Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Łowienie białorybu na spinning

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4142 odpowiedzi w tym temacie

#4121 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18683 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 19 listopad 2024 - 22:21

Za gruba żyłka. Musisz łowić lekko. Powiedzmy że wzdręga jest nieco bardziej agresywna więc może nie koniecznie 0.2-0.3 grama tylko trochę ciężej ale generalnie czym wolniej będziesz prowadził przynętę tym lepiej. Jeśli chcesz rzucić przynętą o wadze całkowitej powiedzmy 0.7 gr  (śrucina 0.4 + przynęta z haczykiem 0.3) to żyłka max 0.10  albo plecionka PE maksymalnie #0.2 ( japońskie 0,2, nie chińskie).

Jak zerwiesz haczyk z ciężarkiem zawiążesz sobie nowy nad wodą, co za problem.

ps. nie zrozum mnie źle, największą wzdręgę złowiłem na Aglię nr 3,  łowiłem tez te ryby na przynęty 2 cale Awarunka + głowka 1gr.... ale to były spore ryby, dobrze żerujące  - optymalne warunki. Przeciętnie jak idziesz nad wodę pobawić się z białą to nie chcesz liczyć na to że trafisz optymalne warunki tylko być w stanie wydłubać nawet jeżeli ryby nie będą jakoś specjalnie współpracowały. Dlatego mimo wszystko, sugerowałbym nieco delikatniejszy zestaw - no chyba że masz w łowisku wzdręgi 30+ cm  i na takie się nastawiasz to wtedy zazdroszczę łowiska i nie mam pytań :)

• godski, strary i Alexspin lubią to

#4122 ONLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15670 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 19 listopad 2024 - 22:25

Andrzej, Ty i wzdręgi? Zatem koniec świata niedaleki.

Czasem w sezonie na pomoście człowiek siedzi na trzcinki spojrzy a tam się kotłuje. Spławik nudny, łapa musi boleć od rzucania  :D

• Novis i strary lubią to

#4123 ONLINE   wilczybilet

wilczybilet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1197 postów
  • Imię:Maciej

Napisano wczoraj, 08:03

Żadnych zbędnych agrafek i przyponów. Zrób jak podpowiada Ci Friko ze śrucinami, mądrze mówi. Jak zabawa Ci się spodoba, główki jigowe na hakach muchowych i koralikach wolframowych zrobisz sobie sam używając kleju na bazie żywicy epoksydowej lub np. kropelki itp., a jak wzrok nie pozwala na taką zabawę kupisz garść takich główek nawet tu na jerku bo ludzie robią. To super odskocznia, szczególnie jak inne ryby nie biorą, albo mają okres ochronny i trzeba się czymś zająć ;). Przy odpowiednim sprzęcie i żerowaniu, białoryb potrafi łupnąć agresywnie w mikrojiga jak sandacz w opadzie ;). Łowię obecnie BB do 1,5g i przy dobrym okresie żerowania brania czuję w ręce, a większość twierdzi, że ten kij to klucha ;). Powodzenia

Użytkownik wilczybilet edytował ten post wczoraj, 08:04

• Friko i Alexspin lubią to

#4124 OFFLINE   strary

strary

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1979 postów

Napisano wczoraj, 08:37

Łowię obecnie BB do 1,5g i przy dobrym okresie żerowania brania czuję w ręce, a większość twierdzi, że ten kij to klucha ;). Powodzenia

Szybkość a czułość kija to dwie różne sprawy.

Szybki kij nie musi być czuły a wolny nie musi być głuchy. To kwestia materiałów użytych do produkcji.

Na tę chwile okonie i białoryb poławiam na Geekabjin Mebaru. Jest to najwolniejsza wędka do dłubania jaką miałem a jednocześnie najczulsza.

No i rzuca dalej niż inne :)

#4125 ONLINE   wilczybilet

wilczybilet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1197 postów

Napisano wczoraj, 08:41

Szybkość a czułość kija to dwie różne sprawy.

Szybki kij nie musi być czuły a wolny nie musi być głuchy. To kwestia materiałów użytych do produkcji.

Na tę chwile okonie i białoryb poławiam na Geekabjin Mebaru. Jest to najwolniejsza wędka do dłubania jaką miałem a jednocześnie najczulsza.

No i rzuca dalej niż inne :)

Po części masz rację, bo ciężko oczekiwać od kija który jest według pewnej grupy osób "lejącą kluchą", żeby przekazywał pstryki do ręki, jak w przypadku szybkich kijów. Nie będę wchodził w dalszą dyskusję bo temat był już poruszany.

#4126 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18683 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano wczoraj, 08:50

Podejrzewam że za takimi opiniami może stać niezrozumienie techniki prowadzenia przynęty przy mormyszingu...  pewnie ludzie próbują łowić na 'opad' przenosząc swoje doświadczenie z łowienia wklejkami okoni czy sandaczy... tymczasem lepsze efekty, przynajmniej u mnie, przynosi "mikro-twich" nie wiem jak to nazwać  - bardzo powolne zwijanie przynety z takim delikatnym drobieniem / telegrafowaniem końcem szczytóweczki - przy takim prowadzeniu linka jest zasadniczo cały czas napięta i tak jak piszesz brania są często odczuwane jako niezłe łupnięcie - krąp czy lesz potrafią walnąć jak sandacz  :lol:

Ale zbyt sztywną / zbyt szybka wędką ciężko łowić w ten sposób, musi być odpowiedni kompromis dobrany do gramatury jaką się łowi

ps. dlatego też do mormyszingu wolę kołowrotki z niskimi przełożeniem / małym nawojem bo pomagają mi wolniej zwijać linkę

• wilczybilet lubi to

#4127 OFFLINE   strary

strary

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1979 postów

Napisano wczoraj, 08:51

Nie, Panie kolego. Wolne kije mogą być równie czułe co szybkie. Tak jak pisałem powyżej, zależy od użytych materiałów.

Edytka:to do @wilczego....

Użytkownik strary edytował ten post wczoraj, 09:02

#4128 OFFLINE   strary

strary

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1979 postów

Napisano wczoraj, 08:57

Łowienie białorybu to zabawa bardziej skomplikowana niż jedna technika lub jeden rodzaj miejsc. Owszem jest pewien kanon ale ;)

https://haczyk.pl/fo...&comment=386989

#4129 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4676 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Nikt

Napisano wczoraj, 09:02

Nie, Panie kolego. Wolne kije mogą być równie czułe co szybkie. Tak jak pisałem powyżej, zależy od użytych materiałów.

Zdaje się, że klasa materiałów użytych do produkcji "wolnych" kijów czyli raczej niskie moduły mat wyklucza czułość taką jaka jest przy kijach budowanych z wyższych modułów mat węglowych. O ile te kije rzeczywiście są wykonane na różnych, a nie zbliżonych modułach węgla.

Użytkownik S.N. edytował ten post wczoraj, 09:05

#4130 ONLINE   wilczybilet

wilczybilet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1197 postów

Napisano wczoraj, 09:12

Edytka:to do @wilczego....

Miałem nie wchodzić w dyskusję, ale najwyraźniej nie rozumiesz co Ci chciałem powiedzieć.

Najlepiej weź do ręki 2 kije podobnej klasy, wolny i szybki, idź nad wodę, połów różnymi przynętami i sam oceń, na którym z nich wyraźniej i mocniej poczujesz branie, które będzie przeniesione na rękę. Jestem przekonany, że na kiju szybszym, sztywniejszym odczucia brania będziesz czuł zdecydowanie mocniej. Możesz mieć mega czułą "kluchę", która na pewno nie przekaże ci takiego kopnięcia jak kij szybszy i sztywniejszy.

#4131 ONLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15670 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano wczoraj, 09:13

Żadnych zbędnych agrafek i przyponów. Zrób jak podpowiada Ci Friko ze śrucinami, mądrze mówi. Jak zabawa Ci się spodoba, główki jigowe na hakach muchowych i koralikach wolframowych zrobisz sobie sam używając kleju na bazie żywicy epoksydowej lub np. kropelki itp., a jak wzrok nie pozwala na taką zabawę kupisz garść takich główek nawet tu na jerku bo ludzie robią. To super odskocznia, szczególnie jak inne ryby nie biorą, albo mają okres ochronny i trzeba się czymś zająć ;). Przy odpowiednim sprzęcie i żerowaniu, białoryb potrafi łupnąć agresywnie w mikrojiga jak sandacz w opadzie ;). Łowię obecnie BB do 1,5g i przy dobrym okresie żerowania brania czuję w ręce, a większość twierdzi, że ten kij to klucha ;). Powodzenia

Od kogo kupię te gotowce ? Główki jigowe na wolframie na hakach muchowych ?

#4132 ONLINE   wilczybilet

wilczybilet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1197 postów

Napisano wczoraj, 09:21

Podejrzewam że za takimi opiniami może stać niezrozumienie techniki prowadzenia przynęty przy mormyszingu...  pewnie ludzie próbują łowić na 'opad' przenosząc swoje doświadczenie z łowienia wklejkami okoni czy sandaczy... tymczasem lepsze efekty, przynajmniej u mnie, przynosi "mikro-twich" nie wiem jak to nazwać  - bardzo powolne zwijanie przynety z takim delikatnym drobieniem / telegrafowaniem końcem szczytóweczki - przy takim prowadzeniu linka jest zasadniczo cały czas napięta i tak jak piszesz brania są często odczuwane jako niezłe łupnięcie - krąp czy lesz potrafią walnąć jak sandacz  :lol:

Ale zbyt sztywną / zbyt szybka wędką ciężko łowić w ten sposób, musi być odpowiedni kompromis dobrany do gramatury jaką się łowi

ps. dlatego też do mormyszingu wolę kołowrotki z niskimi przełożeniem / małym nawojem bo pomagają mi wolniej zwijać linkę

Kopnięcia są też w przypadku bardzo wolnego opadu, spowalnianego kołowrotkiem, szczególnie na przedwiośniu. Są dni, że płotki jak i inny białoryb walą ostro w opadzie.

#4133 ONLINE   wilczybilet

wilczybilet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1197 postów

Napisano wczoraj, 09:25

Choćby od twórcy fischaser, którego wcześniej wspominałeś. Z tego co kojarzę wrzucał kiedyś gotowe główki na giełdę. Napisz do niego na priv może zrobi lub ma gotowe na sprzedaż. Dodam, że bardzo prosto się je robi o ile wzrok na to pozwala.

#4134 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18683 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano wczoraj, 09:25

@kwestia czułości

- proponowałbym w innym wątku ją kontynuować bo zagadnienie od strony teoretycznej jak bardzo skomplikowane i największe autorytety za oceanem nie mogą się zgodzić co do tego czym jest "czułość" i od czego zależy ;  a na przestrzenie ostatnich kilku lat naprawdę kilka niezłych intelektualnych 'fikołków' zostało w tym temacie wykonanych. W skrócie: obaj możecie mieć rację a ddatkowo mam wrażenie że akurat zagadnienie czułości przy łowieniu białorybu nie jest aż tak istotne jak inne parametry wędki

@główki jigowe na hakach muchowych

sam sobie zrobisz jak się wkręcisz, wszystko co potrzeba jest na aliekspress, możesz tez kupić sobie mormyszki na ali ale.... to zasadniczo nie wpłynie na skuteczność łowienia, naprawdę polecam patent ze zwykłym haczykiem  i śrucina ołowianą  to się zresztą chyba "fachowo" nazywa splitshot ;)

• godski i wilczybilet lubią to

#4135 OFFLINE   strary

strary

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1979 postów

Napisano wczoraj, 09:49

Główki jigowe na hakach muchowych to u mnie dwie paczki haków muchowych po 100szt, jedna krótkich do nimf a druga typu jigfly i pudełko śrucin raczej miękkich o gramaturze 0.3-0.7g.

Haczyk wiążę do plecionki, na trzonku zaciskam śrucinę odpowiednią do warunków/potrzeby i gotowe. Trwałość takiego rozwiązania, przy długości jego żywota jest wystarczająca. Cena, przy ilości rwania, akceptowalna do zabawy w każdych warunkach a pamiętajmy, że np. wzdręgi to patyki i roślinność.

Ale każdy robi jak mu sie podoba....

• godski lubi to

#4136 OFFLINE   djgregi

djgregi

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 9 postów
  • LokalizacjaW-WA
  • Imię:Grzegorz

Napisano wczoraj, 10:11

też bym trochę kupił ...podeślijcie namiary 

#4137 OFFLINE   jachu

jachu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1111 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Skowron

Napisano wczoraj, 12:53

Główki jigowe na hakach muchowych to u mnie dwie paczki haków muchowych po 100szt, jedna krótkich do nimf a druga typu jigfly i pudełko śrucin raczej miękkich o gramaturze 0.3-0.7g.

Haczyk wiążę do plecionki, na trzonku zaciskam śrucinę odpowiednią do warunków/potrzeby i gotowe. Trwałość takiego rozwiązania, przy długości jego żywota jest wystarczająca. Cena, przy ilości rwania, akceptowalna do zabawy w każdych warunkach a pamiętajmy, że np. wzdręgi to patyki i roślinność.

Ale każdy robi jak mu sie podoba....

Skoro wzdręgi to patyki, roślinność i (dodam) trzciny i kapelony, to wiązanie dżiga bezpośrednio do cienkiej plecionki nie zbyt dobrym pomysłem. Fluorokarbon a nawet zwykły nylon wytrzyma w takich warunkach dużo więcej. Także zaciskanie nawet miękkich ołowianych śrucin na cienkiej plecionce jakoś do mnie nie przemawia. Ale jak wspomniałeś, każdy robi jak mu się podoba. 

Czym jest mormyszing w relacji do dżiga w wersji nano? Już dawno rozstrzygnęli twórcy tych metod, ludzie z Rosji, Ukrainy. Do mormyszingu szybkie, elektryczne blanki o tych najmniejszych c.w. nie są absolutnie konieczne. Przecież to polega na stałym, wolnym przyciąganiu dżiga bez kontaktu z dnem i z animacją o niewielkiej amplitudzie i z różną częstotliwością przekazywanych drgań. Dlaczego ludzie ze wschodu tak chętnie używają z natury dość głuchych wędzisk szklanych? Bawią się tym od kilkunastu lat, więc chyba coś wiedzą na temat mormyszingu? Wolne wędziska mają też jeszcze jedną przewagę. Dają możliwość dalszego podania lekkiego dżiga z niewielką na nim przynętą. Jeśli obie metody (czasami jeszcze z dropem w wersji nano) stosuję naprzemiennie, to używam kijka Jacksona z serii Ocean Gate (c.w. 0,2-5 g). Dość dynamiczny, ale dzięki cienkiej wklejce pozwala spokojnie łowić mormyszką 0,3 , 0,4 g i dżigować z główką, czeburaszką od 1 do 3 - 3,5g (to 5 g to dla niego zdecydowanie dużo). Japończyk zrobiony w Chinach, ale naprawdę niezły pod każdym względem i u nas w niezłej cenie. Mormyszkować wolę jednak CF Nano Zero. A dżigować lekkimi główkami elektrycznym TICT-em The Answer z c.w. 0,2-2,5 g.

Jeśli ktoś jak ja ma problemy z przywiązaniem muchowego haczyka, bo przez oczka tych najmniejszych czasami nawet żyłka 0,12 nie bardzo chętnie przechodzi, to namawiam do używania haczyków w wersji big eye (big eye cheburaszka), pomyślanych do czeburaszki, ale doskonale sprawdzających przy tworzenia małych dżigów. Np. świetnego Owner S-59 (także Gurza S-59), który niestety  dostępny od nr 10 lub większych. Ale mniejsze dostępne np. u Pana Krzysztofa (https://www.stepanow...int-hook-1.html). Małe dżigi i dżig rigi wykonuję samodzielnie z użyciem wolframowych główek (nacinanych). Może odbieram chleba producentom gotowców, ale dlaczego mam sobie odbierać przyjemność samodzielnego zrobienia takich, jakie akurat potrzebuję? Główki i haczyki nie kosztują majątku, do tego jakiś Distal i igla. W jeden wieczór mogę sobie przygotować zapas na pół sezonu. 

• godski i strary lubią to

#4138 ONLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15670 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano wczoraj, 13:21

Główki:

https://pl.aliexpres...rch|query_from:

Haki:

https://pl.aliexpres...ler|query_from:

Mogą być czy to szajs ?

#4139 ONLINE   wilczybilet

wilczybilet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1197 postów

Napisano wczoraj, 13:58

Główki są ok, ważne żeby były typu slotted i szukaj po prostu jak najtańszych o gramaturze którą chcesz używać. Ja np. używam najczęściej koralików 3,5, 3,8 i 4,0 mm.

Jeśli chodzi o haki to poszukaj haków muchowych bezzadziorowych typu jig, ja używam najczęściej nr 12. Ostatnio komuś podlinkowałem haki z Ali... tylko nie pamiętam w jakim wątku...

#4140 ONLINE   wilczybilet

wilczybilet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1197 postów

Napisano wczoraj, 14:04

Przeszukałem w swoich zamówieniach i znalazłem takie jn.:

https://pl.aliexpres...ayAdapt=glo2pol

https://pl.aliexpres...ayAdapt=glo2pol

Weź sobie na początek EP 9220 jig fly hook nr 12 - uniwersalny kształt i rozmiar.

Koraliki j/w będą pasowały, po zrobieniu jiga 1" tanta na hak i będziesz kosił białoryb jak nabierzesz wprawy ;)

Użytkownik wilczybilet edytował ten post wczoraj, 14:07

• godski lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

2 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

matysznak, pawel79ozo