Trolling - jak ugryźć?
#1101 OFFLINE
Napisano 15 sierpień 2018 - 06:12
To i ja zapytam o jeden mały szczegół. Poprzednik napisał, że prędkość trollingowa to 2-2.5 km/h..czy tyczy się to również zaporówek?
Próbuję swoich sił na zaporówce gdzie średnia głębokość to 6.5 m.
Coś słabo w tym roku mi to idzie z sumkiem.
#1102 OFFLINE
Napisano 15 sierpień 2018 - 08:23
Spróbuj pokombinować, ciągłe realizowanie utartych schematów, to ślepy zaułek. Owszem, gdy ryby żerują dobrze, takie kanony się sprawdzają, ale gdy jest słabo, a tak bez wątpienia jest najczęściej, to..., trzeba coś zmienić. Nie tylko przynęty.
Pewnego razu, gdy nic nie brało, przepływałem szybko z miejscówki na miejscówkę, tak około 9km/h, zaliczyłem pierwsze branie. Od tej pory pływam nie tylko 2-3km/h.
Innym razem zatrzymałem się, by przepuścić większą jednostkę nawodną. Po wrzuceniu biegu zaliczyłem ostre branie. Wykorzystałem taką sytuację (zatrzymanie łódki) niejednokrotnie ze świetnym skutkiem.
Jeszcze innego razu zacząłem zygzakować z braku innego pomysłu, pomogło.
Trolling jako metoda (z echosondą), pozwala na najbardziej wydajne rozpoznanie nieznanego łowiska, z jednoczesnym obławianiem miejscówek. Nie jest to moja ulubiona metoda, ale korzystam z niej na nowych łowiskach i w razie dolegliwości zdrowotnych, utrudniających klasyczne spinningowanie. Przeszkadza mi dodatkowo, potrzeba częstego wpatrywania się w ekran echa, wielogodzinny szum silnika i minimalne wibracje przenoszące się na kadłub łodzi. Klasyczne łowienie z ręki to jest to , chyba że wielkość przynęt i kaliber sprzętu nie przystaje do klasyki !
- Guzu, CLAUDIO i jbk lubią to
#1103 OFFLINE
Napisano 15 sierpień 2018 - 12:28
To taka sama prawda jak ta, że najlepsze są baryłki...Hej
To i ja zapytam o jeden mały szczegół. Poprzednik napisał, że prędkość trollingowa to 2-2.5 km/h..czy tyczy się to również zaporówek?
Próbuję swoich sił na zaporówce gdzie średnia głębokość to 6.5 m.
Coś słabo w tym roku mi to idzie z sumkiem.
- Guzu lubi to
#1104 OFFLINE
Napisano 24 sierpień 2018 - 13:28
Czy ktoś wie gdzie można kupić planery Andrzeja Wiznera? Brak w Plecionie, a te Savagear maja za mała pływalność do ciężkich przynęt.
#1105 ONLINE
Napisano 24 sierpień 2018 - 13:35
Kontaktowałeś się z Andrzejem?
- godski lubi to
#1106 OFFLINE
Napisano 24 sierpień 2018 - 13:43
Czy ktoś wie gdzie można kupić planery Andrzeja Wiznera? Brak w Plecionie, a te Savagear maja za mała pływalność do ciężkich przynęt.
Swoje kupiłem w Centrum Wędkarstwa w Gdańsku. Powinni mieć jeszcze zapas....
- godski lubi to
#1107 OFFLINE
Napisano 24 sierpień 2018 - 14:04
Kontaktowałeś się z Andrzejem?
Nie.
Swoje kupiłem w Centrum Wędkarstwa w Gdańsku. Powinni mieć jeszcze zapas....
Dzięki, są tam.
Ktoś może miał styczność z tymi Savagear XL ?
http://pleciona.pl/p...e-Left-XL/26377
#1108 OFFLINE
Napisano 24 sierpień 2018 - 19:18
Skontaktuj się z Wiznerem, chociaz może już ich nie miećCzy ktoś wie gdzie można kupić planery Andrzeja Wiznera? Brak w Plecionie, a te Savagear maja za mała pływalność do ciężkich przynęt.
Ja nie dawno kupilem od Andrzeja jeden lewy dla Kolegi i powiedzial mi że to juz ostatni jaki mu pozostal
Wysłane z mojego SM-G870F przy użyciu Tapatalka
- Piotrek Milupa lubi to
#1109 OFFLINE
Napisano 24 sierpień 2018 - 20:44
Dokładnie, ma znowu jesienią trochę zrobić.
#1110 OFFLINE
Napisano 11 wrzesień 2018 - 11:33
- BOB lubi to
#1111 OFFLINE
Napisano 11 wrzesień 2018 - 12:00
najlepsze wyniki na malutkie minnowy i Salmo Whacky
Wcale mnie to nie dziwi. Próbuj TTM15 i 20, Shad Rap 7,8,9, Jaxon Diver, Minnow Rap 9, X-Rap Deep 8 i 10. W dzień naturalne, w nocy oczojebne. Bardzo dobre w dzień mogą być wszelkie chromy, roache, etc.
Jesteś pewien, że ryby nie ma na płytkim? Chodzi w nocy siejka w zatokach? Szczególnie nocami warto obławiać z ręki zatoki i miejsca sąsiadujące z głęboką wodą. A okoń gdzie stoi? Na górkach? Jaka pogoda? Jaka temperatura wody? Macie brania szczupaków w toni?
Użytkownik krzysiek edytował ten post 11 wrzesień 2018 - 12:06
- Guzu, giaur27 i esoxlucius1 lubią to
#1112 OFFLINE
Napisano 11 wrzesień 2018 - 12:07
- Bolesław lubi to
#1113 OFFLINE
Napisano 11 wrzesień 2018 - 14:56
Spróbuj w dzień trolować dużymi gumami w kolorze okonia, połów też z łapy (no wodzie 5m można i na tonące dżery), spróbuj na verta, spróbuj podłubać na małe gumy. Wieczorem obłów miejsca gdzie biorą, ale też z łapy. Jak masz mikołaje/zayebarki, to ich spróbuj - w tym w trolu z dopałem.
Jeżeli to jest to Storsjon, to w grę wchodzi jeszcze jedna opcja - nie znaleźliście skupisk szczupaków. To wielka woda. Inna sprawa - że szczupak może być nażarty okoniem. Grube są, te co łowicie?
- Guzu i giaur27 lubią to
#1114 OFFLINE
Napisano 11 wrzesień 2018 - 15:33
Jeżeli to jest jezioro przepływowe w którym trafia się pstrąg / troć to obstawiałbym że przynajmniej część szczupaków ustawiła się na te salmonidy. W pierwszej kolejności spróbujce zlokalizować ryby łososiowate - może w okolicy wpada jakaś rzeka z której schodzą / w którą wchodzą. Jeśli tak jest to dobre wyniki może dać trolling w okolicach takiego "estuarium" a jeżeli byłoby tam 5-6 metrów wody to powinno być dobrze. Spróbujcie sięgnąć po przynęty imitujące pstrąga - wszelkie z pomarańczowym brzuchem , jakieś czerwon-brązowe etc. Parę lat temu łowiłem w podobnym okresie w tamtej okolicy i bezkonkurencyjny był pomarańczowy 20cm niels master trollowany w pół wody bo szczupakom przyponinał oringa po prostu.
- esoxlucius1 lubi to
#1115 ONLINE
Napisano 11 wrzesień 2018 - 20:55
Jestem na jeziorku storsjön środkowa Szwecja wysokość Trondheim. Mimo fajnej jesiennej pogody słabo jest że szczupakiem złowiliśmy tylko kilka szczupaków z czego największy 88. Głównie trafiaja się okonie 35 i to dużo dodatkowo kilka małych troci. Koncza nam się pomysły a wyjazd się kończy za 3 dni , może ktoś z kolegów coś podpowie łowimy głównie na trolling wszystko było testowane , najlepsze wyniki na malutkie minnowy i Salmo Whacky
Czy piszesz o jeziorze Storsjon, połączonym waskim przepływem z drugim mniejszym jeziorkiem, z którego wpływa się pod betonowym mostkiem na kolejne małe jezioro?
#1116 OFFLINE
Napisano 11 wrzesień 2018 - 21:12
Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
#1117 OFFLINE
Napisano 11 wrzesień 2018 - 21:28
- esoxlucius1 lubi to
#1118 OFFLINE
Napisano 11 wrzesień 2018 - 21:38
To może spróbuj przepłynąć pod mostkiem, dalej znajdź 6-8 m na stoku (po prawej) i płyń trollem prosto aż do wypłycenia i w lewo aż do wysokiej ściany. Potem na powrót
#1119 OFFLINE
Napisano 11 wrzesień 2018 - 21:45
Czy piszesz o jeziorze Storsjon, połączonym waskim przepływem z drugim mniejszym jeziorkiem, z którego wpływa się pod betonowym mostkiem na kolejne małe jezioro?
To nie to Storsjon, Robert.
To może spróbuj przepłynąć pod mostkiem, dalej znajdź 6-8 m na stoku (po prawej) i płyń trollem prosto aż do wypłycenia i w lewo aż do wysokiej ściany. Potem na powrót
I Piotr
Wpiszcie w Google Maps: Gmina Östersund
#1120 OFFLINE
Napisano 11 wrzesień 2018 - 21:53
Z mapy batymetrycznej na: http://www.genesismaps.com/SocialMap wynika, że dno jest kosmicznie pofałdowane - faktycznie, przy wodzie tej wielkości, trudno jednoznacznie wskazać obiecujące miejsca - potencjalnie są ich dziesiątki...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 6
0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych