Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Łowienie białorybu na spinning

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4210 odpowiedzi w tym temacie

#4201 OFFLINE   jachu

jachu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1142 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Skowron

Napisano 20 marzec 2025 - 10:11

Dotąd łowiłem japońce w małych stawikach, gdzie żyje ich dużo ale małych. Na małe mormo z ochotką Berkleya biorą jak głupie. W tym roku zamierzam połowić większe w jeziorze z podobno dużą ich populacją. No i może trafią mi się tam wreszcie wymarzone liny. :)

Friko, podziwiam, że dajesz sobie radę z założeniem takiej 16-tki (muchowa, kiełżykowa?) na drut czeburaszki? Moje nawet te najmniejsze wolframowe mają tak gruby drut, że oczko haczyka (mam spory zapas małych muchowych) nie daje się na nim zainstalować. Na razie stosuję czeburaszkowe haczyki z dużym oczkiem. Tyle, że te jeśli mniejsze niż 12, to oczko wydaje się zbyt wielgaśne w relacji z resztą haczyka, wygląda to pokracznie i mam obawy o puste zacięcia. 

#4202 OFFLINE   mario

mario

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 3730 postów
  • LokalizacjaP L

Napisano 20 marzec 2025 - 11:18

Clou jest na tym zdjęciu, które zamieścił @Friko B)

Załączony plik  post-45567-0-25855000-1742412338.jpg   54,1 KB   13 Ilość pobrań

• Krzysiek Rogalski lubi to

#4203 OFFLINE   lesnypatataj

lesnypatataj

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 34 postów
  • LokalizacjaBytom

Napisano 20 marzec 2025 - 11:50

mario, on 20 Mar 2025 - 10:18, said:

attachicon.gif post-45567-0-25855000-1742412338.jpg

Z ciekawości, jakiej wagi jest ta czeburaszka? 

#4204 OFFLINE   gringo

gringo

Indiana

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 670 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Grzegorz

Napisano 20 marzec 2025 - 12:05

mario, on 20 Mar 2025 - 10:18, said:

post-45567-0-25855000-1742412338.jpg

Chodzi o przegub?

#4205 OFFLINE   mario

mario

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 3730 postów
  • LokalizacjaP L

Napisano 20 marzec 2025 - 12:10

Chodzi o uszko w czeburaszce (ciężarku), które wygląda na własnoręcznie zrobione z cienkiego drucika, i które pozwala na zapięcie haczyka 16 (o czym pisał kol. @jachu jako o problemie w takich zestawach).

#4206 OFFLINE   jachu

jachu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1142 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Skowron

Napisano 20 marzec 2025 - 13:28

Też tak Mario próbowałem. Ale raz, że trudno zrobić ładne i powtarzalne oczko nawet z cienkiego drutu. Dwa, że wolfram lubi zsuwać się wtedy na przypon. Chyba zacznę wklejać te z cienkiego drutu na jakiś superglue na stałe, bo mam tych mniejszych, lipieniowych haczyków w różnych kształtach od groma i nie wiadomo, co z nimi robić.

Użytkownik jachu edytował ten post 20 marzec 2025 - 13:30

#4207 OFFLINE   Ostry

Ostry

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 245 postów
  • LokalizacjaNowy Dwór Mazowiecki
  • Imię:Marcin

Napisano 20 marzec 2025 - 14:01

jachu, on 20 Mar 2025 - 12:28, said:

Też tak Mario próbowałem. Ale raz, że trudno zrobić ładne i powtarzalne oczko nawet z cienkiego drutu. Dwa, że wolfram lubi zsuwać się wtedy na przypon. Chyba zacznę wklejać te z cienkiego drutu na jakiś superglue na stałe, bo mam tych mniejszych, lipieniowych haczyków w różnych kształtach od groma i nie wiadomo, co z nimi robić.

Zwróć uwagę na zdjęcie, to nie czeburaszka tylko coś w rodzaju jigriga zamontowanego na stałe przy haczyku, masz tylko jedno oczko. 

• Friko i Krzysiek Rogalski lubią to

#4208 OFFLINE   wilczybilet

wilczybilet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1223 postów
  • Imię:Maciej

Napisano 20 marzec 2025 - 14:43

Ostry, on 20 Mar 2025 - 13:01, said:

Zwróć uwagę na zdjęcie, to nie czeburaszka tylko coś w rodzaju jigriga zamontowanego na stałe przy haczyku, masz tylko jedno oczko. 

Myślę jednak, że to czeburaszka z bardziej wysuniętym oczkiem drucika z jednej ze stron, przez to widać tylko końcówkę drutu z drugiej strony ciężarka. Jeśli się mylę to niech autor czeburaszki mnie poprawi ;)

#4209 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18854 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 20 marzec 2025 - 17:31

napisalem "czeburaszka" w "" bo to jest faktycznie rodzaj jig-riga. Haczyk #16, ciezarek olowiany 0.2g, drut sprezynowy 0.2mm. Tak jak Mariusz napisal idea jest taka ze oczko haczyka lata po tym drucie. Drugi plus, ze przez oczko druta latwiej przewlec zylke co zaczyna miec dla mnie znaczenie ;) To nie jest moj patent, podejrzalem to u Rosjan, tam to jest dosyc popularne rozwiazanie.

Ja mysle aktualnie o czymsc jeszcze prostszym mianowicie o "texasie"ze sruciny olowianej. Jak zaciskam srut np na igle na dole robi sie taki kanalik ktory nawet po zacisnieciu powinien powodowac ze srut olowiany bedzie "przelotowo" latał sobie po zylce; na koniec zylki haczyk i mamy 'texasa' xul
  • robertd i Pisarz.......ewski Piotr lubią to

#4210 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18854 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 20 marzec 2025 - 19:27

tutaj gość lutuje na tym druciku ale wystarczy zamiast tego zacisnąć zwykłą śrucinę ołowianą - naprawę trzyma się dobrze na skręconym druciku i nie spada, nie potrzeba żadnego kleju 

• Night_Walker lubi to

#4211 OFFLINE   Roseth

Roseth

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 319 postów
  • LokalizacjaDolina Mierzawy
  • Imię:Łukasz

Napisano 20 marzec 2025 - 19:45

Mam w okolicy taki chwilowo "niczyj" zbiornik, kilka dobrych hektarów, trzcinowiska, zarośla, dla białorybu bajka. Karasi masa, wiosną zeszłego roku trafiliśmy z juniorami kilka razy na niezłe brania- zanim sezon spławikowy nie ruszy nie mają za bardzo co jeść, więc i tanty z ali dobre. Bardziej miałem napisać o akcji "znajdka" z gałęzi. Starszy młody zdjął z gałęzi nad brzegiem jakiegoś woblerka z ali, taki około 5cm. Oczywiście zaraz posłał do wody, rzut dość daleki i pobicie z powierzchni. Myślałem że okonie żerują górą. W kolejnym rzucie niezły karaś, chyba jeszcze jeden później.

Na tej wodzie testowałem też w zeszłym sezonie popla popper. Taka zabawa z wzdręgami. Plusem na pewno jest zasięg. Można obławiać pogranicze wody i trzcin, gdzie jest zazwyczaj najwięcej ryb. Fajne brania, "spławikowe" czasem, bo widać na popperze. Z drugiej strony czy to jeszcze spinning?

• Friko lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych