

Mysha

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 976 posts
  • LokalizacjaOstrołęka

Posted 15 March 2024 - 13:30

Najsmaczniejszą rzeczą jaką jadłem nad wodą, był świeżo złowiony pstrąg/łosoś. W kamizelce wystarczyła mała butelka sosu sojowego i ostry nóż do filetowania. Pstrąg z górskiego jeziora w Norwegii bije na głowę wszelkie dania z najlepszych knajp.
  • mario, Biesan and WalterW like this

#118 OFFLINE   Andrzej@45

Andrzej@45

    Nowy

  • +Forumowicze
  • Pip
  • 20 posts
  • LokalizacjaMehren
  • Imię:Melerski
  • Nazwisko:Andrzej

Posted 15 March 2024 - 13:39

Ja nie mam "zgagi" tylko po zjedzeniu gotowców z Międzychodu  :)

https://sklep.twojmi...Dania-gotowe/18

Jak tak patrzę na ilość chemi w gotowcach opisywanego tu A.r.p.o.l.u to- to gdybym to zjadł to jedynie sodka by pomogła przed perforacją jelit  :(

 

A ja zgage mam od 30 lat 



#119 OFFLINE   yglo

yglo

    Zaawansowany

  • Moderatorzy
  • 1,644 posts
  • LokalizacjaGrzegorzewice

Posted 15 March 2024 - 14:26

Pozwalam sobie wstawić fotki z ostatnich lat....

Attached File  IMG_4839.JPG   99.46KB   19 downloadsAttached File  IMG_4862.JPG   93.11KB   19 downloadsAttached File  P9270108.JPG   93.12KB   19 downloadsAttached File  IMG_20201027_132522967_HDR.jpg   114.92KB   19 downloadsAttached File  P5180061.JPG   86.44KB   20 downloadsAttached File  IMG_20220522_152422645_HDR.jpg   71.31KB   20 downloadsAttached File  IMG_20200507_134254932.jpg   48.81KB   20 downloadsAttached File  328.jpg   40.69KB   20 downloads


  • Friko, Aries, ObraFM and 1 other like this

#120 OFFLINE   Michal_

Michal_

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 255 posts
  • LokalizacjaSzczecin/Moniatycze

Posted 15 March 2024 - 14:44

Mięsko w słoikach dobre na wszystko, w dowolnych ilościach boczek/schab/golonka/karkówka/łopatka i konfiguracjach, doprawione wedle uznania. Jak wiem że będę dłużej za granicą, a w niemcowni to tragedia z wędlinami/mięskiem zawsze wlatuje zapas. Do 2-3 miesięcy to taka 1,5h pasteryzacja wystarczy (ale trzeba trzymać w chłodnym miejscu), na dłużej to tyndalizacja. 

 

W zimne dni to kuchenka na pływadle obowiązkowo, jak ciepło to nie mam parcia na dania gorące.

 

Attached File  słoiki.jpg   48.48KB   19 downloads

 

 


  • Novis, Aries and S.N. like this