Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Literatura wędkarska - nasze biblioteczki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
274 odpowiedzi w tym temacie

#101 OFFLINE   coma

coma

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2037 postów
  • Lokalizacjamałopolskie\łódzkie

Napisano 13 październik 2015 - 19:55

Odgrzebuję temat i nie - nie pretenduję do nagrody złotej łopaty ;) Zima za pasem a jako, że nie łowię pod lodem to trzeba będzie jakoś przeżyć przerwę w łowieniu :) Postanowiłem odpowiednio wyposażyć biblioteczkę, tym bardziej, że jestem praktycznie samoukiem jeśli chodzi o spinning i casting. Nikt w mojej rodzinie nie wędkuje, wszystkiego uczę się z forum, książek i konfrontuję to z własnymi doświadczeniami nad wodą. Zima będzie dobrym momentem by zgłębić trochę wiedzy ludzi dużo bardziej doświadczonych. Na razie zgromadziłem już kilka pozycji (fota poniżej). Trochę literatury technicznej, trochę opowiadań. Część już przeczytana ale myślę, że reszty spokojnie wystarczy na zimne dni w tym roku. Do szczęścia brakuje mi jeszcze co najmniej dwóch:

- Z. Zalewski - Sandacz
- J. Jóźwiak - Lekki spinning

A może w ciągu ostatnich lat wyszły jeszcze jakieś książki godne polecenia? Piszcie proszę co jeszcze dorzucilibyście do listy pozycji obowiązkowych związanych ze spinningiem.

Załączone pliki

• krakus i Kuballa44 lubią to

#102 OFFLINE   Bootleg

Bootleg

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 658 postów
  • LokalizacjaNDM/Brodnickie

Napisano 14 październik 2015 - 21:49

Widzę, ze masz kolego 3 książki Darka Duszy. Jest jeszcze czwarta. Wędkarski kalendarz brań. Również bardzo fajna i godna polecenia ;)

• coma lubi to

#103 OFFLINE   Hunter Zander

Hunter Zander

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 2 postów
  • LokalizacjaŻYWIEC
  • Imię:Marcin

Napisano 14 grudzień 2015 - 22:58

Witam

Odświeżę trochę temat :)

Może ktoś z was ma na pozbyciu książkę pt: SUM   (Napora, Kleszcz )  :rolleyes:  

#104 OFFLINE   Adrian Tałocha

Adrian Tałocha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 988 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Adrian
  • Nazwisko:Tałocha

Napisano 02 grudzień 2017 - 11:02

Jaką pozycję polecilibyście odnośnie łowienia na dużych rzekach? Mam książkę M. Szymańskiego.

#105 OFFLINE   Bootleg

Bootleg

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 658 postów

Napisano 07 grudzień 2017 - 19:13

Również podbije temat.. jakieś nowe pozycje może się pojawiły na rynku? Ktoś coś wie, zna??

#106 OFFLINE   remek

remek

Administrator

• Administratorzy
  • 26625 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Remek

Napisano 11 grudzień 2017 - 18:46

Również podbije temat.. jakieś nowe pozycje może się pojawiły na rynku? Ktoś coś wie, zna??

Mam wrażenie, że w dobie internetu to zainteresowanie książkami spadło niestety do zera. Wszystko można znaleźć na YouTube.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#107 OFFLINE   M a r a s

M a r a s

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1176 postów
  • LokalizacjaZS
  • Imię:Marek

Napisano 11 grudzień 2017 - 19:07

Pewnie jest wygodniej a na pewno filmy z YT bardziej obrazują czytaj bardziej wyjaśniają jak słowo pisane nawet podparte fotkami.

Jak dla mnie to wolę książkę w formie papierowej poczytać jak to się mówi do poduchy niż laptopa wziąć na kolana. Tak samo mam z katalogami papierowymi.

Ale ja może już stary jestem  ;)

#108 OFFLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10194 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 11 grudzień 2017 - 19:15

Stary? ...normalny :)

• Bułka i M a r a s lubią to

#109 OFFLINE   remek

remek

Administrator

• Administratorzy
  • 26625 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 11 grudzień 2017 - 19:48

U mnie to różnie bywa. Lubię książki papierowe. Po wielu próbach przejścia na wersje elektroniczne zostałem przy papierze. Inaczej chłonę informację, lepiej pamietam o czym pisze autor, więcej wynoszę. Jeśli chodzi o internet to praktycznie przerzuciłem się na ytb’a. Nie czytam długich artykułów. Wolę zobaczyć kilka filmików o tej samej tematyce o w taki sposób zgłębić teoretycznie temat. Niestety cześć filmów video jest kiepskiej jakości. Autorzy zbyt duża wagę poświęcają na dopieszczenie swego niedowartościowanego ego, mniej na praktyczne i wartościowe treści. Wiele tematów jest też bardzo płytko potraktowanych (byleby opublikować film). Są też bardzo dobre kanały. Te śledzę.

• tpe, BOB i M a r a s lubią to

#110 OFFLINE   Bootleg

Bootleg

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 658 postów

Napisano 11 grudzień 2017 - 21:43

Ja bardzo żałuję że wielu świetnych wędkarzy nie publikuje nowych pozycji. Fajnie byłoby poczytać coś nowego, jakby nie spojrzeć od ostatnich książek wedkarstwo poszło mocno do przodu i myślę że można byłoby "odświeżyć" rynek 😉

#111 OFFLINE   remek

remek

Administrator

• Administratorzy
  • 26625 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 11 grudzień 2017 - 22:13

A możesz wymienić świetnych wędkarzy? Tych, których chciałbyś poczytać? Chodzi mi po głowie jeden pomysł by zrealizować w 2018r ale zastanawiam się kto na rynku się obecnie liczy (merytoryka, doświadczenie).

#112 OFFLINE   Bootleg

Bootleg

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 658 postów

Napisano 12 grudzień 2017 - 07:51

Ja myślę, że nawet na naszym forum jest kilka takich osób które mógłby (pytanie tylko czy chcą?) podzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem. Mamy speców od bolków, okoni i szczupaków 😉

#113 OFFLINE   coma

coma

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2037 postów

Napisano 12 grudzień 2017 - 11:33

Według mnie książka ma zasadniczą przewagę nad filmikami - daje pole dla wyobraźni. Np. czytając książki Darka Duszy w zimowe wieczory mam wrażenie jakbym był obok niego podczas opisywanych przygód. A to część mojej biblioteczki, nie przeczytałem jeszcze nawet połowy:

Załączony plik  ksiazki 1.JPG   77,53 KB   17 Ilość pobrań

• popper, BOB i M a r a s lubią to

#114 OFFLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10194 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 12 grudzień 2017 - 11:42

He he ...widzę tam książkę ze mną, dziećmi i moimi przyjaciółmi na okładce :P  :D

PS. książka jest dość marna ;)

Użytkownik BOB1 edytował ten post 12 grudzień 2017 - 11:42

#115 OFFLINE   coma

coma

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2037 postów

Napisano 12 grudzień 2017 - 11:47

He he ...widzę tam książkę ze mną, dziećmi i moimi przyjaciółmi na okładce :P  :D
PS. książka jest dość marna ;)

A która to pozycja?

#116 OFFLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10194 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 12 grudzień 2017 - 12:01

Drugi, pionowy rząd, czwarta od góry. Moja koleżanka złapała fuchę na wykonanie okładki i poprosiła mnie o jakieś  fotki wędkarskie z rożnych pór roku B)

(wtedy byłem chudzielcem z wąsami :D

Najbardziej rozwala mnie zdjęcie w fotelu ze spinem (to Klimkówka) i psem mojej przyjaciółki. Odkryliśmy tam, że ten psiak nie potrafi pływać. Na tej stronie jest jeszcze syn ze szczupakiem (Szwecja Malaren), z córką i okoniami z Plusznego, zasiadka nad Narwią i mój przyjaciel na lodzie na Plusznym. No i druga strona ... ale z głowy nie pamiętam (jestem w pracy ;)  :P )

Użytkownik BOB1 edytował ten post 12 grudzień 2017 - 12:01

• coma, DawidKa i M a r a s lubią to

#117 OFFLINE   coma

coma

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2037 postów

Napisano 12 grudzień 2017 - 12:24

Drugi, pionowy rząd, czwarta od góry. Moja koleżanka złapała fuchę na wykonanie okładki i poprosiła mnie o jakieś  fotki wędkarskie z rożnych pór roku B)

(wtedy byłem chudzielcem z wąsami :D

Najbardziej rozwala mnie zdjęcie w fotelu ze spinem (to Klimkówka) i psem mojej przyjaciółki. Odkryliśmy tam, że ten psiak nie potrafi pływać. Na tej stronie jest jeszcze syn ze szczupakiem (Szwecja Malaren), z córką i okoniami z Plusznego, zasiadka nad Narwią i mój przyjaciel na lodzie na Plusznym. No i druga strona ... ale z głowy nie pamiętam (jestem w pracy ;)  :P )

No proszę, w życiu bym nie poznał :)

Załączony plik  a.JPG   48,52 KB   12 Ilość pobrań

Załączony plik  b.JPG   49,01 KB   12 Ilość pobrań

#118 OFFLINE   M a r a s

M a r a s

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1176 postów
  • LokalizacjaZS

Napisano 12 grudzień 2017 - 13:55

Moja naj, najbardziej ulubiona ,którą przeczytałem kilka razy i pewnie to powtórzę nie jeden raz to Wędkarstwo Jeziorowe śp. Tadeusza  Andrzejczyka .

• BOB lubi to

#119 OFFLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10194 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 12 grudzień 2017 - 14:29

I dlatego w "mojej szafie" stoją trzy pierwsze wydania ;)  :)

#120 OFFLINE   M a r a s

M a r a s

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1176 postów
  • LokalizacjaZS

Napisano 12 grudzień 2017 - 14:57

Nie miałem tyle szczęścia aby kupić te pierwsze wydania i mam tą ostatnią. A nakładów/edycji tej książki było jak dobrze pamiętam siedem !!! co w czasach PRL-u było ewenementem, 

• BOB lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych