Tatula to model Daiwa i kosztuje nowa wiecej niż 500 nawet chyba ta nie Japońska . Nikt mi nie powie że np firma Jaxon robi dobre multiplikatory czy może dragon bo nawet zagorzali fanatycy castingu testerzy Dragona ich nie używają tylko wybierają korby , znam ich osobiście . Haibo Smart z alii nie wiem jakie masz poczucie smaku jeśli chodzi o sprzęt który wżywasz jak osobiście bym nim nie łowił , może dlatego ze swoją przygodę z castem zaczynałem 10 lat temu od mg7 i conquesta
Nie sprzeczając się , wartość komponentów i podzespołów w multiplikatorze jest decydująca o pozostaniu przy tym typie kołowrotka a przerobiłem (łowiłem ) dziesiątkami egzemplarzy .
Chcecie walczyć z wiatrakami wasza sprawa , na tym kończę wyrażanie swojej opinii popartej 10-11 letnim doświadczeniem używając wyłącznie multiplikatorów . Proszę o brak zaczepek do moich wypowiedzi
Z wędkarskim pozdrowieniem Dawid
Za nową Tatulę CT dałem 355 zł, dziś widzę, że można ją kupić taniej niż Haibo. Tak się składa, że ja też zaczynałem od Metanium mg7. Może to zabrzmi jak herezja, ale Haibo częściej bywał ze mną na rybach. Oczywiście NIE NAMAWIAM do zakupu. Chcę tylko napisać, że ja wypowiadam się na temat sprzętu, który użytkuję, bądź użytkowałem. Nigdy nie poleciłbym/odradziłbym multiplikatora, którego nie miałem w ręku. I nie traktuj - proszę - tego wpisu jako atak. To tylko mój punkt widzenia.
I masz absolutną rację, wartość komponentów ma znaczenie. Tylko jak wcześniej już napisałem, ten wątek jest o pierwszym zestawie castingowym. Kto chce spróbować, bądź kto chce się nauczyć takiego wędkowania bardziej powinien skupić się na tym na co będzie łowił. Jeżeli będą to kilkunastogramowe gumy, tanie chińskie lotne woblery to do nauki i przetestowania metody wystarczą multiplikatory duuuuużo tańsze niż 500 zł. Kiedy ktoś, kto zaczyna przygodę z castingiem osobiście sprawdzi działanie wszystkich elementów sprzętu, zrozumie dlaczego tyle mówi się o wadze szpul, rodzajów łożysk, lotności przynęt, warunków atmosferycznych i wielu innych czynników, to będzie miał na tyle sprecyzowane wymagania, że kupi multiplikator, który będzie mógł użytkować z zadowoleniem przez długie lata.