Dolny wymiar sandacza 70 cm a górny 90 cm
Polowanie na ostatnie 3 sztuki czas zacząć
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 07 styczeń 2021 - 09:37
Dolny wymiar sandacza 70 cm a górny 90 cm
Polowanie na ostatnie 3 sztuki czas zacząć
Napisano 07 styczeń 2021 - 20:04
Będzie eldorado może kiedyś, przynajmniej nikt już więcej legalnie nie zje sandacz poniżej (do) 70cm i od 90cm w górę . Tylko sami wędkarze muszą tego ostro pilnować, robić zdjęcia itp. nieuczciwym smakoszom sandaczowego mięsa. Donieść na taki proceder żaden wstyd, a najlepiej zatrzymać takiego gumofilca z niewymiarowy sandaczem skitranym po cichu w kaloszu. Kontrolę i jeszcze raz kontrolę mile widziane.Polowanie na ostatnie 3 sztuki czas zacząć
Napisano 07 styczeń 2021 - 21:34
Napisano 07 styczeń 2021 - 23:19
Napisano 08 styczeń 2021 - 02:58
Napisano 09 styczeń 2021 - 00:45
Dzień dobry,
Co do zarybień sandaczem – w tym roku odbyły się 3 zarybienia sandaczem zbiornika Mietków (terminy dostępne na naszej stronie w zakładce „zarybienia”) narybkiem letnim oraz narybkiem jesiennym, zgodnie z umową zawartą z RZGW Wrocław na użytkowanie tego obwodu rybackiego. Pomimo braków sandacza na rynku udało się nam wypełnić zobowiązania.
Z Mietkowa nie robimy „śmietnika zarybieniowego”. Zarybienia odbywają się zgodnie z obowiązującym operatem rybackim, pozytywnie zaopiniowanym przez IRŚ, stanowiącym załącznik do umowy z RZGW. Ciężko mi się zgodzić z określaniem szczupaka, suma „śmieciami”. Są to gatunki cenne i co najważniejsze rodzime.
Myślę, że - jak Pan napisał – wynoszenie sandaczy i okoni „workami” walnie przyczyniło się do zmniejszenia pogłowia tych ryb w Mietkowie. Pracujemy nad tym, żeby ilość ryb dostępnych dla wędkarzy była jak największa.
Dziękuję za maila i mam nadzieję, że będzie pan zadowolony ze stanu naszych wód.
Pozdrawiam
Karol Cieleń
From: Mariusz Bukiert [mailto:mariusz.bukiert@gmail.com]
Sent: Thursday, December 3, 2020 1:49 PM
To: ichtiolog@pzw.wroclaw.pl
Subject: Fwd: Zarybienie zbiornika Mietków.
---------- Forwarded message ---------
Od: Mariusz Bukiert <mariusz.bukiert@gmail.com>
Date: czw., 3 gru 2020 o 01:26
Subject: Zarybienie zbiornika Mietków.
To: <Ichtiolog@pzw.org>
Mam kilka pytań jak w temacie.
Po pierwsze prosiłbym o podanie ilości wpuszczonego narybku letniego i jesiennego oraz wielkości tych rybek.?
Drugie pytanie to czy okręg planuje jeszcze w tym sezonie zarybianie sandaczem około 200 gram,który na rynku jest towarem deficytowym ?.
Kolejne pytanie czemu w Mietkowie robi się śmietnik zarybieniowy,sum,boleń szczupak?
Zbiornik jest notorycznie zarybiany tymi gatunkami,a mamy typowy zbiornik sandaczowy,z najlepszymi warunkami do rozrodu i wzrostu w Polsce.
Pamiętam czasy lat 90 kiedy sandacze i okonie fachowcy wynosili workami.
Potem dorobiłem się łódki i na początku milenium sam zacząłem korzystać z rybności zbiornika i łowić ryby,które powoli zostały nazywając po imieniu zjedzone przez wędkarzy,sumy bolenie i inny chwast....
Czy nie moża jak na Turawie gdzie na otwarciu pływa ogrom łódek i większość
łowi komplety nie mówiąc o rybkach wypuszczonych.?
Dlaczego mamy wyważać otwarte drzwi,pójdzmy przykładem za okręgiem opolskim,oni mając stolnicę z dna z pewnymi wyjątkami w Turawie,doprowadzili że się łowi i ich coroczne zarybienia doprowadziły do takiej świetności zbiornika.
Kończąc mam nadzieję że wszystko wróci do normy sandaczowej
świetności,szczególnie że jest to wykonalne w co mocno wierzę.
Opłaty dodatkowe za łowienie ,opłaty kilkudniowe,i okręg zarobi na zarybienie i odwróci obecna normę,czyli kilka łódek na weekendy jesienne i wielu wędkarzy bez brania.
Z wędkarskim pozdrowieniem.
Mariusz Bukiert
Pozdrawiam.
Napisano 09 styczeń 2021 - 00:59
Niestety bez odpowiedzi....
Może następna jesień będzie ich i nasza...chyba?
Wszystkiego dobrego z okazji nowego roku.
Napisano 09 styczeń 2021 - 07:53
Napisano 10 styczeń 2021 - 11:29
Prawie na temat:
Jestem z Wałbrzyskiego. Pobieram z eOkoń komplet zezwoleń na pozostałe okręgi (cała strefa 1). Całe zestawienie w jednym arkuszu PDF jedno pod drugim. Wszystkie okręgi ładnie poukładane przepisy tabelki itd, pozmniejszane aby na jedno A4 wlazło jak najwięcej. Jedynie barany z Wrocławskiego wszystko na odpiernicz. Po wydrukowaniu treść zajmuje 10% kartki A4, do tego ponad 30 stron z samymi tabelami na wpisy. Może ktoś z zarządu tutaj zagląda, bo mam pytanie - jak to jest być idiotą?
Możesz wrzucić link ? Mogą to drukować wszyscy wędkarze którzy opłacili kartę czy tylko ci co kupili e-kartę
Napisano 10 styczeń 2021 - 18:17
Napisano 10 styczeń 2021 - 19:53
Napisano 10 styczeń 2021 - 23:13
Nie wiem jak jest w innych okręgach ale we Wrocławiu masz kod zakupu na każdej ze stron. Indywidualny dla każdego zezwolenia. Dzisiaj miałem na pstrągach dwie kontrole i strażnicy/ policja sprawdzali zgodność „znaku wodnego” jak szumnie to nazwano.Zrzut ekranu
Użytkownik pawelHERP edytował ten post 10 styczeń 2021 - 23:31
Napisano 11 styczeń 2021 - 09:49
Możesz wrzucić link ? Mogą to drukować wszyscy wędkarze którzy opłacili kartę czy tylko ci co kupili e-kartę
Ja opłaciłem u siebie w kole okręg Wałbrzyski. Potem na eOkoń po wpisaniu danych i zaznaczeniu czego tam potrzebuje otrzymałem maila. Na mailu rzeczony plik PDF z pozwoleniami. Każdy robi to indywidualnie. Nie da się linka podać.
Napisano 11 styczeń 2021 - 10:00
Nie wiem jak jest w innych okręgach ale we Wrocławiu masz kod zakupu na każdej ze stron. Indywidualny dla każdego zezwolenia. Dzisiaj miałem na pstrągach dwie kontrole i strażnicy/ policja sprawdzali zgodność „znaku wodnego” jak szumnie to nazwano.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Oczywiście PSR musiałem edukować po tym, jak chcieli okładać mandatami ludzi, że nie mają w wydrukowanych rejestarch z Jeleniej wypełnionej rubryki z imieniem, nazwiskiem i numerem karty wędkarskiej a jej tam zwyczajnie brak. Stąd kod zakupu na każdej ze stron. Oczywiście w rejestrach Legnicy i Wałbrzycha już miejsce na wypełnienie jest.
Napisano 14 styczeń 2021 - 14:17
Napisano 14 styczeń 2021 - 18:57
Napisano 14 styczeń 2021 - 19:54
Co stoi na przeszkodzie żebyś to zmniejszył?Ten rejestr do wydrukowania z Wrocławia to robił jakiś gimnazjalista na stażu albo ktoś niespełna rozumu , wszystkie okręgi mogły normalnie skonwertować tekst tylko te oszołomy nie i do wydrukowania 62 strony xD
Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka
Napisano 14 styczeń 2021 - 20:51
Napisano 14 styczeń 2021 - 21:35
Napisano 16 styczeń 2021 - 10:18
te e-zezwolenia to parodia niby porozumienie powinno byc lepiej a tu 100 stron drukuj ,kombinuj jak to zmiejszyc zeby wyszlo ok a potem pokazujesz nad woda kontroli to oczy robia jak by bursztynowa komnate zobaczyli pewnie tak samo wygladaja sprawozdania z zarybien ,po co siedza tam ci ludzie na stolkach jak takich podstawowych spraw nie ogarniaja faktycznie idzie ku lepszemu drukuj 100 stron a potem i tak nikt tego nigdzie nie zdaje ekologia 22 wieku
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych