Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Akumulator - co wybrać?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2144 odpowiedzi w tym temacie

#1121 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów
  • Imię:adam

Napisano 04 marzec 2018 - 10:06

lifep4 sa drogie , ale czy napewno ?

wezmy dla przykladu trojan zel 102ah -1350zl , producent twierdzi ze wytrwa 1200cykli. Patrzac realnie ,odejmijmy od tego tak ostroznie 30% cykli = 840cykli

podzielmy kwote 1350/cykle 840 = 1,6 zl cykl

Teraz lifepo4 :

pierwszy lepszy winston od pepikow 90Ah , wraz z przesylka i podatkiem vat okolo 2400zl

i ta sama historia co powyzej : 2400zl/ 1400cykli (2000cykli -30%) = 1,71 cykl

Cena wychodzi prawie ta sama , zalozenia dla kwasa sa "optymistyczne"...

Warto wspomniec,  ze cena winstonow nie jest atrakcyjna vs inni producenci. Argument ladowarek tez odpada, gdyz zarowno powszechnie wychwalane ctek do kwasow jak i do lifepo4  oscyluja w tych samych pieniadzach.

Kwestia zabezpieczenia lifepo4 t,ez nie jest kosmicza droga i do 200Zl da rade ogrnac bez problemu.

Wnisoki wysnujcie sami , czy warto kupowac porzadne kwasy , targac tony olowiu...:, czy zmniejszyc wage o polowe , zwiekszyc wydajnosc wysokopradowa o 50% :)

Użytkownik siarq edytował ten post 04 marzec 2018 - 10:10

#1122 OFFLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 936 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce
  • Imię:Tetryk
  • Nazwisko:Tetryk

Napisano 04 marzec 2018 - 14:43

Maweric czekam na Twoje opinie odnośnie Lifepo4 i oczywiście na cenę takiego zestawu 24 V na 100 Ah .

Czekamy ile wody na wiosnę będzie oczywiście w Bugu . Mamy zamiar z Karasiami spłynąć sobie z Drohiczyna Bugiem do Broku i  zasilanie jest potrzebne na starorzecza . Na Mańkowych bagnach inne akumulatory są  potrzebne .

Siarq przeliczenie jednego cyklu na złotówki to dobry pomysł , matematyki się  nie oszuka . 

#1123 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 985 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Każmierski

Napisano 04 marzec 2018 - 19:33

Witam miałem Sznajdera AMG 92 AG ,po roku padł na środku jeziora trochę wiało i po 40 minutach maja MK 55 stanęła płynołem na FUL , dostała zwarcie na trzeciej celi . W Piastowie w sklepie firmowym powiedzieli że ten model IM NIE WYSZEDŁ . Nie lubią  b dużego obciążenia .Polecono mi ZAP ENERGY PLUS 110 AG Ponoć wzmocniony na duże obciążenia .Pierwszy sezon jest OK . Serwisant powiedział że na 4 lata sam daje gwarancje , zobaczymy . Kupiłem w sklepie firmowym bo wiem że świeży , nie leżał 2 lata komuś na półce  . Staram się w miarę możliwości na ful nie pływać i zawsze po łowieni go ładować żeby na rano był gotowy . Po 2 lub 3 dniach pływania może się okazać że Wam nocy braknie do naładowania akumulatora  :(   tak kuzyn się załatwił bo nie chciało mu się zanieść do ładowania  warto to mieć na uwadze ,został na wiosłach  :D  . Ważna sprawa padła '' przypomnę '' , nie patrzcie na ilość cykli ważne żeby zerwać naklejkę i dolać wody destylowanej  i naładować  . Taki bez obsługowy bez wody padnie ,a naklejkami tak oblepiają że nic nie widać i  nie jedna osoba się złapała mowa o aku kwasowych a dużo ich pływa .

#1124 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów

Napisano 04 marzec 2018 - 19:44

do zel czy agm to z dolewka srednio :)

#1125 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 985 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 04 marzec 2018 - 20:05

Aku który mi padł był AMG  .  A teraz mam kwasiaka  zobaczymy jak długo pożyje .  Mam do echa Toyama NPG9-12  12V9Ah  Gel ,przez 2 lata trzymał 13,7 a teraz po jednym dniu ładowania ma już 13 v spada widać  jak coś pożyje więcej jak  6 lat to tylko się ciszyć 

#1126 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4459 postów
  • LokalizacjaRZ
  • Imię:Arko

Napisano 04 marzec 2018 - 21:36

"Aku który mi padł był AMG . A teraz mam kwasiaka zobaczymy jak długo pożyje".

Do AGM w jaki niby sposób dolać wody jak to sa akumulatory VRLA? Zaworki oderwać i ... uszkodzić? Szczelność po takim czymś masz z głowy. :(

#1127 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów

Napisano 04 marzec 2018 - 22:07

Zazwyczaj w vrla jest plastikowa klapka którą można podważyć . A pod nią gumki na poszczególnych celach. Na upartego coś tam doleje... tylko z klapką może być problem aby zamknąć. Ź zasady są bezobsługowe i tego powinno się trzymać. A po drugie , ile dolać? 5ml, 50ml. 

#1128 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4459 postów
  • LokalizacjaRZ

Napisano 05 marzec 2018 - 06:57

Wiem. Nie raz rozbierałem i próbowałem ratować zajechane AGM-y. Powodem było przeładowanie i wyparowanie wody. Na dłuższa metę dolewanie nic nie dało bo przy zwarciu płyt woda została wygotowywana przez górę. Zawór nie utrzymywał ciśnienia.

Przy nowym aku nie odważyłbym się grzebać w płycie z zaworami. Wiele aku ma te płytkę zgrzaną lub sklejoną na zawsze i brak jest możliwości rozebrania bez jej bez uszkodzenia aby ponownie poprawnie zamontować.

#1129 OFFLINE   maweric

maweric

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1369 postów
  • LokalizacjaRadom
  • Imię:Ryszard
  • Nazwisko:Przybyłowski

Napisano 05 marzec 2018 - 10:05

Aku który mi padł był AMG  .  A teraz mam kwasiaka  zobaczymy jak długo pożyje .  Mam do echa Toyama NPG9-12  12V9Ah  Gel ,przez 2 lata trzymał 13,7 a teraz po jednym dniu ładowania ma już 13 v spada widać  jak coś pożyje więcej jak  6 lat to tylko się ciszyć 

I to jest kolejna przewaga Lifepo4 nad każdym akumulatorem. Po 2000 cykli Lifepo4 powinien mieć 80% pojemności.

#1130 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 985 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 05 marzec 2018 - 12:30

Na boga nie pisałem żeby lać wodę destylowaną do żelowych czy AMG tylko do KWASOWYCH  . Kolega dopiero latem po   6    latach zajrzał do aku jak mu powiedziałem że tam się wodę  dolewa ,był bardzo zaskoczony . Była nalepka  bez obsługowy   , a tam cele na wieszchu  o dziwo ten sezon popływał   z stąd moja sugestia bo obawiam się że wielu kolegów tak robi jak nakleją nalepkę BEZ OBSŁUGOWY  to nie ruszają 

#1131 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4459 postów
  • LokalizacjaRZ

Napisano 05 marzec 2018 - 12:40

Aku który mi padł był AMG . A teraz mam kwasiaka zobaczymy jak długo pożyje . Mam do echa Toyama NPG9-12 12V9Ah Gel ,przez 2 lata trzymał 13,7 a teraz po jednym dniu ładowania ma już 13 v spada widać jak coś pożyje więcej jak 6 lat to tylko się ciszyć."

Czyżbym nie rozumiał tego co napisałeś w pierwszym zdaniu?
Chyba że o dolewaniu pisałeś mając na myśli nie "ten który ci padł"? :(

#1132 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 985 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 05 marzec 2018 - 20:12

Tak jak najbardziej,  AMG okazał się niewypał więc w 2017 kupiłem kwasowy i po rozczarowaniu moim akumulatorem  za czołem czytać to zacne forum i wyszło że kolegi to też  akumulator  jest kwasowy jak mu to powiedziałem to zdębiał że przez tyle lat nie dolał grama wody  '' BO BEZOBSŁUGOWY ''  z stąd mój post żeby dokładnie sprawdzić czy aby nie mamy kwasowego aku który woła o picie   :)

#1133 OFFLINE   thug

thug

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1121 postów
  • LokalizacjaMazowsze

Napisano 05 marzec 2018 - 20:41

Na boga agm, nie amg  :wacko:

Bardzo miłe uczucie, że kiedy już całkiem zdechną moje dwa chuchane i dmuchane kwasy, ktoś już przetrze szlaki w nowej technologii  :D  :P

#1134 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów

Napisano 05 marzec 2018 - 20:51

szlaki to juz sa przetarte :)  teraz czas na rewolte cenowa :)

• thug i trout master lubią to

#1135 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 985 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 05 marzec 2018 - 22:16

Ponad 30 lat temu w wojsku jak byłem do MIG 21 wkładane były 2 aku każdy po 30 kg SREBRA to było coś co miało kopa ,   nie liczył bym na coś co by na lata wytrzymywało . RAZ NAŁADOWANY NA MIESIĄC PŁYWANIA  ;)  nie było by dla firm opłacalne . Reklamami jak zwykle nas napasą i zachwyceni opisami będziemy nabijani w butelkę . Technologie wojskowe które teraz mają myślę o akumulatorach  z których byśmy byli zadowoleni  zobaczymy za 20 lat . 

#1136 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów

Napisano 05 marzec 2018 - 22:46

Nikt nie mowi o.miesiacu pływania.  I ta.technologia tez nie jest jakaś nowa. Wszystkie telefony , laptopy lecą na lit xxx .  Średnio bateria w tel żyje dwa lata.  Ź tym że w tel praktycznie co dziennie masz 1 cykl.( A są tam zazwyczaj lipoly lit Jon gdzie ich długość określa się ,nie mniej jak 500cykli - i tak wychodzi 2lata) Stosowanie większych pojemnosci wiąże się tylko z początkową inwestycja. Ołów jest bardziej dostępny i tanszym surowcem. Ź tad też cena mniejsza... zobacz ceny tych aku w chinach... się okaże ,że są tańsze od kwasow 

#1137 OFFLINE   TomFil

TomFil

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 250 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Tomasz

Napisano 06 marzec 2018 - 20:34

A ja zakupiłem właśnie Tuborg Hobby 80ah kwasiak.Pojemność aku 80ah przy rozładowaniu k20,65ah przy k5 i 90ah przy k100.Zobaczymy jak będzie.Wyjdzie w praniu.Teraz mam dwa na sezon :Zap energy 100ah i Tuborg 80ah.Na takim paliwie to chyba przelece z pod Tyńca(kajaki) do Wawelu i z powrotem(Kraków)😎. Słaby uciąg wody.

Użytkownik TomFil edytował ten post 06 marzec 2018 - 20:41

#1138 OFFLINE   Apioo

Apioo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1229 postów
  • LokalizacjaRzeszów

Napisano 07 marzec 2018 - 19:56

Panowie, nieużywana i nigdy nie ładowana żelówka po 2 latach leżakowania jakie powinna mieć napięcie by warto było ją kupić?

#1139 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów

Napisano 07 marzec 2018 - 20:11

bylo o napieciu juz xxxx razy , nic Ci ono nie da. padlo moze miec i 13,5V

#1140 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4459 postów
  • LokalizacjaRZ

Napisano 08 marzec 2018 - 11:54

Ostatnie strony było pisane o padakach które na starcie maja 13 i ... coś tam a po podpięciu obciążenia (żarówek, silnika, itp) leżą po 2 godz.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych