Numery rejestracyjne na ponton
#81 OFFLINE
Napisano 04 luty 2015 - 17:38
Rozmawiałem równie z urzędniczka z wydziału ochrony środowiska i podczas kontroli jednemu wedkarzowi kontrolujący zerwał nr udowadniając swoja racje. Skonczylo się tylko na pouczeniu
#82 OFFLINE
Napisano 04 luty 2015 - 19:07
No cóż w tym kraju przepisy mają mało wspólnego z życiem.
Po co numery na pontonie jeśli w " dowodzie rejestracyjnym" brak jakichkolwiek cyferek po za długością ???,
Wszystko to chore, głupek wymyśla, a inni muszą respektować.!!!
#83 OFFLINE
Napisano 04 luty 2015 - 19:13
W swistku rejestracyjnym mojego pontonu jest wzmianka tylko o 'pontonie dwuosobowym'.
W papierze od dzisiaj zarejestrowanej lodzi jak wol stoi jedynie 'lodz wioslowo-silnikowa, czteroosobowa' Wiec z glowy mam rejestracje jakiegokolwiek srodka plywajacego w przyszlosci. I moge juz im malowac te numerki, nie robi mi to wielkiej roznicy
Użytkownik thug edytował ten post 04 luty 2015 - 19:14
#84 OFFLINE
Napisano 04 luty 2015 - 19:48
@Popeye o po ..... policjantowi oglądać numery na wietrze,przecież nie mają bazy danych środków pływających.
Chyba, żeby dopie.... ć się do wędkarza i wyrwać parę złotych by poprawić statystyki, bo jeśli to będzie kłusownik to pewnie się odwróci ze strachu, albo poczeka na świeżą rybę na brzegu.
#85 OFFLINE
Napisano 04 luty 2015 - 20:14
Generalnie jeśli przyjmiemy za pewnik "w sposób trwały", to nic poza wypaleniem numeru na burcie nie gwarantuje dotrzymania przepisów. Naklejki miałem i zdejmowałem. Farbę miałem i zmyłem (przy sprzedaży pontonu). Płachta przypięta np. na 20 złączkach jest bardziej upierdliwa do usunięcia niż naklejki z folii Oracal. Naklejki usuniemy bez użycia narzędzi, a ze złączkami już tak prosto nie pójdzie. W takiej sytuacji co jest bardziej trwałym sposobem oznakowania pontonu ? Również określone farby przy użyciu odpowiednich zmywaczy znikają błyskawicznie. Tutaj co prawda potrzebne jest narzędzie w postaci owego zmywacza, ale znów rozpatrywać należy co zajmie więcej czasu. Tak naprawdę myślimy w kategorii właśnie owego czasu usunięcia numerów, a nie ich bezwzględnej trwałości.
Powyższe odnosi się do pontonów, ale wtrącę tutaj pewne rozważania odnośnie łódek. Tutaj nawet pomysł wypalenia numerów nie jest czymś absolutnie trwałym. Szpachlówka, lakier i jedziemy od nowa, tak ? Odnosząc się do numeru VIN - jego bezwzględna trwałość też nie polega na tym, że nie da się go usunąć, ale na tym, że jest to prawnie zabronione. Gdyby nie było, to przestałby on pełnić swoją funkcję, bo każdy w zgodzie z prawem mógłby go "zmodyfikować".
Chciałbym kiedyś usłyszeć od osób zajmujących się tą gałęzią przepisów czemu w ogóle owy przepis ma służyć. Moja wyobraźnia niestety tego nie ogarnia.
Pytanie jak ten baner jest przymocowany. Jeśli złączkami zarówno z góry jak i z dołu, to nie ma prawa się z niego robić flaga nawet przy wietrze typowo morskim. Odnośnie próby zrywania - wszelkie naklejki też można bez problemu zerwać, zaś numery zetrzeć ściereczką z alkoholem/rozpuszczalnikiem/zmywaczem. Innymi słowy wedle starej zasady "pokaż człowieka, a znajdę paragraf".Przeciez to takie typowo polskie... Kombinowanie, omijanie prawa. Według Policjanta przy silnym wietrze z baneru robi sie latawiec a nr juz nie są widoczne. Sam zapis odnoszący się do nr powinien zostać zmodyfikowany i jednoznacznie zdefiniowany.
Rozmawiałem równie z urzędniczka z wydziału ochrony środowiska i podczas kontroli jednemu wedkarzowi kontrolujący zerwał nr udowadniając swoja racje. Skonczylo się tylko na pouczeniu
Użytkownik darks86 edytował ten post 04 luty 2015 - 20:21
#86 OFFLINE
Napisano 04 luty 2015 - 20:34
NO właśnie. Gdyby jeszcze w dowodzie wpisany był nr vin pontonu to morze miały by to sens. Tak jak ja w roku pływam na kilku pontonach , a dokument jeden i co to zmienia ??? , a no nic.
Kradziony ponton lub łódź / moja ukradziona pewnie pływa z innymi numerami / taki szanowny policjant nawet bez wiatru nie jest w stanie ustalić czy dane numery dotyczą danego pontonu / łodzi / , ale stróż prawa może wlepić Ci mandat za numery na banerze. Chore, chore ......
Kiedyś któryś z kolegów pisał, że te numery są po to by ustalić ewentualnie dane topielca, może to i racja. Wtedy wywołało u mnie uśmiech, dziś zastanowiłem się nieco dłużej , a może maił rację ??
#87 OFFLINE
Napisano 19 luty 2015 - 18:23
Panowie, z czy ktoś z Was zlecał wykonanie wyklejenia numeru rejestracyjnego w Tokarexie ?
#88 OFFLINE
Napisano 19 luty 2015 - 21:06
jeden ponton, zakupiony właśnie w Tokarex'ie, został na moją prośbę oklejony na miejscu. do drugiego zakupiłem wykonane w Tokarex'ie znaki i sam kleiłem zakupionym od Nich klejem. oba balony i znaki na nich mają się dobrze.
#89 OFFLINE
Napisano 19 luty 2015 - 22:30
Jeśli nie jest to tajemnica, to ile kosztuje wykonanie przez nich i oklejenie pontonu numerem rejestracyjnym ?
Ja niestety nie mam warunków i narzedzi by robić to we własnym zakresie.
#90 OFFLINE
Napisano 20 luty 2015 - 08:15
Zadzwoń/napisz do nich, pracują tam ogarnięci ludzie i z chęcią udzielają porad i informacji, sprawdzałem
#91 OFFLINE
Napisano 20 luty 2015 - 09:38
podzielam zdanie kolegi thug.
najlepiej zadzwonić i zapytać o koszt znaków i mazidła do klejenia. ze względu na duży koszt przesyłki, kleić samemu. to naprawdę prosty zabieg.
#92 OFFLINE
Napisano 07 kwiecień 2015 - 22:54
Druga sprawa odnośnie określenia w przepisach o "trwałym" naniesieniu napisów na burtach. Zauważyłem, że słowo "trwały" jest interpretowane na różne sposoby ale jakoś przepis tego nie określa, nie jest opisane co oznacza "trwale" itp
Użytkownik Żbiku edytował ten post 07 kwiecień 2015 - 23:44
#93 OFFLINE
Napisano 08 kwiecień 2015 - 09:55
A w samochodzie numery rejestracyjne przyspawujesz do zderzaka? Ten przepis jest tak przemyślany jak to całe PZW. Ja bym sięw ogóle nie przejmował. Też coś teraz muszę wykombinować, bo napisy po malowaniu farbą chlorokauczukową już prawie zeszły.
#94 OFFLINE
Napisano 08 kwiecień 2015 - 11:32
Ja też brałem z Tokarexu płaciłem za numery 150 zł, kleiłem sam w cenie była wysyłka i klej. Ile potrzyma się zobaczy bo jeszcze nie pływałem po naklejeniu.
#95 OFFLINE
Napisano 08 kwiecień 2015 - 12:15
Koledzy robiłem banery = nieestetyczny wygląd w mojej subiektywnej opinii... Skończyło się na szablonie na foli i namalowaniu numerów odpowiednią farbą
Postanowiłem że nie będę mazał gumy jakimiś markerami, hummraidami, farbami do asfaltu itp.
Kupiłem specjalną farbę : http://allegro.pl/fa...5223448505.html
Cena taka sobie ale mam pewność że nie uszkodzę powłoki i farba nie będzie pękać i schodzić po sezonie
P.S zostało mi sporo tej farby i mogę odsprzedać za połowę ceny kolor czarny...
Jak coś to info: 789-159-697
#96 OFFLINE
Napisano 08 kwiecień 2015 - 15:25
A ja tam namalowałem, oczywiście od szablonu, numery jakąś tam czarną emalią wodorozcieńczalna do tworzyw sztucznych. Chyba dekoral. Kosztowała koło 15zł. Delikatna na tyle, że można styropian malować. Nie złuszcza się, nie płowieje, nie niszczy powierzchni. Numery malowane dwa lata temu wyglądają jakby jeszcze farba nie wyschła, tak się świecą.
#97 OFFLINE
Napisano 08 kwiecień 2015 - 15:50
A ja tam namalowałem, oczywiście od szablonu, numery jakąś tam czarną emalią wodorozcieńczalna do tworzyw sztucznych. Chyba dekoral. Kosztowała koło 15zł. Delikatna na tyle, że można styropian malować. Nie złuszcza się, nie płowieje, nie niszczy powierzchni. Numery malowane dwa lata temu wyglądają jakby jeszcze farba nie wyschła, tak się świecą.
Podaj linka.
#98 OFFLINE
Napisano 08 kwiecień 2015 - 17:40
O kurde. Ta która ją wrzucałem kosztowała około 30 zł za 100 ml, a tu za 125 ml taka cenaKoledzy robiłem banery = nieestetyczny wygląd w mojej subiektywnej opinii... Skończyło się na szablonie na foli i namalowaniu numerów odpowiednią farbą
Postanowiłem że nie będę mazał gumy jakimiś markerami, hummraidami, farbami do asfaltu itp.
Kupiłem specjalną farbę : http://allegro.pl/fa...5223448505.html
Cena taka sobie ale mam pewność że nie uszkodzę powłoki i farba nie będzie pękać i schodzić po sezonie
P.S zostało mi sporo tej farby i mogę odsprzedać za połowę ceny kolor czarny...
Jak coś to info: 789-159-697
Wysłane z mojego GT-I9515
#99 OFFLINE
Napisano 08 kwiecień 2015 - 17:50
Ja dzisiaj zamówiłem numery drukowane na banerze w firmie reklamowej.Koszt na dwie strony około 50 zł.
#100 OFFLINE
Napisano 08 kwiecień 2015 - 18:45
Zbrojarz, on 08 Apr 2015 - 16:25, said:
Podaj linka.
Znalazłem puszkę, nie do tworzyw, ale do drewna i metalu, ale co tam, efekt najważniejszy, taką polecili mi w sklepie malarskim.
http://wyremontuj.pl...l--wood-0,35-l.
mam nią już namalowane numery na dwóch pontonach.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych