Mimo wszystko rozpiętość cenowa dość znaczna. Od powiedzmy 800 do spokojnie ponad 2000 peeeelenów za kociaka. Skąd ta rozbieżność? Nie oszukujmy się- niemało
Nie chcę wchodzić pomiędzy wódkę, a zakąskę szczególnie, że nie mam tak jak Witek kotów, tylko takie niewielkie pieski. Ale generalnie wśród psów są podobne różnice cenowe, a konkretnie pomiędzy psami ze Związku Kynologicznego w Polsce (mowa o dobrych hodowlach, bo i tu swołoczy nie brakuje), a psami ze stowarzyszeń powstałych po 1 stycznia 2012 r., na skutek nowelizacji ustawy o ochronie zwierząt, która wylała dziecko...przepraszam psa z kapielą...
W każdym razie rozbiezności cenowe i ich powody są moim zdaniem takie same! Jesli tak nie jest, proszę mnie poprawić.
Przykłady z mojej rasy (niewielkie pieski, przedstawione powyżej):
1. Hodowle można rozpocząć od zakupu szczeniąt z dobrej hodowli i z dobrego skojarzenia, kupując szczenię za granicą za nie mniej niż 1500 euro, a mozna kupując PET-a za 1500 zł, albo kundelka w typie rasy za 500 i mniej zł.
2. Wyżywić psa mozna za 20 i mniej złotych w skali miesiąca (jakoś przeżyje), albo za ca. 100 zł.
3. Można zapewnić psu opieke weterynaryjną, zarówno stałą jak i w postaci badań przeprowadzanych pod kątem chorób genetycznych w danej rasie, a można na weterynarza nie wydawać ani grosza.
4. Można psy odrobaczać, zabezpieczeć przeciwko pchłom, kleszczom, dbać o higienę (to kosztuje niemałe pieniądze), a mozna tego w ogóle nie robić.
5. Suka może rodzić po ukończeniu 18 miesiąca życia do ukończenia 8 lat raz do roku, co daje w praktyce 6 miotów, a można ja kryć już przy pierwszej cieczce i przy każdej następnej, czyli ile "fabryka dała", ile wytrzyma...
6. Starym, chorym psom można zapewnić godną starość, najlepszą opiekę itd., a można użyć morbitalu, przywiązać do drzewa, wywalić z samochodu...
7. Szczeniaki można odchowywać w czystych dogrzewanych kojcach w domu, prać non stop dry bedy, a mozna poustawiać klatkę na klatce w komórce i jak srają to to spada na dół i czyścić nie trzeba...a jak przyjedzie nabywca to się wykąpie szczeniaczka i już...
Długo by mozna pisać...
Myslę, że daje to cząstkową odpowiedź na Twoje pytanie, skąd te rozbieżności?