Dadajowy chudzielec 35 cm na gumkę Irka ;
Z braku specjalnych haków do czeburaszki z dużym oczkiem zastosowałem klasycznego ownera z tradycyjnym oczkiem ,
Użytkownik j-23 edytował ten post 27 maj 2017 - 07:04
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 27 maj 2017 - 06:58
Dadajowy chudzielec 35 cm na gumkę Irka ;
Z braku specjalnych haków do czeburaszki z dużym oczkiem zastosowałem klasycznego ownera z tradycyjnym oczkiem ,
Użytkownik j-23 edytował ten post 27 maj 2017 - 07:04
Napisano 09 kwiecień 2025 - 10:54
Gdzie szukacie okoni o tej porze roku na rzece?
Od kilku wypadów kompletna bryndza.
Łowiłem przy zwałkach, w klatkach, wolne zakręty, rozlewiska, napływ/zapływ główki, przy burtach, pod mostem, w kamieniach, w piachu, w zalanych roślinach... woblerem, gumą, obrotówką...
Nic kompletnie, 0 kontaktu, a co ciekawe nawet nie miałem przyłowu obślizguna czy klenia.
Próbowałem na ciężko z dna, na lekko z dryfu po łuku...
PS. od początku roku żadnego nie trafiłem..
PS2. Nie mam pojęcia czy pytam we właściwym wątku
Użytkownik Umbra edytował ten post 09 kwiecień 2025 - 10:57
Napisano 09 kwiecień 2025 - 15:28
Napisano 09 kwiecień 2025 - 15:48
kostom63, on 09 Apr 2025 - 14:28, said:
Cześć, powiem tak, pewnie liczysz na odpowiedź kogoś kto wie, a ja napiszę że nie wiem, bo mnie osobiście zawsze szkoda tych rybek przedtarłowych albo w trakcie tarła. Mimo że przepisy pozwalają. Pozdrawiam Tomek
na pewno zrobię mniej szkód łowiąc kilka okonków niż okoliczni obywatele, którzy od 2 miesięcy tłuką szczupaki i szczupaczki na żywca
Dodatkowo ja wypuszczam, a wcześniej wspomniani walą do bagażnika
Napisano 10 kwiecień 2025 - 07:41
U mnie po zejściu lodu jest kompletne dno i 2 metry mułu z okoniami. Grudzień-Styczeń-początek Lutego jak nie było lodu jeszcze się trafiały wstając na świt i łowiąc te 2-3h można było 1-2 sztuki 20-30cm złowić wiadomo, nie codziennie. Lód złapał w Lutym i trzymał do pierwszego tygodnia Marca, gdy zszedł odpaliły się szczupaki przedtarłowe całe szczęście zejście do przynęt poniżej 2.5cm pomogło zredukować brania. Jedynego okonia złowiłem 25 Marca i to dosłownie 5m od trących się w turzycach szczupaków, wieczorkiem na wodzie max 50cm. Wraz z nadejściem ochłodzenia 5 Kwietnia szczupaki zaprzestały tarła ale najpewniej większość jest już po tarle bo biją we wszystko co się rusza, nawet nano jig o długości 1cm nie jest bezpieczny. Od 13 Kwietnia według prognozy ma przyjść cieplejszy front i temperatury 20C w dzień i 10C w nocy, po kilku takich dniach okoń powinien przystąpić do tarła i właśnie po nim się odpalić pobierając już zaszłoroczny wylęg. Podsumowując na moich wodach okres Marzec-połowa Kwietnia to trudny czas, nie widać by ganiał drobnicę z powierzchni bo jest jeszcze zimno trzeba szurać po dnie ale próbowałem kilka razy i jakoś mi to nie pasuje bo zeszłoroczny rogatek zalega dywanem na dnie.
Jeżeli ktoś ma sposób na taki dywan z roślinności i jest chętny to dzielenia się wiedzą przeczytam z zaciekawieniem.
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych