X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików
Częste kontrole to nic nie dadzą takie moje zdanie ,booo na legalu ryby wyjeżdżają średnio powiedzmy 50 wędkarzy nad wodą to legalnie wyjedzie 50 a nie legalnie 2
Turawa do Mietkowa jest różnica wielkość zbiornika przede wszystkim, przypomnę że zbiornik dostał w dope po spuszczeniu wody w 2011 r i nagle wzięła się eskalacja okonia ,bo było brak naturalnego wroga sandacza .
Ludzie będą zabierać ryby i tego nie przeskoczymy ,dlatego wydaje mi się że powinni odbudować stado powiedzmy że powoli idzie w tym kierunku, ale wolno błąd był że od razu nie wpompowali znacznej ilości ryb tylko czekali , jak facet leżący na babie na trzęsienie ziemi albo na to aż się wytrze ,tylko pytanie co miało się wytrzeć te pięć sandałów które zostały ,nawet jak się wytarły to bolec wp.....lił i po sandaczach .
Jak wpuścili sandacza 2-3 lata temu dopiero zaczęły pojawiać się maluszki i teraz pozostało czekać tyle tylko że ten proces można by było przyspieszyć bo nie każdy z nas dożyje zanim się odrodzi .
Dla przypomnienia ktoś zgarną gruby szmal na tym spuszczeniu i paleniu głupa na zaporze to było jawne robienie nas w chu....a , tak jak bezdomni rozdają samochody powinni rozdawać sandacze
wystarczyło by regularnie (500kg) wspomagać rybę na którą jest taka presja i nie wyłowi się wszystkiego zawsze coś zostanie i miło jak od czasu do czasu łokieć zaboli
Panowie powiem pare tylko słów na ten temat,jak nie bed zarybiac regularnie i w przyzwoitych rozmiarach i ilościach zapomnijmy o MIETKOWIE z przed 10-15 lat pozdro dla wytrzymałych z portu juz nie wyplyniemy jak by co, murek ten od brzegu 4m juz prawie na powierzchni uwaga na śrube
wymiar ochronny 60cm jest Super (Zakaz Zabierania Sandacza Byłby rozsądny , tylko ..... )pewnie byłby straszny lament , tylko nie rozumię zniesienia górnego wymiaru ? Zawsze myślalem że duże ryby są podsatwą Stada tarłowego , ale ja nie ichtiolog i pewnie się mylę
Pozdrawiam P.L
Użytkownik trout70 edytował ten post 02 grudzień 2018 - 21:03
jadę na ryby i nie będzie mnie trochę , trzeba odpocząć od
+Forumowicze
4988 postów
LokalizacjaSANDOMIERZ
Imię:MARIUSZ
Napisano 02 grudzień 2018 - 22:13
... dlatego dolny wymiar wszędzie powinien być 60 cm dla sandacza - pełna zgoda , ... ale wszystkie metrówki "KILIM" ??? bo nie mają sił "witalnych" ???
Użytkownik miramar69 edytował ten post 02 grudzień 2018 - 22:27
Tak samo stwierdził ichtiokog naszego okręgu... zniesiono górne wymiary na tym zbiorniku dla sandacza, szczupaka i okonia od tego sezonu. Bo stare ryby są nie efektywne w tarle ,a jak zdechnną to tylko zanieczyszczają wodę ... trudno uwierzyć ,ale tak było
Użytkownik miras1983 edytował ten post 02 grudzień 2018 - 22:49
@REMIK, @Hermano, z zawodu jesteście ichtiologami, czy zawodowo hodujecie ryby?
Pewność Waszych wypowiedzi nieco mnie deprymuje.
Jest taka fajna seria filmów na YT o rozmnażaniu ryb min o szczupaku, o ich hodowli i zarabianiu. Bardzo polecam.
Lubię bardzo czytać i oglądać publikacje naukowe na ten temat i wszyscy autorzy tych publikacji twierdzą jednakowo to co opisałem w poprzednim poście.
Co do kwestii zabijania dużych/starych sztuk to również zgadzam się z naukowcami, że są to pomniki przyrody i należy o nie walczyć i dbać. Dlatego uważam, że powinien być dolny i górny wymiar ochronny.
Jak byłem w Szwecji na pajkach to akurat na akwenie gdzie łowiłem był wymiar szczupaka dolny 70cm a górny 80cm. Rozmawiałem z miejscowymi i twierdzą ze się trzymają tej zasady.
@REMIK, @Hermano, z zawodu jesteście ichtiologami, czy zawodowo hodujecie ryby?
Pewność Waszych wypowiedzi nieco mnie deprymuje.
Dlaczego deprymuje ? Biologia jest nieubłagana .My z wiekiem też nie stajemy się bardziej płodni.Nie popieram zabierania ryb ale " metrówki " to babcie , które dają największą frajdę z holu.
Na pirsie tłoczno, jednak łowi się praktycznie tylko szczupaczki z zarybienia do 40 cm i pojedyńcze okonie. Złowić sandacza ciężko niestety, a jak u Was koledzy? A kontroli jak zwykle brak nawet w weekend.