Albo być przygotowanym do poprawek po wylaniu
Chemia w warsztacie .
#141 OFFLINE
Napisano 21 styczeń 2014 - 14:29
#142 OFFLINE
Napisano 21 styczeń 2014 - 15:11
#143 OFFLINE
Napisano 21 styczeń 2014 - 15:24
Witam mam pytanie zacząłem robić wobki w tamtym roku lakier jakiego używałem to domalux i było ok. Przeszedłem teraz na harzlacka (chyba tak to się piszę )i po zanurzeniu wobka w tym lakierze jest efekt jakby nierównej pomarszczonej powierzchni co może być przyczyną? Dodam że maluje lakierami z sikensa.
Hartzlack jest widocznie agresywniejszy od Domaluxa i "pogryzł" się z lakierami którymi malowałeś wobler.Rada prosta albo zmień lakier albo farby (najlepiej na akrylowe).
#144 OFFLINE
Napisano 21 styczeń 2014 - 16:53
#145 OFFLINE
Napisano 21 styczeń 2014 - 18:14
Juz znam przyczyne @Kubas1 do mnie puknął i co nieco mi powiedział, ale dzięki za odp.
Mam nadzieję, że nie będziesz zadawał już pytań na j.pl
#146 OFFLINE
Napisano 21 styczeń 2014 - 18:46
Juz znam przyczyne @Kubas1 do mnie puknął i co nieco mi powiedział, ale dzięki za odp.
To się podziel, my tu jak w hipisi w komunie wegetujemy to i się dzielimy. Ja na przykład jestem ciekawy, bo mi w ubiegłym roku lakier zaczął żreć akryle- a nie powinien. Go Grzesiek! Go Grzesiek!
#147 OFFLINE
Napisano 21 styczeń 2014 - 18:49
ps.Nie zamierzam wszczynać kłutni pytanie to pytanie, dowiedziałem sie co i jak to napisałem i podziękowałem koledze że odpisał na mojego posta.
A z Kubą doszliśmy do wniosku że stosuje nie takiego podkładu jak potrzeba.Ja stosowałem biały akryl i najprawdopodobniej to jest przyczyna.
Użytkownik grzesiek11250 edytował ten post 21 styczeń 2014 - 18:59
#148 OFFLINE
Napisano 21 styczeń 2014 - 19:29
Ale praktycznie każdy producent ma własny patent na żywicę akrylową, a nie każdemu "gryzie" się z poliuretanami.
Ja też stosuję "biały akryl" na podkład i nie mam problemów. Z szarym i czarnym również. Mam za to jakieś spraye akrylowe, które gdy zobaczą puszkę z poliuretanem to się kurczą na odległość (tz, po pokryciu spływają jak ta lala)).
A zmierzam do tego, że powienieneś napisać:
Biały podkład akrylowy XXX prawdopodobnie "żre" się z Hartzlackiem.
#149 OFFLINE
Napisano 21 styczeń 2014 - 19:36
Wiem źle się wyraziłem napisałem pytanie i za pare minut po problemie a powinienem napisać jakie wnioski wyciągnelismy mój błąd.
Użytkownik grzesiek11250 edytował ten post 21 styczeń 2014 - 19:45
#150 OFFLINE
Napisano 22 styczeń 2014 - 13:59
myślicie czy kreda mielona zdałaby egzamin jako wypełniacz do żywicy poliestrowej frakcją przypomina wapno, byłem ostatnio z kumplem po pasze w hurtowni i spojrzałem na kredę dla kur i tak wpadło mi do głowy ??
#151 OFFLINE
Napisano 22 styczeń 2014 - 17:26
myślicie czy kreda mielona zdałaby egzamin jako wypełniacz do żywicy poliestrowej frakcją przypomina wapno, byłem ostatnio z kumplem po pasze w hurtowni i spojrzałem na kredę dla kur i tak wpadło mi do głowy ??
Ja sprawdzałem zwykłą fugę w formach i było ok i z epidianem. Musisz uważać z proporcjami bo będzie się łamać.
#152 OFFLINE
Napisano 22 styczeń 2014 - 22:08
byłem dzisiaj po domalux kupiłem na próbę litr żywicy poliestrowej novola i 2kg gipsu budowlanego jutro dokupię kredę i zrobię próby
#153 ONLINE
Napisano 22 styczeń 2014 - 22:21
Ile placiles za zywice?
#154 OFFLINE
Napisano 22 styczeń 2014 - 22:31
W żywicy nie ma wody - można zmieszać gips z żywicą, bez dodania utwardzacza reakcji nie będzie. Nawet po kilku dniach - sprawdzałem Natomiast gips itp wypełniacze mają wadę - spore ziarno. Z moich doświadczeń wynika, że należy dodać jak najbardziej miałkie w dotyku dodatki. Można mąkę, która jest lepsza od gipsu, ale najlepiej dodać talk. Odlewy mają fantastyczną gładkość i naprawdę zaskakującą twardość. Nie znalazłem nic lepszego. Talk najlepiej szukać u wulkanizatora, jest 8 -10 razy tańszy niż z apteki, można też kupić na allegro, tylko za przesyłkę zapłacimy więcej niż za produkt
- vitalis24 lubi to
#155 OFFLINE
Napisano 22 styczeń 2014 - 22:36
za żywicę około 30zł
#156 ONLINE
Napisano 24 styczeń 2014 - 14:50
byłem dzisiaj po domalux kupiłem na próbę litr żywicy poliestrowej novola i 2kg gipsu budowlanego jutro dokupię kredę i zrobię próby
I jak z próbami, robiłeś już coś?
#157 OFFLINE
Napisano 24 styczeń 2014 - 19:12
nie macie problemu z novolem w postaci skurczu podczas utwardzania gdy wydziela b. wysoką temperature?
#158 OFFLINE
Napisano 24 styczeń 2014 - 19:17
Skurcz jest, ale można go zmniejszyć poprzez dodanie mniejszej ilości utwardzacza plus wypełniacz
#159 OFFLINE
Napisano 24 styczeń 2014 - 19:31
Do wypełniacza polecam mączkę wapienna Stosowałem takową ponieważ mam jej pod dostatkiem w pracy.
W handlu raczej mało dostępna, można dostać wiaderko na wytwórniach mas bitumicznych.
Jest też mączka dolomitowa - ciężka. Kiedyś widziałem w Tesco jako nawóz w wiaderkach 5l.
Jak by ktoś chciał to w kosztach wysyłki mogę podesłać. Wapienna zwykła jest szara a dolomitowa idealnie biała.
Użytkownik Artech edytował ten post 24 styczeń 2014 - 19:34
#160 OFFLINE
Napisano 24 styczeń 2014 - 20:45
I jak z próbami, robiłeś już coś?
dzisiaj 1 połowę zalewałem jutro wrzucę fotkę co z tego wyjdzie nie mam pojęcia do żywicy dodałem talk jako wypełniacz jako rozdzielacza użyłem oleju do smażenia jak odlewałem z sylikonu formę dał rade
Coś takiego stworzyłem
trzpienie na stelaż wstawię po odlaniu połówek
Załączone pliki
Użytkownik vitalis24 edytował ten post 24 styczeń 2014 - 20:54
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych