Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

wiesci z Mietkowa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2535 odpowiedzi w tym temacie

#2261 OFFLINE   elpojo

elpojo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 908 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 07 styczeń 2021 - 09:37

Dolny wymiar sandacza 70 cm a górny 90 cm

Polowanie na ostatnie 3 sztuki czas zacząć B)

#2262 OFFLINE   Spider1987

Spider1987

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 389 postów
  • LokalizacjaStrzegom
  • Imię:Ariel
  • Nazwisko:Stanulewicz

Napisano 07 styczeń 2021 - 20:04

Polowanie na ostatnie 3 sztuki czas zacząć B)

Będzie eldorado może kiedyś, przynajmniej nikt już więcej legalnie nie zje sandacz poniżej (do) 70cm i od 90cm w górę . Tylko sami wędkarze muszą tego ostro pilnować, robić zdjęcia itp. nieuczciwym smakoszom sandaczowego mięsa. Donieść na taki proceder żaden wstyd, a najlepiej zatrzymać takiego gumofilca z niewymiarowy sandaczem skitranym po cichu w kaloszu. Kontrolę i jeszcze raz kontrolę mile widziane.

A swoją drogą po wydrukowaniu zezwoleń na Okręgi strefy I, nigdy wcześniej nie myślałem, że będziemy chodzić w XXI wieku z książką telefoniczna w tylnej kieszeni kamizelki.
Brawo, to jest absurd. Nie lepiej aplikacje stworzyć na smartfon w którym chętni wędkarze dokonywaliby wpisów do rejestru w formie elektronicznej? A kto nie ogarnia albo nie ma smartfon niech nosi sobie tą książkę . PZW nic nie idzie z postępem.

#2263 OFFLINE   fishon81

fishon81

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 34 postów
  • LokalizacjaMietków
  • Imię:marcin

Napisano 07 styczeń 2021 - 21:34

Powtórzę słowa kolegi Roberta czy o to chodziło? Jestem od 2 sezonów stałym bywalcem mietkowa i nie ukrywam i się nie wstydzę że na kilkadziesiąt wypadów kilka ryb wziąłem i wiem też że niejeden z forom też ale to też nie o to chodzi... Chodzi o to co to za wyjście z sytuacji w której trzeba dorobić porządnie Mietków sandaczami a nie boleniami i sumami . Płacimy nie małą kasę za same zakazy to silnik za duży a to trolling wykluczony a to brak kamizelki tylko czekać aż te prawie wszystkie nasze wodowania będą karane bo przecież to nie legalne... Mamy tylko 2 legalne slipy ... Nie wiem na co idzie nasza Kasa skoro nie idzie na właściwe zarybienia bo skoro zarząd wpuszcza bolenia i suma i nie wpuszcza sandacza ( szkoda gadać o tym zarybieniu co miało miejsce) to rozumie że sandaczy jest dostatecznie dużo tak? A za chwilę wprowadza takie wymiary że nie będzie można praktycznie wziąć choćby kilku sztuk w sezonie bo poprostu ich się nie złowi... Czyli przyznaje się że na mietkowie nie ma sandaczy... Bo nie zarybiali latami...Wyjątkiem są oczywiście te kabinowki które zapewne i tak będą pływać ale jakimś dziwnym trafem akurat wtedy nie będzie kontroli bo nie uwierzę że zaczną na spinning łowić no chyba że 3 wedki na żywca i do tego spinning

Wysłane z mojego Nokia 3.2 przy użyciu Tapatalka
  • vince83 lubi to

#2264 OFFLINE   Spider1987

Spider1987

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 389 postów
  • LokalizacjaStrzegom

Napisano 07 styczeń 2021 - 23:19

Sandacza zapewne jest mało, wybory wkrótce, dlatego działacze próbują utrzymać się na stołkach takimi własnie obietnicami i obostrzeniami zamiast zarybiac porządnie, a nie robić grube walki na zarybieniach bo niby na papierze wszystko się zgadza. A takze odłowy boleni w rzece podczas tarla, pobranie ikry a bolenie do masarni, żenada...

Jak dla mnie ten przepis 70-90 dla sandacza to dobry krok jednak faktycznie raczej oznacza to, że jest mało średniego sandacza, a zostały tylko małe i duże te najsprytniejsze co umieją spierniczyć miesiarzom i nie jedna przynęty widziały.

Kabinowki obserwować i kontrolować, a jak będzie taka sytuacja to podpierniczyć delikwentów i tyle za łamanie zakazu połowu z pływadła na trupka czy żywca . Z tym trzeba walczyć, kontroli jednak niestety mało. Dlatego powinni wprowadzić przepis zezwalający na kontrolę wędkarza i jego zestawu końcowego przez innego wędkarza w rakach kontroli społecznej, bo sami nie ogarniają tego pilnowania tych łowisk.

#2265 OFFLINE   fishon81

fishon81

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 34 postów
  • LokalizacjaMietków
  • Imię:marcin

Napisano 08 styczeń 2021 - 02:58

Zarząd poszedł po rozum do głowy i obliczył nie wiadomo za czyją pomocą zapewne jakiegoś matematyka zatrudniono za kilka tysięcy... że jak wpuścił jesienią 100 sandaczykow na 1000 hektarów i je wszystkie wyłowią 1 czerwca to to nie ma sensu ... To trzeba bolenia i suma dopuscic to w sumie będzie więcej sandacza i to jest sedno sprawy ... Pamiętam za łebka jak wszyscy łowili sandacze limit był 4 szt na dobę ja wtedy łowiłem okonki ale co 2 to był sandaczyk spróbujcie teraz złowić sandaczyka 10/15 cm czyli wtedy dało się zarybiać a teraz nie...cała Polska przyjeżdżała na Mietków i ryby były np taki sandacz mietkowa to kiedyś nie był no kil wszystko w łeb 100 najlepszych i najbardziej wyposażonych spinningistów łowiło przez kilka dni tysiące ryb wtedy nikt nie wypuszczał... I ryby były... Dopiero po powodzi czar prysł... Od tego czasu mietkow nigdy już nie będzie jak kiedyś ... Wiem że zaraz będzie hejt że to dla tego nie ma ryb ale jakby to bylo przez wyłowienie eldorado trwało by 1/2 sezony a nie latami do powodzi... Po prostu narybek sandaczyka jest drogi a gęby w PZW trzeba wykarmić

Wysłane z mojego Nokia 3.2 przy użyciu Tapatalka
  • vince83 lubi to

#2266 OFFLINE   Mariusz Bukiert

Mariusz Bukiert

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 17 postów
  • LokalizacjaSiechnice
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:Bukiert

Napisano 09 styczeń 2021 - 00:45

Dzień dobry,

Co do zarybień sandaczem – w tym roku odbyły się 3 zarybienia sandaczem zbiornika Mietków (terminy dostępne na naszej stronie w zakładce „zarybienia”) narybkiem letnim oraz narybkiem jesiennym, zgodnie z umową zawartą z RZGW Wrocław na użytkowanie tego obwodu rybackiego. Pomimo braków sandacza na rynku udało się nam wypełnić zobowiązania.

Z Mietkowa nie robimy „śmietnika zarybieniowego”. Zarybienia odbywają się zgodnie z obowiązującym operatem rybackim, pozytywnie zaopiniowanym przez IRŚ, stanowiącym załącznik do umowy z RZGW. Ciężko mi się zgodzić z określaniem szczupaka, suma „śmieciami”. Są to gatunki cenne i co najważniejsze rodzime.

Myślę, że - jak Pan napisał – wynoszenie sandaczy i okoni „workami” walnie przyczyniło się do zmniejszenia pogłowia tych ryb w Mietkowie. Pracujemy nad tym, żeby ilość ryb dostępnych dla wędkarzy była jak największa.

Dziękuję za maila i mam nadzieję, że będzie pan zadowolony ze stanu naszych wód.

Pozdrawiam

Karol Cieleń

From: Mariusz Bukiert [mailto:mariusz.bukiert@gmail.com]
Sent: Thursday, December 3, 2020 1:49 PM
To: ichtiolog@pzw.wroclaw.pl
Subject: Fwd: Zarybienie zbiornika Mietków.

---------- Forwarded message ---------
Od: Mariusz Bukiert <mariusz.bukiert@gmail.com>
Date: czw., 3 gru 2020 o 01:26
Subject: Zarybienie zbiornika Mietków.
To: <Ichtiolog@pzw.org>

Mam kilka pytań jak w temacie.

Po pierwsze prosiłbym o podanie ilości wpuszczonego narybku  letniego i jesiennego oraz wielkości tych rybek.?

Drugie pytanie to czy okręg planuje jeszcze w tym sezonie zarybianie sandaczem około 200 gram,który na rynku jest towarem deficytowym ?.

Kolejne pytanie czemu w Mietkowie robi się śmietnik zarybieniowy,sum,boleń szczupak?

Zbiornik jest notorycznie zarybiany tymi gatunkami,a mamy typowy zbiornik sandaczowy,z najlepszymi warunkami do rozrodu i wzrostu w Polsce.

Pamiętam czasy lat 90 kiedy sandacze i okonie fachowcy wynosili workami.

Potem dorobiłem się łódki i na początku milenium sam zacząłem korzystać z rybności zbiornika i łowić ryby,które powoli zostały nazywając po imieniu zjedzone przez wędkarzy,sumy bolenie i inny chwast....

Czy nie moża jak na Turawie gdzie na otwarciu pływa ogrom łódek i większość

łowi komplety nie mówiąc o rybkach wypuszczonych.?

Dlaczego mamy wyważać otwarte drzwi,pójdzmy przykładem  za okręgiem opolskim,oni mając stolnicę z dna z pewnymi wyjątkami w Turawie,doprowadzili że się łowi i ich coroczne zarybienia doprowadziły do takiej świetności zbiornika.

Kończąc mam nadzieję że wszystko wróci do normy sandaczowej 

świetności,szczególnie że jest to wykonalne w co mocno wierzę.

Opłaty dodatkowe za łowienie ,opłaty kilkudniowe,i okręg zarobi na zarybienie i odwróci obecna normę,czyli kilka łódek na weekendy jesienne i wielu wędkarzy bez brania.

Z wędkarskim pozdrowieniem.

Mariusz Bukiert

Pozdrawiam.

#2267 OFFLINE   Mariusz Bukiert

Mariusz Bukiert

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 17 postów
  • LokalizacjaSiechnice
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:Bukiert

Napisano 09 styczeń 2021 - 00:59

Mariusz Bukiert <mariusz.bukiert@gmail.com>
czw., 17 gru 2020, 13:40

cleardot.gif
cleardot.gif
do ichtiolog
cleardot.gif

Wysłał mi pan tego samego maila co miesiąc temu.
Jeszcze raz powtórzę. 
Proszę o podanie ilości i wielkości narybku jesiennego.Letni mnie nie interesuje,i tak go zjedzą nie śmieciowe bolenie,o których pan nie wspomniał....
Dziękuję i pozdrawiam.

Niestety bez odpowiedzi....

Może następna jesień będzie ich i nasza...chyba?

Wszystkiego dobrego z okazji nowego roku.

#2268 OFFLINE   Spider1987

Spider1987

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 389 postów
  • LokalizacjaStrzegom

Napisano 09 styczeń 2021 - 07:53

Piękna polityka, związkowego ichtiologa. Odpowiada jak polityk, czyli tak żeby odpowiedzieć, ale żeby nic kontretnego z tej odpowiedzi nie wynikało. Przydało by się nauczyć czytać ze zrozumieniem. Później przeczytać jeszcze raz pytania od wędkarzy i konkretnie, zgodnie z udekumentowanymi realiami na nie odpowiedzieć, a nie mydlić wędkarzom oczy.
Jak widać tylko ciągła kontrol z zewnątrz pracy związków, kontrola przy zarybieniach z zewnątrz i to nie jednej osoby może uratować lub poprawić sytuację na Naszych wodach. Bo nie tylko wędkarzy trzeba dobrze kontrolować, ale i związek, tam jest główny problem.
PROSIMY jeszcze raz o podanie konkretów, czyli dokumentów z cyferkami ile zostało wpuszczone sandaczy i jakiego narybku letni / jesienny. Konkretnie liczby zarybieniowe Nac interesują, chociaż wiemy, że papier wszystko przyjmie. Dlatego następnym razem będziecie mieć kontrolę z zewnątrz głównie wędkarzy przy zarybieniach, bo nie damy się wodzić za nos, wystarczy już tych walków. Chcecie kontrol, będziecie ja mieli.

#2269 OFFLINE   uups

uups

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 134 postów
  • Lokalizacjadolny śląsk
  • Imię:Adam

Napisano 10 styczeń 2021 - 11:29

Prawie na temat:

Jestem z Wałbrzyskiego. Pobieram z eOkoń komplet zezwoleń na pozostałe okręgi (cała strefa 1). Całe zestawienie w jednym arkuszu PDF jedno pod drugim. Wszystkie okręgi ładnie poukładane przepisy tabelki itd, pozmniejszane aby na jedno A4 wlazło jak najwięcej. Jedynie barany z Wrocławskiego wszystko na odpiernicz. Po wydrukowaniu treść zajmuje 10% kartki A4, do tego ponad 30  stron z samymi tabelami na wpisy. Może ktoś z zarządu tutaj zagląda, bo mam pytanie - jak to jest być idiotą?

Możesz wrzucić link ? Mogą to drukować wszyscy wędkarze którzy opłacili kartę czy tylko ci co kupili e-kartę

#2270 OFFLINE   Spider1987

Spider1987

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 389 postów
  • LokalizacjaStrzegom

Napisano 10 styczeń 2021 - 18:17

https://pzwwalbrzych...rki.pl/witam/92
Wszyscy mogą drukować, nawet jeśli tak jak większość składkę opłacili w swoim kole. Wystarczy się zarejestrować i kupić za darmo zezwolenie na pozostałe Okręgi strefy I ✌. Po rejestracji się zalogować, wydrukować lub kliknąć drukuj wtedy zostanie pobrane zezwolenia z podanymi Twoimi danymi karta wędkarska / legitymacja wędkarska / zezwolenie rejestr amatorskiego połowu ryb. W sumie bodajże 87 papieru do kamizelki . Powodzonka.

#2271 OFFLINE   Spider1987

Spider1987

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 389 postów
  • LokalizacjaStrzegom

Napisano 10 styczeń 2021 - 19:53

Zrzut ekranu

#2272 OFFLINE   pawelHERP

pawelHERP

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 332 postów
  • LokalizacjaWrocław
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Urbaniak

Napisano 10 styczeń 2021 - 23:13

Zrzut ekranu

Nie wiem jak jest w innych okręgach ale we Wrocławiu masz kod zakupu na każdej ze stron. Indywidualny dla każdego zezwolenia. Dzisiaj miałem na pstrągach dwie kontrole i strażnicy/ policja sprawdzali zgodność „znaku wodnego” jak szumnie to nazwano.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Użytkownik pawelHERP edytował ten post 10 styczeń 2021 - 23:31

#2273 OFFLINE   Pajan

Pajan

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 23 postów
  • LokalizacjaStrzegom
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:Różański

Napisano 11 styczeń 2021 - 09:49

Możesz wrzucić link ? Mogą to drukować wszyscy wędkarze którzy opłacili kartę czy tylko ci co kupili e-kartę

Ja opłaciłem u siebie w kole okręg Wałbrzyski. Potem na eOkoń po wpisaniu danych i zaznaczeniu czego tam potrzebuje otrzymałem maila. Na mailu rzeczony plik PDF z pozwoleniami. Każdy robi to indywidualnie. Nie da się linka podać.

#2274 OFFLINE   elpojo

elpojo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 908 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 11 styczeń 2021 - 10:00

Nie wiem jak jest w innych okręgach ale we Wrocławiu masz kod zakupu na każdej ze stron. Indywidualny dla każdego zezwolenia. Dzisiaj miałem na pstrągach dwie kontrole i strażnicy/ policja sprawdzali zgodność „znaku wodnego” jak szumnie to nazwano.

Oczywiście PSR musiałem edukować po tym, jak chcieli okładać mandatami ludzi, że nie mają w wydrukowanych rejestarch z Jeleniej wypełnionej rubryki z imieniem, nazwiskiem i numerem karty wędkarskiej a jej tam zwyczajnie brak. Stąd kod zakupu na każdej ze stron. Oczywiście w rejestrach Legnicy i Wałbrzycha już miejsce na wypełnienie jest.

#2275 OFFLINE   phelela

phelela

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 129 postów

Napisano 14 styczeń 2021 - 14:17

Ten rejestr do wydrukowania z Wrocławia to robił jakiś gimnazjalista na stażu albo ktoś niespełna rozumu , wszystkie okręgi mogły normalnie skonwertować tekst tylko te oszołomy nie i do wydrukowania 62 strony xD

Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka

#2276 OFFLINE   Hermano

Hermano

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 298 postów
  • Lokalizacjadolnośląskie/opolskie

Napisano 14 styczeń 2021 - 18:57

Noooo to prawda. Ja będę przerabiał tego PDFa.

#2277 OFFLINE   pawelHERP

pawelHERP

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 332 postów
  • LokalizacjaWrocław
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Urbaniak

Napisano 14 styczeń 2021 - 19:54

Ten rejestr do wydrukowania z Wrocławia to robił jakiś gimnazjalista na stażu albo ktoś niespełna rozumu , wszystkie okręgi mogły normalnie skonwertować tekst tylko te oszołomy nie i do wydrukowania 62 strony xD

Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka

Co stoi na przeszkodzie żebyś to zmniejszył?

#2278 OFFLINE   cinn

cinn

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 614 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:W

Napisano 14 styczeń 2021 - 20:51

Sobie zrobiłem wielkości poprzednich rejestrów.
Trochę gruba książeczka wyszła ale przynajmniej nie trzeba z księgowym łazić i segregatorem.

4 strony wrzucasz na jedną i jest pięknie.
  • pawelHERP lubi to

#2279 OFFLINE   michalvcf

michalvcf

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 125 postów
  • LokalizacjaNowy Sącz, Wrocław
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:Kyrc

Napisano 14 styczeń 2021 - 21:35

Ile mandatu grozi za nie wydrukowanie tego ?

#2280 OFFLINE   Smyku

Smyku

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 17 postów
  • Lokalizacjastrzegom

Napisano 16 styczeń 2021 - 10:18

te e-zezwolenia to parodia niby porozumienie powinno byc lepiej a tu 100 stron drukuj ,kombinuj jak to zmiejszyc zeby wyszlo ok a potem pokazujesz nad woda kontroli to oczy robia jak by bursztynowa komnate zobaczyli pewnie tak samo wygladaja sprawozdania  z zarybien ,po co siedza tam ci ludzie na stolkach jak takich podstawowych spraw nie ogarniaja faktycznie idzie ku lepszemu drukuj 100 stron a potem i  tak nikt tego nigdzie nie zdaje ekologia 22 wieku

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych