Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Trolling - jak ugryźć?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1809 odpowiedzi w tym temacie

#641 OFFLINE   sucks_one

sucks_one

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 885 postów
  • LokalizacjaKonstancin Jeziorna
  • Imię:Tomek
  • Nazwisko:Kurek

Napisano 20 czerwiec 2016 - 09:08

Btw, nawierć podstawki i zastosuj obejmy "U". Tak najłatwiej.

Mówisz, że te gotowe obejmy plastikowe na relingi nie dają rady ? Czy piszesz o adaptacji mocowań na płaskie powierzchnie?

#642 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 20 czerwiec 2016 - 09:22

Gotowe - za mała średnica.
Adaptuj te na płaskie.
  • wobler129 lubi to

#643 OFFLINE   Baars

Baars

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1228 postów
  • Lokalizacjaokolice Odry...
  • Imię:Wojtek

Napisano 20 czerwiec 2016 - 18:59

A tak to wygląda w realu...Załączony plik  20160620_194945-1.jpg   90,41 KB   127 Ilość pobrańZałączony plik  20160620_194934-1.jpg   60,11 KB   70 Ilość pobrań
  • sucks_one i Gobio Gobio lubią to

#644 OFFLINE   gerro28

gerro28

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 111 postów

Napisano 24 czerwiec 2016 - 21:42

Co cam trolle?Ja dziś pierwszy dzień na trolu sukcesów 0 wkońcu się w...........em zdjąłem wędkę z uchwytu i z ręki smignąłem rapalką scatterem sandacz spóżnił się 1 sekundę.Ogólne wnioski z porażki jednostajnie prowadzona przyneta nie kusi ryb trzeba coś wymyśleć chyba skończę napływając wiosłami na stanowiska na eho bo już za duzo wobków przerzuciłem.

#645 OFFLINE   Sebalos

Sebalos

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1249 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Seba

Napisano 24 czerwiec 2016 - 21:49

To weź kija do łapy i popracuj ,jakkolwiek to brzmi. :D

Pewnie że przynęta prowadzona jednostajnie jest mniej atrakcyjna,można na kilka sposobów ją w trolu poprowadzić,spróbować warto.  ;)

#646 OFFLINE   Baars

Baars

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1228 postów

Napisano 24 czerwiec 2016 - 21:54

Co cam trolle?Ja dziś pierwszy dzień na trolu sukcesów 0 wkońcu się w...........em zdjąłem wędkę z uchwytu i z ręki smignąłem rapalką scatterem sandacz spóżnił się 1 sekundę.Ogólne wnioski z porażki jednostajnie prowadzona przyneta nie kusi ryb trzeba coś wymyśleć chyba skończę napływając wiosłami na stanowiska na eho bo już za duzo wobków przerzuciłem.

Proponuję pobawić się trochę manetką i kupić bardziej dokładny stoper, do tego słownik poprawnej polszczyzny i powinno być lepiej!

#647 OFFLINE   gerro28

gerro28

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 111 postów

Napisano 24 czerwiec 2016 - 22:18

Proponuję pobawić się trochę manetką i kupić bardziej dokładny stoper, do tego słownik poprawnej polszczyzny i powinno być lepiej!

he he dobre siem uśmiałem

#648 OFFLINE   Baars

Baars

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1228 postów

Napisano 24 czerwiec 2016 - 22:22

he he dobre siem uśmiałem

Cieszę się, że humor dopisuje - co do trollingu to radzę uzbroić się w cierpliwość :)

#649 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 24 czerwiec 2016 - 22:57

To weź kija do łapy i popracuj ,jakkolwiek to brzmi. :D
Pewnie że przynęta prowadzona jednostajnie jest mniej atrakcyjna,można na kilka sposobów ją w trolu poprowadzić,spróbować warto.  ;)

Różnie to bywa ;)

#650 OFFLINE   gerro28

gerro28

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 111 postów

Napisano 25 czerwiec 2016 - 10:01

Cieszę się, że humor dopisuje - co do trollingu to radzę uzbroić się w cierpliwość :)

Ostatni wobek jaki wypróbuje to husky jerk ustawie po wyczajeniu na echo głebokośc na kuli po napłynięciu na stanowisko będę przyspieszał i zatrzymywał ponton.

#651 OFFLINE   Łukasz90

Łukasz90

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 190 postów

Napisano 15 sierpień 2016 - 10:12

Witam zbliża się jesień koledzy namawiają mnie na zrezygnowanie z trollingu na rzecz stacjonarnego łowienia. Podobno już ryby nie uganiają się za przynętą. Reasumując twierdzą ,że skończył się czas na trolling.
Ja jednak mam pytanie w jesieni schodzimy z prędkości prowadzenia przynęty czy pozostawiamy ją bez zmian?
Czy lepiej płynąć wolniej czy szybciej i jakie konsekwencje ma wolne płynięcie?

Moje pytanie jest spowodowane tym ,ze osoby z którymi pływam strasznie wolną płyną w trollingu (zwykle 2 bieg bardzo rzadko 3 a moim zdaniem powinien to być min. 3 bieg od czasu przyspieszenie do 4) . Warto dodać ,że łódź duża i na pokładzie balast z 400kg.
Zbiornik na którym łowie jest duży i głębokości na których łowie i są ryby oscyluje w granicach 8-30m .

#652 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15680 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 15 sierpień 2016 - 14:10

Witam zbliża się jesień koledzy namawiają mnie na zrezygnowanie z trollingu na rzecz stacjonarnego łowienia. Podobno już ryby nie uganiają się za przynętą. Reasumując twierdzą ,że skończył się czas na trolling.
Ja jednak mam pytanie w jesieni schodzimy z prędkości prowadzenia przynęty czy pozostawiamy ją bez zmian?
Czy lepiej płynąć wolniej czy szybciej i jakie konsekwencje ma wolne płynięcie?

Moje pytanie jest spowodowane tym ,ze osoby z którymi pływam strasznie wolną płyną w trollingu (zwykle 2 bieg bardzo rzadko 3 a moim zdaniem powinien to być min. 3 bieg od czasu przyspieszenie do 4) . Warto dodać ,że łódź duża i na pokładzie balast z 400kg.
Zbiornik na którym łowie jest duży i głębokości na których łowie i są ryby oscyluje w granicach 8-30m .

2 czy 3 bieg nic nie mówi. Z jaką prędkością trolujesz?

#653 OFFLINE   Łukasz90

Łukasz90

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 190 postów

Napisano 15 sierpień 2016 - 16:36

Niestety nie posiadam możliwości sprawdzenia prędkości echosonda tego nie podaje. Silnik elektryczny  (o ile są takie które na to pozwalają ) nie posiada prędkościomierza.

Rozumiem również ,że moje decyzje dotyczące wyboru trollingu powinny być oparte na obrazie z echosondy , ale mógłby mnie ktoś podpowiedzieć na temat  temperatur (wody/powietrza) , przy jakich dać sobie już na 100% z trollingiem ew. jakie zmiany zastosować oprócz stosowania woblerów głębiej schodzących   .

#654 OFFLINE   kostom63

kostom63

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1650 postów

Napisano 15 sierpień 2016 - 21:53

Cześć, jeśli nie masz jakiegokolwiek prędkościomierza , to to ze względu na wiele zmiennych ( siła prądu , wiatr , moc silnika, wielkość i obciążenie łodzi) nie jesteśmy Ci w stanie za bardzo pomóc . Jeśli czujesz pracę woblera tzn. nie jest zbyt wolno, a szybkiego pływania nie ma się co obawiać . Ryby w trolu łapie się jeszcze w listopadzie . Nie wiem jak Wasze wyniki , ale jeśli są słabe to naprawdę warto zainwestować w echo z GPS, szczególnie jeśli macie taką rozbieżność głębokości . I nie rozumiem o co pytasz z tymi zmianami , szukasz ryb na takiej głębokości jaką pokazuje echo.
  • czarny1 lubi to

#655 OFFLINE   Gobio Gobio

Gobio Gobio

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1253 postów
  • Lokalizacjagórna Wisła

Napisano 16 sierpień 2016 - 17:31

A tak to wygląda w realu...attachicon.gif20160620_194945-1.jpgattachicon.gif20160620_194934-1.jpg

Super patent !!

#656 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 16 sierpień 2016 - 17:49

Nie dziękuj :)
Od kilku wypraw pływam z trzema na każdym wiośle. Max 6 kijów. Sprawdza się nieźle.

#657 OFFLINE   j@rex

j@rex

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 136 postów
  • LokalizacjaSokółka
  • Imię:Jarek

Napisano 16 sierpień 2016 - 18:11

Nie dziękuj :)
Od kilku wypraw pływam z trzema na każdym wiośle. Max 6 kijów. Sprawdza się nieźle.

a można tyle?

#658 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 postów
  • LokalizacjaOwczarnia, PL
  • Imię:Daniel

Napisano 16 sierpień 2016 - 18:42

a można tyle?

Krzysiek moze.
Lowi tak za granicą.
  • krzysiek lubi to

#659 OFFLINE   j@rex

j@rex

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 136 postów
  • LokalizacjaSokółka
  • Imię:Jarek

Napisano 16 sierpień 2016 - 19:09

Krzysiek moze.
Lowi tak za granicą.

Aha jasne. Przez chwilę wyobraziłem sobie jak by to było na moim 3m. pontonie.Wyglądał by chyba zabawnie, Dla mnie już by miejsca nie wystarczyło

#660 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 16 sierpień 2016 - 19:39

a można tyle?

Jak słabo gryzą, to można. Jak żrą, to nie ma sensu, bo nie nadążam holować :) A tak na poważnie, choć i wcześniej napisałem prawdę :) , łowię tak w Laponii, z planerami.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych