... poszukaj na OLX ...
albo
... zadaj pytanie TU na forum , może ktoś chce sprzedać ...
Użytkownik miramar69 edytował ten post 19 październik 2022 - 17:40
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 19 październik 2022 - 17:39
... poszukaj na OLX ...
albo
... zadaj pytanie TU na forum , może ktoś chce sprzedać ...
Użytkownik miramar69 edytował ten post 19 październik 2022 - 17:40
Napisano 19 październik 2022 - 17:47
Napisano 19 październik 2022 - 18:17
Napisano 19 październik 2022 - 18:32
Witam , do takiego łowienia mam wędkę na blanku Fishing Art - Blaas Slim SLS9015 - 2N ,opisana jako 5-25 gr (po mojemu 3-20 ) łowię nią klenie, brzany i bolenie, zakres przynęt od alaski 2,5 cm do 18gr boleniówek. Polecam
Napisano 19 październik 2022 - 19:07
Napisano 13 luty 2024 - 10:33
Dzień dobry.
To bedzie temat z cyklu "na długie zimowe wieczory"
Mam dobrego działającego XST1142F zbudowanego w Fishing Center. Znudził mi się on w obecnej formie. Ubrany w tytanowe sic (20H do 4,5) ale te stare z grubaśnym pierścieniem. Ogólny design tez trąci myszką.
Rozważam dwie drogi:
a. Moge go oskrobać do gołego. Set Torzite 20H do 4 czeka. Nowa rękojeść itp. Ilość pracy mnie nie przeraża. Traktuję to raczej jako atut. Sam blank cenię wysoko. Złowiłem nim sporo i sporych ryb.
b.Sprzedać Batsona. Kupić inny blank i zbroić od zera.
Teraz dylemat.
10 lb 9'6" blanków na rytnku jest opór. Nie sposób pouginać wszystkich. Czy w waszej opinii jest coś co bedzie znacząco lepsze do kleniowych łowów z nieuchronnym przyłowem bolkowym w co warto zainwestować kasę?
Ze swojej strony, korzystając z ostatnich targów, pouginałem blaasa XF, Lamiglasa 1142L. Wcześniej SLS 9615. Mam tu jakiegoś foaworyta ale wychylać się na razie nie będę bo ani sztuli z tych wędek nie miałem nad wodą i wiedza poparta praktyką zerowa.
Mój zestaw przynęt który ogarniam do tej pory batonikiem to: Od Horneta 4 przez Dorado Lake 3,5, Kleniowe Taps (Biedronka XL, Baryłka) boleniowe bezstery do 7 cm i inne blkowe przecinaki nie stawiające dużego oporu. Mniejsze cykady (Ćma, Ukleja itp). Njmniejsze gumy RH i Spinmadowe Impuls Pro. itp.
Jak byście mogli się podzielić swoim doświadczeniem to super a jak mnie odeślecie do wyszukiwarki watków tu na forum (zapewniam, że przeczytałem je pewnikiem wszystie) to zrozumiem.
Pozdrawiam zaglądających!
Napisano 13 luty 2024 - 13:39
Napisano 13 luty 2024 - 13:53
Tego SLS miałeś ukręconego na 1-wszch blankach z F.A czy na obecnych?
SLS nie był mój ale blank kupiony pod koniec 2022.
Napisano 13 luty 2024 - 15:04
Mat,
mnie również często wierci w d.., żeby koniecznie zmienić coś z dobrego na lepsze, ale czasami warto przeczekać.
Wydaje mi się, że tak może być w Twoim ww. przypadku.
Jeśli byłby to kij krótki do 5 g to może pomogłyby mu lżejsze przelotki, ale XST1142F bym nie psuł, bo okaże się, że nic nie zyskałeś, a wręcz popsułeś wędkę.
Przyznam się, że tak zrobiłem z MHX ST1143 - to był mój idealny i ulubiony wiślany kij, ale był w starych Alconitach Y i L z korkową rękojeścią i DPS 18. Pozbyłem się go i uzbroiłem taki blank w SIC slim w K-ramkach i dzieloną rękojeść z ciepłym uchwytem. Śliniłem się na samą myśl o łowieniu, ale jak poszedłem nad wodę to się okazało, że ten ciężko uzbrojony był o niebo lepszy, lepiej miotał przynęty i był lepiej wyważony.
Dodatkowo XST1142 to naprawdę świetny blank i pomimo mnogości zamienników trudno go zastąpić i się nie rozczarować.
Udanego wyboru (osobiście wybrałbym SLF9610-2N)
Użytkownik drzejko edytował ten post 13 luty 2024 - 15:05
Napisano 13 luty 2024 - 15:13
Mat,
mnie również często wierci w d.., żeby koniecznie zmienić coś z dobrego na lepsze, ale czasami warto przeczekać.
Wydaje mi się, że tak może być w Twoim ww. przypadku.
Jeśli byłby to kij krótki do 5 g to może pomogłyby mu lżejsze przelotki, ale XST1142F bym nie psuł, bo okaże się, że nic nie zyskałeś, a wręcz popsułeś wędkę.
Przyznam się, że tak zrobiłem z MHX ST1143 - to był mój idealny i ulubiony wiślany kij, ale był w starych Alconitach Y i L z korkową rękojeścią i DPS 18. Pozbyłem się go i uzbroiłem taki blank w SIC slim w K-ramkach i dzieloną rękojeść z ciepłym uchwytem. Śliniłem się na samą myśl o łowieniu, ale jak poszedłem nad wodę to się okazało, że ten ciężko uzbrojony był o niebo lepszy, lepiej miotał przynęty i był lepiej wyważony.
Dodatkowo XST1142 to naprawdę świetny blank i pomimo mnogości zamienników trudno go zastąpić i się nie rozczarować.
Udanego wyboru (osobiście wybrałbym SLF9610-2N)
Bardzo dziękuję za te kilka słów!
Napisano 13 luty 2024 - 15:29
Bardzo dziękuję za te kilka słów!
Użytkownik drakmen edytował ten post 13 luty 2024 - 15:31
Napisano 13 luty 2024 - 16:07
Mam i kocham SLS 9620 to mój naj naj kijek. Pewnie lżejszy zachowa sie podobnie z uwzględnieniem wszstkich proporcji.
Co do batsona. Jest dokładnie jak piszesz. Standardowe zbrojenie. Kijek leci do przodu i ma krótki dolnik z gałą fuji.
Napisano 13 luty 2024 - 16:34
Napisano 13 luty 2024 - 17:12
Mat, miałem dokładnie Ci to samo zaproponować co kolega dzejko, osobiście uważam, że Blaas Slim nie ma sobie równych jeśli chodzi o blank kleniowo/jaziowy, tak jak swego czasu nr1 był Phenix SP-962-XUL.
Tylko czy to ma być SLF9610-2N jak proponował kolega @dzejko czy SLS o tych samych parametach? No i jest jeszcze SLS 9615 o którym myślę.
Zakres przynęt które ma obsługiwać
" Od Horneta 4 przez Dorado Lake 3,5, Kleniowe Taps (Biedronka XL, Baryłka) boleniowe bezstery do 7 cm i inne blkowe przecinaki nie stawiające dużego oporu. Mniejsze cykady (Ćma, Ukleja itp). Njmniejsze gumy RH i Spinmadowe Impuls Pro. itp."
Użytkownik MatB edytował ten post 13 luty 2024 - 17:13
Napisano 13 luty 2024 - 17:27
Tylko czy to ma być SLF9610-2N jak proponował kolega @dzejko czy SLS o tych samych parametach? No i jest jeszcze SLS 9615 o którym myślę.
" Od Horneta 4 przez Dorado Lake 3,5, Kleniowe Taps (Biedronka XL, Baryłka) boleniowe bezstery do 7 cm i inne blkowe przecinaki nie stawiające dużego oporu. Mniejsze cykady (Ćma, Ukleja itp). Njmniejsze gumy RH i Spinmadowe Impuls Pro. itp."
Użytkownik drakmen edytował ten post 13 luty 2024 - 17:29
Napisano 13 luty 2024 - 18:35
SLS9615-2N
Napisano 13 luty 2024 - 19:30
Bardzo Panom dziękuję. Teraz tylko rozmowa z potfelem i sprawdzene terminów. Na SLS pewnie trzba bedzie czekać co też muszę brac pod uwagę.
Na szczęście nikt nie wypalił z Lamiglasem bo bym miał kłopot:)
Napisano 13 luty 2024 - 22:14
Ja wypalę bo infinity 1142L jest na Twoje potrzeby, najlepszym wyborem.
Napisano 13 luty 2024 - 22:46
Ja wypalę bo infinity 1142L jest na Twoje potrzeby, najlepszym wyborem.
Taa:)
A już tak na poważniej to w czym upatrujesz wyższości tego blanku nad pozostałymi? Które jego walory przemawiają akurat za nim. Czytając Twoje posty mam w pamięci, że masz obłowione większość blanków w tej mocy to i argumenty na poparcie swojego zdania najlepsze bo z praktyki wyciągnięte.
Napisano 13 luty 2024 - 22:47
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Szukam długiego blanku pod letnie pstrągi na jigiNapisany przez kmiasko , 01 gru 2024 pstrąg, hot shot, jig, blank |
|
|
||
Hand made →
Lurebuilding (wątki autorskie) →
HM MatrycNapisany przez Matryc , 05 wrz 2023 jaż, kleń, pstrąg, hand made i 1 więcej |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
MJ Rod BlanksNapisany przez bartosz311287 , 26 paź 2021 blank, mjrodblanks |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank do morskiej wędki typu stickbait - prośba o pomocNapisany przez Such a Jerk... , 31 paź 2020 blank, pomoc, morski blank |
|
|
0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych