Zauważyliście może jaki ma wpływ na brania kolor główki wolframowej przy łowieniu białorybu? Ja w zasadzie stosuję dwa kolory: srebrny i pomarańczowy (staram się minimalizować ilość sprzętu nad wodą przy takim wędkowaniu). Ten pierwszy, to taki mój wyjściowy standard. Drugi najbardziej mi się sprawdza w przypadku agresywnego/aktywnego żerowania wzdręg (nawet tych najmniejszych). Zastanawiam się nad uzupełnieniem wyposażenia o kolor miedziany, jako taki bardziej stonowany. Na dni z gorszymi braniami lub w zimniejszych porach roku. Macie w tym temacie jakieś doświadczenia/wnioski?

Łowienie białorybu na spinning
Napisano 04 kwiecień 2025 - 07:49
- Friko lubi to
Napisano 04 kwiecień 2025 - 08:27
Ciekawe kwestia. Ja mam skromne doświadczenia w kwestii kolorystyki główek ale się podzielę: w wodach czystych, zwłaszcza w dni słoneczne, staram się używać główek czarnych. W wodach mętnych, zwłaszcza w dni pochmurne, kolor chartreuse fluo.
- Dawid.K lubi to
Napisano 04 kwiecień 2025 - 14:12
Nie testowałem konkretnie jak reagują różne gatunki ryb spokojnego żeru na kolory główek jigowych, ale osobiście używam najczęściej kolor złoty i miedziany. Mam brania, łowię ryby więc chyba reagują na te kolory dobrze . Jak zaczynałem zabawę w tym temacie, kupiłem też główki czarne i pomarańczowe fluo. Na te pomarańcze 3,0 i 3,5 mm złowiłem swoje pierwsze poważniejsze płocie na przedwiośniu. Uważam, że płotki lubią ten kolor, ale najbardziej uniwersalny jest poprostu złoty.
Są gatunki bardziej ostrożne, które są rarytasem dla spinningisty jak np. Lin i tutaj bardziej stonowane kolory jak miedź czy czarny może być bardziej odpowiedni, żeby nie wzbudzać podejrzeń ostrożnych ryb.
Użytkownik wilczybilet edytował ten post 04 kwiecień 2025 - 14:13
- Dawid.K lubi to
Napisano 04 kwiecień 2025 - 14:24
Friko, on 01 Apr 2025 - 15:47, said:
Mifine Nano Zero ma niestety błąd w zbrojeniu. Trzecia przelotka od kołowrotka jest za wysoko. Generalnie inne kije od Mifine zbrojone w przelotki Fuji mają mniej lub bardziej skopany spacing. Model Nano Jig do 2g zbrojony w podróbki przelotek AT ma spacing bez wiekszych zastrzeżeń co ciekawe, szkoda że Nano Zero nie uzbroili w ten sam set przelotek co Jiga - było pod każdym względem lepiej. Zrobić stożek na Fuji niestety nie potrafią.
Przyjechał do mnie illusion slash 0,2-0,8g uzbrojony w fuji. Postawiłem oba kije obok siebie, tego ubranego w Ls-y i Fuji. Rozmieszczenie przelotek jest niemal identycznie, rożnice sąw mm. Dzisiaj jak nic nie stanie na przeszkodzie pierwsze testy nad wodą
- Night_Walker lubi to
Napisano 04 kwiecień 2025 - 16:32
Naczytałem się Waszych postów i zamówiłem drugą szpulę do Daiwy Ecusimy 1000 vi, żyłkę 0,10mm 300m, sporo haczyków i niebawem będę składał jakiś zestaw Jeśli chodzi o wędkę to mam Jaxona Grey Stream 1-7g, więc na początek wystarczy. Mikrojigi kilka lat temu kręciłem i dostałem masę zdjęć z rybami, więc trzeba będzie odkurzyć imadło
Napisano 04 kwiecień 2025 - 19:33
ja uzywam nie nie narzekam ,ten tecntan jest mocniejszy niz ester ale to zylka do specjalnych zastowan lata z tego napewno lepiej niz z zylki jest czule przy tak malych przynetach i rozciagliwe przy rybie nikogo nie namawiam ale musze zejsc do przyponu 0,08 bo ester jest od niego slabsza zaznaczam ze lowie na kin do 1 gr o max 0,6 glowki i najlepiej wlochacze gumy zeby opd byl jeszcze wolniejszy
Napisano 05 kwiecień 2025 - 11:13
Po wczorajszym wypadzie i teście illusion slash z setem przelotek fuji, nie zauważyłem różnicy w pracy pomiędzy LSami i Fuji. Kije zachowują się tak samo. Miałem powtórkę z przedwczorajszego dnia jeśli chodzi o ryby. Masa brań różnych gatunków od płotek, wzdręg, okonków i krąpi kilku / kilkunastocentymetrowych, po płocie w okolicy 35 cm. Na jednej z tych największych płoci, linka 2,5 lb się poddała i poszła z przynętą, ale mogłabyć naruszona po przedwczorajszym wypadzie bo nie wiązałem od nowa zestawu, a rybę miałem sporą na kiju. Zdjęć nie robiłem, bo byłaby to niemal kopia z poprzedniego wypadu.
Jak ktoś szuka kija budżetowego do takiej zabawy polecam wcześniej omawianego nie tylko przeze mnie favorite blue birda do 1,5g, jak również te kijki od Mifine illusion slash 0,2-0,8g, zdecydowanie są warte swojej ceny.
Użytkownik wilczybilet edytował ten post 05 kwiecień 2025 - 11:15
- strary lubi to
Guest_Umbra_*
Napisano 05 kwiecień 2025 - 21:39
Dawid.K, on 04 Apr 2025 - 06:49, said:
Zauważyliście może jaki ma wpływ na brania kolor główki wolframowej przy łowieniu białorybu? Ja w zasadzie stosuję dwa kolory: srebrny i pomarańczowy (staram się minimalizować ilość sprzętu nad wodą przy takim wędkowaniu). Ten pierwszy, to taki mój wyjściowy standard. Drugi najbardziej mi się sprawdza w przypadku agresywnego/aktywnego żerowania wzdręg (nawet tych najmniejszych). Zastanawiam się nad uzupełnieniem wyposażenia o kolor miedziany, jako taki bardziej stonowany. Na dni z gorszymi braniami lub w zimniejszych porach roku. Macie w tym temacie jakieś doświadczenia/wnioski?
używałem czerwonych, czarnych, brązowych, różowych... Każdy mogę polecić Do tego tanta 1" i rzeź... ewentualnie chebu 0.5g i też tanta
Ewentualnie polaris lub to malutkie coś co wygląda jak dwie połączone kulki od crazy fish (na ali sporo taniej). Inne przynęty kiepsko się sprawdzały u mnie... gumy w kolorze czerwonym, fioletowym lub brązowym. Płocie, wzdręgi, leszcze, krąpie, okonie, karpia złowiłem, amura, klenie, jazie, uklejki, liny, karasie...
Widziałem też wzmiankę "jaka linka", mi najlepiej się sprawdzałą żyłka 0,10.
Miałem plecionkę 0.2 ygk i to była jakaś porażka i nieporozumienie.
Wszystko w czasie przeszłym, ponieważ po 3 latach zabawy w xul całkowicie zaprzestałem takiego łowienia
PS. na mini koguciki można namłócić masę okonków... i to naprawdę masę
Użytkownik Umbra edytował ten post 05 kwiecień 2025 - 21:41
- Dawid.K lubi to
Napisano 06 kwiecień 2025 - 13:53
Friko, on 20 Jan 2025 - 20:04, said:
Przypadkiem szukając czegoś innego, u dzieci w szufladzie znalazłem szpule po tej lince. Miała moc 2.1 lbMógłbyś napisać trochę więcej którym (poli)esterem łowiłeś ? Jak było z wytrzymałością na węzłach i ogólnie z wytrzymałością - czy taka sama bryndza jak kiedyś z Nanofilem Berkleya ? Musiałeś używać łączników bezwęzłowych ? Czy ester łączyłeś z FC lub żyłką ? Przyznam że zastanawiałem się nad Duelem "The One" ale po zapoznaniu się z opiniami użytkowników odpuściłem - dla mnie jednak zaufanie do wytrzymałości linki to podstawa, nie mógbym łowić czymś co randomowo strzela mi na węźle albo gdzieś w połowie

Wysłane z mojego SM-M336B przy użyciu Tapatalka
- Friko lubi to
Napisano 06 kwiecień 2025 - 15:57
Napisano 06 kwiecień 2025 - 16:58
januszz, on 06 Apr 2025 - 14:57, said:
Czy może ktoś dokonać oceny porównania Black Swan do 1g a Mifine Nano Zero do 0,8g
... zdaje się, że ten pierwszy kosztuje 10 raz więcej. To jak porównanie gry Realu Madryt do reprezentacji Polski.
- Friko, robertd i scOOtt lubią to
Napisano 06 kwiecień 2025 - 17:33
Nie mogłem się powstrzymać 😁
- Friko, januszz i pablo23004 lubią to
Napisano 07 kwiecień 2025 - 06:36
w sumie jeden i drugi chyba Made in China więc jakieś cechy wspólne się znajdą... ale oczywście półka cenowa zupełnie inna.
Mi do testów doszły dwie nowe wędeczki aktualnie, będę o nich pewne z czasem pisał więcej w wątku:
MFINE SHOWTIME 193 cm 0.3-2 g (tubular)
AZURA SAWADA second generation 221cm 0,4-4 g (solid)
- strary lubi to
Napisano 07 kwiecień 2025 - 10:22
- Friko lubi to
Napisano 07 kwiecień 2025 - 13:52
Napisano 07 kwiecień 2025 - 14:57
Kuballa44, on 07 Apr 2025 - 09:22, said:
Kiedy ktoś zrobi kij tak z 240 cm... Przerabiałem wykałaczki, to nie ten komfort. Tęsknie za przerobioną muchowa #4...
Poszukaj gdzies tego:
GOFPS-762UL-S
229 cm wędka jest rewelacyjna, bardzo szybka a zarazem miękka szczytówka. Branie to piekny pstryk w dolniku. Wyciągneła u mnie wymiarowego szczupaka a branie wzdręgi wilekości małego palca kopie w dolnik.
Kupiłem z ciekawości na Zenmarket 20k Yenów + przesyłka jakies 6k.
Od tamtej pory ponad rok nie była dostępna na platformie....
Krótki dolnik, korkowy uchwyt z elemantami carbonu. Biała wklejka, jednostopkowe fuji...
0.3g ładuje wyśmienicie.
Użytkownik matysznak edytował ten post 07 kwiecień 2025 - 15:02
Napisano 07 kwiecień 2025 - 17:57
masz moze jakis link do tego kijka ?
matysznak, on 07 Apr 2025 - 13:57, said:
Poszukaj gdzies tego:
GOFPS-762UL-S
229 cm wędka jest rewelacyjna, bardzo szybka a zarazem miękka szczytówka. Branie to piekny pstryk w dolniku. Wyciągneła u mnie wymiarowego szczupaka a branie wzdręgi wilekości małego palca kopie w dolnik.
Kupiłem z ciekawości na Zenmarket 20k Yenów + przesyłka jakies 6k.
Od tamtej pory ponad rok nie była dostępna na platformie....
Krótki dolnik, korkowy uchwyt z elemantami carbonu. Biała wklejka, jednostopkowe fuji...
0.3g ładuje wyśmienicie.
Napisano 07 kwiecień 2025 - 20:53

Wysłane z mojego SM-M336B przy użyciu Tapatalka
- Krzysiek Rogalski, robertd, strary i 5 innych osób lubią to
Guest_Umbra_*
Napisano 08 kwiecień 2025 - 08:15

Czasami to na białe robaki, pszenicę i ochotkę brania nie mają

Chyba jednak nie w całym kraju na PZW "pustynia"
Napisano 08 kwiecień 2025 - 09:01
U mnie sporadycznie spławikowcy łowią takie, trzeba je znaleźć. Kilka dni temu fartem namierzyłem stadko, pisałem o tym wyżej. Jeśli chodzi o te większe płocie, przeważnie udaje się złowić 1-2,3 sztuki i odchodzą, ale wyjątkowo musi im pasować miejscówka, bo w przeciągu 2 godz. złowiłem około 15 sztuk, w tym kilka miały gruubo ponad 30+.
- strary lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych