Dzisiaj zakończyłem testy porównawcze moich pierwszych zestawów castingowych, trochę mogę już napisać. Jako że nie miałem wcześniej z takim sprzętem do czynienia, mogę jedynie porównać do bardzo dobrej klasy sprzętu karpiowego.
Zestaw pierwszy: Abu Garcia Pro Max Combo:
Kij: 15-45g. Optymalna waga do ładowania 25-35g. Przy Sliderach 10 tonących czuć dyskomfort przeładowania. Wykonanie bez zastrzeżeń, bez baboli, osprzęt dobrej jakości, długi pazur, pianki EVA bardzo przyjemne w dotyku i oprawie. Praca typowo progresywna, lekko usztywniona praca szczytówki. Dobra sygnalizacja brania.
Multik: Bardzo gładka praca, na wszystkich hamulcach klik, jak na grafitowy szkielet - bardzo sztywny i zwarty, duże przełożenie, przekładnia mosiężna. Nie bardzo jest się do czegoś doczepić, no może trochę ciężkawa szpula... Zasięg wyrzutu: średni. Zestaw bardzo lekki.
Zestaw drugi: Rozemeijer Qualifier Jerk, Piscifun Phantom X 7.6:1:
Kij: 50-100g. Jak na razie ładowany tylko wabikami 40-75g i tutaj jest idealnie, zobaczymy przy cięższych przynętach. Dobre wykonanie bez baboli z małymi i ładnymi "smaczkami", osprzęt ok. Z multkiem idealne wyważenie. Dość krótki pazur, praca progresywna, jednak usztywniona szczytówka przy prowadzeniu przynęty i wyrzucie. Ładny, opalizujący kolorek, przyjemna w dotyku i użytkowaniu. Dwu stopowe przelotki z inox, bardzo ciche przy plecionce.
Multik: Pełne zaskoczenie in plus. Wykonanie profi, minimum jak Abu, jest bardzo ładny, lekki i mały, bardzo niski profil. Szkielet węglowy, przekładnia mosiężna, DWA! łożyska na szpuli po obu stronach. Baaardzo gładka i cicha praca, szeroki i wygodny rozstaw korby (115 mm), wszystko z klikiem, mocny hamulec, duże przełożenie. Posiada jedynie hamulec odśrodkowy, bez magnetycznego. Rzucałem specjalnie pod wiatr z hamulcem ustawionym na 2 (skala od 0 do 6) i przy średnich przynętach nie udało mi się zrobić brody...
Zasięg rzutowy w stosunku do Abu: jakieś 30-40% dalej.
Zapewne są lepsze zestawy w podobnej cenie, jednak praktyka pokazuje, że w moim przypadku to idealne zestawienie na początek.
Ceny w których zakupiłem te zestawy to odpowiednio:
Abu Pro Max Combo: 86 euro;
Rozemeijer + Piscifun : 110 euro;
P.S.
Wykonanie i materiały oraz konstrukcja Piscifun Phantom X w stosunku do KastKinga, jest dla mnie o kilka oczek wyżej. Zobaczymy jak się będą miały sprawy po sezonie...
Użytkownik Pablo_NL edytował ten post 11 czerwiec 2019 - 22:54