W tych maluchach przednie oczko powinno być odgięte w dół - prawie przy sterze. Pewnie nie wszystkie uda Ci się jeszcze poprawić, ale spróbuj. Czym wklejasz stery? Gdzie masz obciążenie mniej więcej? Bez oczu się obejdzie ale ja bym domalował Trzeci maluch ma bardzo dobre proporcje, skup się na powtarzaniu tego kształtu a będzie dobrze, z malowaniem z czasem dojdziesz do wprawy Grunt to się nie poddawać i czytać forum bo to nieprzebrana skarbnica wiedzy, powodzenia:)
Poczekalnia, moje pierwsze kroki w twórczości.
#281 OFFLINE
Napisano 25 luty 2015 - 08:21
#282 OFFLINE
Napisano 25 luty 2015 - 11:19
Z dużych 1 i 4 ładnie się prezentują, w pierwszym podciągnąłbym oczko w dół. Choć nie wiadomo gdzie umieściłeś obciążenie, może chciałeś mieć drobną oszczędną pracę. Z maluchów 1 i 3 - bardzo ładne, ja bym oczka pacnął wszystkim, a co. Przy 7 i 12 jak Piotr Ci napisał, oczka są do poprawy, mogą sprawiać problemy, choć ster w takim wklejeniu może nieco ratować sytuację. Masz fajne podejście do malowania, jest potencjał.
#283 OFFLINE
Napisano 25 luty 2015 - 18:51
No to i ja wrzucę kilka moich pierwszych maluchów
Jak widać na razie nie przykuwam większej uwagi do malowania...może kiedyś...
Załączone pliki
- TomekSudety lubi to
#284 OFFLINE
Napisano 25 luty 2015 - 19:08
I kilka trochę większych...niektóre z nich zostały już docenione przez rybki...
Załączone pliki
#285 OFFLINE
Napisano 25 luty 2015 - 19:30
No to i ja wrzucę kilka moich pierwszych maluchów
Fajna Osa:)
Użytkownik Qcyk edytował ten post 25 luty 2015 - 19:30
- G_rzegorz lubi to
#286 OFFLINE
Napisano 25 luty 2015 - 20:57
(...)
Jak na kogoś, kto nie przykuwa większej wagi do malowania, bardzo starannie i zgrabnie je pomalowałeś
- G_rzegorz lubi to
#287 OFFLINE
Napisano 26 luty 2015 - 01:53
W tych maluchach przednie oczko powinno być odgięte w dół - prawie przy sterze. Pewnie nie wszystkie uda Ci się jeszcze poprawić, ale spróbuj. Czym wklejasz stery? Gdzie masz obciążenie mniej więcej? Bez oczu się obejdzie ale ja bym domalował Trzeci maluch ma bardzo dobre proporcje, skup się na powtarzaniu tego kształtu a będzie dobrze, z malowaniem z czasem dojdziesz do wprawy Grunt to się nie poddawać i czytać forum bo to nieprzebrana skarbnica wiedzy, powodzenia:)
Zobaczę co da się zrobić z poprawkami. Przy okazji kolejnej serii za jednym suszeniem. Wykonam malowanie oczu dodatkowo i pokombinuje z przednim oczkiem. Stery wklejałem jeszcze zwykłym pateksem ale w szufladzie już czeka distal więc jest to do poprawienia. Tak się zastanawiam czy by sterów nie wklejać dopiero po malowaniu bo z zaklejaniem taśmą jest sporo zabawy. Całość obciążenia znajduje się u dołu za pomocą dwóch podłużnych śrucin 1,5g w części przedniej brzucha. Te małe chodzą w wannie dość fajnie poza ostatnim, który nie chodzi wcale.
#288 OFFLINE
Napisano 26 luty 2015 - 08:33
Fajna Osa:)
A żebyś widział jak ogonem zamiata Jak szalona...
#289 OFFLINE
Napisano 26 luty 2015 - 08:49
Zobaczę co da się zrobić z poprawkami. Przy okazji kolejnej serii za jednym suszeniem. Wykonam malowanie oczu dodatkowo i pokombinuje z przednim oczkiem. Stery wklejałem jeszcze zwykłym pateksem ale w szufladzie już czeka distal więc jest to do poprawienia. Tak się zastanawiam czy by sterów nie wklejać dopiero po malowaniu bo z zaklejaniem taśmą jest sporo zabawy. Całość obciążenia znajduje się u dołu za pomocą dwóch podłużnych śrucin 1,5g w części przedniej brzucha. Te małe chodzą w wannie dość fajnie poza ostatnim, który nie chodzi wcale.
Stery wklejaj na sam koniec, jak już będziesz miał lakier. Wtedy masz czystą robotę. Szczelinę delikatnie posmaruj klejem/żywicą za pomocą drucika (np tego który masz na stelaże) i nabierz trochę kleju samym sterem, tak żeby pokrywał tylko część która schowa się w nacięciu. Powinien wchodzić na lekki wcisk. Ja dodatkowo tę część która się chowa w korpusie rysuje nożykiem w kratkę z jednej i drugiej strony aby się mocniej trzymał.
Co do obciążenia to im bliżej głowy woblera tym bardziej będzie zamiatał dupką. Może w tym ostatnim masz obciążenie za bardzo z tyłu? Pamiętaj żeby prace woblerów sprawdzać z założoną kotwicą, to wiele zmienia.
#290 OFFLINE
Napisano 26 luty 2015 - 09:18
@JacekK - ten ostatni może mieć za wysoko oczko na żyłkę - pozycja oczka ma kolosalne znaczenie na pracę:
im oczko niżej (bliżej steru) - praca coraz agresywniejsza,
im oczko wyżej - praca delikatniejsza, drobniejsza aż do zaniku pracy.
Z tego co widzę to raczej ciężko Ci będzie przygiąć oczko w dół - w takim wypadku możesz spróbować wygiąć ster w dół (tak normalnie kombinerkami).
Radził bym Ci na początku tak robić oczka, żeby dało się nimi mocno manipulować góra-dół.
Na tym etapie zaawansowania polecam Ci robić próby pływania przed wykończeniem woblera, nawet przed wklejeniem czegokolwiek - zaimpregnowany korpus, oczka, ster i obciążenie na wcisk, albo wklejone jakimś tymczasowym kleidłem. Bardzo fajna jest też tzw. metoda dwóch połówek - pozwala na duże manipulacje przed wykończeniem.
#291 OFFLINE
Napisano 26 luty 2015 - 13:47
A to pierwszy popper (jeszcze na golasa) po dzisiejszych testach
Chlapie ładnie więc może coś z niego będzie...
Załączone pliki
#292 OFFLINE
Napisano 26 luty 2015 - 18:08
Jaka wielkość?
#293 OFFLINE
Napisano 26 luty 2015 - 19:24
Jaka wielkość?
6,5 cm w górnej części
#294 OFFLINE
Napisano 26 luty 2015 - 20:45
Bardzo uniwersalny rozmiar, i szczupaczek to zagryzie i na okonka będzie dobry czekam na wykończenie
#295 OFFLINE
Napisano 26 luty 2015 - 21:18
Witam
Na jesieni zeszłego roku zainteresowałem się robieniem woblerów. Siłą rzeczy trafiłem na jerkbait.pl i zagrzebałem się w lekturze na długie noce.
Pierwsze próby wykonane już następnego dnia, po nieprzespanej nocy, zaowocowały drobnymi mocno pracującymi sterowcami, wykonanymi z sosnowych palet, plastiku z płyt cd, oraz pomalowanymi za pomocą sprayu samochodowego.
Nie muszę chyba wspominać jaki banan pojawił się na ustach, kiedy w nastym z kolei rzucie zameldował się pierwszy zębaty na własnoręcznie wykonanego woblera.
W końcu po kilkunastu mniej, później bardziej udanych sztukach przyszła zima. Postanowiłem zainwestować w niezbędne - drut na oczka, ołów kotwiczki i plastiki... - jak i zbędne - farbki i aerograf - rzeczy.
Na malowanie zdecydowałem się pod koniec stycznia.
Na razie robię bezsterowce na szczupakowy wyjazd do szwecji - niestety nie moj.
Tutaj parę sztuk w różnym stopniu ukończenia. Wszystkie przed lakierowaniem.
- Szymon3069 lubi to
#296 OFFLINE
Napisano 26 luty 2015 - 21:29
Zima długa,lód słaby no to i ja spróbowałem.
Ostatnio coraz wiecej trolinguje więc i wobler rozmiarów trolollo
troll.jpg 63 KB 7 Ilość pobrań
Dla porównania Rapala DTD 11cm
troll (1).jpg 57,3 KB 7 Ilość pobrań
#297 OFFLINE
Napisano 27 luty 2015 - 09:35
Wow to już kawałek klocka pod wąsa czy na wielkie mazurskie szczupaki?
#298 OFFLINE
Napisano 27 luty 2015 - 16:58
Wow to już kawałek klocka pod wąsa czy na wielkie mazurskie szczupaki?
To tam są wielkie szczupaki???
Na szczupaki i nie sądze że na wielkie.W zeszłym sezonie na Kolie minnow 19cm wieszały sie 40 centymetrowe na 17metrch
Celem był pułap 10m i obawiałem sie że przy mniejszych gabarytach jestem bez szans,stąd ten potwór
Użytkownik Mangoł edytował ten post 27 luty 2015 - 16:58
#299 OFFLINE
Napisano 27 luty 2015 - 18:35
Moje ostatnie wypociny
Załączone pliki
#300 OFFLINE
Napisano 27 luty 2015 - 18:49
Moje ostatnie wypociny
Spore. Mocno się pocisz
- Qcyk lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 5
0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych