Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Łowienie białorybu na spinning

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4146 odpowiedzi w tym temacie

#3481 OFFLINE   nyny

nyny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1395 postów
  • LokalizacjaKraina Wiecznych Łowów
  • Imię:Przemek

Napisano 10 styczeń 2021 - 17:15

W moim przypadku 165 waniek a steez 178,tu nie ma zabójstwa. Wielkość 2500 a dlaczego, bo nie lubię strasznie kołowrotków podlodowych

Vaniek 2000 wcale nie jest podlowowym, demonizowane to jest, zwłaszcza w kontekście białorybu. Daje znakomicie radę z powazniejszym przeciwnikiem bez zająknięcia. I w tym wypadki tutaj robi się 145gr ciężko o coś równie solidnego i konkurencyjnie wagowo.

p.s. Żeby nie bylo mam vanquisze 2000, 2500, 3000, róznych innych kołowrotków również trochę i jeśli chodzi o UL to topem jest właśnie Vanquish :)

• doktorek, Acho i Dawido lubią to

#3482 OFFLINE   Dawido

Dawido

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 204 postów
  • LokalizacjaŚwiat daleki
  • Nazwisko:W.K.

Napisano 10 styczeń 2021 - 17:18

Jestem posiadaczem m.in. vańka '16, więc nie trzeba mnie szczególnie namawiać, :) zważywsze, że model '19 ma lepszą prasę.

Poproszę tylko polecić rozmiarówkę? 2000?

Użytkownik Dawido edytował ten post 10 styczeń 2021 - 17:20

#3483 OFFLINE   nyny

nyny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1395 postów

Napisano 10 styczeń 2021 - 17:22

Jestem posiadaczem m.in. vańka '16, więc nie trzeba mnie szczególnie namawiać, :) zważywsze, że model '19 ma lepszą prasę.

Poproszę tylko polecić rozmiarówkę? 2000?

To już musisz, z pracownią ustalić. Co jest na wejściu w stożek, ile waży sama wędka jaki jest jej balans.

No ja używam zamiennie zależnie od kija Vańków 2000 albo 2500.

Jednak najczęśćiej do białorybu z moimi kijami przypięty jest Vaniek 2000

Oczywiście mowa tylko i wyłącznie o roczniku '19

• doktorek lubi to

#3484 OFFLINE   MARIUSZ 69

MARIUSZ 69

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2042 postów
  • LokalizacjaLubelskie
  • Imię:Mariusz

Napisano 10 styczeń 2021 - 17:24

Nie napisałem że nie daje rady tylko że nie lubię takich maluszków,u mnie min.to 2500 ,przerabiałem różne tematy i zostanę przy tej wielkości bo po prostu kołowrotkiem takiej wielkości najlepiej mi się łowi .A że waniek jest topem jest jeszcze exist tylko cenowo trochę kosmos

#3485 OFFLINE   nyny

nyny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1395 postów

Napisano 10 styczeń 2021 - 17:32

Nie napisałem że nie daje rady tylko że nie lubię takich maluszków,u mnie min.to 2500 ,przerabiałem różne tematy i zostanę przy tej wielkości bo po prostu kołowrotkiem takiej wielkości najlepiej mi się łowi .A że waniek jest topem jest jeszcze exist tylko cenowo trochę kosmos

Tylko exist raz ze faktycznie sporo droższy, to i wagowo nadal nieco odstaje. I to już wg. mnie jest przerost formy nad treścią jeśli o młynek do uganiania się za białorybem z UL chodzi.

Więc nadal twierdzę, że Vaniek tutaj kosi wsio :)

• Acho lubi to

#3486 OFFLINE   Dawido

Dawido

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 204 postów

Napisano 10 styczeń 2021 - 17:50

Przez wiele lat na tyle zgrałem się z delfinem, że inne opcji nie widzę, zatem będzie stożek w torzitach.

#3487 OFFLINE   doktorek

doktorek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 692 postów
  • LokalizacjaOława

Napisano 10 styczeń 2021 - 19:56

Przez wiele lat na tyle zgrałem się z delfinem, że inne opcji nie widzę, zatem będzie stożek w torzitach.

No i Vaniek 2000 :)

mam :)

• Dawido lubi to

#3488 OFFLINE   Alexspin

Alexspin

No comment - subjective opinion only

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3753 postów
  • LokalizacjaŁódź (łowiska O/Sieradz, O/Piotrków).
  • Imię:Aleksander
  • Nazwisko:senatorskie

Napisano 11 styczeń 2021 - 12:39

U mnie doopa... ZO/Piotrków wymyślił zakaz spinningowania w wodach stojących od 01.01 do 30.04.2021 r. :angry:

Nie rozumiem takich zakazów, jeśli równocześnie można wędkować innymi metodami, czyli zakaz nie obejmuje białorybu. Widocznie "leśne dziady" nie mają pojęcia o możliwości połowu białorybu na spinning. :doh:

Poza tym, nie jestem przekonany, że spławikówka lub gruntówka stanowi mniejsze zagrożenie dla drapieżników niż spinning. "Gumofilce" znowu górą :excl:

#3489 OFFLINE   wilczybilet

wilczybilet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1198 postów
  • Imię:Maciej

Napisano 11 styczeń 2021 - 13:04

U mnie jeden z "karpiarzy" na zebraniu też wniósł, żeby w tym okresie był zakaz spinningowania i niestety zostało przegłosowane na moją niekorzyść. Większość tego typu wędkarzy nie ma pojęcia o mikro spinningu, a jak słyszą o złowieniu na spinning białorybu nie wierzą, albo uznają za przypadek. Buractwo i tyle...

Użytkownik wilczybilet edytował ten post 11 styczeń 2021 - 13:04

• Alexspin lubi to

#3490 OFFLINE   Tiur

Tiur

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 192 postów
  • LokalizacjaŻywiec
  • Imię:Kamil

Napisano 11 styczeń 2021 - 14:01

U mnie jeden z "karpiarzy" na zebraniu też wniósł, żeby w tym okresie był zakaz spinningowania i niestety zostało przegłosowane na moją niekorzyść. Większość tego typu wędkarzy nie ma pojęcia o mikro spinningu, a jak słyszą o złowieniu na spinning białorybu nie wierzą, albo uznają za przypadek. Buractwo i tyle...

Ale to musi jeszcze przejść przez inne koła nim okręg wprowadzi zakaz?. Gdyby jedno koło wystarczyło do decydowania o regulacjach zakazach itp. to tam gdzie większość przechodziły by największe absurdy. U mnie w Kole na zebraniach w poprzednich latach było +/-50 osób.

#3491 OFFLINE   Dawido

Dawido

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 204 postów

Napisano 11 styczeń 2021 - 17:48

U mnie doopa... ZO/Piotrków wymyślił zakaz spinningowania w wodach stojących od 01.01 do 30.04.2021 r. :angry:
Nie rozumiem takich zakazów, jeśli równocześnie można wędkować innymi metodami

Przebywam w Holandii, funkcjonuje tutaj zakaz używania sztucznych przynęt innych niż muszka do 2,5 cm, wprowadzone ograniczenie zaczyna obowiazywać od końca marca i trwa do ostatniego weekendu maja.
Żeby przez ten okres mieć coś z życia, rychtuję się w ultralighta.

Użytkownik Dawido edytował ten post 11 styczeń 2021 - 17:48

#3492 OFFLINE   robertd

robertd

Legnica

• TWÓRCY+
  • PipPipPip
  • 1095 postów

Napisano 11 styczeń 2021 - 20:58

vanford wielkosc 2000s wazy 155 gr i wcale podlodowka nie jest ,i 2,5 razy tanszy niz vaniek a czym sie rozni ??wygladem i czym wiecej ??

#3493 OFFLINE   nyny

nyny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1395 postów

Napisano 11 styczeń 2021 - 21:33

vanford wielkosc 2000s wazy 155 gr i wcale podlodowka nie jest ,i 2,5 razy tanszy niz vaniek a czym sie rozni ??wygladem i czym wiecej ??

Magnezem, "spasem" i kulturą pracy...

Pytanie czy to warte jest dołożenia tyle kasy.

aaaa.... no i jeden to malezja drugi dzapan... to moze miec znaczenie w trwalosci...

EDIT:

A tutaj zestawienie vańka, vanforda i stradica:

Użytkownik nyny edytował ten post 11 styczeń 2021 - 21:46

• Acho lubi to

#3494 OFFLINE   wilczybilet

wilczybilet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1198 postów

Napisano 12 styczeń 2021 - 09:12

Ale to musi jeszcze przejść przez inne koła nim okręg wprowadzi zakaz?. Gdyby jedno koło wystarczyło do decydowania o regulacjach zakazach itp. to tam gdzie większość przechodziły by największe absurdy. U mnie w Kole na zebraniach w poprzednich latach było +/-50 osób.

Łowiskiem jest małe 10,5 ha jezioro, którym opiekuje się Towarzystwo Wędkarskie. 95% członków to karpiarze. Jeden z nich wniósł na zebraniu taki pomysł, podnieśli łapy, napisali uchwałę i gotowe ;p

• Tiur i Alexspin lubią to

#3495 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3019 postów
  • LokalizacjaZgierz
  • Imię:Kamil

Napisano 12 styczeń 2021 - 12:26

Obserwuję pewne stowarzyszenie wędkarskie, bo mają kilka wód, które mnie interesują, z czego na jednej trochę już łowiłem, bo dopiero niedawno ją przejęli. Ale obawiam się, że większość z ich członków to grunciarze-karpiarze, więc zarybień drapieżnikiem mogę nigdy nie uświadczyć. No i ich regulamin budzi moje liczne zastrzeżenia. M.in. zakaz łowienia na cykadę, mandulę, koguta i przynęty wertykalne (w domyśle niby to to samo co szarpak). Albo, że wszystkie ryby spokojnego żeru złowione na spinning trzeba niezwłocznie wypuścić (w domyśle, że białoryb na spinning to najwyżej 'za kapotę' może wziąć, a nie że celowo łowiony). Strach pomyśleć, co by mi zrobili, jakby zobaczyli, gdybym regularnie się z paprochówką na białoryb nastawiał... Albo zakaz używania echosond (to to już nie mam pomysłu, jakie może mieć uzasadnienie). Mają też jeden zapis, który jest fajny, bo wprowadza closed season od 1.12 do 28.02, więc daje rybom odpocząć. W tym okresie jest całkowity zakaz łowienia. No chyba, że jest lód to wtedy zapis mówi, że wolno łowić z lodu na dowolne przynęty :D

• Tom Rob i Alexspin lubią to

#3496 OFFLINE   wilczybilet

wilczybilet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1198 postów

Napisano 12 styczeń 2021 - 14:16

Kamil, jeśli chodzi o zarybienia, możesz mieć rację, ewentualnie raz na jakiś czas wpuszczą szczupaka pistoleta, żeby populacja (dla nich) chwastu wodnego, w postaci drobnicy, która oskubuje im przynętę z gruntu nie rozmnożyła się za mocno. Drażni mnie hipokryzja tych wędkarzy, którzy podnieśli łapy na zebraniu przegłosowując ten chory pomysł. Nie chodziło im o dobro ryb, które w tym okresie są pod ochroną, a raczej o to, żeby im spinningista nie przeszkadzał. Widziałem jak co niektórzy walili w łeb pistoleta, bo karpia przecież łowi często i już nie ma takiego ciśnienia na niego, ale łowiąc szczupaka raz na kilka tygodni czy miesięcy, przecież żal mu go wypuścić...

U mnie też nie ogarniają mikro spinningu i jak widzieli jakie ryby łowię na spinning np. płoć 36cm, masa drobniejszej, jakieś podleszczaki i nawet kilka linów, to kręcą głową ze zdziwienia. Co niektórzy na spławik czy z gruntu mają gorsze wyniki. Z takimi zawodnikami ciężko się dogadać, bo nie spinningują lub robią to od święta kalecząc rzemiosło i nie za bardzo wiedzą o co kaman ;p

Użytkownik wilczybilet edytował ten post 12 styczeń 2021 - 14:21

#3497 OFFLINE   Andru77

Andru77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1803 postów
  • LokalizacjaRoztocze

Napisano 13 styczeń 2021 - 10:41

Te zakazy  wczesnowiosennego spinningowania nie wzięły się też z powietrza. Za dużo kombinowania przez "wędkarzy". Niby poławia okonie a zestaw typowy dla szczupaka czy sandacza. Na Bugu 10 spinningistów, 1 ma zestaw z 5 cm paprochem na okonia, 9 z 4calowym kopytem oczywiście też na okonia ;).
W tym roku jest zakaz spinningowania, trolingowania, czy połowu na martwa bądź żywą rybkę na Nieliszu do końca maja, a to tylko dlatego,że większość majowych spinningistów zamiast polować na szczupaka wolało wyciągać sandacze z gniazda bo rewelacyjnie brały. Co  z tego jak wracała większość do wody, skoro do gniazda niestety nie. Trzeba by było dokładniej się pochylić nad zasadnością niektórych przepisów ale tu trzeba wykazać odrobiną zdrowego rozsądku....

• Alexspin lubi to

#3498 OFFLINE   suareZ

suareZ

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 39 postów

Napisano 13 styczeń 2021 - 10:49

Za gramanicą, gdzie rybostan jest o niebo lepszy, jakoś nie ma pojebanych zakazów, niemal cały rok wszyscy łowią, a ryb tyle, że z całej Europy ludzie do nich przyjeżdżają.
  • Alexspin lubi to

#3499 OFFLINE   Alexspin

Alexspin

No comment - subjective opinion only

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3753 postów
  • LokalizacjaŁódź (łowiska O/Sieradz, O/Piotrków).
  • Imię:Aleksander
  • Nazwisko:senatorskie

Napisano 13 styczeń 2021 - 13:23

Sprawa jest prosta - u nich nie ma PZW i Zarządu Gównianego tej zmurszałej organizacji. :ph34r:

#3500 OFFLINE   wilczybilet

wilczybilet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1198 postów

Napisano 13 styczeń 2021 - 13:29

Te zakazy  wczesnowiosennego spinningowania nie wzięły się też z powietrza. Za dużo kombinowania przez "wędkarzy". Niby poławia okonie a zestaw typowy dla szczupaka czy sandacza. Na Bugu 10 spinningistów, 1 ma zestaw z 5 cm paprochem na okonia, 9 z 4calowym kopytem oczywiście też na okonia ;).
W tym roku jest zakaz spinningowania, trolingowania, czy połowu na martwa bądź żywą rybkę na Nieliszu do końca maja, a to tylko dlatego,że większość majowych spinningistów zamiast polować na szczupaka wolało wyciągać sandacze z gniazda bo rewelacyjnie brały. Co  z tego jak wracała większość do wody, skoro do gniazda niestety nie. Trzeba by było dokładniej się pochylić nad zasadnością niektórych przepisów ale tu trzeba wykazać odrobiną zdrowego rozsądku....

Tu masz kolego rację co do wielkości przynęt, i też jestem dwoma rękoma za tym, żeby ich wielkość była w tym okresie mocno ograniczona, ale zdecydowanie jestem przeciwny temu, żeby całkowicie zakazać łowienia. Tym bardziej, że jezioro jest w miarę pilnowane + monitorowane. Jestem też za tym i im to mówiłem na zebraniu, żeby ograniczyć wielkość przynęty do 5 lub nawet 3 cm, a jak ktoś się nie dostosuje i zostanie mu to udowodnione, wypad z Towarzystwa i zakaz sprzedawania dla takiego jegomościa zezwolenia na kolejny sezon. Większość tych, co to uchwalili to wędkarze starej daty, którzy koczują tygodniami za karpiami i mają gdzieś spinning...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych