#41 OFFLINE
Napisano 24 listopad 2009 - 16:15
#42 OFFLINE
Napisano 24 listopad 2009 - 16:26
No i nie będzie uszkadzało zbytnio ryb.
#43 OFFLINE
Napisano 24 listopad 2009 - 16:28
Oczywiscie ze dostaniesz - rekawiczke.
Lepsza od chwytakow i sprawdzi sie przy innych rybach - sum, sandacz...
Guzu
#44 OFFLINE
Napisano 24 listopad 2009 - 18:11
Gdyby nie szczekoscisk niektorych osobnikow to jest cos takiego, co nazywane jest boga grip. W kazdym razie w glowie mi zostalo, ze to bylo najciekawsze. Za to cena byla nieciekawa, okolo 200$.
W rekawiczce to juz mnie udziabal kilka razy szcupak ale przy pewnej wprawie...
Niestety wyszlo mi, ze najpewniejszy jest duzy podbierak, najlepiej z gumowa siatka, ktora nie powoduje uszkodzenia luski i daje mozliwosc latwego wyplatania siatki z kotwic. W przypadku normalnej siatki bywa kaszana..
Koszt podbieraka z siatka gumowa odpowiednich rozmiarow to juz bedzie wydatek powyzej 150zl.
Gumo
#45 OFFLINE
Napisano 24 listopad 2009 - 18:14
Uzywam juz kilka sezonow takiej rekawiczki.
Poza tym ze czasami mocno smierdzi (po dluzszych wyprawach)
To jestem w 100 % zadowolony.
Zdazylo mi sie wyjac metrowego szczupaka do lodzi doslownie na niej - kotwica owner weszla w material (na szczescie nie doszla do palca) i podnioslem do gory calosc.
Po tamtym zdarzeniu zostala mala dziurka w najmniejszym palcu rekawicy...
Guzu
#46 OFFLINE
Napisano 24 listopad 2009 - 18:26
ja wole podboerac reka a zaraz potem, duzym podbierakiem o powyzej podanej charakterystyce
mogles ja release ... ta rekawice ... czy moze poszla na ruszt?...
kotwica owner weszla w material (na szczescie nie doszla do palca) i podnioslem do gory calosc.
Po tamtym zdarzeniu zostala mala dziurka w najmniejszym palcu rekawicy...
#47 OFFLINE
Napisano 24 listopad 2009 - 20:44
#48 OFFLINE
Napisano 24 listopad 2009 - 20:54
Problem rozwiązałem tak że nauczyłem się podbierać szczupłe ręką,na początku jest to dość stresujace.
Czasami jak nie wiem gdzie są kotwice i jest możliwosć że włoże paluchy akurat w miejsce kotwic pomagam sobie gripem (jakiśno name).
Łapie rybę w wodzie gripem, wkładam rękę pod skrzela i dopiero wyciągam rybe z wody
#49 OFFLINE
Napisano 24 listopad 2009 - 21:24
#50 OFFLINE
Napisano 24 listopad 2009 - 21:31
A co ja Ci pisałem na gg .... łapą dasz radę każdego zębatego podnieść, rękawica też powinna się przydać. Jakby mimo to były problemy to przez zimę potrenuj kraula na pływalni i w maju będziesz próbował
Pozdro
Kamil
#51 OFFLINE
Napisano 24 listopad 2009 - 23:36
No, ja tez myslalem o tej z kevlarem. Mysle, zeby sobie dokupic 2ga bo one sa na tyle dobrze chwytliwe, ze rybe mozna nawet zlapac niezbyt konwencjonalnie, jak dajmy na to jest zapieta za skorke i nie ma czasu sie bawic. Albo owinieta plecionka - wtedy wystarczy ze linka dostanie sie w skrzela i wszystko sie w cholere przetnie.
W zimne pory roku ponowne zalozenie tego jest nieprzyjemne bez znieczulacza.
No i to nie smierdzi....to capi jak z murzynskiej chaty.
Ja posluchalem opini, ze mozna to szcupakowi wsadzic do pyska. No i wsadzilem...
Owszem, od strony wewnetrznej chroni, ale jak sczzupaczek zamknie buzke to wbije zeby z drugiej strony, gdzie juz ta tkanina nie siega.
Podbierak tez nie jest do konca ok, bo taki zeby wszedl szzcupak kazdej wielkosci, gumowy....to takiego nie ma.
W najwiekszy jaki jest wchodza (bez upychania) szczzuple gdzies do 110. Mysle o tych dobrze odpasionych.
A to taki podbierak jest http://www.basspro.com/webapp/wcs/stores/servlet/Product_101 51_-1_10001_10210416____SearchResults
A nie wiem czy nie wiekszy byl ten moj?
Gumo
#52 OFFLINE
Napisano 11 grudzień 2009 - 16:27
Może koledzy wypowiedzą sie na ten temat.
Mówimy o dużych rybach.
Załączone pliki
#53 OFFLINE
Napisano 11 grudzień 2009 - 16:42
#54 OFFLINE
Napisano 11 grudzień 2009 - 16:48
Kazda zabawka tego typu kaleczy ryby i to w dośc drastyczny sposób.Wiem co mówie. Dlatego dajcie sobie spokój z gripem !!!
#55 OFFLINE
Napisano 11 grudzień 2009 - 17:11
Dla mnie albo ręka albo duży, miękki podbierak.
Pozdr.
Salmo
#56 OFFLINE
Napisano 11 grudzień 2009 - 17:13
Remek, nie chodzi czy ryba wyleci bo spreżyna nie trzyma.
Kazda zabawka tego typu kaleczy ryby i to w dośc drastyczny sposób.Wiem co mówie. Dlatego dajcie sobie spokój z gripem !!!
Nie bardzo rozumiem jaki był zatem cel tego wątku??? Pytasz w pierwszym poście co sądzimy na temat tego gripa - więc napisałem co uważam. To, że każdy grip robi jakąś dziurę, czy miażdży szczękę wiadomo - tak działa grip i dlatego ja mimo, że kiedyś stosowałem, teraz wystrzegam się tego jak ognia. Jeśli jednak pod ciężarem dużych ryb (a tak napisałeś) grip Berkley'a puszcza i ryba spada do łodzi na łeb na szyję (tak może być), a Boga trzyma ... to chyba jest zauważalna różnica między tymi gripami i w ostateczności można polecić ten drugi. Ja właśnie taką zauważyłem między tymi dwiema konstrukcjami.
#57 OFFLINE
Napisano 11 grudzień 2009 - 17:32
Potwierdzam.Jeśli jednak pod ciężarem dużych ryb (a tak napisałeś) grip Berkley'a puszcza i ryba spada do łodzi na łeb na szyję (tak może być), a Boga trzyma ... to chyba jest zauważalna różnica między tymi gripami i w ostateczności można polecić ten drugi. Ja właśnie taką zauważyłem między tymi dwiema konstrukcjami.
Po doswiadczeniach z gripami róznej masci (nie Boga, bo za drogi byl) nastapil powrót do podbieraka, ale takiego http://www.basspro.com/webapp/wcs/stores/servlet/Product_101 51_-1_10001_30227
#58 OFFLINE
Napisano 13 grudzień 2009 - 14:39
#59 OFFLINE
Napisano 13 grudzień 2009 - 14:55
Pozdr.
Salmo
#60 OFFLINE
Napisano 13 grudzień 2009 - 15:29
Używam podobnego gripa firmy Ron Thompson. Jakoś nie zauważyłem żeby robił jakiąś wielką krzywdę w momencie chwytania za dolną szczene. Trzeba tylko pamiętać że większe pajki trzeba podtrzymywać drugą ręką, ale to przecież przy wszystkich gripach.
Wybrałem ten sposób podbierania szczupaków bo myśle, że skrzela są tak delikatnymi organami u ryb że wpakowanie tam dłoni może skutkować uszkodzeniem czy np. jakąś infekcją z nie czystych przecież naszych dłoni (nie żebym się chwalił ale o zdrowiu zwierząt jakieś tam pojęcie mam)
Pozdrawiam
Szewer
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: catch and release, catch&release
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych