Odnosnie XMG 1142L od kilku lat uzytkowany na Warcie do lekkiego lowienia. Opisany moim zdaniem poprawnie. Dolem ciagnie od tych 3g najlepiej skupionych gora hermes 7cm w srednim nurcie to max jesli chodzi o woby. Z gumisiami - 10g + niezbyt masywna gumka jeszcze sobie radzi. U mnie w 85% pracuje z wobkami reszta go gumisie i od swieta zelastwo. Bardzo dobrze rzuca barylkami w rodzaju 3cm gębale, bonito klen 3,5cm , tonace hornety 4cm i wszystkim co ma skupiona mase. Podobnie swietnie ze wszystkim do 10g i niezbyt agresywnej akcji, czyli boleniowki, widly wszelkieja masci, woby typu minnow. W przypadku mocno pracujacych wobow powyzej 4cm(np alaski) w nurcie szczyt dosc mocno przysiada.
Slabo wypada w dolnym zakresie w przypadku nielotow, np plywajacy salmo hornet 3cm na 10lb pletce i mocnym wymachu to zasieg ok 15m. Czesto brakuje tych kilku metrow. Czucie wobow bardzo fajne. Nie mam nic do zarzucenia.
Moc zgodna z opisem. Wyjmowalem klenie, bolenie, brzany i szczupaki do 65cm (wieksze mnie omijaja ) nie bylo zadnych problemow. Mocy wystarcza by brzana przytrzymana na beton rozgiela kotwice w hornecie. Generalnie blank doskonale amortyzuje i jest na tyle progresywny ze hamulec szczegolnie na zylce rzadko sie uruchamia. 2 -3 bujniecia, odejscie spod nog i rybka na brzegu.
Gdyby cos mu sie stalo robilbym jeszcze raz, chociaz dla mnie to nie jest uniwersal. Tu jesli nie wiem co zastane nad woda wybieram XSH 1022 MT
Użytkownik hamerhed edytował ten post 14 maj 2017 - 16:10