Wojtek, to nie jest do końca tak, jak piszesz. Może podam przykład.. W Warcie pływają piękne ryby: bolenie,sandacze, sumy itd.. Jest garstka wyspecjalizowanych osób łowiących te ryby i mają się czym pochwalić. Ja natomiast łowię tam okazyjnie i moje sukcesy są dosyć słabe. Dlaczego.. nie ma ryb w rzece? Tak mam pisać? Ludzie wyśmialiby takie pisanie. Ryby trzeba umieć łowić i wypracować sobie wyniki. Ty łowisz dosyć krótko na spinning i raczej weekendowo, tobie sukcesy budzące zazdrość u innych nie grożą, a na zwierzenia miejscowych poławiaczy i oprowadzanie po miejscówkach nie licz. Rozumiesz?
Mogę jeszcze tobie pokazać, jak na pewnym jeziorze wyglądają "sukcesy" jednego zawodnika, szpanerka z klubu Szczupak Rogalinek, który pouczał nie kiedyś na zbiorniku zaporowym to co on łowi przez kilka lat, ja pykam w udany tydzień. Patrząc na jego wyniki w łowieniu okoni, można by rzec, że tam nie ma ryb.. a są i to dużo większe niż on łowi.
Mam wrzucić foty dzisiejszych "ćwiczebniaków"?
Mam tego pełną świadomość że to nie jest tak do końca.
Na spina łowię zbyt krótki okres czasu żeby zakumać wszystkie niuanse , o sukcesy budzące zazdrość u innych nie dbam , mam inne wartości
i tak niektórzy się dziwią że wypuszczam ryby a okonie powyżej 30+ pływają dalej - jestem to komuś winny
Dylemat często jest taki że na łódce koleś jest za szczupakiem a ja za okoniem i nijak tego pogodzić się da
Co innego jest jak pływałem sam wtedy miałem lepsze efekty ,
usilnie będę pracował nad tym żeby być jak najczęściej nad wodą i w przyszłym roku jakiś kijek zamieszka w mojej szafce w szatni lub będzie jeździł ze mną - blisko mojej pracy są dwa jeziora i to im poświęcę więcej czasu .
Szkoda tylko że pierwszy autobus mam dopiero o godz 5.04 zanim dojadę będzie 5.30 na obchód pozostanie ponad godz,
Trzeba będzie zarwać parę świtów i rowerem tam ruszyć , ale już wieczór będzie do bólu
do ostatniego autobanu .
Człowiek uczy się całe życie a głupi umiera ,
Tak jak piszesz łowić trzeba umieć
Użytkownik j-23 edytował ten post 15 grudzień 2014 - 20:13