Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Łowienie białorybu na spinning

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4314 odpowiedzi w tym temacie

#4221 OFFLINE   krakus

krakus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 848 postów
  • LokalizacjaAFG...

Napisano 01 kwiecień 2025 - 12:49

Witam spiningowych biało-rybiarzy 🙂 Dla mnie tylko dobrej jakości żyłka spełnia swoją rolę w zestawach xul. Co za tym przemawia zasięg rzutu który w większości sytuacjach jest kluczowy. Żyłki jakie stosuje to xps trabuco od 0,10 po 0,16 w zależności od warunków na łowisku po gatunek na jaki się nastawiam. Żyłka 0,08 sory ale u mnie by to nie przeszło 🙂 dodam że na koncie nie mam tylko suma, ciernika, sieji , sielawy, tołpygi rozpióra, reszta zaliczona łącznie z węgorzem 🙂
Pb wzdręgi skromne 38cm ale za to płoć 42cm , szczupak 70+, sandacz 70+ , liny od ok. 20 cm do 40cm ,karasie od 10cm do 40+ , leszcz 63cm , okoń 40+ i karp od 25 do 50+ wyjęte z czego jeden 80+ po ok 40 minutowym holu urwał się ok. 3 metry od brzegu🫤 przynęty jakie najczęściej używam to korpusy z twisterów bez ogonka, tanty i różnego rodzaju robactwo od Kolegi Cyprysa i Roberta. Główki od 0,70 g do 2,5g na hakach nr 10 i 8. Dodam że na samym początku swojej kariery z xul próbowałem małych przynęt muchowych a nawet mormyszek ale na to brała drobnica a jak zasmakowała się w tym większa ryba to najczęściej miałem spady lub wgle po fajnym braniu ryba się nie zacinała. Ogólnie można na ten temat książkę napisać z czym w jakim okresie i co jest dobre ale to już w dużej mierze zależy od specyfikacji łowiska i ryb jak się zachowują. Pozdrawiam i życzę częstego pobytu nad wodą bo bez tego sukcesu i doświadczenia nie będzie 🙂

Użytkownik krakus edytował ten post 01 kwiecień 2025 - 12:51

#4222 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18928 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 01 kwiecień 2025 - 14:36

wilczybilet, on 01 Apr 2025 - 08:52, said:

Friko, jak masz takie ładne ryby w łowisku, niekoniecznie rezygnuj z żyłek. Zwiększ moc linki do 2,5 lb (0,12) i powinno być ok przy dobrze dobranym i zawiązanym węźle, o ile nie masz zaczepów, krzaków czy zwalonych drzew. Nie wiem ile mogły ważyć moje największe płocie (36 cm), na pewno nie ważyły tyle co karasie, które Ci się zerwały, ale miały moc ! Łowiłem wtedy linką 2,5lb i dawała radę, ale łowiąc przy zwalonym drzewie miałem większą i poszła mi niestety z przynętą, bo ją próbowałem zatrzymać siłowo (szła w zwalone drzewo).

łowię na lekkie przynęty, główka 0.2g - 0.3g , nie rzucę tym 0,12...

ps. wzdręgi u mnie wreszcie zaczynają się ruszać

Załączony plik  signal-2025-04-01-14-15-26-949.jpg   62,06 KB   20 Ilość pobrań

#4223 OFFLINE   lesnypatataj

lesnypatataj

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 37 postów
  • LokalizacjaBytom

Napisano 01 kwiecień 2025 - 14:52

wilczybilet, on 29 Mar 2025 - 16:47, said:

Jegomość ze zdjęcia nie należy do rodziny białorybu, ale dla odmiany załapał się na zdjęcie . Dzisiaj zameldowało się kilka płotek, kilkanaście okonków i około 10ciu jazgarzy. Najmniejszemu zrobiłem zdjęcie, piękna rybka. Przy okazji i dla odmiany łowiłem kijem od Mifine slash illusion 0.2-0.8g. Opis kija jest niedoszacowany, zdecydowanie da radę więcej. Mimo to według mnie to bardzo dobry kij do zabawy mikrojigami. Jest szybszy od blue Birda do 1.5g i nie gubi ryb. Polecałem wcześniej blue Birda bo to fajny kij do takiego dłubania i polecam również tego slasha
703436efaf31c46216839b389c121cbe.jpg

Wysłane z mojego SM-M336B przy użyciu Tapatalka

Heeeja! :) Jak Ci się podobał Slash i Bluebird nano, to zachęcam do Mifine Nano Zero, który jest szybszy od slasha pozostawiając niesamowitą czułość :) ale... ale jest ten nieszczęsny krótki dolnik... który mnie piekielnie irytuje... właśnie myślę, jak go wydłużyć 

Ktoś w ogóle kombinował z przedłużaniem dolnika? ;) 

Użytkownik lesnypatataj edytował ten post 01 kwiecień 2025 - 14:53

#4224 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18928 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 01 kwiecień 2025 - 16:47

Mifine Nano Zero ma niestety błąd w zbrojeniu. Trzecia przelotka od kołowrotka jest za wysoko. Generalnie inne kije od Mifine zbrojone w przelotki Fuji mają mniej lub bardziej skopany spacing. Model Nano Jig do 2g zbrojony w podróbki przelotek AT ma spacing bez wiekszych zastrzeżeń co ciekawe, szkoda że Nano Zero nie uzbroili w ten sam set przelotek co Jiga - było pod każdym względem lepiej. Zrobić stożek na Fuji niestety nie potrafią.

#4225 OFFLINE   wilczybilet

wilczybilet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1252 postów
  • Imię:Maciej

Napisano 02 kwiecień 2025 - 07:36

Friko, on 01 Apr 2025 - 13:36, said:

łowię na lekkie przynęty, główka 0.2g - 0.3g , nie rzucę tym 0,12...

ps. wzdręgi u mnie wreszcie zaczynają się ruszać

attachicon.gif signal-2025-04-01-14-15-26-949.jpg

A no właśnie z tym jest największy problem, jak musisz mieć moc i zasięg... 

#4226 OFFLINE   wilczybilet

wilczybilet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1252 postów

Napisano 02 kwiecień 2025 - 07:40

lesnypatataj, on 01 Apr 2025 - 13:52, said:

Heeeja! :) Jak Ci się podobał Slash i Bluebird nano, to zachęcam do Mifine Nano Zero, który jest szybszy od slasha pozostawiając niesamowitą czułość :) ale... ale jest ten nieszczęsny krótki dolnik... który mnie piekielnie irytuje... właśnie myślę, jak go wydłużyć 

Ktoś w ogóle kombinował z przedłużaniem dolnika? ;) 

Jeden i drugi kij jest dobry. Do łowienia białorybu mega szybkości nie potrzebuję ;). Jeśli chodzi o przedłużenie dolnika, porozmawiaj z forumowym kolegą #Mekamil.

Przedłużał mi kiedyś dolnik i zmieniał uchwyt, jestem zadowolony.

#4227 OFFLINE   jachu

jachu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1162 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Skowron

Napisano 02 kwiecień 2025 - 07:49

"Dla mnie tylko dobrej jakości żyłka spełnia swoją rolę w zestawach xul. Co za tym przemawia zasięg rzutu który w większości sytuacjach jest kluczowy. "

Mam Krakusie całkowicie odmienne zdanie. Plecionka o tej samej wytrzymałości co zwykła żyłka jest znacznie cieńsza i jednocześnie bardziej miękka. Zasięg rzutu w przypadku plecionki będzie wyraźnie większy.

• strary i md30 lubią to

#4228 OFFLINE   strary

strary

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2047 postów

Napisano 02 kwiecień 2025 - 11:14

wilczybilet, on 29 Mar 2025 - 16:47, said:

Przy okazji i dla odmiany łowiłem kijem od Mifine slash illusion 0.2-0.8g. Opis kija jest niedoszacowany, zdecydowanie da radę więcej. Mimo to według mnie to bardzo dobry kij do zabawy mikrojigami. Jest szybszy od blue Birda do 1.5g i nie gubi ryb. Polecałem wcześniej blue Birda bo to fajny kij do takiego dłubania i polecam również tego

Jakiej długości ten Slash bo występuję w trzech a cw taki sam.

Mamy jakieś porównanie wersji jedna do drugiej, może ktoś coś?

Mifine Nano Zero i Nano Jig mają te same długości co Mifine Microbite do 2g. Jak się różnią między sobą oraz w stosunku do  do wersji Microbite do 3g?

Jakie różnice Nano Zero i  Nano Jig przy 168 a 183?

#4229 OFFLINE   wilczybilet

wilczybilet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1252 postów

Napisano 02 kwiecień 2025 - 15:34

strary, on 02 Apr 2025 - 10:14, said:

Jakiej długości ten Slash bo występuję w trzech a cw taki sam.

Mamy jakieś porównanie wersji jedna do drugiej, może ktoś coś?

Mifine Nano Zero i Nano Jig mają te same długości co Mifine Microbite do 2g. Jak się różnią między sobą oraz w stosunku do  do wersji Microbite do 3g?

Jakie różnice Nano Zero i  Nano Jig przy 168 a 183?

Kupiłem 2 kije osobno w pewnym odstępie czasowym z myslą o sobie i pewnym zainteresowanym koledze o długości 185cm z różnymi przelotkami, 1 z LS premium, drugi z fuji. 

Na razie przyjechał do mnie ten z przelotkami LS premium. Oceniam go bardzo dobrze, jest czuły i dosyć szybki. Testując go przerzuciłem trochę płotek, okonków, uklejek i jazgarzy. Bardzo dobrze trzyma ryby, praktycznie brak spadów lub jakieś pojedyncze, ale to normalna rzecz.

Użytkownik wilczybilet edytował ten post 02 kwiecień 2025 - 15:36

• strary lubi to

#4230 OFFLINE   krakus

krakus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 848 postów
  • LokalizacjaAFG...

Napisano 02 kwiecień 2025 - 16:23

jachu, on 02 Apr 2025 - 06:49, said:

"Dla mnie tylko dobrej jakości żyłka spełnia swoją rolę w zestawach xul. Co za tym przemawia zasięg rzutu który w większości sytuacjach jest kluczowy. "
Mam Krakusie całkowicie odmienne zdanie. Plecionka o tej samej wytrzymałości co zwykła żyłka jest znacznie cieńsza i jednocześnie bardziej miękka. Zasięg rzutu w przypadku plecionki będzie wyraźnie większy.

Kto co lubi i kto czym łowi każda wędka ma inne właściwości, uzbrojenie itd to samo rant i szerokość szpulki też ma znaczenie więc każdy niech łowi na to co chce 🙂

#4231 OFFLINE   jachu

jachu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1162 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Skowron

Napisano 03 kwiecień 2025 - 08:52

krakus, on 02 Apr 2025 - 15:23, said:

Kto co lubi i kto czym łowi każda wędka ma inne właściwości, uzbrojenie itd to samo rant i szerokość szpulki też ma znaczenie więc każdy niech łowi na to co chce

Wolność wyboru akurat w tym przypadku nie ma najmniejszego znaczenia. Z tym nie dyskutuję. Ale przy rzutach tym samym wędziskiem i tym samym kołowrotkiem (jaki by ten zestaw nie był) cieńsza i bardziej miękka plecionka pozwoli na dłuższe rzuty taką samą przynętą. Sprawa raczej oczywista.

#4232 OFFLINE   krakus

krakus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 848 postów
  • LokalizacjaAFG...

Napisano 03 kwiecień 2025 - 09:47

Używałem też nanofil 0,02 i japońskiej paletki 0,02 za prawie 200 zł i dalej uważam że żyłka jest niezastąpiona 🙂 za chwilę będziemy pisać jaki to ma wpływ prędkości wiatru, podstawie chmur i ciśnieniu atmosferycznym na odległość rzutu🙂 jak tam biorą ? 🙂
  • shogun lubi to

#4233 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4832 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:S.
  • Nazwisko:N.

Napisano 03 kwiecień 2025 - 10:33

Od dawna piszę, że to co pasuje jednemu z nas wcale niekoniecznie będzie pasować drugiemu ..., a w temacie ryb. Mam namierzone fajne ryby, liny (są łowione na robaki i kuku) ale za cholercię nie mogę ich skusić na spina ... Tanty, widelnice i tym podobne przynęty na różnych gramaturach główek, z czeburaszką i bez.  I nic. Ostatnio chodzi mi po głowie nawet atraktor choć jeszcze nie używałem. Może jakiś specjalista od linów coś doda ?

#4234 OFFLINE   wilczybilet

wilczybilet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1252 postów

Napisano 03 kwiecień 2025 - 11:00

S.N., on 03 Apr 2025 - 09:33, said:

Od dawna piszę, że to co pasuje jednemu z nas wcale niekoniecznie będzie pasować drugiemu ..., a w temacie ryb. Mam namierzone fajne ryby, liny (są łowione na robaki i kuku) ale za cholercię nie mogę ich skusić na spina ... Tanty, widelnice i tym podobne przynęty na różnych gramaturach główek, z czeburaszką i bez.  I nic. Ostatnio chodzi mi po głowie nawet atraktor choć jeszcze nie używałem. Może jakiś specjalista od linów coś doda ?

To zabawa dla cierpliwych ;). Kilka linów złowiłem na mikrojigi i wielkiego doświadczenia z tym gatunkiem nie mam, ale co nieco może podpowiem. Spróbuj na jiga zbudowanego z koralika wolframowego 3,5-4mm w kolorze złotym lub miedzianym. Liny lubią raczej ciemniejsze kolory (brąz, miedź).

Mi się udało je skusić na jiga zbudowanego j/w z 1" tantą w kolorze chaos (brąz).

Jeśli chodzi o prowadzenie, to żadnych nerwowych ruchów. Bardzo wolne prowadzenie np. pól obrotu korbką i pauza, pozwolić na opad, zostawić na 2-3 sekundy i znowu wolne podniesienie na kilkanaście/kilkadziesiąt cm w wolnym tempie, opad i pauza itd.  Powodzenia

• strary i S.N. lubią to

#4235 OFFLINE   rav_id

rav_id

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 525 postów
  • Lokalizacjamiasto ;)
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:http://opowiescizespinningiem.blogspot.com

Napisano 03 kwiecień 2025 - 11:30

krakus, on 03 Apr 2025 - 08:47, said:

Używałem też nanofil 0,02 i japońskiej paletki 0,02 za prawie 200 zł i dalej uważam że żyłka jest niezastąpiona 🙂 za chwilę będziemy pisać jaki to ma wpływ prędkości wiatru, podstawie chmur i ciśnieniu atmosferycznym na odległość rzutu🙂 jak tam biorą ? 🙂

Mam podobne obserwacje. Ten sam kij: zestaw z żyłką 0,10 mm dalej posyła przynęty niż w tych samych warunkach zestaw z plecionką Berkley Fireline Competition Crystal 1lb.

#4236 OFFLINE   strary

strary

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2047 postów

Napisano 03 kwiecień 2025 - 20:08

S.N., on 03 Apr 2025 - 09:33, said:

W żadnym razie nie jestem specjalistą ale udało się parę razy prosiaczka przechytrzyć i zawsze to było na spore, 5-7 cm gumy , podróby typu keitech swing impact w ciemnych kolorach. Zapachowe i w zasadzie leżące na dnie, no może jakieś mikro ruchy, takie bez przesuwania gumy po dnie. Zabawa naprawdę dla cierpliwych :)

Edytka, na łowiskach nęconych kukurydzą mam niezłe efekty, różne ryby, na tanty 5 cm w kolorze "żółtobrzeżka"/

Użytkownik strary edytował ten post 03 kwiecień 2025 - 20:11

• Friko, wilczybilet i S.N. lubią to

#4237 OFFLINE   robertd

robertd

Legnica

• TWÓRCY+
  • PipPipPip
  • 1133 postów

Napisano 03 kwiecień 2025 - 20:17

ja uzywam ester varivasa do przynet do 0,6 gr plus przypon z tectan 0,10 i sprawdza sie swietnie 

• cobrax lubi to

#4238 OFFLINE   krakus

krakus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 848 postów
  • LokalizacjaAFG...

Napisano 03 kwiecień 2025 - 20:35

Akurat ta pletka Berkley Fireline Competition Crystal 1lb jest dla mnie sztywna 2 lb mam ale pod okonia. Co do linów łowie je dość systematycznie w małym skrócie wiosna, jesień przy dnie w pełni sezonu w toni i przy powierzchni. Przynęty te o których wspominałem kilka postów wcześniej.

#4239 OFFLINE   wilczybilet

wilczybilet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1252 postów

Napisano 03 kwiecień 2025 - 22:03

Miałem dzisiaj odpuścić, ale stwierdziłem, że spacer z wędką po pracy dobrze mi zrobi . Po 17 zmontowałem nowy zestaw po ostatniej zrywce i pojechałem. Tym razem wybrałem ujście jeziora do małej rzeczki. Woda jest tam płytka i miałem nadzieję, że jakieś wzdręgi się pojawią. Ogólnie w sezonie jest tam sporo drobnicy, minusem jest też spory ruch ludzi, bo miejscówka jest w parku w środku miasteczka, ale do brzegu...
Zaczęło się tak jak się spodziewałem, od samego początku brały małe płotki i okonki, czasami zameldował się mały krąp. Po pół godzinnej zabawie powoli przesuwałem się do miejscówki, gdzie woda stojąca sąsiadowała z lekkim uciągiem rzeczki. W tym miejscu zaczęła się zabawa. Złowiłem oprócz drobnych ryb około 15 płoci powyżej 30 cm, kilka miały pod 35 cm. Mifine slash illusion został konkretnie przetestowany, giął się w pałąk od uchwytu kołowrotka, a hamulec grał oddając linkę przy zrywach walecznych płoci. Kilka z nich zaciąłem w nurcie rzeczki i wtedy była jeszcze lepsza jazda . Miałem niestety kibiców za plecami, którzy byli zdziwieni, że je wypuszczam. Poniżej kilka fotek.
Załączony plik  20250403_190639.jpg   79,33 KB   14 Ilość pobrańZałączony plik  20250403_190401.jpg   218,35 KB   14 Ilość pobrańZałączony plik  20250403_191359.jpg   83,63 KB   14 Ilość pobrańZałączony plik  20250403_181102.jpg   151,94 KB   14 Ilość pobrańZałączony plik  20250403_191346.jpg   63,75 KB   14 Ilość pobrań

Wysłane z mojego SM-M336B przy użyciu Tapatalka

#4240 OFFLINE   matysznak

matysznak

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 92 postów
  • LokalizacjaWPR
  • Imię:Bartek
  • Nazwisko:Matysek

Napisano 04 kwiecień 2025 - 05:33

robertd, on 03 Apr 2025 - 19:17, said:

ja uzywam ester varivasa do przynet do 0,6 gr plus przypon z tectan 0,10 i sprawdza sie swietnie 

Gdzieś o tym wynalazku usłyszałem. Kupiłem wcale nie tanio varivas super ester 0.4 i powiem tak większego dziadostwa na szpuli nie miałem. Rwie się w ręku.  Dziwny materiał odkształca się i płacze. Wystarczy dotknąć zębem zęby to przeciąć. Dramat. A co do czucia nic nie przebije plecionki. Niektóre żyłki były lepsze w tym aspekcie. 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych