Skocz do zawartości

  •      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Co jemy nad wodą?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
192 odpowiedzi w tym temacie

#101 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

    Zaawansowany

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 2925 postów
  • LokalizacjaZgierz
  • Imię:Kamil

Napisano 13 marzec 2024 - 10:35

Odkąd odkryłem ich produkty to na wyjazdy już tylko takie puszki biorę. Ale każdemu co innego smakuje.

Barszcz ukraiński i gulasz wołowy moje ulubione dania dla dwóch osób. Na uczelni, jak mnie ssie to najchętniej potrawkę z kurczaka po meksykańsku - nawet podgrzewać nie trzeba, bo nie jest tłusta. Kurczak słodko-kwaśny też pyszny.

Z tych promocyjnych nie wszystko próbowałem, ale słonina z papryką i smalczyk są dobre. Kaszankę z jabłuszkiem czasami nawet w domu sobie odsmażam.


  • radosla, Grzegorz B. i BraWo lubią to

#102 OFFLINE   radosla

radosla

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 140 postów
  • LokalizacjaMława

Napisano 13 marzec 2024 - 10:36

Dziękuję



#103 OFFLINE   MajKar

MajKar

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 500 postów
  • LokalizacjaRyki
  • Imię:Karol
  • Nazwisko:Majek

Napisano 13 marzec 2024 - 10:41

Do tego pajda chleba, kiszony ogórek i obowiązkowo coś w stylu Duch Puszczy i wychodzi petarda :D

 

Mowa o słonince.


Użytkownik MajKar edytował ten post 13 marzec 2024 - 10:42

  • Umbra lubi to

#104 OFFLINE   Umbra

Umbra

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 211 postów
  • LokalizacjaŚrodkowa Wielkopolska
  • Imię:Daniel
  • Nazwisko:Mikołajczak

Napisano 13 marzec 2024 - 10:54

Trzeba będzie co nieco spróbować :)

Sent from my ASUS_I006D using Tapatalk

#105 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

    Zaawansowany

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 2925 postów
  • LokalizacjaZgierz
  • Imię:Kamil

Napisano 13 marzec 2024 - 11:06

Zupa pomidorowa z makaronem i mięsem to jest właściwie sam makaron świderki z dużymi kawałkami mięsa i uzupełnione puste przestrzenie w puszcze zupą ;)

Ogólnie jak w składzie pisze 'mięso' to są to faktycznie kawałki mięsa, a nie MOM, czy inne odpadki z masarni.



#106 ONLINE   szpaczek23

szpaczek23

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 506 postów
  • LokalizacjaSztum
  • Imię:Arkadiusz

Napisano 13 marzec 2024 - 11:15

Cześć.
Jak.sądzicie ile to może przekroczyć termin spożycia?(pisze najlepiej spożyć, znaczy że można po) pytam żeby nie nakupić za wiele.

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

#107 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

    Zaawansowany

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 2925 postów
  • LokalizacjaZgierz
  • Imię:Kamil

Napisano 13 marzec 2024 - 11:47

Jak będziesz trzymał w zimnej, suchej piwnicy to dłuuugo. Ja dopiero niedawno skończyłem dojadać konserwy tyrolskie kupione na podobnej promocji prawie 3 lata temu ;)



#108 OFFLINE   godski

godski

    SUM

  • +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15611 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 13 marzec 2024 - 16:44

Jak będziesz trzymał w zimnej, suchej piwnicy to dłuuugo. Ja dopiero niedawno skończyłem dojadać konserwy tyrolskie kupione na podobnej promocji prawie 3 lata temu ;)

A jak się mają te mielonki czy gulasz angielski do najlepszego chyba z popularnych konserw Krakusa ? 



#109 ONLINE   szpaczek23

szpaczek23

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 506 postów
  • LokalizacjaSztum
  • Imię:Arkadiusz

Napisano 13 marzec 2024 - 17:57

Jak będziesz trzymał w zimnej, suchej piwnicy to dłuuugo. Ja dopiero niedawno skończyłem dojadać konserwy tyrolskie kupione na podobnej promocji prawie 3 lata temu ;)

Spasiba, na taką odpowiedz liczylem

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

#110 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

    Ekspert

  • Moderatorzy
  • 6268 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:Bartek

Napisano 14 marzec 2024 - 10:04

Andrzej, śmiem twierdzić, że dzisiaj najlepsze z popularnych mielonek to te z Sokołowa Podlaskiego, ale tylko dwie najdroższe i oczywiście golonka w puszce.


  • godski lubi to

#111 OFFLINE   godski

godski

    SUM

  • +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15611 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 14 marzec 2024 - 10:40

Andrzej, śmiem twierdzić, że dzisiaj najlepsze z popularnych mielonek to te z Sokołowa Podlaskiego, ale tylko dwie najdroższe i oczywiście golonka w puszce.

Spróbujemy, kiedyś Mazury Ełk były super ale ostatnio kupiłem i sama sól - tak wiec na tą chwilę Krakus rządzi.



#112 OFFLINE   Durzy

Durzy

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 634 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Andrzej

Napisano 14 marzec 2024 - 10:44

Ja preferuję mięsko w słoikach. Mam jeden naprawdę świetny produkt - "Przysmak z szynki".

Ewentualnie gulasz angielski z Sokołowa :)



#113 ONLINE   selk

selk

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 791 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Zbyszek

Napisano 15 marzec 2024 - 07:51

chłopy

kupcie 2kg chudego boczku

pokrójcie  w takie paski 2-3cm na 10 cm

natrzyjcie /posypcie czosnkiem , pieprzem , papryka , łyzeczką peklosoli (niekoniecznie)   i zwykła solą . majerankiem (i każdym ziołem jakie lubicie)

niech polezy w lodówce w misce ze 2-3 dni - trzeba codziennie porzemieszać

wsadzcie w słoiki tak ciasniej - póllitrowe polecam

zalejcie to litrem zagotowanej wody z łyżeczką soli i 2ma łyzkami żelatyny

pasteryzujcie1x1,5h  i 2 x po gdzinie czy jak kto lubi

mniam .....



#114 OFFLINE   siatkaz

siatkaz

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 766 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Matyjasek

Napisano 15 marzec 2024 - 08:33

Bardzo podobnie jak wyżej, szynka, łopatka, boczek w różnych proporcjach, bardziej tłuste mniej, co kto lubi. Mielimy, przyprawy i w słoiki. Pasteryzujemy jak wyżej. Do piwnicy i mamy w każdej chwili domową konserwę na wyjazd. Niektórzy latami takie konserwy trzymają, ja staram się do pół roku i zastępuje nowymi. Smacznie, zdrowo, bez żadnych konserwantów, a często i sporo taniej.
  • Friko i mario lubią to

#115 OFFLINE   korol

korol

    Zaawansowany

  • TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2205 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:K

Napisano 15 marzec 2024 - 08:59

Gdy wezmę wolne i mam okazję brodzić sporo godzin biorę ze 2 jogurty pitne, paczkę energetycznych sucharków oraz opakowanie dojrzewających kabanosów.
Wrzucone do spodniobutów nie przeszkadzają.

Przy zasiadkach można się już pobawić, ognicho i żeliwna patelnia, kuchenka turystyczna, na szybko podgrzewane chemicznie zestawy wojskowe, do wyboru do koloru.



#116 OFFLINE   ObraFM

ObraFM

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 521 postów
  • LokalizacjaFMI
  • Imię:Mariusz

Napisano 15 marzec 2024 - 12:37

Ja nie mam "zgagi" tylko po zjedzeniu gotowców z Międzychodu  :)

https://sklep.twojmi...Dania-gotowe/18

Jak tak patrzę na ilość chemi w gotowcach opisywanego tu A.r.p.o.l.u to- to gdybym to zjadł to jedynie sodka by pomogła przed perforacją jelit  :(

 



#117 OFFLINE   Mysha

Mysha

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 979 postów
  • LokalizacjaOstrołęka

Napisano 15 marzec 2024 - 13:30

Najsmaczniejszą rzeczą jaką jadłem nad wodą, był świeżo złowiony pstrąg/łosoś. W kamizelce wystarczyła mała butelka sosu sojowego i ostry nóż do filetowania. Pstrąg z górskiego jeziora w Norwegii bije na głowę wszelkie dania z najlepszych knajp.
  • mario, Biesan i WalterW lubią to

#118 OFFLINE   Andrzej@45

Andrzej@45

    Nowy

  • +Forumowicze
  • Pip
  • 26 postów
  • LokalizacjaMehren
  • Imię:Melerski
  • Nazwisko:Andrzej

Napisano 15 marzec 2024 - 13:39

Ja nie mam "zgagi" tylko po zjedzeniu gotowców z Międzychodu  :)

https://sklep.twojmi...Dania-gotowe/18

Jak tak patrzę na ilość chemi w gotowcach opisywanego tu A.r.p.o.l.u to- to gdybym to zjadł to jedynie sodka by pomogła przed perforacją jelit  :(

 

A ja zgage mam od 30 lat 



#119 OFFLINE   yglo

yglo

    Zaawansowany

  • Moderatorzy
  • 1645 postów
  • LokalizacjaGrzegorzewice

Napisano 15 marzec 2024 - 14:26

Pozwalam sobie wstawić fotki z ostatnich lat....

Załączony plik  IMG_4839.JPG   99,46 KB   20 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_4862.JPG   93,11 KB   20 Ilość pobrańZałączony plik  P9270108.JPG   93,12 KB   20 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_20201027_132522967_HDR.jpg   114,92 KB   20 Ilość pobrańZałączony plik  P5180061.JPG   86,44 KB   21 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_20220522_152422645_HDR.jpg   71,31 KB   21 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_20200507_134254932.jpg   48,81 KB   21 Ilość pobrańZałączony plik  328.jpg   40,69 KB   21 Ilość pobrań



#120 OFFLINE   Michal_

Michal_

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 257 postów
  • LokalizacjaSzczecin/Moniatycze

Napisano 15 marzec 2024 - 14:44

Mięsko w słoikach dobre na wszystko, w dowolnych ilościach boczek/schab/golonka/karkówka/łopatka i konfiguracjach, doprawione wedle uznania. Jak wiem że będę dłużej za granicą, a w niemcowni to tragedia z wędlinami/mięskiem zawsze wlatuje zapas. Do 2-3 miesięcy to taka 1,5h pasteryzacja wystarczy (ale trzeba trzymać w chłodnym miejscu), na dłużej to tyndalizacja. 

 

W zimne dni to kuchenka na pływadle obowiązkowo, jak ciepło to nie mam parcia na dania gorące.

 

Załączony plik  słoiki.jpg   48,48 KB   20 Ilość pobrań

 

 


  • Novis, Aries i S.N. lubią to