#621 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2022 - 14:31
Łowię bolenie wędką 17 lb. Czasami nachodzi mnie, że za mocno, że może by tak lżej...
Po czym zacinam jesiennego prosiaczka 75+ i mi przechodzą głupie pomysły.
- wujek, Jozi, Patryk1125 i 5 innych osób lubią to
#622 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2022 - 19:19
Też poniżej 15 lb bym nie schodził.
Łowię bolenie wędką 17 lb. Czasami nachodzi mnie, że za mocno, że może by tak lżej...
Po czym zacinam jesiennego prosiaczka 75+ i mi przechodzą głupie pomysły.
Bo między uczciwym 15 a 17 lb to praktycznie żadna różnica.
Ale jest jedno ale ext 5-19g 15lb spokojnie miotam nim główkę 4g + gumka 2" a cd BR 7-28 już nie ma komfortu na takiej gramaturze.
Woby boleniowe10 g już idą jak z procy z jednego czy drugiego.
O te 2 lb w zasadzie nie ma co kruszyć kopii.
- sero1975 lubi to
#623 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2022 - 20:25
O te 2 lb w zasadzie nie ma co kruszyć kopii.
Dlatego napisałem, że poniżej 15 lb bym nie schodził
- Jozi lubi to
#624 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2022 - 16:29
Panowie po krótkiej rozmowie z jednym forumowych łowców boleni takim który niemiłosiernie śrubuje nam co roku wyniki w wątku o boleniach wybór padnie na Suzuki
Dziękuję wszystkim za pomoc
#625 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2022 - 16:58
Panowie po krótkiej rozmowie z jednym forumowych łowców boleni takim który niemiłosiernie śrubuje nam co roku wyniki w wątku o boleniach wybór padnie na Suzuki
Dziękuję wszystkim za pomoc
I to bardzo dobry wybór
- sero1975 lubi to
#626 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2022 - 11:07
Nie wiem czy ktoś miał oba blanki i może porównać ale zaryzykuję:
NFC ST 904-2 HM
i
SLS 9015-2n
Głównie chodzi mi od realny zakres CW i to jak się zachowuje pod rybą
Ma byś głównie pod bolki na mniejszych i średnich rzekach (Warta, Bzura).
Na temat SLS mam już jakieś zdanie wyrobione bo mam mocniejszego braciszka na Wisłę a i na forum jest dość dobrze opisany.
Głównie chodzi mi o to jak w porównaniu będzie wypadał kij na blanku NFC.
Ceny zrobiły się baardzo zbliżone i się zastanawiam czy nie zaryzykować tego Loomisa
Użytkownik MatB edytował ten post 13 styczeń 2022 - 11:09
#627 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2022 - 20:17
Miałem 904, ale IM. Bardzo fajny, z mocą w dole. Rzutowo może więcej, niż wynika z opisu. Blisko mu do 905. Z tym, że 905 miałem HM i ten blank był podobny do Batsona XLS1085F. Z kolei ten 904 IM, jest podobny do Batsona IST1084F, ale fajniejszy. Ciut lżejszy, Sprężysty rzutowo i trochę mocniejszy w dole.
- MatB lubi to
#628 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2022 - 21:51
Hmm nie miałem wymienionych przez ciebie blanków w ręku ale to zawsze jakiś punkt odniesienia. Dzięki!
#629 OFFLINE
Napisano 14 styczeń 2022 - 13:01
Mi na wiślanych boleniach sprawdza się Batson RX8 2,75 m do 28 g. czyli klasyka gatunku. Do tego żyłka 0,20 i wszelkiej maści boleniowe przynęty od 8 do ok 15 gram. Gdy chcę poszukać szczupaka zmieniam na kołowrotku szpulę z plecionką 0,12 mm. Natomiast gdy chcę połowić bolki lżej to biorę Santkrojowego Wild Rivera 2,6 m do 21 g z żyłką 0,16 - 0,18 mm. Obie wędki mają tę zaletę że gdy boleń zbiera mi przynętę pod samymi nogami to obie zginają się w pełną parabolę, kilka bujnięć, krótkich odjazdów i ryba ląduje na brzegu. W czasie łowienia rap zawsze luzuję hamulec w kołowrotku i nie narzekam na spady. Przed sezonem zaopatruję się w odpowiedni zapas kotwiczek najwyższej jakości i w 90 procent zakupionych przynęt wymieniam je - to podstawa.
Załączone pliki
- pawello lubi to
#630 OFFLINE
Napisano 14 styczeń 2022 - 16:20
Użytkownik tibhar edytował ten post 14 styczeń 2022 - 16:22
#631 OFFLINE
Napisano 14 styczeń 2022 - 18:40
Też łowię batsonem do 28 i powiem Ci że do tego kijka nigdy żyłki o średnicy 0,20 bym nie założył. Moje doświadczenie co to żyłek tego typu to , przy 100 siłowym rzucie przynętą. Węzeł zaczyna słabnąć, potrafiłem nawet przy żyłce 0.22 odstrzelić woblera. Dziś tylko plecionka 0,17 - 0.19mm
Być może, jednak jak napisałem łowię na stosunkowo lekkie jak na możliwości tej wędki przynęty i strzał przy wyrzucie jeszcze nigdy mi się nie zdarzył. Poza tym mniejsza średnica linki to większy zasięg. Generalnie staram się nie zbliżać do maximum cw posiadanych spiningów co najwyżej do 3/4 opisanego przez producenta.
#632 OFFLINE
Napisano 14 styczeń 2022 - 21:23
Być może, jednak jak napisałem łowię na stosunkowo lekkie jak na możliwości tej wędki przynęty i strzał przy wyrzucie jeszcze nigdy mi się nie zdarzył. Poza tym mniejsza średnica linki to większy zasięg. Generalnie staram się nie zbliżać do maximum cw posiadanych spiningów co najwyżej do 3/4 opisanego przez producenta.
Ssory chłopie wprawdzie moje doświadczenie z boleniami nie jest wielkie bo w przeszłym sezonie wyłowiłem tylko ok. 100 sztuk ale z mojego małego doświadczenia mogę napisać że chyba piszesz o narybku boleniowym bo ja z plecionką poniżej 1 PE bym na nie się nie wybrał .. Przełowiłem ostatni sezon duelem 1.0 i teraz mam rozkminkę czy 1.2 czy 1.5 . żyłka 0.20 ? Tyle to ja na przypon feederowy na płotki zakładam …
Użytkownik sero1975 edytował ten post 14 styczeń 2022 - 21:24
- wujek i Artech lubią to
#633 OFFLINE
Napisano 14 styczeń 2022 - 21:39
sprzęt dobiera sie do przynęty i techniki łowienia przede wszystkim a dopiero potem do ryby.... jak będziesz musiał łowić na imitacje "sieczki" grubym kijem nie połowisz i odwrotnie, jak będziesz potrzebował połowić cięzej / głębiej / dalej to delikatna wędka może okazać się za słaba. To nie jest wszystko takie 0-1 jak by się mogło wydawać. Nie ma czegoś takiego jak "kij na bolenia" bo bolenie łowi się w różnych warunkach i na różne sposóby a każdy z nich może wymagać trochę innego sprzętu
- Jozi, MaleX, wildriver i 5 innych osób lubią to
#634 OFFLINE
Napisano 14 styczeń 2022 - 21:48
sprzęt dobiera sie do przynęty i techniki łowienia przede wszystkim a dopiero potem do ryby.... jak będziesz musiał łowić na imitacje "sieczki" grubym kijem nie połowisz i odwrotnie, jak będziesz potrzebował połowić cięzej / głębiej / dalej to delikatna wędka może okazać się za słaba. To nie jest wszystko takie 0-1 jak by się mogło wydawać. Nie ma czegoś takiego jak "kij na bolenia" bo bolenie łowi się w różnych warunkach i na różne sposóby a każdy z nich może wymagać trochę innego sprzętu
Masz w 1000% rację . Ale czy znając możliwości srebrnego wojownika wybrałbyś się na niego z żyłką 018-020 ???
Bo ja na pewno nie . Z szacunku dla jego możliwości .....
#635 OFFLINE
Napisano 14 styczeń 2022 - 22:00
Ssory chłopie wprawdzie moje doświadczenie z boleniami nie jest wielkie bo w przeszłym sezonie wyłowiłem tylko ok. 100 sztuk ale z mojego małego doświadczenia mogę napisać że chyba piszesz o narybku boleniowym bo ja z plecionką poniżej 1 PE bym na nie się nie wybrał .. Przełowiłem ostatni sezon duelem 1.0 i teraz mam rozkminkę czy 1.2 czy 1.5 . żyłka 0.20 ? Tyle to ja na przypon feederowy na płotki zakładam …
No to pogratulować, ja takich ilości boleni nie przerabiam. Płotek-olbrzymów na dwudziestkę też nie łowię. Za to na czternastkę zdarzało mi się przypadkowo poławiać bolenie i to grubo powyżej wymiaru. Nigdy też nie zerwałem bolenia z przynętą w pysku. Nie ląduję boleni na klatę i dwudziestka mi w zupełności wystarcza o ile się sumek nie trafi. A jeżeli kiedykolwiek jakaś rapa okaże się silniejsza od moich "pajęczynek" to być może skorzystam z Twoich korepetycji. Póki co - "połamania" bo plecionki masz solidne
#636 OFFLINE
Napisano 14 styczeń 2022 - 22:20
Dziękuję i na wzajem . Bardzo Cię proszę przeczytaj wątki o boleniach na forum z tego roku i poprzednich lat . Jest tam sporo podpowiedzi o zastosowanym sprzęcie . I nie pisze tego bez żadnych złościwosci ...
A co do płotek to wyślij mi proszę PW wyślę ci linka z Wiadomości Wędkarskich gdzie jest artykuł o ich połowie ze mną w roli głównej
- tibhar lubi to
#637 OFFLINE
Napisano 14 styczeń 2022 - 22:39
Bolki przyławiam przy kleksach i brzanach naprzemiennie żyłką 0,18 i plećką 0,08 i kiem 12 lub 17lb ( średnia rzeka, nie za wielkie brzany stąd te średnice)
Bolki 60-70cm na żyłce chodzą grzecznie i bez problemowo, nigdy nie miałem wrażenia słabości zestawu
Na plecionce dostawały natomiast kopa i tu już bywało różnie choć żaden się nie urwał.
Stąd może wasze "nieporozumienia" dotyczące mocy zestawu, żyłka a plecionka to 2 różne światy
- sero1975 i włóczy kij lubią to
#638 OFFLINE
Napisano 14 styczeń 2022 - 23:05
Masz w 1000% rację . Ale czy znając możliwości srebrnego wojownika wybrałbyś się na niego z żyłką 018-020 ???
Bo ja na pewno nie . Z szacunku dla jego możliwości .....
-A ja miałem bolenia za dosyć łatwego zawodnika...
Przeważnie kończy się jednym, dwoma odjazdami po czym raczej przewidywalnie i gładko kończy w podbieraku.
Łowię bolenie z brzegu na Odrze (pominę ilość ryb i lata nad wodą) ...i NIGDY nie zerwałem żyłki 0,20mm na żadnym bolku,
a preferuję raczej szybkie hole. Jedynie podczas jesiennego łowienia na cięższe wertikale, używam żyłki grubszej niż 0,22mm-0,25mm,
ale jest to wymuszone wagą przynęt a nie możliwościami ryby -nawet tych kwadratowych osiemdziesiątek.
Boleń zupełnie inaczej zachowuje się podczas holu na plecionce niż na żyłce.
Plecionkowe hole są agresywniejsze i poszarpane. Na ich podstawie ortodoksi plecionkowi mogą wysnuć błędnie przekonania że żyłka na bolenie jest nie nieodpowiednią i ryzykowną linką, W rzeczywistości jest zupełnie odwrotnie -hol na żyłce jest o wiele bardziej płynny i spokojny.
- Biesan, MajKar i włóczy kij lubią to
#639 OFFLINE
Napisano 14 styczeń 2022 - 23:38
-A ja miałem bolenia za dosyć łatwego zawodnika...
Przeważnie kończy się jednym, dwoma odjazdami po czym raczej przewidywalnie i gładko kończy w podbieraku.
Łowię bolenie z brzegu na Odrze (pominę ilość ryb i lata nad wodą) ...i NIGDY nie zerwałem żyłki 0,20mm na żadnym bolku,
a preferuję raczej szybkie hole. Jedynie podczas jesiennego łowienia na cięższe wertikale, używam żyłki grubszej niż 0,22mm-0,25mm,
ale jest to wymuszone wagą przynęt a nie możliwościami ryby -nawet tych kwadratowych osiemdziesiątek.
Boleń zupełnie inaczej zachowuje się podczas holu na plecionce niż na żyłce.
Plecionkowe hole są agresywniejsze i poszarpane. Na ich podstawie ortodoksi plecionkowi mogą wysnuć błędnie przekonania że żyłka na bolenie jest nie nieodpowiednią i ryzykowną linką, W rzeczywistości jest zupełnie odwrotnie -hol na żyłce jest o wiele bardziej płynny i spokojny.
Potwierdzam w 100 procentach. Najwidoczniej jednak wykształciła się u nas "miękka" jak i "twarda" szkoła łowienia boleni i nie ma co przekonywać wyznawców tej drugiej. Ja przynajmniej tego nie robię i chociaż większość drapieżników poławiam plećką to w przypadku rap celowo wybieram żyłkę gdyż nigdy mnie nie zawiodła. Z kolei nawet na żyłce 0,18 zdarzało się że nawet niewielki boleń rozginał kiepskiej jakości kotwice w woblerze dlatego tak dużą wagę przywiązuję do solidności tego elementu zestawu. Żyłka ma jednak swoje wady. Z dużego dystansu branie często przypomina złapanie miękkiego zaczepu a w pierwszych sekundach trudno się zorientować czy przeciwnik ma 50 czy 75 cm. Z plecionką adrenalina z pewnością jest większa. Jak napisałem wyżej zdarzają mi się brania bolków (i to całkiem przyzwoitych) podczas wyciągania przynęty z wody i nie wyobrażam sobie ich wyholowania w takiej sytuacji na plecionkę. Jednocześnie tego typu sytuacje stanowią dla mnie jedno z głównych kryterium doboru blanku na bolenie.
#640 ONLINE
Napisano 15 styczeń 2022 - 07:56
Rzeczne rapy jednak trochę więcej siły mają, no i nurt im pomaga.
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blank, boleń
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
MJ Rod BlanksNapisany przez bartosz311287 , 26 paź 2021 blank, mjrodblanks |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank do morskiej wędki typu stickbait - prośba o pomocNapisany przez Such a Jerk... , 31 paź 2020 blank, pomoc, morski blank |
|
|
||
Hand made →
Blanki karpiowe TAC z takle24.de.Napisany przez MarcinZ , 05 paź 2019 blank, karp, tac |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank TR845-3-MHXNapisany przez Waldi , 12 wrz 2019 blank, mhx, travel |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych